20.6 C
Trikala
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Πρώτο briefing: Σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες

Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών – η οποία επανήλθε- , “επιστρέφοντας” παράλληλα την κριτική περί πολυφωνίας στην κυβέρνηση και μιλώντας για “συνιστώσες” δανειστών.

- Advertisement -

Οι περισσότερες ερωτήσεις είχαν να κάνουν με το ζήτημα της ρευστότητας, με τον κ. Σακελλαρίδη να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

“Οποιαδήποτε πρόοδος γίνεται στις διαπραγματεύσεις και έχει αναμφισβήτητα υπάρξει πρόοδος μπορεί να αποτελέσει το διαβατήριο ώστε να υπάρξει χαλάρωση της πολιτικής για τη χρηματοδότηση της ελληνικής κοινωνίας”, ανέφερε.

“Σκοπός της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία η οποία θα καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος από τα επίδικα ζητήματα που είναι υπό διαπραγμάτευση. Μπορεί μέχρι το τέλος του Μάη, ενδεχομένως και μέσα στον Ιούνιο να φτάσουμε και μια συνολικότερη συμφωνία” ανέφερε.

Απέκλεισε την επαναφορά της “5ης αξιολόγησης” -ενδεχόμενο για το οποίο ρωτήθηκε- τονίζοντας ότι “δεν θα ξαναμπούν στο τραπέζι όσα δεν κατάφερε να περάσει η κυβέρνηση Σαμαρά”.

“Δεν υπήρξε εμπλοκή το Σάββατο. Τα ζητήματα μπαίνουν συνεχώς”, ανέφερε. “Για την 5η αξιολόγηση έχουμε πάρει μια συγκεκριμένη εντολή. Στις 25 Ιανουαρίου ο λαός μίλησε. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο καταδίκασαν οι πολίτες. Θα βρεθεί μια συμφωνία στα σημεία που υπάρχει κοινός τόπος”.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει πάντα το θέμα του χρέους που η κυβέρνηση θα αποφασίσει πως και πότε θα το θέσει, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι για να γίνει βιώσιμο.

Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, ενώ αντίθετα οι υποχρεώσεις των πιστωτών δεν εκπληρούνται και κάλεσε την Ευρώπη να δώσει αυτά που οφείλει.

“Η πρόοδος να γίνει διαβατήριο για τη χαλάρωση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας”, είπε και πρόσθεσε: “Οι υποχρεώσεις των πιστωτών δεν υλοποιούνται. Ζητάμε να δοθούν αυτά που απορρέουν από μια δανειακή σύμβαση την οποία εμείς εκπληρώνουμε με κόστος”.

“Έχουμε δώσει 6,5 δισ. σε τόκους και τοκοχρεολύσια και να μην υπάρχει τήρηση συμφωνίας και της άλλης πλευράς”, τόνισε και συμπλήρωσε: “Δεν μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις με καθεστώς ασφυξίας”.

Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει για το μέχρι πότε αρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση κάνει κάθε δυνατό για να μην υπάρξει θέμα.

Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών, που παραμένει επικεφαλής της διαπραγμάτευσης.

“Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του κ. Βαρoυφάκη. Τυγχάνει της απόλυτης εκτίμησης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Θα εκπροσωπήσει την Ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup”.

Σημειώνεται πως η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που θα πραγματοποιείται στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης στη λεωφόρο Συγγρού, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Κάθε Δευτέρα θα γίνεται και ενημέρωση των ξένων ανταποκριτών.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ