23.2 C
Trikala
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Πόλεμος για τις άδειες των φαρμακείων. Γιατί αντιδρά ο ΠΦΣ;

Casus belli αποτελεί για τον ΠΦΣ η ιδιοκτησία φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μάλιστα να ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που το Κράτος ανοίξει το “δρόμο” σε μη επιστήμονες του κλάδου για την απόκτηση πλειοψηφικών πακέτων φαρμακείων, τότε θα προσβάλλουν νομικά την απόφαση.
Πιο συγκεκριμένα, οι φαρμακοποιοί κατά τη διάρκεια του τελευταίου Διοικητικού Συμβουλίου προειδοποίησαν πως θα δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων, βασιζόμενοι και στη σχετική με το θέμα απόφαση που έχει εκδοθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) βάσει της οποίας “ένα κράτος μέλος μπορεί στο πλαίσιο του περιθωρίου ευθύνης που διαθέτει, να θεωρήσει ότι η εκμετάλλευση φαρμακείου από μη φαρμακοποιό ενδέχεται να αντιπροσωπεύει έναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ειδικότερα για την ασφάλεια και την ποιότητα της λιανικής διανομής φαρμάκων”.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την απόφαση, επίσης, η εξάρτηση των φαρμακοποιών ως μισθωτών από τον έχοντα την εκμετάλλευση του φαρμακείου θα περιόριζε τη δυνατότητα τους να αντιταχθουν στις οδηγίες του έχοντος την εκμετάλλευση. Έτσι, έκρινε πως ναι μεν η απαγόρευση που επιβάλλεται σε μη φαρμακοποιούς συνιστά περιορισμό στην ελευθερία εγκαταστάσεως και στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, ωστόσο ο περιορισμός αυτός δύναται να δικαιολογηθεί από τον σκοπό που συνίσταται στην εγγύηση του ασφαλούς και με ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμού του πληθυσμού με φάρμακα.
Κατά το ΔΣ, αναφέρθηκε πως οι εκπρόσωποι των δανειστών, και ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), πιέζουν για το άνοιγμα του επαγγέλματος και στο να δοθεί το δικαίωμα σε μη φαρμακοποιούς να διατηρούν και να εκμεταλλεύονται φαρμακείο ή να αποκτούν μερίδια συμμετοχής σε εταιρίες εκμεταλλεύσεως φαρμακείων.
Ο ΠΦΣ ωστόσο έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως μία τέτοια κίνηση εκ μέρους της Κυβέρνησης θα τους βρει αντιμέτωπους, τονίζοντας παράλληλα πως σε χώρες όπου έχει εφαρμοσθεί κάτι τέτοιο όχι μόνο ασκήθηκε πίεση για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά αυξήθηκαν και τα φαινόμενα πολυφαρμακίας.

πηγη:http://www.stogiatro.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ