17.5 C
Trikala
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Ραγδαίες εξελίξεις: Κάλπες-εξπρές τον Σεπτέμβριο

Σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, διεξάγεται στη Βουλή. Πιθανή θεωρείται η λήψη αποφάσεων ως προς τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να προκηρύξει εκλογές για τις 13, 20 ή 27 Σεπτεμβρίου.

- Advertisement -

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Βούτσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Νίκος Παππάς, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Νίκος Φίλης, ο Χρ. Μαντάς, ο Τάσος Κορωνάκης, ο Γιάννης Μπαλάφας και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός -στις 20.00- θα προχωρήσει σε τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες, με το οποίο θα ανακοινώσει και θα εξηγήσει την προκήρυξη εκλογών.

Ήδη πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ “ψιθυρίζουν” στις δηλώσεις τους τη βεβαιότητα των πρόωρων εκλογών, μολονότι τις προηγούμενες ημέρες το Μαξίμου είχε διαρρεύσει ότι προκρίνει τη λύση των Θερινών Τμημάτων της Βουλής.

Ενδεικτική είναι η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, ο οποίος αποχώρησε εσπευσμένα από την Καλαμάτα για την Αθήνα, τονίζοντας ότι έχουμε “πολιτικές εξελίξεις”.

Από την πλευρά του, και ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, δήλωσε: “Δεν θα είναι ίδιες οι εκλογές με αυτές του 2012, γιατί τώρα υπάρχει και συμφωνία, και υπάρχει και το πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών”.

“Η ανάγκη για εκλογές έχει προκύψει εκ των πραγμάτων”, τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης.

“Νομίζω ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αποκατασταθεί με παρεμβολή του λαϊκού παράγοντα η πολιτική σταθερότητα, μια συνεκτική κυβερνητική πλειοψηφία διότι αυτά αποτελούν προϋπόθεση για να μπει το νερό στο αυλάκι”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής, Δ. Παπαδημούλης.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι η κυβέρνηση έχει κλιμακώσει την κριτική της προς την Αριστερή Πλατφόρμα.

Ποια θα είναι η διαδικασία

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται ακόμα και σήμερα να επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και να καταθέσει την εντολή της διακυβέρνησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη επικοινωνία με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Άγνωστο παραμένει εάν ακολουθηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών ή εάν συγκροτηθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στους σχεδιασμούς του Μαξίμου βρίσκεται ψηλά το σενάριο ο πρωθυπουργός να ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην προχωρήσει σε εντολές σχηματισμού κυβέρνησης από την ίδια Βουλή, αλλά να καλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση και να συμφωνηθεί η άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Εφόσον επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, η χώρα εισέρχεται για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο σε προεκλογική περίοδο.

Αντιδράσεις

Επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας τον ότι η στρατηγική που ακολουθεί αλλά και η εκλογολογία υπονομεύουν την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ, “οι επικίνδυνοι τυχοδιωκτισμοί του κ. Τσίπρα δεν έχουν τέλος και αποβαίνουν εις βάρος της χώρας”.

“Η χώρα θέλει στο τιμόνι 20 αποφασισμένους ανθρώπους που να έχουν εμπειρία ζωής. Ειδήμονες στους τομείς τους. Να βάλουν μπροστά ένα σχέδιο που να εκφράζει τη δημιουργική Ελλάδα και να πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά. Αντί γι’ αυτό ο κ.Τσίπρας θέλει να έχει δίπλα του κομματικά στελέχη και υπάκουους συνομιλητές”, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

NOOZ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ