18.5 C
Trikala
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Σήμα κινδύνου για τα νοσοκομεία εκπέμπει ο ΠΙΣ. Τί ζήτησαν από τον νέο Υπουργό

Να ενσκύψει άμεσα πάνω στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης κάλεσαν τον νέο υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Δημόπουλο, τα μέλη του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, προειδοποιώντας μάλιστα πως το μειωμένο προσωπικό έχει οδηγήσει ήδη πολλές Κλινικές στο να αδυνατούν να εφημερεύσουν, αναγκάζοντας τους πολίτες να απευθύνονται σε άλλες, κοντινές νοσηλευτικές δομές.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΠΙΣ προειδοποιήσε πως η “αιμορραγία” σε ανθρώπινο δυναμικό καθιστούν μέρα με τη μέρα όλο και πιο επισφαλή τη λειτουργία των νοσοκομείων, με τον Πρόεδρό του, κ. Βλασταράκο να τάσσεται υπέρ της προσφυγής του ΥΥΚΑ στο ΣτΕ, προκειμένου να δοθεί η άδεια πρόσληψης επικουρικού προσωπικού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (που απαγορεύεται εκ του Νόμου).
Χρηματοδότηση
Παράλληλα, ζητήθηκε από τον υπουργό να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας που έχει προκληθεί από τους “ψαλιδισμένους” προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, καθώς όπως επεσήμαναν σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται να αμβλυνθούν τα προβλήματα που προκαλούνται σε πολλά ιδρύματα λόγω της έλλειψης υλικών.
ΦΠΑ
Αναφορά έγινε επίσης και γύρω από το θέμα του ΦΠΑ, για το οποίο και ο Σύλλογος ζήτησε από τον κ. Δημόπουλο να έλθει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, για δίμηνη αναστολή της αύξησής του στο 23% στις ιδιωτικές δομές Δευτεροβάθμιας – Τριτοβάθμιας Περίθαλψης, έως ότου τουλάχιστον να αντιμετωπισθεί οριστικά το ζήτημα από τη νέα Κυβέρνηση.
“Δεν είναι δυνατόν, ογκολογικοί ασθενείς που προσέρχονται για χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες σε ιδιωτικές δομές να επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστη, μόνο και μόνο επειδή δεν επαρκούν οι δημόσιες δομές” ανέφερε μάλιστα το Προεδρείο του ΠΙΣ.
Μεταναστευτικό
Εν τω μεταξύ, τον προβληματισμό τους εξέφρασαν και για την αποτελεσματικότητα των υπαρχουσών δομών δεδομένου του αυξημένου μεταναστευτικού ρεύματος που παρατηρείται φέτος στη χώρα μας. Όπως τόνισαν, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, για την υγειονομική κάλυψη του προσωπικού στα νησιά που καταφεύγει ο βασικός όγκος των προσφύγων-μεταναστών, όπως η Λέσβος (Μυτιλήνη), η Κως, η Λέρος κ.λπ.
Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως είπαν, στη Μυτιλήνη, όπου κατευθύνεται ο κύριος όγκος προσφύγων-μεταναστών, ακόμη και σήμερα δεν έχει σταλεί κινητή υγειονομική μονάδα (παρά μόνο ένα όχημα τύπου ασθενοφόρου το οποίο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες) παρότι ο Π.Ι.Σ. έχει κάνει έκκληση εδώ και πολύ καιρό προς το Υπουργείο Υγείας.
“Επίσης, οι προσπάθειες τόσο του Π.Ι.Σ. όσο και του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου να γίνει σύμβαση δύο γιατρών, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την περίθαλψη των μεταναστών, δεν ευοδώθηκαν. Δόθηκαν μόνο υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα” τόνισε το ΔΣ του ΠΙΣ, ζητώντας παράλληλα από τον κ. Δημόπουλο να στείλει άμεσα κινητή μονάδα στο νησί και να προχωρήσει τη σύμβαση των ιατρών με το ΚΕΕΛΠΝΟ, για την περίθαλψη των προσφύγων – μεταναστών στη Μυτιλήνη.
Ασφαλιστικές εισφορές
Μεγάλο πρόβλημα χαρακτήρισε ο ΠΙΣ και το θέμα της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών ασθενείας από τα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, αναφέροντας μάλιστα πως τα Ασφαλιστικά Ταμεία οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ από την αρχή του έτους 850 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που όπως είπαν σε συνδυασμό με τα τεράστια χρέη προς τους παρόχους υγείας είναι μαθηματικώς βέβαιο πως θα θέσει σε κίνδυνο την περαιτέρω λειτουργία των νοσοκομείων.

- Advertisement -

πηγη:http://www.stogiatro.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ