21.4 C
Trikala
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Σήμερα η Ιστορικοπολιτική Εκδήλωση του ΚΚΕ για την Εξέγερση του 1925 στα Τρίκαλα, και την επικαιρότητα των διδαγμάτων της, στη λαϊκή πάλη του σήμερα

 

- Advertisement -

Η εξέγερση το Φλεβάρη του 1925 στην περιοχή μας, πριν από 91 ακριβώς χρόνια, συνιστά μια αγωνιστική στιγμή – κρίκο στην αλυσίδα της ταξικής, λαϊκής πάλης στην Ελλάδα με πρωτοπορία το ΚΚΕ. Πάλης που ενίοτε έπαιρνε και τη μορφή ξεσηκωμού ή ακόμη και τοπικών εξεγέρσεων , όπως εξελίχτηκε αυτή η κινητοποίηση , με σφοδρή σύγκρουση εργατών, ή εργατών – αγροτών από τη μια μεριά και του αστικού κράτους με τους μηχανισμούς καταστολής των αγώνων από την άλλη.

Η εξέγερση αυτή δεν ήρθε από το πουθενά ,πριν ξεσπάσει είχαν προηγηθεί και άλλες αγωνιστικές στιγμές διεκδίκησης. Ήδη από το Φλεβάρη του 1910 μεγάλο συλλαλητήριο διοργανώθηκε από τους γεωργικούς συνδέσμους στην πλατεία των Τρικάλων, την ίδια χρονιά οι εργάτες οργανώνονται και διεκδικούν το 8ωρο. Επίσης, είχε προηγηθεί το Γενάρη 1920,συλλαλητήριο των Καπνεργατών εξαιτίας της ανεργίας που έπληττε τους εργάτες των Τρικάλων. Την ίδια περίοδο έγινε απεργία των ηλεκτροτεχνιτών της ηλεκτρικής εταιρείας Σταματόπουλου που ζητούν αύξηση 30% στους μισθούς. Ενώ στις 18 Απρίλη του 1920 έχουμε τον πρώτος γιορτασμός της Πρωτομαγιάς στα Τρίκαλα από 600 εργάτες . Αυτές οι πρώτες απόπειρες οργάνωσης των εργατών και των αγροτών και διεκδίκησης των αιτημάτων τους φτάνουν και στον ξεσηκωμό του λαού στο Καστράκι Καλαμπάκας και την κατάληψη από τους αγρότες των κτημάτων που τα μοναστήρια της περιοχής τους είχαν κλέψει επί Τουρκοκρατίας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει ξεχωριστή συμβολή στην προσπάθεια οργάνωσης των εργατών και αγροτών. Τόσο μέσα από την καθοδήγηση της Ένωσης Παλαιών Πολεμιστών που συγκροτήθηκε από τους εργάτες και αγρότες ακτήμονες, που συμμετείχαν στους πολέμους που είχαν προηγηθεί, και επιστρέφοντας διεκδικούσαν την επιβίωση τους, όσο και μέσα από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Η ένωση Παλαιών Πολεμιστών και το Εργατικό κέντρο αποφασίζουν τη διοργάνωση συλλαλητηρίου τη Δευτέρα 2 Φλεβάρη, ύστερα από τα γεγονότα στο Καστράκι και προετοιμάζονται εντατικά για την οργάνωσή του. Χιλιάδες προκηρύξεις κυκλοφορούν στα χωριά και καλούν σε μαζική συμμετοχή.

Στα Τρίκαλα στις 2 Φλεβάρη το μεσημέρι, οι εργάτες βγήκαν από το Εργατικό Κέντρο με μαύρες σημαίες και πανό με συνθήματα. Οι αγρότες που είχαν κατέβει οργανωμένα από τα χωριά τους, ενώθηκαν μαζί τους και έγινε συγκέντρωση στην πλατεία. Μετά τη συγκέντρωση έκαναν πορεία στη Νομαρχία για να επιδώσουν ψήφισμα. Φτάνοντας στη Νομαρχία, οι εργάτες και οι αγρότες ζήτησαν να βγει ο νομάρχης να του μιλήσουν. Αυτός αρνήθηκε και κάλεσε το στρατό. Έφτασε ο διοικητής του Συντάγματος Χρ. Καβράκος (αυτός που την άνοιξη του ’41 παρέδωσε την Αθήνα στους Γερμανούς) με 100 στρατιώτες. Άρχισε η σύγκρουση με τους διαδηλωτές. Ο Καβράκος διέταξε τους στρατιώτες να πυροβολήσουν το πλήθος στο ψαχνό, αλλά τον υπάκουσαν μόνον ορισμένοι επιτελείς του και φυσικά οι χωροφύλακες, με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν έξι και να τραυματιστούν πολλοί, από τους διαδηλωτές εργάτες και αγρότες. Καθώς και πολλές συλλήψεις.        

Παρά την αιματηρή καταστολή την τρομοκρατία και τις καταδίκες, οι αγώνες εκείνοι δεν πήγαν χαμένοι. Τέτοιες στίγμές δείχνουν καθαρά τους ιστορικούς δεσμούς αίματος του Κομμουνιστικού Κόμματος με την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά. Δεσμοί που δημιουργήθηκαν και είναι ακατάλυτοι, ακριβώς γιατί το ΚΚΕ επέδειξε σταθερή προσήλωση σε θεμελιώδεις αρχές για ένα επαναστατικό, εργατικό, κομμουνιστικό κόμμα.        

   Στιγμές σαν αυτή αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες σήμερα. Άλλωστε, η φτωχή αγροτιά και στις σημερινές συνθήκες ξεκληρίζεται για να ενισχυθεί η καπιταλιστική αγροτική παραγωγή. Αυτή η προοπτική αποτελεί στρατηγική της ΕΕ , του κεφαλαίου ,της εξουσίας τους στην Ελλάδα σήμερα. Επομένως ,είναι μονόδρομός η συμμαχία της με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, κόντρα στο κοινό τους αντίπαλο, το κεφάλαιο, τα μονοπώλια για την κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και της γης

       Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από την ιστορία των λαϊκών αγώνων, συνεχίζουμε στο σήμερα και το αύριο. Βαδίζουμε στους μικρούς και μεγάλους αγώνες του μέλλοντος πιο έμπειροι και πιο εξοπλισμένοι, με μεγαλύτερη ορμή και γνώση !

     Έτσι, στα πλαίσια των πολιτικών πρωτοβουλιών που γίνονται για την συμπλήρωση των 97 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ οι Τομεακές Οργανώσεις Τρικάλων του Κόμματος διοργανώνουν εκδήλωση για την εξέγερση του 1925 στα Τρίκαλα και την επικαιρότητα των διδαγμάτων της στη λαϊκή πάλη του σήμερα .

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί

Την Πέμπτη στις 10 Δεκέμβρη στις 7:00 μ.μ ,

στον πολυχώρο του Δήμου Τρικκαίων (έναντι ΔΕΗ),

Θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

θα περιλαμβάνει μουσικό –αφηγηματικό αφιέρωμα, με τη συμμετοχή των μουσικών, Γιάννη Πέτρου (κιθάρα –φωνή), Παναγιώτη Μαγκλάρα (πιάνο), Νίκου Τσιμπίδα (κλαρίνο).

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ