16 C
Trikala
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Σε θερμό κλίμα οι δηλώσεις Τσίπρα-Μέρκελ

Σε θερμό κλίμα ανάμεσα σε Τσίπρα και Μέρκελ πραγματοποιήθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση τους στην καγκελαρία.

- Advertisement -

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού, όχι μόνο της τήρησης των συνθηκών αλλά και της λαϊκής κυριαρχίας, ενώ η καγκελάριος εξέφρασε την επιθυμία της να συνεχίσει τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση σε πνεύμα εμπιστοσύνης.

Τσίπρας και Μέρκελ συνέχισαν τις συζητήσεις τους στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου που ακολουθεί, το οποίο -όπως έχει γίνει γνωστό- είχε “ανοιχτό τέλος”, κάτι που σημαίνει ότι οι δύο ηγέτες θα θέσουν επί τάπητος μία ευρεία γκάμα θεμάτων.

Οι δηλώσεις Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας, που επανέλαβε ότι δεν αποτέλεσε success story το πρόγραμμα διάσωσης, σημείωσε ότι αυτό που απαιτείται είναι να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής, αλλά και τη διεύρυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σημείωσε ότι το ζητούμενο δεν είναι να γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση των παθογενειών.

Ως προτεραιότητες έθεσε το σπάσιμο των εκατέρωθεν προκαταλήψεων, την από κοινού προσπάθεια για καταπολέμηση της διαφθοράς- όπως η συνδρομή του Βερολίνου για υποθέσεις όπως της Siemens- και η επίλυση διαφορών του παρελθόντος που “ρίχνουν σκιές”, όπως το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων.

Για το θέμα των επανορθώσεων, πάντως, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι “δεν είναι μόνο ελληνική διεκδίκηση αλλά κυρίως ηθικό θέμα. Δεν αφορά υλική διεκδίκηση. Έχει ηθική και όχι υλική αξία”.

Οι δηλώσεις Μέρκελ

Την επιθυμία της να συνεχίσει τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση σε πνεύμα εμπιστοσύνης εξέφρασε η καγκελάριος.

Σημείο εκκίνησης αποτελεί η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου, δήλωσε και τόνισε την ανάγκη να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση της επιμήκυνσης του προγράμματος.

“Είναι σημαντικό να υπάρχουν τα οικονομικά στοιχεία και να δούμε ποιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν”, είπε, ωστόσο διευκρίνισε ότι “δεν είναι η Γερμανία που αποφασίζει, αλλά η Ευρωζώνη”.

“Επιθυμούμε η Ελλάδα να είναι ισχυρή οικονομικά, να έχει ανάπτυξη, να ξεπεράσει την ανεργία ιδιαίτερα των νέων, να υπάρξουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λειτουργική διοίκηση κλπ”, δήλωσε.

“Είμαι η Καγκελάριος της Γερμανίας και εκπροσωπώ ένα κράτος μέλος μεταξύ των 19 που αποφασίζουν για την παροχή ρευστότητας”, τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και πρόσθεσε ότι βεβαίως θα ανταλλάξει απόψεις για όλα τα θέματα με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά η διαδικασία είναι διαφορετική και τις αποφάσεις λαμβάνουν όλα τα μέλη της Ευρωζώνης.

Αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις, σημείωσε ότι θα συζητηθεί το πώς η Ελλάδα θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία Αθήνας-Βερολίνου στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης αλλά και της Task Force.

“Και οι δυο έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε σε κλίμα εμπιστοσύνης, να είμαστε σε θέση να απευθύνουμε δύσκολες ερωτήσεις, αλλά σε πνεύμα συνεργασίας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το οικοδόμημα ειρήνης που είναι η Ευρώπη αποτελεί τεράστια επιτυχία και θα πρέπει να συνεχιστεί από την επόμενη γενιά. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων, είπε ότι το θέμα “από νομική και πολιτική πλευρά έχει κλείσει” και αναφέρθηκε στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

“Έχουμε επίγνωση των φρικαλεοτήτων που υπέστη ο ελληνικός λαός”, σημείωσε και παραδέχθηκε ότι αυτή η οδύνη δεν είναι τόσο γνωστή στην Γερμανία όσο θα όφειλε.

Η συνέντευξη Τύπου

Bullet points

Οι δηλώσεις της καγκελαρίου

Συζητήσαμε για το ευρώ και για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.
Είναι ζεστές και φιλικές οι επαφές μας με το λαό της Ελλάδος.
Αναφέρθηκε στις ευθύνες και τις ανάγκες να καλυφθούν όλες οι συμφωνίες.
Τα οικονομικά στοιχεία πρέπει να είναι σαφή.
Η Γερμανία δεν είναι ο θεσμός που θα αποφασίσει για τα μέτρα.
Έχουμε θερμές σχέσεις με τον λαό της Ελλάδας. Είναι πολλά εκατομμύρια οι Γερμανοί τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα και θέλουμε αυτό να συνεχιστεί.
Είχαμε διάθεση καλής συνεργασίας. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Είδαμε ποιες είναι οι ευθύνες και οι αναγκαιότητες για να καλύψουμε τις συμφωνίες για το πρόγραμμα- γέφυρα που θα χρειαστεί.
Και τα δύο κράτη ανήκουν και θα ανήκουν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Απαντώντας σε ερώτηση: Είμαι η Καγκελάριος της Γερμανίας και εκπροσωπώ ένα κράτος μέλος μεταξύ των 19 που αποφασίζουν για την παροχή ρευστότητας. Δεν λαμβάνουμε εμείς τις αποφάσεις. Εμείς συζητάμε με την Ελλάδα και ανταλλάσσουμε απόψεις.
Το θέμα των επανορθώσεων από πολιτικής πλευράς έχει ολοκληρωθεί για εμάς. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά όμως το ποιες ήταν οι συνθήκες.
Γνωρίζουμε ποια ήταν η στάση που τήρησε το ναζιστικό καθεστώς στην Ελλάδα. Γι’ αυτό είχε δημιουργηθεί το Ταμείο του Μέλλοντος. Δεν το συζητήσαμε σήμερα, αλλά δεν το αγνοούμε σαν θέμα.

http://admin.nooz.gr/Uploads/tsiprasmerkel23315808.jpg

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο και να ανταλλάξουμε απόψεις.
Μέσα από το διάλογο μπορούμε να βρίσκουμε συναινέσεις και λύσεις.
Το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν ήταν success story.
Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ, δημιούργησε κοινωνικές επιπτώσεις. Είχαμε και διεύρυνση κοινωνικών ανισοτήτων.
Οι φόροι στους φτωχότερους αυξήθηκαν και 338% και στους πλούσιους κατά 9%.
Είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά μας φταίνε οι ξένοι και όχι εμείς.
Κοινός στόχος πρέπει να είναι η εφαρμογή μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Γόνιμοι συζήτηση για να προσδιορίσουμε κοινούς στόχους και διαφορές.
Μπορούμε να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε μία διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για τα δεινά στην Ελλάδα.
Πρέπει να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά που κρατά την Ελλάδα καθηλωμένη.
Ζητάμε τη δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα της Siemens.
Να μιλήσουμε για το θέμα των κατοχικών δανείων και των πολεμικών αποζημιώσεων. Είναι ένα ηθικό θέμα που αφορά και τους δύο λαούς που έδωσαν μεγάλο φόρο αίματος.
Το θέμα των επανορθώσεων δεν είναι μόνο ελληνική διεκδίκηση αλλά κυρίως ηθικό θέμα, δεν αφορά υλική διεκδίκηση. Έχει ηθική και όχι υλική αξία.
Τις δεσμεύσεις μας θα τις υλοποιήσουμε. Σεβόμαστε και τηρούμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και ας διαφωνούμε.
Θα ήταν οξύμωρο εάν περιμένατε από μένα να έρθω στη Γερμανία και να ζητήσω λεφτά από την καγκελάριο για να πληρώσω μισθούς και συντάξεις.
Έχουμε επισημάνει την ανάγκη να μην υπάρχει νέος διχασμός στην Ευρώπη.
Δεν υπάρχει μέλος της κυβέρνησης που να εξέφρασε πρόθεση να καταλάβει η ελληνική πλευρά κτίρια του γερμανικού δημοσίου (Ινστιτούτο Γκαίτε).
Η άποψη μου για την καγκελάριο είναι ότι ακούει και θέλει να προωθήσει την ανταλλαγή απόψεων και αυτό είναι σημαντικό.
Άδικο για την καγκελάριο και τον γερμανικό λαό το εξώφυλλο του Spiegel που απεικονίζει την Α. Μέρκελ με αξιωματικούς των ναζί στην Ακρόπολη.
Όταν είδα γελοιογραφία σε εφημερίδα του δικού μου κόμματος, έβαλα τις φωνές. Να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα της Γερμανίας του Τρίτου Ράιχ.
Ήρθαμε να βρούμε λύσεις στο πολιτικό πλαίσιο. Μόνο έτσι θα λύσουμε θεσμικά τα ζητήματα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες. Δεν ήρθα εδώ για να ζητήσω οικονομική βοήθεια αλλά για να δούμε πού έχουμε κοινή στάση και πού διαφωνίες. Η συνάντηση λοιπόν μπορεί να είναι εξαιρετική εποικοδομητική.
Ήρθα στο Βερολίνο και έφερα τον καλό καιρό της Ελλάδας και ελπίζω αυτό το κλίμα να συνεχιστεί και στις σχέσεις των δύο χωρών.

http://admin.nooz.gr/Uploads/tsiprasmerkel23315100005.jpg

Η άφιξη Τσίπρα

Τις πύλες της καγκελαρίας διέβη στις 18.00 (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με την Άγγελα Μέρκελ.

Τον έλληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκε με κάθε επισημότητα η καγκελάριος.

Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, οι δύο ηγέτες επιθεώρησαν το τιμητικό άγημα.

Τσίπρας και Μέρκελ προχώρησαν προς το κτίριο της καγκελαρίας με πρόσωπα χαμογελαστά. Σε κλίμα οικειότητας, η καγκελάριος ξενάγησε τον έλληνα πρωθυπουργό σε αίθουσες της καγκελαρίας.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση τους θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου και δείπνο εργασίας.

Οι δύο ηγέτες έθεσαν επί τάπητος θέματα σχετικά με την οικονομική κρίση, τις διμερείς σχέσεις σε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο, την πορεία της ΕΕ και περιφερειακά ζητήματα.

ΝΟΟΖ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ