21.2 C
Trikala
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Σε καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών η Ελλάδα-Έληξε απόψε το πρόγραμμα

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟ ΔΝΤ ΜΑΣ ΚΑΤΕΤΑΞΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΣΟΜΑΛΙΑ, ΣΟΥΔΑΝ ΚΑΙ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Ραγδαίες εξελίξεις δρομολόγησε η πρόταση που απέστειλε το μεσημέρι της Τρίτης η ελληνική κυβέρνηση προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για σύναψη διετούς δανείου 29,1 δισ. ευρώ και ολιγοήμερης παράτασης του προγράμματος, στο παρά… ένα της εκπνοής της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με ένα νέο μνημόνιο να βρίσκεται επί θύραις.

- Advertisement -

Συμφωνία, ματαίωση του δημοψηφίσματος και στο βάθος… πολιτικές εξελίξεις; Στη 1:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης έληξε και επίσημα το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, με τη χώρα να βρίσκεται σε καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών, έπειτα από πέντε χρόνια παραμονής στην… «εντατική».

Το Eurogroup που συνεδρίασε, μέσω τηλεδιάσκεψης, το απόγευμα της Τρίτης, παρόλο που αποφάνθηκε την απόρριψη του αιτήματος παράτασης του προγράμματος, ήταν αρκετό για να θέσει εκ νέου σε λειτουργία τις μηχανές της διαπραγμάτευσης με στόχο την εξεύρεση λύσης, καθιστώντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο ματαίωσης της διενέργειας δημοψηφίσματος.

Όπως αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, δεσμεύτηκε ενώπιον των ομολόγων του ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αποσύρει το δημοψήφισμα ή να προτρέψει τους πολίτες να ψηφίσουν «ναι» σε περίπτωση που «πέσει στο τραπέζι» μία συμφέρουσα για τη χώρα πρόταση.

Σημειώνεται ότι εάν επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη πρόθεση του Γιάννη Βαρουφάκη, ενδέχεται να προκαλέσει εμφύλιο στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με μέρος των βουλευτών να τάσσεται αμετάκλητα υπέρ του «όχι».

Από την πλευρά του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, φέρεται να ζήτησε από την κυβέρνηση να διενεργήσει το δημοψήφισμα και να στηρίξει την έγκριση από τον λαό ενός σχεδίου που θα κινείται στη βάση του προγράμματος που δόθηκε υπό τη μορφή τελεσιγράφου πριν από μερικές ημέρες. Ως αντίδωρο οι δανειστές προτείνουν μερικές ήσσονος σημασίας τροποποιήσεις.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αναφέρει ότι «έγιναν δεκτές οι θέσεις μας για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας και τη διατήρηση του ΦΠΑ στα νησιά».

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε στο Reuters ότι το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού την τελευταία στιγμή για την παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης υποβλήθηκε σε ώτα μη ακουόντων.

«Έχουμε ξεπεράσει αυτό το σημείο, το αίτημα κατατέθηκε πολύ αργά», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη να ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο όμως θα συνοδεύεται από όρους, ενδεχομένως σκληρότερους από αυτούς που έχουν τεθεί μέχρι στιγμής.

Λίγο νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι δεν προτίθεται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
Πηγή: zougla.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ