18.1 C
Trikala
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Σκληρά μέτρα ζητούν από την Ελλάδα οι δανειστές, στον αέρα και πάλι η επίτευξη συμφωνίας!

Στον αέρα μοιάζει να βρίσκεται και πάλι το θέμα της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που έγινε παρουσία και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

- Advertisement -

Εκεί που όλες οι πλευρές εμφανίζονταν αισιόδοξες και τα πάντα έδειχναν συμφωνία σύντομα, οι δανειστές έβαλαν στο τραπέζι σκληρές απαιτήσεις τις οποίες η Ελλάδα δεν δέχεται, καθώς απέχουν πάρα πολύ από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Αναλυτικά οι δανειστές ζητούν:

•Αύξηση του ΦΠΑ στο 11% για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα βρίσκονται στο χαμηλό συντελεστή 6,5% (φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες, εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου). Παράλληλα ζητούν την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και εκπτώσεων από το φόρο που ισχύουν για πολλούς κλάδους αλλά κυρίως στα νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα θέλουν όλα αυτά να εφαρμοστούν από την 1η Ιουλίου! Εκτός από τον συντελεστή του 11%, οι δανειστές προτείνουν και έναν δεύτερο στο 23% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, μεταξύ των οποίων και το ρεύμα!

• Για το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που επικαλείται η Wall Street Journal, οι δανειστές θέτουν στόχο την ετήσια εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ). Το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρει ότι το σχέδιο προβλέπει «μείωση των δαπανών για τις συντάξεις από τον Ιούλιο, το οποίο θα αποφέρει εξοικονόμηση 0,25% ως 0,50% του ΑΕΠ εφέτος και 1% του ΑΕΠ του χρόνου». Ακόμη, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι δανειστές θέλουν να μειωθεί από τον Ιούλιο η συνταξιοδοτική δαπάνη προκειμένου να εξοικονομηθούν 450 έως 900 εκατομμύρια ευρώ φέτος (0,25% έως 0,5% του ΑΕΠ) και περίπου 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ) το 2016, ωστόσο δεν αποσαφηνίζεται αν η μείωση θα προέλθει από περικοπή στις συντάξεις. Ακόμη, ζητούν να καταργηθεί το ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2015 (το κόστος είναι 500εκ+ κατ´ έτος).

• Για το πρωτογενές πλεόνασμα, οι δανειστές δέχονται να είναι στο 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

• Για τα εργασιακά, μιλούν για συλλογικές συμβάσεις, αλλά με τρόπο που θα προβλέπει νέα διαβούλευση με ILO και μετά νέα διαβούλευση με θεσμούς, και μετά να το αλλάξουμε.

• Επίσης ζητούν τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και εφαρμογή του στις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1.1.2015 (πριν τις όποιες μειώσεις δηλαδή) για να μη χαθούν άλλα 600 εκατ. ευρώ.

 

Η συνάντηση

Η συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ ξεκίνησε στις 9:30 το βράδυ της Τετάρτης και συνεχίστηκε σε δείπνο εργασίας στο οποίο συμμετείχε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και, κατά πληροφορίες, του επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ. Τον κ. Τσίπρα συνοδεύσαν στις Βρυξέλλες οι κ.κ. Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γαριήλ Σακελλαρίδης, δεν συμμετείχαν όμως στις συνομιλίες με τον κ. Γιούνκερ.

Αποχωρώντας από τη συνάντηση, ο Γ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε καλές τις συζητήσεις και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστούν.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ