Υλικά Συνταγής
- 9 αυγά
- 9 κ.σ. ζάχαρη
- 9 κ.σ. καρύδια χοντροκομμένα
- 9 κ.σ. φρυγανιά ή παξιμάδι
- 2 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι
- 4 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1 πρέζα σκόνη γαρίφαλο
- ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 βανίλιες
- Για το σιρόπι
- 3 κούπες νερό
- 2½ κούπες τσαγιού ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλα
- 1 φλούδα πορτοκάλι
- 1 βανίλια
- Για την κρέμα
- 1½ φλ. τσαγιού αλεύρι
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 2 κρόκους
- 2 βανίλιες
- 3 ποτήρια φρέσκο γάλα
- 2 κούπες κρέμα γάλακτος χτυπημένες σε σαντιγί
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα, εκτός από την κρέμα γάλακτος, και με το σύρμα ανακατεύουμε καλά στην κατσαρόλα την ώρα που βράζει, μέχρι να δέσει η κρέμα. Μόλις κρυώσει, προσθέτουμε τις 2 κούπες σαντιγί που έχουμε ετοιμάσει και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και τα αφήνουμε στην άκρη. Ξεχωριστά χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε τα στερεά υλικά: καρύδια, φρυγανιά, σιμιγδάλι, μπέικιν πάουντερ, κανέλα, γαρίφαλο, ξύσμα πορτοκαλιού και βανίλιες. Αναμειγνύουμε το μείγμα των κρόκων με τα στερεά υλικά και μετά ρίχνουμε μέσα τη μαρέγκα. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα μετρίου μεγέθους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175oC για περίπου 45΄. Βγάζουμε τη σπάτουλα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και τη σιροπιάζουμε με το σιρόπι ζεστό. Μόλις κρυώσει η σπάτουλα, βάζουμε επάνω την κρέμα και πασπαλίζουμε με κανέλα και τριμμένα καρύδια. Παγώνουμε στο ψυγείο και σερβίρουμε.
Για το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5΄-7΄.
Τη συνταγή μας παραχώρησε η κα Τασούλα Κουφοπούλου
πηγη:http://www.argiro.gr