17.5 C
Trikala
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

ΣΠΟΡΤ: Μια μεγάλη πορεία στο Αυγό

Το Αυγό, η ψηλότερη κορυφή (υψ. 2148 μ.) του ομώνυμου συγκροτήματος, είναι πάντα μια ορειβατική πρόκληση, όλες τις εποχές του χρόνου, γι αυτό συμπεριλαμβάνεται πολύ συχνά στο πρόγραμμα του συλλόγου μας. Η κεντρική θέση του προσφέρει την δυνατότητα ανεμπόδιστης θέας προς όλες τις κατευθύνσεις.
Πέρα από την κλασική διαδρομή που ξεκινά από το Λιβαδοχώρι, πολλές άλλες εναλλακτικές πορείες προσφέρονται. Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο που η μεγάλη διάρκεια της ημέρας δίνει την ευκαιρία υλοποίησης μακρινών διαδρομών όπως η πρόσφατη που είχε σαν αφετηρία και τερματισμό το Δροσοχώρι.
Το μονοπάτι ξεκινά πάνω από τα τελευταία σπίτια του χωριού και μπαίνει στο πανέμορφο ελατόδασος μέχρι το υψόμετρο των 1600 μέτρων. Στις παρυφές του δάσους συναντάμε το μαντρί και την ποτίστρα, με ελάχιστο νερό αυτή την εποχή. Το θέμα του νερού είναι βασικότατο, αφού λίγες είναι οι πηγές που διαθέτει το μεγάλο αυτό ορεινό συγκρότημα στις αλπικές πλαγιές του και ακόμα λιγότερο το νερό τους το καλοκαίρι.
Μετά από το μαντρί συνεχίζει μονοπάτι χαμηλότερα από την κορυφή, με νότια κατεύθυνση. Περνάμε από την δεύτερη ποτίστρα (και εδώ λίγο το νερό αλλά παγωμένο) και συνεχίζουμε ομαλά σε καταπράσινο οροπέδιο. Ένα ειδυλλιακό τοπίο που θυμίζει αντίστοιχα ελβετικά. Δεν λείπουν και τα κοπάδια των αγελάδων που βόσκουν αμέριμνα, αδιαφορώντας για την παρουσία μας.
Είναι η πιο όμορφη πλευρά του βουνού, αυτή που χαίρεσαι να βαδίζεις. Μια πραγματική αισθητική απόλαυση.
Ακόμα νοτιότερα, μέσα σε παροδική ομίχλη κρύβεται η κορυφή μας, ένα πραγματικό αυγό που πρέπει να προσεγγίσουμε από την βάση του. Αυτό είναι και το δυσκολότερο κομμάτι της διαδρομής. Επειδή η κορυφή είναι εντελώς αποκομμένη, εξίσου κουραστική είναι η προσέγγιση και από τις άλλες κατευθύνσεις. Επιπλέον όλες οι πλαγιές της είναι πετρώδεις, γεγονός που αυξάνει τον βαθμό της δυσκολίας.
Μετά από τέσσερις συνολικά ώρες πορείας φτάνουμε στην στρογγυλεμένη κορυφή. Η μεγάλη ομάδα των 25 ατόμων απλώνεται σε όλο τον χώρο γύρω από το τριγωνομετρικό κολονάκι. Αναμνήσεις παλαιότερων αναβάσεων, με πλέον πρόσφατη την περσινή οδύσσεια Στουρναρέϊκα- Λουπάτα – Μαρόσα – Αυγό – Λιβαδοχώρι. Ευκαιρίες συναρπαστικών αφηγήσεων.
Ακολουθώντας την αντίστροφη διαδρομή επιστρέφουμε στο Δροσοχώρι για να γευθούμε μεταξύ άλλων και το περίσσευμα του πανηγυριού της προηγούμενης βραδιάς.

- Advertisement -

Τα νέα του Συλλόγου
Το Σαββατοκύριακο 5-6 Ιουλίου έχουμε προγραμματισμένη ανάβαση στον Όλυμπο με διανυκτέρευση στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός».
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε στα γραφεία του συλλόγου μας, Ομήρου 6 (κάτω από το ΚΑΠΗ), τηλ. 2431072077 την Παρασκευή από 9.00 έως 10.30’ μμ.
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και υλικό θα βρείτε στο site του συλλόγου στη διεύθυνση www.trikalasport.gr.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ