11.7 C
Trikala
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Σπουδαίοι μουσικοί στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

Στην προσπάθειά του το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων να παράσχει ισχυρά θετικά πρότυπα στους μαθητές του, το τελευταίο χρονικό διάστημα φιλοξένησε τρεις σπουδαίους μουσικούς στις εγκαταστάσεις του.
Στις 24 Απριλίου 2015 επισκέφτηκε το σχολείο ο σαξοφωνίστας Michele D’ Auria που έχει σαρώσει τα πρώτα βραβεία σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Σαξοφώνου και έχει τιμηθεί από τη Προεδρία της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να τον γνωρίσουν από κοντά και να γοητευτούν από τον ήχο, την ερμηνεία και την άψογη τεχνική του.
Στις 27 Απριλίου 2015 επισκέφτηκε το σχολείο ο πιανίστας Λάμπης Βασιλειάδης. Ο Λάμπης Βασιλειάδης φοίτησε στην Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Στη συνέχεια παρακολούθησε μουσικές σπουδές και έλαβε Δίπλωμα Πιάνου με «Άριστα» από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (1987) και Δίπλωμα Πιάνου (1990) από την Ανώτατη Κρατική Σχολή Μουσικής και Θεάτρου Hannover (Γερμανία). Επίσης, παρακολούθησε στο Λονδίνο σπουδές με την Yaltah Menuhin (1992-93), με την υποτροφία «Γιάννης Βακαρέλης» του Βρετανικού Συμβουλίου.
Έχει λάβει μεταπτυχιακούς τίτλους από την Ανώτατη Κρατική σχολή Μουσικής Trossigen (Γερμανία): δίπλωμα μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών «Kuenstlerische Ausbildung» (1993) και «Κonzertreife Diplom» (1996). Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Cincinnati (ΗΠΑ), όπου έλαβε το Δίπλωμα Μεταπτυχιακού Κύκλου Σπουδών «Artist Diploma» (1997). Έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στη Νότιο Αφρική, στη Γαλλία, στις ΗΠΑ, στην Πολωνία, στην Ιταλία, στην Ελβετία, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Βηρυτό (Λίβανος), στη Λιθουανία (Vilnius) και στην Ταϊλάνδη (Bangkok). Έχει συμπράξει με την Ορχήστρα της Μουσικής Ακαδημίας του Trossingen, τη Συμφωνική Νέων του Αμβούργου, την ΜΗΗ Ορχήστρα του Ανόβερου, τη Φιλαρμονική της Πράγας, την Κammerphilarmonie της Πράγας, την Ορχήστρα Δωματίου του Tübingen, τη Φιλαρμονική του Fairbanks, τη Φιλαρμονική της Ταϊλάνδης, τη Μεγάλη Φιλαρμονική της Πολωνίας, και έχει συνεργαστεί με αναγνωρισμένους μαέστρους: G. Emilsson, D. Mikulski, J. Conta, B. Heymel, C. Villaret, E. Zilberkant, L. Szaran, A. Scarano κ.ά.
Έχει δραστηριοποιηθεί έντονα στο χώρο της Μουσικής Δωματίου με το Ιόνιο Κουαρτέτο Πιάνου και έχει δώσει συναυλίες Μουσικής Δωματίου με διακεκριμένους καλλιτέχνες (C. Erdeyi, L. Gorokoff, L. Hardy, κλπ). Έχει ηχογραφήσει 15 δίσκους (CD) με ιδιαίτερα ευρύ ρεπερτόριο – Brahms, Schumann, Bartòk, Poulenc, Scriabin, Szymanowski, Liszt, Αllen Sapp (σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση), Rachmaninoff, Chopin και Tchaikovsky – για τους οποίους έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές. Με την Ορχήστρα Δωματίου του Tübingen (Kammerorchester Tübingen) ηχογράφησε το έργο του F. Liszt για πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων Malediction, ενώ στο ίδιο μοτίβο ηχογράφησε τις μεταγραφές έργων του Mozart από τον Liszt. Έχει ηχογραφήσει ζωντανά με την Φιλαρμονική της Fairbanks του 2ο Κοντσέρτο του Tchaikovsky και έργα Μουσικής Δωματίου με το Ιόνιο Κουαρτέτο Πιάνου έργα Beethoven και Brahms.
Έχει εμφανιστεί στην Κρατική Ραδιοφωνία & Τηλεόραση της Ελλάδας, καθώς και σε ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς σταθμούς της Ευρώπης και της Αμερικής. Έχει εργαστεί στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Bowling Green, ως βοηθός του καθηγητή Jerome Rose (1994-95), στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati, Οhio ως βοηθός του καθηγητή James Tocco, (1995-97), διδάσκοντας φοιτητές του μεταπτυχιακού (Μaster) και του διδακτορικού κύκλου σπουδών (DMA in Piano Performance), ως Καθηγητής Πιάνου και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου Ανατολικής Μακεδονίας (Καβάλα), ως Καθηγητής Πιάνου και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης και ως Καθηγητής Πιάνου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Σήμερα εργάζεται ως Αναπληρωτής Καθηγητής με αντικείμενο «Πιάνο και Πιανιστική Συνοδεία» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας.
Έχει λάβει πολλές διακρίσεις, υποτροφίες και βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1997 προσκαλείται ως μέλος της κριτικής επιτροπής σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, και τον Οκτώβριο του 2013 θα συμμετάσχει σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Μπετόβεν της Βόννης στην κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνισμού «Μπετόβεν» στην Μπανγκόκ (Ταϊλάνδη).
Τέλος, στις 5 Μαΐου 2015 επισκέφτηκε το σχολείο και συμμετείχε μουσικά στη συναυλία που δόθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Κυριάκος Γκουβέντας. Ο Κυριάκος Γκουβέντας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1966 και ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία δώδεκα χρονών στο ΩΔΕΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, στην τάξη του ΦΑΝΗΚΑΠΛΑΝΙΔΗ, απ’ όπου αποφοίτησε το 1991 με δίπλωμα «ΑΡΙΣΤΑ ΠΑΜΨΗΦΕΙ».
Στη διάρκεια των σπουδών πήρε το «ΕΙΔΙΚΟ ΑΡΜΟΝΙΑΣ» και το L.R.M.S. της ROYAL ACADEMY OF MUSIC του Λονδίνου. Παράλληλα με τις σπουδές στο Ωδείο, αφού μεγάλωσε σε οικογενειακό μουσικό περιβάλλον, άρχισε να ασχολείται συστηματικά με όλα τα είδη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: «Παραδοσιακή», «Λαϊκή», «Έντεχνη», «Ρεμπέτικο», «Ρετρό». Αυτό είχε σαν συνέπεια να ξεκινήσει από την ηλικία των 15 χρονών την ημιεπαγγελματική του ενασχόληση με διάφορα μουσικά σχήματα της πόλης, αποκτώντας ρεπερτόριο και πείρα στην ερμηνεία των διαφόρων στυλ (ύφος). Άρχισε να διδάσκει το 1989 στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος, πριν την αποφοίτησή του σ’ αυτό, καθώς και ΩΔΕΙΟ του ΚΩΣΤΑ ΜΑΤΣΙΓΚΟΥ, στη ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του ΚΩΣΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ και στο ΩΔΕΙΟ του ΛΑΖΑΡΟΥ ΔΕΛΗΔΗΜΟΥ, συμπληρώνοντας τη δεκαετή προϋπηρεσία που ορίζει το Υπουργείο Πολιτισμού, για να ονομάζεται καθηγητής. Τα τελευταία δύο χρόνια δίδαξε στο Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ στη ΣΧΟΛΗ ΛΑΪΚΗΣ και ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΡΤΑΣ. Λόγω της πολυποίκιλης δραστηριότητάς του, διετέλεσε μέλος των πολλών Ορχηστρών, συνέπραξε ως σολίστ με ορχήστρες, συνεργάστηκε κατά καιρούς με πολλούς φορείς, λειτουργούς της λαϊκής, δημοτικής, παραδοσιακής και γενικότερα της ελληνικής μουσικής σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και στο εξωτερικό, πραγματοποιώντας αμέτρητα ταξίδια, επαφές παρουσιάσεις και συναυλίες για περισσότερα από 20 χρόνια.
Ο διευθυντής
Βασίλειος Παπακώστας

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ