17.8 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Στα τρικαλινά πρωταπριλιάτικα μασλάτια εντάσσονται και τα σοβαρά

Ευρωτρικαλινό ευθυμογράφημα από τον επαναπατριζόμενο Θεσσαλό Πολίτη Βάιο Φασούλα
Στον απόηχο που άφησε ο πρωταπρίλης θα κινηθούμε σήμερα μεταξύ α-στείων και σοβαρών, «θαυμάτων» και ψεμάτων. Βέβαια παρόλο που βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τη μεγάλη γιορτή της Λαμπρής, «θαύματα» δεν υπάρχουν. Έτσι, γενικεύοντας λίγο το θέμα, θα μείνουμε μόνο στα ψέματα…
Και τι ψέματα δεν ακούσαμε τούτη την πρωταπριλιά. Ακόμα και μέχρι το φρούριο…, το Τρικαλινό σήμα κατατεθέν…, θα γκρέμιζαν. Παρά το γεγονός της ημέρας του …ψέματος, σε άλλους δημιούργησε καλαμπουρίστικη ευχαρίστηση, σε άλλους αδιαφορία και σε άλλους μια ανησυχία που τέτοια ψέματα δεν λέγονται ούτε για ψέματα διότι δημιουργούν αναστάτωση, θυμό και ταραχή. Ακούς εκεί, να γκρεμίσουν το φρούριο γιατί κρατάει τον αέρα και δεν αερίζονται οι τρικαλινοί, λες και τα μυαλά τους είναι… στεγανά!
Τώρα φανταστείτε το «γκρέμισμα», τι χώρο θα αφήσει!..(θεός φυλάξει!) Ένα τεράστιο γήπεδο ή ένα αεροδρόμιο μπορεί να γίνει, όπως μπορεί να γίνει και ένα παγοδρόμιο αφού θα φύγουν και οι γύρω εκκλησιές -και είναι κάμποσες, το ασκληπιείο και αυτό – και σάμπως κι έτσι που είναι; Τώρα που ο Δήμος δεν έχει λεφτά θα το φάει η μαρμάγκα…, τι να το φάει δηλαδή το τρώει… Πουφ! Μήτε ένας τουρίστας δεν το βλέπει και έχει δώσει τόσα πολλά!!
Τέλος πάντων. Να προσθέσουμε μόνο ότι τα πρωταπριλιάτικα ψέματα έ-χουν ευρωπαϊκή προέλευση. Αμέ! Τι νομίσατε ότι είναι ελληνικά; Ευρωπαϊκό έθιμο του 16ου αιώνα είναι. Τότε που οι ευρωάνθρωποι δεν είχαν βρει τον προσανατολισμό τους προς τη δημοκρατία και την ειρήνη και μαίνονταν στην αιώνια φαγωμάρα και στη βόρεια βαρβαρότητα, που σε κάποιες περιπτώσεις τη βλέπουμε και σήμερα. Άλλωστε τα ευρωπαϊκά ψέματα όπως και βόρειες νοοτροπίες μέσω των ευρωκοινοβουλίων κυριαρχούν και σήμερα.. εξευρωπαϊσμένα.
Ό, τι στραβό θέλετε να δείτε θα το βρείτε στη σημερινή ευρωπαϊκή ένωση. Πάνω της κυκλοφορούν οι αδέσποτοι «αφέντες» της Ευρώπης και μας στέλνουν τα αλυσιδωτά φιρμάνια που λένε: επιτρέπεται η εξαθλίωση, η ταπείνωση, η αυτοχειρία, η τρομοκρατία, το ξεπούλημα, η μετανάστευση, η εμπορία όλων των ειδών!! και άλλα. Δηλαδή τι να πας να δεις στην ένωση την ευρωπαϊκή που δε βλέπεις εδώ στην Ελλάδα, στην ψωροκώσταινα, όπως τη λένε, και εδώ ακόμα στα Τρίκαλα;
Ψέμαααααα! Και όχι πρωταπριλιάτικο. Μην τρελαθούμε άνθρωποι. Ψέ-μα=κανόνας επιβίωσης του ευρωσυστήματος που τρων οι ολίγοι και πεινούνε οι πολλοί. Τέλος πάντων, τέλος πάντων! Για δες, βρε τι κουβέντα μας άνοιξε ο Απρίλης! Μας παρέσυρε και ο οίστρος των δρωμένων και παραβλέψαμε το πρωταπριλιάτικο γκρέμισμα του φρουρίου, που και αυτό δεν είναι χτεσινό. Άσε που παρόλα αυτά, άντεξε ίσαμε εκατό χρόνια και δεν έγινε αλήθεια.
Ένας ειδήμων, γνώστης της πρώτης δεκαετίας του περασμένου αιώνα ή ένας ιστορικός θα μπορούσε να αντιπαραθέσει το χτες -όπως αυτό επικρατούσε στην εποχή του – με το σήμερα. Ταπεινή άποψη του γράφοντα, ο οποίος τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε παίζοντας και κυνηγώντας καλιακούδες στους τοίχους του κάστρου και στα πεύκα του. Κάτω από τον ανατολικό πύργου του φρουρίου που αγκαλιάζει ολόκληρο το Βαρούσι και ακούγοντας μύριες ιστορίες μεγάλωσε.
Λοιπόν, αλήθεια είναι ότι αυτή η πόλη έχει δώσει πολλά δείγματα γραφής, όπως ιστορικού, πολιτιστικού, θρησκευτικού, λαογραφικού και άλλων ειδών, ηθών και αξιών της Χώρας και του τόπου μας. Και αυτό αποδεικνύεται μέσα από διαχρονικές αναφορές συμπολιτών, που σε κάποιους δεν αρέσουν…., Κι εδώ πρόκειται για την άλλη διάσταση του Απρίλη. Την αλήθεια.
Εκείνο που δεν κατάφερε να δώσει η πόλη ήταν και είναι η κοινωνικοποίηση των δημοτών και ιδιαίτερα των Τοπικών Αρχών για τα του οίκου μας θέματα, έτσι που να μπορούν να φυλάνε τις αξίες του τόπου μας οποιουδήποτε μεγέθους. (Τι δε φυλάξανε και τι εκτρώματα φτιάξανε δεν είναι του παρόντος να αναφερθούμε)
Από τη μια, οι δημότες που ήδη είχαν υποστεί το πλήγμα της αμορφωσιάς από την τετρακοσιάχρονη σκλαβιά που τους άφησαν στο περιθώριο και στον αναλφαβητισμό, συντέλεσαν αρνητικά στην αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου. Και από την άλλη, οι νέοι συνεχιστές, αναρριχητές-τσιφλικάδες-αρπάχτρες της εξουσίας, «νεοέλληνες» αγάδες, γνωστοί και ως κερατάδες, όπως τους χαρακτηρίζει ο λαός, αναρριχήθηκαν στις τοπικές κοινωνίες, επένδυσαν και συντήρησαν την υποβάθμιση σε πανελλαδικό επίπεδο.
Βέβαια δεν μπορούμε να φανταστούμε καν το κλίμα που επικρατούσε μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους τούρκους. Ωστόσο δε βλέπουμε και μεγάλη διαφορά από τη σημερινή πραγματικότητα. Μάλιστα υπάρχουν κάποιες μαρτυρίες που λένε ότι καλλίτερα περνούσαν με τους τούρκους παρά με τους τιποτένιους «έλληνες» που εξελίχθηκαν σε τσιφλικάδες.
Σήμερα, στον ρου της άθλιας «παγκοσμιοποίησης», την οποία, όπως προαναφέραμε τη βλέπουμε και τη ζούμε ομαδικά και είναι «η εξαθλίωση, η ταπείνωση, η αυτοχειρία, η τρομοκρατία, το ξεπούλημα, η μετανάστευση, η εμπορία όλων των ειδών και άλλα…,» το πρωταπριλιάτικο ψέμα από ευρωπαϊκό έθιμο έγινε ευρωπαϊκό ψέμα το οποίο κινείτε σε άλλες διαστάσεις: Η υπόσχεση διαδέχεται την κοροϊδία, τον εμπαιγμό και τελικά ακολουθεί το γδάρσιμο σε εθνικό επίπεδο, ενώ το θεαθήναι ενθέρμως συνεργάζεται με τον μερκαντιλισμό και την εξέλιξη τη βλέπουμε σε πανελλαδικό επίπεδο. Όσο αφορά το ψέμα τ’ Απρίλη, για κάθε ενδεχόμενο καλά θα είναι να έχουμε και το νου μας στο ψέμα που γίνεται αλήθεια…
«Ε.Ε». Ελλάδα, Τρίκαλα, Απρίλης 04 2015 pelasgos@fasoulas.de www.fasoulas.de

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ