23 C
Trikala
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Στα… χαρτιά οι έξυπνοι μετρητές ρεύματος

Ακούν για έξυπνους μετρητές και έξυπνους μετρητές δεν βλέπουν. Ο λόγος για τους καταναλωτές ρεύματος, οι οποίοι διαπιστώνουν για πολλοστή φορά πως η αντικατάσταση των ρολογιών τους κινείται με ρυθμούς… χελώνας.

- Advertisement -

Το θέμα με τους νέους ψηφιακούς μετρητές της ΔΕΗ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο την περίοδο 2010-11, ωστόσο ελάχιστα έχουν γίνει από τότε. Ακόμα και η προκήρυξη του διαγωνισμού από τον ΔΕΔΔΗΕ για την αντικατάσταση των παλιών ρολογιών έχει πάρει ούτε μια αλλά… 8 παρατάσεις. Ειδικότερα, το «Πιλοτικό Σύστημα Τηλεμέτρησης και Διαχείρισης της Ζήτησης Παροχών Ηλεκτρικής Ενέργειας Οικιακών και Μικρών Εμπορικών Καταναλωτών και Εφαρμογής Έξυπνων Δικτύων» προκηρύχθηκε για πρώτη φορά στις 23 Ιουλίου 2014.

Πλέον, εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, η προθεσμία υποβολής προσφορών για την εγκατάσταση των πρώτων 200.000 έξυπνων μετρητών σε οικιακούς καταναλωτές εκπνέει στις 21 Οκτωβρίου. Το κόστος του έργου διαμορφώνεται σε 86,5 εκατ. ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει ενδιαφέρον τέσσερα επενδυτικά σχήματα.

Πλεονεκτήματα

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των έξυπνων μετρητών είναι η παρακολούθηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε πραγματικό χρόνο, εξέλιξη που καταργεί επί της ουσίας τον λογαριασμό που βγαίνει κάθε δύο μήνες (ΕΝΑΝΤΙ) και δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία πολυζωνικών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν, ακόμη, ότι οι νέες ψηφιακές συσκευές θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις περιπτώσεις ρευματοκλοπής, οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, ελαχιστοποιούνται τα έξοδα καταμέτρησης για τους προμηθευτές ρεύματος.

πηγη:http://www.zougla.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ