19.3 C
Trikala
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Στους δρόμους του CERN, στις γειτονιές του σύμπαντος

Είναι ο τίτλος παρουσίασης του κ. Βασίλη Παππά, υπεύθυνου του ΕΚΦΕ Τρικάλων προς τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων, την Τετάρτη 6/5/15.
Ο κ. Παππάς εισήγαγε την έννοια των στοιχειωδών σωματιδίων παρουσιάζοντας στους μαθητές, μια απλή εργαστηριακή συσκευή Braun για μας εξηγήσει ότι στοιχειώδη σωμάτια παράγονται πολύ εύκολα με απλές συσκευές (όπως η παλιά τηλεόραση ). Τα στοιχειώδη αυτά σωματίδια είναι το υλικό με το οποίο γίνεται η έρευνα στο CERN.
To CERN ακρωνύμιο της αρχικής ονομασίας του Conseil Européenne pour la Recherche Nucléaire, είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Βρίσκεται στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος.

- Advertisement -

Εκεί βρίσκεται ο μεγάλος επιταχυντής σωματιδίων, οι συγκρούσεις των οποίων φωτογραφίζονται, ερμηνεύονται και δίνουν σημαντικές πληροφορίες στην έρευνα. Η τελευταία μεγάλη ανακάλυψη, το σωματίδιο Χιγκς, γνωστό ως σωματίδιο του Θεού τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ.
O κ. Παππάς έκανε μια εικονική περιήγηση στους χώρους και ανέφερε μερικά από τα ερωτήματα της βασικής έρευνας: τι είναι ύλη, από πού προέρχεται, πως συγκροτείται.
Στο CERN ξεκίνησε , το www ( internet) το Μάρτιο του 1989. Εκεί γίνεται η έρευνα που αφορά τη θεραπεία του καρκίνου με ισότοπα και η πολλά υποσχόμενη με πρωτόνια. Επίσης η έρευνα αφορά και στα μυστικά του σύμπαντος, όπως η σκοτεινή ύλη το διαστελλόμενο σύμπαν κλπ
Τελειώνοντας μας ξενάγησε στη γραφική Γενεύη και τη λίμνη της και το σπίτι του «δικού μας» Καποδίστρια, που διατηρείται σε άριστη κατάσταση προς τιμήν του μεγάλου ιδεαλιστή.
γεγονότα – φωτογραφίες- για το μποζόνιο του Χιγκς από συγκρούσεις πρωτονίων στο LHC. Το πάνω γεγονός στο πείραμα CMS δείχνει μία διάσπαση σε δύο φωτόνια.

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ