23.2 C
Trikala
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΥΣΤΡΙΑΣ κ. ΑΡΣΕΝΙΟ (φωτο )

Ο αγαπητός Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ.κ. Αρσένιος μας έδωσε με χαρά και προθυμία μία συνέντευξη στην ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ όπου μίλησε για ποικίλα θέματα. Παραθέτουμε ένα μικρό μέρος της συνέντευξης.

- Advertisement -

 

Η.Φ.: Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Αυστρίας κ.κ. Αρσένιε, βάζοντας εδαφιαία μετάνοια, ασπαζόμενος την δεξιάν σας, και ζητώντας την ευλογία σας, σας καλωσορίζουμε στην ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ. Σας ευχαριστούμε για τη διάθεση του πολύτιμου χρόνου σας. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την παρουσία σας αυτή, καθώς είστε ένας νέος άνθρωπος που από νωρίς έθεσε τον εαυτό του στη διακονία της του Χριστού Εκκλησίας και στο ιεραποστολικό της έργο. Χαίρομαι δε επίσης γιατί σας έχουμε φιλοξενήσει ξανά στην ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ.

ΣΕΒ. Κ.Κ. ΑΡΣΕΝΙΟΣ: Χαίρετε. Και από πλευράς μου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την αγάπη σας και για τη φιλοξενία σας, για μια ακόμη φορά, στην «Πεμπτουσία».

 

Η.Φ.: Σεβασμιώτατε ομολογώ ότι την πρώτη φορά που σας άκουσα να κηρύττετε ενθουσιάστηκα. Το ήρεμο, σοβαρό και μειλίχιο της φυσιογνωμίας σας, ο συγκεκριμένος, ψυχωφέλιμος και θεολογικός σας λόγος ελκύει τον ακροατή. Mέσα από το ταξίδι μας στη σύγχρονη μαρτυρία του ευαγγελικού λόγου στην Αυστρία ερχόμαστε σε κοινωνία μαζί σας και ομολογούμε μαζί σας από την Ελλάδα ότι « Ιησούς Χριστός χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας».

 

ΣΕΒ. Κ.Κ. ΑΡΣΕΝΙΟΣ: Γνωρίζετε ότι η Εκκλησία κηρύττει ”Ιησούν Χριστόν και τούτον εσταυρωμένον”. Αυτός είναι το καύχημά μας, Αυτός είναι η δύναμή μας, Αυτός είναι η χαρά και η ελπίδα μας. Οφείλουμε, λοιπόν, να πορευόμαστε σύμφωνα με τη διδασκαλία του Ευαγγελίου.

 

 

  1. Ένα θέμα που «διχάζει» τους ορθοδόξους χριστιανούς είναι εκείνο των διαλόγων της ορθόδοξης Εκκλησίας με τις υπόλοιπες χριστιανικές ομολογίες. Μάλιστα γνωρίζετε κι εσείς ο ίδιος πως όσοι επιθυμούν τους διαλόγους αυτούς αντιμετωπίζονται με καχυποψία και χαρακτηρίζονται ως «οικουμενιστές». Θέλετε να μας πείτε κάτι σχετικό με τις προσπάθειες του διαλόγου, αλλά και τις προσπάθειες ένωσης μεταξύ ορθόδοξης και ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας;

 

Γνωρίζετε ότι προσευχόμαστε σε κάθε Θεία Λειτουργία «υπέρ της των πάντων ενώσεως». Γνωρίζετε, επίσης, ότι, στο Ευαγγέλιο της Διαθήκης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού  κεντρικό θέμα κατέχει η αγωνία και η προσευχή, η ελπίδα και η προοπτική της ενότητος με τον Θεό και μεταξύ μας.

Η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας ακολουθώντας αυτό το πνεύμα της Εκκλησίας του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, συνεχίζει το διάλογο της αληθείας και της αγάπης. Χωρίς να υπαναχωρεί από την πίστη και το δόγμα. Χωρίς να προβαίνει σε «εκπτώσεις πίστεως». Διαλέγεται, συνομιλεί, συμπορεύεται, δίδει τη μαρτυρία και λιτανεύει το ήθος της. Δεν φοβάται το διάλογο, την επικοινωνία. Δεν θεωρεί τον άλλο εχθρό, αλλά αδελφό. Δεν θεωρούμε, λοιπόν, τους όρους «οικουμενιστές» και «αντι-οικουμενιστές», ως δόκιμους όρους, που αρμόζουν στο βίωμα και τη μαρτυρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, διότι ουσιαστικά επιφέρουν διαχωρισμό και διχασμό. Σκοπός και προσευχή της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι η ενότητα. Όχι ο χωρισμός και ο διχασμός. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν την Εκκλησία, που αφιέρωσαν τη ζωή τους σ’ Αυτήν, οι οποίοι θα ήταν διατεθειμένοι να μην υποστηρίξουν την αλήθεια, προδίδοντας την. Ο διαχωρισμός αυτός δεν μας εκφράζει. Η Εκκλησία γνωρίζει τα όρια της και ενεργεί εντός αυτών, δεν καταδικάζει, δεν κρίνει, αλλά παραδίδει και εμπιστεύεται τα πάντα στον Θεό. Εμείς αγωνιζόμαστε να δώσουμε τη μαρτυρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας με αγάπη, με κατανόηση, με εμπιστοσύνη στο Θεό, με αφοσίωση στην Εκκλησία, με σύνεση και σωφροσύνη, χωρίς καμία διάθεση υπερβολών η παρασαλεύσεων. Αυτό είναι ταυτόχρονα και η προσευχή και παράκλησή μας.

 

 

  1. Σε συνέντευξη σας στα γερμανόφωνα Μ.Μ.Ε. έχετε δηλώσει για το προσφυγικό: «Το πρόβλημα του κύματος προσφύγων δεν αφορά μόνο τα κράτη της Ευρωπαϊκής μεθορίου, αλλά το σύνολο της Ευρώπης που θα πρέπει να δείξει με αλληλεγγύη τις χριστιανικές και πανανθρώπινες αξίες της». Πως μπορεί να συμβάλλουν οι χριστιανικές αξίες στη λύση του προσφυγικού που γιγαντώνεται σαν πρόβλημα;

 

Θεωρούμε ότι η Ευρώπη, ως μία οικογένεια, πρέπει να αντιμετωπίσει από κοινού το προσφυγικό πρόβλημα. Το Ευαγγέλιο μας λέει ότι πρέπει να αγαπούμε τον συνάνθρωπο μας ως εικόνα του Θεού, ανεξαρτήτως της θρησκείας, του χρώματος η της προέλευσής του. Πρέπει να δείχνουμε αγάπη στους αδελφούς μας που έχουν ανάγκη. Τούτο αποτελεί Ευαγγελική επιταγή.

Εμείς οι Ορθόδοξοι, ακολουθώντας αυτή την εντολή, έχουμε χρέος να είμαστε δίπλα σε αυτόν που υποφέρει. Ο Έλληνας πάντοτε στην ιστορία του έδειξε τη μεγαλωσύνη της πίστης και την ευρύτητα της καρδιάς του. Σήμερα, σε μια εποχή που ο κόσμος ζει μία άνευ προηγούμενου προσφυγική κρίση, η Ευρώπη οφείλει ακόμη περισσότερο να αντιμετωπίσει συντονισμένα το προσφυγικό θέμα. Πρέπει να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος, τα οποία οδήγησαν σε θηριωδίες και γράφηκαν με μελανά γράμματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μεμονωμένες πράξεις και μονομερείς αποφάσεις οδήγησαν πρόσωπα και λαούς σε αδιέξοδα με απρόβλεπτες συνέπειες. Τονίζουμε εδώ την αξία και τη μοναδικότητα του ανθρωπίνου προσώπου και την ιερότητα που έχει κάθε άνθρωπος ως εικόνα του Θεού.

Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να μείνει μόνη της στην αντιμετώπιση αυτού του φλέγοντος ζητήματος. Δεν εδημιούργησε η Ελλάδα το πρόβλημα. Είναι μία κατάσταση που προέκυψε από την απάνθρωπη και αντιχριστιανική στάση των λαών της Ευρώπης και  κυρίως των ισχυροτέρων και γι’ αυτό, όλοι μαζί θα πρέπει να δώσουμε μια απάντηση, να βρούμε την καλύτερη λύση, για την οποία θα πρέπει να είμαστε περήφανοι στο μέλλον και όχι κατησχυμένοι.

 

  1. Σεβασμιώτατε οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν γίνει πλέον ένα καθημερινό εφιαλτικό γεγονός ανά τον κόσμο, αλλά και στην Ευρώπη. Ποια είναι η απάντηση της χριστιανικής πίστης απέναντι στην τρομοκρατία;

 

Άλλη απάντηση στην τρομοκρατία εκτός από την αγάπη δεν μπορεί να υπάρξει. Από την αγάπη και το βίωμα, το βίωμα της χριστιανικής πίστεως. Να ζήσουμε τον Χριστό. Ο Χριστιανισμός έζησε το διωγμό και την τρομοκρατία από την αρχή της πορείας του. Επιβίωσε όμως και μεγαλούργησε όταν επικεντρώθηκε στον Αρχηγό και Σωτήρα και θεμελιωτή της Πίστεώς μας, τον Κύριο Ιησού Χριστό. Αν ζούμε τον Χριστό δεν φοβόμαστε καμία απειλή. Σε κάθε μορφή τρομοκρατίας η αγάπη και η θυσία του Χριστού γίνεται αντίβαρο και ταυτόχρονα τρόπος ζωής για όλους τους πιστούς.

 

  1. Ένα γεγονός που θα βρίσκεται στο επίκεντρο του χριστιανικού ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια του παρόντος έτους Σεβασμιώτατε είναι και η σύγκλιση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Υφίσταται πραγματική ανάγκη για τη σύγκλιση της η γίνεται για να γίνει απλά; Υπάρχουν θέματα που πρέπει να διευθετηθούν και ποια είναι αυτά;

 

Η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της  Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι ένα σημαντικό γεγονός για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ήδη για πολλές δεκαετίες γίνεται προετοιμασία για την σύγκληση της Συνόδου και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, επί Πατριαρχείας του Παναγιωτατου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, έκανε συντονισμένες προσπάθειες και ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή.

Σαφώς ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός, δεν μπορεί απλώς να περιορισθεί σε μία εθιμοτυπία η μία αναμνηστική φωτογραφία. Θα πρέπει το γεγονός αυτό να καταδείξει την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, να μαρτυρήσει την ταυτότητα της Πανορθοδόξου Οικογένειας, να δώσει ένα μήνυμα για το σύγχρονο κόσμο που τόσο πολύ βασανίζεται και εγκλωβίζεται και έχει ανάγκη το λυτρωτικό λόγο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Σημαντικά θέματα θα απασχολήσουν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Ακόμη και εάν δεν συζητηθούν φλέγοντα θέματα, ακόμη και αν δεν υπάρξει απάντηση σε όλα τα ζητήματα, έστω και μόνο η προσπάθεια και ο συμπροβληματισμός αποτελούν ένα σημαντικό βήμα και μήνυμα. Νομίζω ότι πρέπει να εργασθούμε όλοι  προς αυτή την κατεύθυνση και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως παράγοντας ενότητος και σταθερότητος στον Ορθόδοξο κόσμο, ως συντονιστικός παράγοντας των δραστηριοτήτων και των πρωτοβουλιών της Ορθοδόξου Εκκλησίας έχει αναλάβει σημαντική πρωτοβουλία, με τη σύμπραξη και των λοιπών Αγιωτάτων Ορθοδόξων Εκκλησιών και των Μακαριωτάτων Προκαθημένων Αυτών.

Ευχόμαστε εγκάρδια να δοθεί ένα μήνυμα ενότητος, ομοψυχίας και δυναμικής από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στην οποία προσβλέπει όλος ο Ορθόδοξος κόσμος και όχι μόνον.

 

 

  1. Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα προς όλους τους Έλληνες;

 

Προς τους αδελφούς μας τους Έλληνες, θα ήθελα να στείλω μήνυμα αγάπης και ελπίδας. Να συνεχίσουν να ζουν σύμφωνα με την Παράδοση. Να πορεύονται με την Εκκλησία, με τον Χριστό και να έχουν ελπίδα και παρηγοριά μόνο την βαθειά Πίστη τους στον Θεό. Να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί. Εάν δείξουμε ομοψυχία θα υπερβούμε όλες τις δυσκολίες. Εάν έχουμε τον Χριστό θα καταφέρουμε να εξέλθουμε νικητές. Εάν ο Χριστός είναι το κέντρο της ζωής μας μπορούμε να νικήσουμε κάθε κρίση. Εάν δεν έχουμε τον Χριστό, τότε δεν θα έχουμε όραμα, ελπίδα, προοπτική. Όλοι μαζί ενωμένοι με την Εκκλησία, με τα ζώπυρα της Πίστης, της Ιστορίας, της Πατρίδας και του Γένους μας να πορευθούμε με αισιοδοξία για το μέλλον και το  αύριο.

 

Η.Φ.: Σεβασμιώτατε κ.κ. Αρσένιε θερμά σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία αυτή. Χαιρόμαστε για το έργο σας και για την αγάπη που δείχνετε στην ιεραποστολή, εσείς και οι συνεργάτες σας. Είμαστε περήφανοι που διαδίδετε τις αξίες και τις αρχές του ορθόδοξου ανθρωπισμού και του ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη, στην Αυστρία. Ευχόμαστε ο Τριαδικός Θεός ευλογίες και χαρές να σας δίνει στον καθημερινό αγώνα της διάδοσης του ευαγγελικού λόγου. Είστε νέος στην ηλικία και σίγουρα ο Ελληνισμός και οι διάφορες εθνότητες που συνθέτουν την κοινωνία της χώρας στην οποία διακονείτε, αναμένουν πολλά από εσάς.

 

ΣΕΒ. Κ.Κ. ΑΡΣΕΝΙΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ για αυτή τη δυνατότητα της επικοινωνίας, για την αγάπη σας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, για το  ενδιαφέρον σας για το ιεραποστολικό έργο που επιτελείται και για τον επιστηριγμό σας στον ταπεινό αγώνα μας εδώ.

Πολλοί άνθρωποι, από πολλά σημεία της Ελλάδος αλλά και από όλο τον κόσμο στηρίζουν το έργο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και επιθυμώ εγκάρδια και από το βήμα αυτό να τους ευχαριστήσω.

Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω τους καλούς συνεργάτες μου, που είναι πρόθυμοι συγκηρυναίοι στον καθημερινό αγώνα και πολύτιμοι συνοδοιπόροι σ’ αυτή την ευλογημένη πορεία. Έχομε όλοι μαζί την επίγνωση ότι διακονούμε το έργο του Χριστού, το έργο της Αγίας μας Εκκλησίας και εμείς γινόμαστε απλώς «εργαλεία» αυτού του έργου.

 

Σας ευχαριστώ.

 

 

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ