14.4 C
Trikala
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας: Το… «ανατολίτικο παζάρι» και η συμφωνία

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας – Χρηματοδοτική ενίσχυση 3 δις ευρώ, υπό προϋποθέσεις κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που τα ταξιδεύουν στην ΕΕ και υπόσχεση για επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα ανταλλάγματα

- Advertisement -

Η Σύνοδος ξεκίνησε στις 17:00 ώρα Κύπρου, ενώ είχε προηγηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση με τη συμμετοχή των επτά χωρών που αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες του κοινοτικού Προϋπολογισμού και της Ελλάδας, που προσκλήθηκε ως κράτος γειτονικό με την Τουρκία.

Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση των 11 παραγράφων, οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται να δώσουν στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ ως μια πρώτη συνεισφορά προς την Αγκυρα για τι διαχείριση του προσφυγικού. Ο τρόπος που θα δοθεί, θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα.

Οι Βρυξέλλες δεσμεύονται επίσης να καταργήσουν από τον Οκτώβριο του 2016 τη βίζα για τους Τούρκους ταξιδιώτες στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα θα υλοποιήσει τις δικές της υποχρεώσεις μεταξύ των οποίων και την εφαρμογή της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την Ευρώπη να παίρνει πίσω παράτυπους μετανάστες που εισέρχονται από το έδαφός της στην κοινοτική επικράτεια.

Εκτός… το άνοιγμα συγκεκριμένων κεφαλαίων

Σε ότι αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκία, οι 28 δεσμεύονται ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν ένα διαπραγματευτικό κεφάλαια, το 15ο επί συνόλου 35 κεφαλαίων, ενώ την άνοιξη του 2016 θα εξεταστεί το άνοιγμα κι άλλων κεφαλαίων, τα οποία δεν κατανομάζονται. Τονίζεται, ότι η δήλωση δεν προκαταλαμβάνει την τελική στάση των κρατών μελών της ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι στο προσχέδιο της δήλωσης, το οποίο απέρριψε η Λευκωσία, αναφερόταν αρχικά πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Άγκυρα για ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής εργασίας για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων 15 (ενέργεια), 23 (θεμελιώδη δικαιώματα), 24 (δικαιοσύνη), 26 (παιδεία-πολιτισμός) και 31 (εξωτερική πολιτική-άμυνα-ασφάλεια)».

Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας

Από την πλευρά της, η Τουρκία συμφωνεί στην εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης, το οποίο προβλέπει την καταγραφή των προσφύγων στο έδαφός της και τη χορήγηση των κατάλληλων ταξιδιωτικών εγγράφων (hotspots). Ωστόσο, όλα αυτά θα πρέπει να συμφωνηθούν και στην πράξη γιατί δεν γίνεται λεπτομερής αναφορά στην κοινή δήλωση.

Η Τουρκία θα εγγυηθεί επίσης στην καλύτερη φύλαξη των δικών της συνόρων, ώστε να αναχαιτιστεί η ροή προσφύγων προς την Ελλάδα.

Τέλος, η Αγκυρα θα ανοίξει την αγορά εργασίας της στους Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της και θα δώσει πρόσβαση σε σχολική εκπαίδευση στα παιδιά τους.

πηγη:http://cyprustimes.com

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ