21.2 C
Trikala
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σύντομα ξεκαθαρίζει εάν το κοίτασμα «Ζορ» εκτείνεται στην κυπριακή ΑΟΖ

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχουμε μια κάποια εικόνα, κατά πόσον το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ εκτείνεται στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

- Advertisement -

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού στο πλαίσιο της σειρά επαφών που ξεκινά με τα πολιτικά κόμματα για τις τελευταίες εξελίξεις στα ενεργειακά ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει εάν κοίτασμα Ζορ εκτείνεται στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς, όπως είπε, «ήδη δουλεύουμε πάνω στα γεωλογικά στοιχεία».

Εξήγησε ότι «πρέπει να εκτείνονται δύο πράγματα στη δική μας ΑΟΖ σε ό,τι αφορά το Ζορ που είναι η δομή και στη συνέχεια το κοίτασμα αυτό καθ΄ αυτό».

Το αιγυπτιακό κοίτασμα συνορεύει με το 11 είπε ο Υπουργός και τόνισε ότι «αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική διάσταση» συμπληρώνοντας ότι «το ξεκλείδωμα της γεωλογικής περιοχής που στο παρελθόν δεν είχαμε τέτοιου είδους ανακαλύψεις σε αυτή την μορφολογία του βυθού».

Αναφορικά με το ερευνητικό πρόγραμμα της ENI, ο κύριος Λακκοτρύπης είπε ότι «η εταιρεία έχει αρχίσει την επεξεργασία των γεωλογικών στοιχείων, προσθέτοντας ότι απομένουν κάποιες γεωλογικές λεπτομέρειες για να μπορέσουμε να τους δώσουμε την παράταση που μας έχουν ζητήσει για να μας φέρουν τα αποτελέσματα σε ένα χρονοδιαγράμματα το οποίο μας έχουν ήδη καταθέσει και οι διεθνείς σύμβουλοι μας είπαν ότι πράγματι δικαιολογείται αυτό το χρονοδιάγραμμα».

Ανέφερε ότι υπάρχουν και οι θετικές προοπτικές με την ανακάλυψη Ζορ σε ό,τι αφορά την γεωλογία της περιοχής και της δικής μας ΑΟΖ ιδιαίτερα κάποια τεμάχια τα οποία επηρεάζονται, ενώ είπε ότι “υπάρχει και το ερωτηματικό όπως εκφράστηκε και από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ σε ό,τι αφορά τις εμπορικές προσπάθειες της Κύπρου για εκμετάλλευση του Αφροδίτη τις οποίες προσπαθούμε με κάποιες ενέργειες να ελαχιστοποιήσουμε και να τις μετατρέψουμε σε θετικά γεγονότα για εμάς”.

Από την πλευρά το ο κύριος Κυπριανού εξέφρασε την ανάγκη «χάραξης ευρύτερης στρατηγικής» γύρω από τα ζητήματα του φυσικού αερίου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε επίσης ότι ο άξονας αυτής της στρατηγικής θα πρέπει να είναι η προσπάθεια μετατροπής της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο και αναφέρθηκε και στο θέμα της δημιουργίας τερματικού.

Δεν πρέπει, συνέχισε, να μας μείνει ως μόνη επιλογή η εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω αγωγών διότι τα προβλήματα θα είναι πολύ περισσότερα.

Από εκεί και πέρα, συνέχισε, «δημιουργούνται κάποια νέα δεδομένα με τα ευρήματα στο οικόπεδο Ζορ από την Αίγυπτο τα οποία θα δούμε πως τα αντιμετωπίζουμε για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες που ενδεχομένως να υπάρξουν σε βάρος της Κύπρου».

πηγη:http://cyprustimes.com

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ