19.6 C
Trikala
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Σύσκεψη στην Περιφέρεια για την επιτάχυνση των ΤΟΠΣΑ

Σύσκεψη για την επιτάχυνση της πορείας των Τοπικών Σχεδίων Απασχόλησης, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο παρακολούθησης της πορείας υλοποίησης των ΤΟΠΣΑ, αρμοδιότητας διαχείρισης από τη Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας, μετά από σχετική εκχώρηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΠΑΝΑΔ).

- Advertisement -

Συνολικά στη Θεσσαλία έχουν ενταχθεί 31 ΤΟΠΣΑ συνολικού προϋπολογισμού 8,5 εκατ. ευρώ, με ωφελούμενους 2.500 ανέργους. Τα ΤΟΠΣΑ εμφανίζουν καθυστέρηση στην υλοποίησή τους από τις Αναπτυξιακές Συμπράξεις που τα υλοποιούν. Ορισμένα προγράμματα εμφανίζουν σημαντικές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος έγκαιρης ολοκλήρωσης τους..

Κατά την σύσκεψη ο κ. Κ. Αγοραστός ζήτησε από τους φορείς την επιτάχυνση των διαδικασιών στην υλοποίηση των προγραμμάτων, έτσι ώστε να έρθουν γρηγορότερα τα αποτελέσματα στην κοινωνία: «Συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια γραφειοκρατικά ή μη και να ωφεληθούν συνάνθρωποί μας βρίσκοντας απασχόληση σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Είναι ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα τα προγράμματα αυτά, καθώς μετά τις εκλογές ο ΟΑΕΔ πρόκειται να προχωρήσει σε προσλήψεις περίπου 10.000 ανέργων σε προγράμματα μερικής απασχόλησης».

Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη η υλοποίηση των ΤΟΠΣΑ αντιμετώπισε καθυστερήσεις, καθώς για πρώτη φορά λειτούργησε η εταιρικότητα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα σχήματα που συστήθηκαν, ενώ ο μεγάλος αριθμός εταίρων εμπεριείχε δυσκολίες στην εφαρμογή. Επίσης ανασταλτικός παράγοντας στην υλοποίηση ήταν η «εξεύρεση» ωφελούμενων ανέργων, καθόσον σε πολλές περιπτώσεις, αρχικά επιλεχθέντες επέλεξαν τελικά να ενταχθούν σε άλλο πρόγραμμα αντί του ΤΟΠΣΑ (π.χ. voucher). Έως το τέλος του Ιανουαρίου ζητήθηκε να υποβάλλουν όλα τα ΤΟΠΣΑ αίτημα τροποποίησης της σύμβασης υλοποίησής τους, προκειμένου να εξεταστεί από τη Διαχειριστική Αρχή και εφόσον είναι αιτιολογημένο και εφικτό, να εγκριθεί παράταση έως τις 30/6/2015 για το φυσικό αντικείμενο. Για το λόγο αυτό πρέπει να ληφθεί απόφαση Δ.Σ. της κάθε Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΤΟΠΣΑ, για το χρόνο και προϋποθέσεις τροποποίησης σύμβασης που θα αιτηθεί. Στόχος σε κάθε περίπτωση παραμένει η προϋπόθεση στην απασχόληση 2.500 ανέργων στη Θεσσαλία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Συντονιστές Εταίροι των Αναπτυξιακών Συμπράξεων και οι ορισθέντες Διαχειριστές των ΤΟΠΣΑ, καθώς και όλοι οι Εταίροι των Συμπράξεων.

Προχωρούν οι εργασίες διασύνδεσης των υδρευτικών γεωτρήσεων Σκιάθου με τη δεξαμενή νερού ύδρευσης

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες διασύνδεσης των υδρευτικών γεωτρήσεων Σκιάθου με τη δεξαμενή νερού ύδρευσης. Το έργο προϋπολογισμού 301.724 ευρώ, υλοποιείται με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, με το ποσοστό ολοκλήρωσης να βρίσκεται σε καλό σημείο.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός: «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που έχει σαν στόχο την βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους παραθεριστές της Σκιάθου. Το έργο αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων και η υλοποίησή του δίνει λύση σε χρόνια προβλήματα ύδρευσης του νησιού. Πρόκειται δε, να λειτουργήσει συμπληρωματικά στα υπόλοιπα έργα ύδρευσης που έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ. Η εξασφάλιση επαρκούς και κατάλληλης ποιότητας πόσιμου νερού για τους κατοίκους της Θεσσαλίας αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της αιρετής Περιφέρειας».

Με το έργο αυτό μειώνεται η υπεράντληση υδάτων, καταπολεμείται η υφαλμύρωση και αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του υδράργυρου, που είχε σαν αποτέλεσμα την απαγόρευση της χρήσης νερού για πόση. Αντικείμενο της εργολαβίας είναι η κατασκευή αγωγού ύδρευσης μήκους 1750 μ, ο οποίος διέρχεται από τη θέση «Αρκουδόρεμα». Το ένα άκρο του αγωγού θα συνδεθεί με αγωγό που καταλήγει στην υφιστάμενη δεξαμενή ύδρευσης της Σκιάθου όγκου 1500m3. Στο ανάντι άκρο ο αγωγός θα συνδεθεί με τον πέρας του υφιστάμενου καταθλιπτικού αγωγού του αντλητικού της γεώτρησης στην περιοχή Πλαγιά (Αγ. Αντώνιος). Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να μειωθεί η συγκέντρωση του υδραργύρου στο νερό του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Σκιάθου, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο των υπερβάσεων άνω των επιτρεπτών από τη νομοθεσία ορίων.

Φορέας υλοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η Δ.Ε.Υ.Α. Σκιάθου. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Ημερίδα για το πρόγραμμα SMART WATER (Πολιτική Προστασία)

Την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 11:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου διακρατικής συνεργασίας «SMART WATER – Simple MAnagement of Risks Through a Web Accessible Tool for European Regions», που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα “Ανθρωπιστική Βοήθεια και Πολιτική Προστασία (ECHO)” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο οποίο η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει ως εταίρος, πραγματοποιείται ημερίδα ενημέρωσης στους αιρετούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 11:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η εν λόγω Κοινοτική Πρωτοβουλία παρέχει ένα εργαλείο παρακολούθησης και πρόβλεψης σε πραγματικό χρόνο, σε οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των πλημμυρών, δηλαδή: Αρχές Πολιτικής Προστασίας (τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο), Περιφερειακές Αρχές που σχετίζονται με την διαχείριση των υδάτινων πόρων, Μετεωρολογικά Γραφεία, Στελέχη της Δ/νσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθώς και Δήμους. Αυτό είναι δυνατό χάρη στο έξυπνο WEB GIS σύστημα, το οποίο είναι διαχειρίσιμο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και από στελέχη με διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο και επίπεδα πρόσβασης μέσω ιεράρχησης της εμπλοκής του κάθε τελικού χρήστη.

Προκειμένου να προωθηθεί η χρήση και η διάδοση της SMART WATER εφαρμογής, το σύστημα είναι συμβατό με πολλά συμπληρωματικά εργαλεία (GIS) και μεθόδους που χρησιμοποιούνται ήδη από τους ΟΤΑ Α’ βαθμού, διευκολύνοντας την ευελιξία χρήσης και την προσαρμογή στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε οργανισμού – χρήστη.

Της ημερίδας θα ακολουθήσει υπογραφή Πρωτοκόλλων Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και όσων Δήμων ενδιαφέρονται, προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η δυνατότητα αξιοποίησης της SMART WATER εφαρμογής σε κάθε Δήμο, προσαρμοσμένο ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, όπως απαιτείται και από το εν λόγω πρόγραμμα.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ