14.8 C
Trikala
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Τελετή έναρξης εργασιών Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων

Το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου ήταν μια σημαντική ημέρα στην πορεία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων των Τρικάλων.

- Advertisement -

Στο προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου στις 19.00 συγκεντρώθηκαν τα 25 επιλεγέντα πρώτα μέλη της ΣΟΝ οι γονείς και φίλοι, μέλη του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής, στα πλαίσια του οποίου θα λειτουργεί η Ορχήστρα σε μια απόπειρα γνωριμίας και ενημέρωσης στα επόμενα βήματα.

Στην εκδήλωση ήσαν παρόντες τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της ΣΟΝ, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Δ .Παπαστεργίου, ο πρώην Δήμαρχος Χ. Λάππας, μέλη του Δ.Σ. του ΣΦΜΤ και του ΚΕ – ΜΤ και υποστηρικτές της προσπάθειας.

Ο διευθυντής της ΣΟΝ μαέστρος και δάσκαλος Δ. Κτιστάκης έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεων και συνομίλησε με τα μέλη της Ορχήστρας, τις οποίας οι πρόβες
θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή.

Η ΣΟΝ θα είναι ανοικτή συνεχώς για νέες ακροάσεις υποψηφίων μελών και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να έρχονται σε επικοινωνία με την Διοικητική Δντρια της ΣΟΝ κα Μαίρη Μητσοπούλου και τον Συντονιστή της Διοικούσας Επιτροπής Ιωάννη Γεωργιάδη.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει και η πρώτη συνάντηση της ομάδας Γονέων και Κηδεμόνων σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας – ΚΟΛ της ΣΟΝ.

Για ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου παρατίθεται ένα σύντομο Ιστορικό της ΣΟΝ.

Το Ιστορικό της Ίδρυσης

Στο Β’ εξάμηνο του 2012 ιδρύθηκε από τον Σ-ΦΜΤ η Νεανική Ορχήστρα Δωματίου (ΝΟΔ) από περίπου 10-12 νεαρά παιδιά που σπούδαζαν μουσική ή απλά αγαπούσαν την μουσική και έπαιζαν ένα όργανο. Η ΝΟΔ καίτοι δεν είχε μαέστρο είχε μια απρόσμενη επιτυχία που συγκίνησε και τα μέλη του συλλόγου αλλά και τους πολίτες της πόλης μεταξύ των οποίων και τον πρώτο πολίτη της. Σταδιακά και μετά και τις μεγάλες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τον Σ-ΦΜΤ ή συνδιοργανώθηκαν με τον Δήμο και το ΚΕ -ΜΤ ήρθαν – στα πλαίσια του σχεδιασμού δράσης του Συλλόγου – στην επιφάνεια σκέψεις για μετάλλαξη την ΝΟΔ σε μια συμφωνική ορχήστρα νέων, στην βάση που είναι οργανωμένη και λειτουργεί η camerata junior του ΣΦΜ Αθηνών.
Στην προσπάθεια υλοποίησης του στόχου αυτού ή Διοίκηση του Σ-ΦΜΤ αφενός ήλθε σε επαφή με τον Πρόεδρο του ΣΦΜ Αθηνών και τον Διευθυντή της camerata junior, βιολιστή και εξάρχοντα της ΚΟΑ Δ. ΣΕΜΣΗ αφετέρου αιτήθηκε την βοήθεια και συμπαράσταση του Δημάρχου της πόλης και του Δ.Σ. μια και το εγχείρημα ξεπερνούσε τις δυνάμεις ενός σχετικά νεοσύστατου συλλόγου, ενώ ταυτόχρονα αποφασίστηκε και προγραμματίστηκε η μετάκληση ηχηρών ονομάτων της κλασικής μουσικής της χώρας για να εμφανιστούν στην πόλη μας και να δημιουργήσουν ένα κλίμα. Έτσι ήλθαν στην πόλη μας, ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΑΝ, η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ, ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ και φυσικά η ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΑ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟΑ). Η όλη προσπάθεια έκλεισε με την εμφάνιση στην πόλη μας της camerata junior στις 29 & 30 Μαρτίου 2014 υπό την διεύθυνση του δασκάλου της και σπουδαίου παιδαγωγού Δημήτρη Σέμση.
Όλα αυτά υλοποιήθηκαν διότι ο πρώτος πολίτης της πόλης αγαπώντας την κλασική μουσική και εκτιμώντας το όλο όραμα του Σ – ΦΜΤ αποφάσισε να συμπαρασταθεί -κινητοποιώντας τις διαθέσιμες δυνάμεις του Δήμου- με κάθε τρόπο προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της προσπάθειας. Έτσι οι μετακλήσεις τόσο της ΚΟΑ όσο και της camerata junior κατέστησαν δυνατές χάρις στην αμέριστη υποστήριξη του Δήμου ΚΕ -ΜΤ και του Δημάρχου προσωπικά.
Το σημαντικό που πρέπει να υπογραμμισθεί είναι ότι την προσπάθεια του Σ-ΦΜΤ και του Δήμου υποστηρίζουν πέραν των Ωδείων της πόλης και του Μουσικού Σχολείου σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Πρόεδρος του ΣΦΜ ο κ. ΠΑΝΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ, ο Διευθυντής, μαέστρος της camarata junior και εξάρχων της ΚΟΑ βιολιστής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΜΣΗΣ και ο πρώην Δ/ντής της συμφωνικής ορχήστρας της ΕΡΤ μαέστρος ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ.
Οι δύο διακεκριμένοι μουσικοί δήλωσαν υποστηρικτές της προσπάθειας και εθελοντές στην υλοποίηση του οράματος και αυτό είναι κάτι αρχικά απρόσμενο μεν αλλά αναμενόμενο δε, μετά από τις πρώτες επαφές μας, όταν έγινε αντιληπτό ότι πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα της κρίσης βλέπουν μακριά πιστεύοντας στην δύναμη των πολιτιστικών δράσεων και της μουσικής παιδείας.

Γενέθλιος ημέρα της ΣΟΝ θεωρείται η 14 Φεβρουαρίου ημέρα κατά την οποία συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι του ΣΦΜΤ με τον Δήμαρχο Χ.Λάππα και συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο μερών καθώς και η εκπόνηση του Κανονισμού Οργάνωσης & Λειτουργίας της ΣΟΝ
Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι λεπτομέρειες της σύστασης της ΣΟΝ, έχει εκπονηθεί ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ -ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (ΚΟΛ) έχει επιλεγεί ο Διευθυντής – δάσκαλος της Ορχήστρας και στις 15 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκαν – ολοκληρώθηκαν και οι ακροάσεις των υποψήφιων μελών της Ορχήστρας (ΣΟΝ).

Την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΣΟΝ απαρτίζουν σήμερα οι Δ. Παπαστεργίου Δήμαρχος Τρικκαίων, Ευάγγελος Ρουσιαμάνης Πρόεδρος Σ-ΦΜΤ, Στέλιος Καραγιώργος Μουσικός Δντής του ΚΕ – Μουσείο Τσιτσάνη , Μαίρη Μητσοπούλου διοικητική δντρια της ΣΟΝ και Ιωάννης Γεωργιάδης Μέλος Σ-ΦΜΤ.
Με την δύναμη του Θεού και την συμπαράσταση όλων η ΣΟΝ θα αρχίσει να εργάζεται υπό την καθοδήγηση του μαέστρου της, από τις 21 Σεπτεμβρίου του 2014 με την ελπίδα ότι τα πρώτα ορατά αποτελέσματα θα εμφανισθούν πριν από τον Μάιο του 2015.
Το σύντομο αυτό Ιστορικό κλείνει με την παράθεση μιας παραίνεσης του δασκάλου Δ. Σέμση.
«Και φυσικά χρειάζεται να ξεπεράσουμε τις προσωπικές μας φιλοδοξίες και ανταγωνισμούς και να συνεργαστούμε για να πετύχουμε τους κοινούς στόχους. Το όφελος θα είναι τεράστιο. Εκτός από στιγμές μουσικής απόλαυσης και ψυχικής ανάτασης, εκτός από περηφάνια για την νεολαία μας, εκτός από δημιουργία ευτυχισμένων παιδιών, θα παρακολουθήσουμε και άλλου είδους ανάπτυξη είτε αυτή είναι κίνηση στα ωδεία, δημιουργία χώρων συναυλιών και εκδηλώσεων, δημιουργία ευκαιριών για συναυλίες και εκδηλώσεις, ευγενική άμιλλα και συνεργασία με άλλες πόλεις και φορείς.
Τα πάντα ξεκινούν με ένα καλό χόρδισμα. Ακολουθεί σκληρή δουλειά με προσωπική μελέτη, με δοκιμές συνόλου, σωστή καθοδήγηση, αφοσίωση, υπομονή, λίγη τύχη, καλή οργάνωση και προβολή.»

Η Διοικούσα Επιτροπή της ΣΟΝΤ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ