25.6 C
Trikala
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Την Παραδοσιακή φορεσιά και την ιστορία της γνώρισαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ταξιαρχών (ΦΩΤΟ)

Οι μαθητές της έκτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ταξιαρχών επισκέφτηκε την Τετάρτη το εργαστήριο παραδοσιακών στολών της κας Βασιλικής Ασημακοπούλου – Παπαμιχαήλ, στο χωριό Φανερωμένη στα πλαίσια ολοκλήρωσης του προγράμματος που εκπόνησαν καθ’ όλη τη σχολική χρονιά με τίτλο «Καραγκούνικα ήθη και έθιμα, Καραγκούνικη στολή».

- Advertisement -

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές την καραγκούνικη στολή, την παραδοσιακή φορεσιά των χωριών του κάμπου της Θεσσαλίας και κυρίως τη γυναικεία που αποτελείται από πολλά κομμάτια. Να γνωρίσουν ουσιαστικά τις ρίζες τους μέσα από την εξέλιξη της παραδοσιακής ενδυμασίας στο πέρασμα του χρόνου αλλά και μέσα από τα μηνύματα που μετέφερε το κάθε κομμάτι χωριστά.

Η κα Ασημακοπούλου με περίσσεια υπομονή έντυσε μαθήτριες του τμήματος με στολές όλων των ηλικιών εξηγώντας παράλληλα τι σήμαινε το κάθε τι και πώς φοριέται. Έτσι γνωρίσαμε τη στολή της νύφης – νιόπαντρης, τη στολή της ανύπαντρης κοπέλας που δέχεται προξενιό, τη στολή της γυναίκας που είναι πολλά χρόνια παντρεμένη, τη στολή του μικρού κοριτσιού αλλά και τη στολή της ηλικιωμένης.

Ταυτόχρονα ο κ. Αντώνιος Παπαμιχαήλ έντυσε αγόρια της τάξης δίνοντας πληροφορίες στους μαθητές όχι μόνο για τις στολές αλλά και για πολλές συνήθειες – έθιμα της περιοχής μας που έχουν χαθεί στη λήθη του χρόνου.

Στη συνέχεια οι μαθητές αφού είδαν το πλούσιο βεστιάριο που διατηρεί το ζεύγος Παπαμιχαήλ, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την κα Ασημακοπούλου να κεντά στη μηχανή της μια ζώνη. Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί δεξιοτεχνία , προσήλωση και μεράκι. Η αγάπη της γι’ αυτό που κάνει την ηρεμεί, όπως ομολόγησε η ίδια, και μπορεί να ξενυχτά κεντώντας. Μάλιστα μας είπε ότι η ίδια παντρεύτηκε με την καραγκούνικη νυφική ενδυμασία και ο σύζυγός της με πιστό παραδοσιακό αντίγραφο, με πρότυπο την ενδυμασία του ήρωα του 1821 στρατηγού Ι. Μακρυγιάννη που έραψε και κέντησε η ίδια..
Το μεράκι και ο σεβασμός για την παράδοση που ήταν έκδηλος και στους δύο οικοδεσπότες μας θέλουμε να πιστεύουμε ότι, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, πέρασε και στους μαθητές μας.

Ο δάσκαλος της τάξης κ. Νίκος Μιχαλόπουλος, η Δ/ντρια του σχολείου και οι μαθητές του τμήματος ευχαριστούν θερμά την κα Ασημακοπούλου και τον κ. Παπαμιχαήλ για την πολύτιμη βοήθεια που πρόσφεραν στην ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά περισσότερο για το σπουδαίο έργο που επιτελούν περισώζοντας, καταγράφοντας και τιμώντας οτιδήποτε αφορά την παράδοσή μας.

2 3 4 5 6 7 8

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ