13.5 C
Trikala
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τη Δευτέρα η τελική απόφαση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους πιστωτές, καθώς μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, όπου δεν υπήρξε καμία συμφωνία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, συγκάλεσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα τη Δευτέρα, στις 19.00, επισημαίνοντας ότι “είναι καιρός να συζητηθεί επειγόντως το ζήτημα της Ελλάδας στο υψηλότερο επίπεδο”.

- Advertisement -

Ως εκ τούτου απομένουν ελάχιστες ημέρες για την Ελλάδα προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία, ειδάλλως να οδηγηθεί σε χρεοκοπία και με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το Μαξίμου, μετά από αυτή την εξέλιξη, διαμήνυσε ότι, όπως είχε ζητήσει η Αθήνα, θα υπάρξει μία πολιτική λύση μέσω μία πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup -και πριν και μετά- τα μηνύματα προς την Ελλάδα ήταν εξαιρετικά αυστηρά, φθάνοντας στο σημείο να γίνει λόγος για Plan B.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι “έχει επιτευχθεί πολύ μικρή πρόοδος στις συνομιλίες” και πως “δεν είναι ορατή προς το παρόν μία νέα συμφωνία”. “Ζητήσαμε νέες προτάσεις από την Ελλάδα”, είπε για να προσθέσει ότι “λίγες από τις προτάσεις ήταν αξιόπιστες”.

Τόνισε πάντως ότι “υπάρχει δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία” και πως “σαφώς η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας”, για να προειδοποιήσει ότι είναι “ελάχιστος ο χρόνος που απομένει”.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κατέληξε στο ότι “είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. Αυτό δεν είναι το σενάριο που προτιμούμε”.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ανησυχητική την εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες. “Η λέξη κλειδί είναι η εμπιστοσύνη. Πρέπει να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Οι πολίτες βγάζουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες επειδή ανησυχούν για το μέλλον. Αυτό μπορεί να διορθωθεί γρήγορα από την ελληνική κυβέρνηση”.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε ότι μετά από πεντάμηνες εντατικών διαβουλεύσεων δεν έχει υπάρξει συμφωνία παρά το γεγονός ότι η ακεραιότητα της ευρωζώνης είναι στόχος όλων και προειδοποίησε ότι “μένει ελάχιστος χρόνος για αποφευχθεί το χειρότερο” και πως “πλησιάζουμε στο σημείο που είναι το τέλος του παιχνιδιού”. Καλεί δε την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί, επισημαίνοντας ότι είναι “απόλυτα εφικτή και αναγκαία μία συμφωνία”.

“Υπάρχει εμπλοκή τις δύο τελευταίες εβδομάδες”, είπε, τονίζοντας πως από πλευράς δανειστών υπάρχει πνεύμα ευελιξίας ως προς τα μέτρα. “Το τέλος Ιουνίου είναι το όριο, είναι το τέλος της παρτίδας”.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά δόθηκε ισχυρό σήμα στην Ελλάδα να ασχοληθεί πιο σοβαρά με τις διαπραγματεύσεις.

Δηλώσεις Βαρουφάκη

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία κατέθεσε προτάσεις στο Eurogroup που αν γίνουν δεκτές θα δώσουν ένα τέλος στο ελληνικό δράμα. Ανέφερε ότι στα δημοσιονομικά ζητήματα οι διαφορές Ελλάδας και δανειστών δεν είναι μεγάλες.

“Η ελληνική αντιπροσωπεία έστειλε ισχυρό μήνυμα στο Eurogroup παρουσιάζοντας μία ολοκληρωμένη πρόταση που εφόσον γίνει αποδεκτή, θα θέσει τέλος στο δράμα των τελευταίων ετών”, τόνισε.

“Εξηγήσαμε ότι ήρθαμε κοντά με τους θεσμούς. Οι μικρές μας διαφορές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν έλλειψη συμφωνίας. Το μισό τις εκατό δεν δικαιολογεί το να μην υπάρξει συμφωνία”, υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν προ ημερών διότι οι διαπραγματευτές της Επιτροπής δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να συνάψουν συμφωνία και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup δεν έδειξε να συμμερίζεται τις προτάσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, που θεωρεί ότι παραχωρήσεις πρέπει να γίνουν από όλες τις πλευρές.

Ο ίδιος απαρίθμησε τα δραματικά αποτελέσματα που είχαν ως σήμερα οι οικονομικές πολιτικές των τελευταίων ετών στην Ελλάδα.

Πληροφορίες για προτάσεις εκατέρωθεν

Νωρίτερα, πληροφορίες ξένων δημοσιογράφων ανέφεραν ότι ο Γ. Βαρουφάκης παρουσίασε σειρά νέων προτάσεων στους ομολόγους του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρουσίασε μία πεντασέλιδη νέα πρόταση.

Λίγη ώρα πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, κυκλοφόρησε και η πληροφορία με δημοσίευμα της γερμανικής Die Zeit, ότι δίνεται από τους πιστωτές μία τελευταία προσφορά προς την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, προτείνουν την παράταση του τρέχοντος προγράμματος έως τον Δεκέμβριο, παραχωρώντας στην Αθήνα πόρους 10 δισ. ευρώ, συν αύξηση από την ΕΚΤ κατά 2 δισ. της δυνατότητας των τραπεζών να αγοράζουν ελληνικό χρέος.

Τα 10 δισ. ευρώ προέρχονται από το ποσό που είχε απομείνει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Εκτιμάται ότι με το ποσό αυτό η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις πληρωμές της εν μέσω του καλοκαιριού. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για την τελευταία προσφορά των πιστωτών προκειμένου να αποφευχθεί μία ελληνική χρεοκοπία. Το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο σχέδιο.

* Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ευρωπαίοι διπλωμάτες χαρακτήρισαν “ονειροπόληση” την πληροφορία της Die Zeit, ενώ υπήρξε διάψευση και για τη νέα πρόταση Βαρουφάκη.

Οι δηλώσεις πριν το Eurogroup

Σύμφωνα με πληροφορίες, Κομισιόν και ΕΚΤ ετοιμάζουν σχέδιο για το ελληνικό χρέος, ωστόσο δύσκολα αναμένεται να βγει λευκός καπνός από τη συνεδρίαση, καθώς οι περισσότερες δηλώσεις των υπουργών είχαν αρνητικό πρόσημο και απαισιόδοξη απόχρωση.

Το απόγευμα πάντως, ο δημοσιογράφος των FT, Πίτερ Σπίγκελ, σε μήνυμα του στο Twitter, ενημέρωσε ότι υπήρξε αναδιάταξη στο πρόγραμμα της συνεδρίασης, με το θέμα της Ελλάδας από πρώτο να τοποθετείται στο τέλος, γεγονός που προκαλεί υποψίες για το τι ακριβώς θα συζητηθεί.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης προσερχόμενος στη συνεδρίαση τόνισε: “Κάποτε ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι το ευρώ για να πετύχει οπουδήποτε, πρέπει να πετύχει παντού. Είναι εύστοχος. Σήμερα θα παρουσιάσουμε τις ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης πάνω σε αυτές τις γραμμές. Σήμερα ο στόχος είναι να αντικαταστήσουμε τη δαπανηρή διχόνοια με μία αποτελεσματική συναίνεση”.

Το ότι ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για “ελληνικές ιδέες” κινητοποίησε όλους τους δημοσιογράφους να αναζητούν πληροφορίες για το κατά πόσο η Αθήνα προσήλθε στο Eurogroup με νέες προτάσεις, κάτι που είχε ζητηθεί από πολλές πλευρές.

Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εμφανίστηκε απαισιόδοξος, λέγοντας: “Δεν ξέρω εάν θα επιτευχθεί μια συμφωνία σήμερα, αλλά θα προσπαθήσουμε. Δεν έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Υπάρχουν ακόμη βασικές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και θεσμών. Ελπίζω η Ελλάδα να προσέλθει με μία πρόταση. Το επόμενο βήμα για μια βιώσιμη και αξιόπιστη συμφωνία πρέπει να γίνει από την ελληνική πλευρά”.

“Ελπίζω ότι θα έρθουν με περισσότερες προτάσεις για να μπορέσουμε να καταλήξουμε (σε μια συμφωνία), όμως είμαι πολύ απαισιόδοξος ότι θα υπάρξει σήμερα συμφωνία”, πρόσθεσε.

“Αν δεν υπάρχουν προτάσεις από την Ελλάδα, δεν έχουμε κάτι να συζητήσουμε”, διαμήνυσε με τη σειρά του ο Β. Σόιμπλε.

Wolfgang SchaubleΚαι πρόσθεσε: “Η όποια κίνηση γίνει, πρέπει να έρθει από την πλευρά της Ελλάδας. Πρέπει να κάνει κάτι από αυτά που έχει δεσμευτεί”. Επισήμανε ότι προς το παρόν Ελλάδα και δανειστές δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα, αλλά διαβεβαίωσε ότι “προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, βάσει του τρέχοντος προγράμματος”. Αναγνώρισε πάντως ότι “οι Έλληνες υποφέρουν και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση”.

“Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει τις οφειλές της προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, τότε θα θεωρηθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας”, δήλωσε νωρίτερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στέλνοντας σαφές τελεσίγραφο. Η ίδια τόνισε ότι “όταν δανείζουμε λεφτά, αυτά προέρχονται από τη Σενεγάλη, τη Σρι Λάνκα, την Ελβετία. Πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι καθώς είναι τα δικά τους λεφτά που δανείζουμε. Αλλά πρέπει επίσης να είμαστε ευέλικτοι. Αν υπάρχουν στο τραπέζι αξιόπιστες προτάσεις θα τις εξετάσουμε”.

Η Λαγκάρντ προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup είπε πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα ενδεχόμενες νέες προτάσεις.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν πληρωθεί το ΔΝΤ αυτό θα ενεργοποιήσει ρήτρες του ESM δίνοντας του το δικαίωμα να αξιώσει νωρίτερα τις πληρωμές προς αυτό. Δεν θεωρεί ότι αυτό θα συμβεί, αλλά τονίζει πως αυτή είναι η διαδικασία.

“Ο δανεισμός μας είναι συνδεδεμένος με το ΔΝΤ. Εάν δεν υπάρχει πληρωμή προς το ΔΝΤ, θα έχουμε στάση πληρωμών και να έχουμε την επιλογή να επιταχύνουμε την αποπληρωμή των δικών μας δανείων”, είπε.

Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι “το διακύβευμα είναι υψηλό για όλους μας, αλλά πρώτα και κύρια για τον ελληνικό λαό”

Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι δεν επιθυμεί η διαπραγμάτευση για την Ελλάδα να μετατραπεί σε μια επανάληψη της μάχης του Βατερλό κατά τη 200ή επέτειο της ιστορικής ήττας της Γαλλίας. “Σήμερα είναι μια σημαντική ημερομηνία και δεν έχω καμία όρεξη να επιστρέψουμε στην εποχή του Βατερλό, όταν οι Ευρωπαίοι παρατάχθηκαν απέναντι σε ένα μόνο κράτος”, είπε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει περιθώριο για λύση, ακόμη και την τελευταία στιγμή, εάν υπάρχει ψυχραιμία και πολιτική βούληση. “Η σημερινή συνάντηση μπορεί να μην καταλήξει σε συμφωνία, όλοι το γνωρίζουμε αυτό, αλλά πρέπει να είναι μια συνάντηση που θα ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία, αν δεν μπορούμε να τη βρούμε σήμερα. Θα προσπαθήσουμε, πρέπει να προσπαθήσουμε”, είπε.

http://admin.nooz.gr/Uploads/varoufakis186155.jpg

Στο τραπέζι και Plan B

Ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξ Στουμπ χαρακτήρισε την κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. “Η υπομονή είναι αρετή, αλλά σε κάποιες χώρες εξαντλείται η υπομονή”, είπε και πρόσθεσε: Στην ΕΕ εάν κάνεις μία συμφωνία, πρέπει να την εφαρμόσεις. Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν πολλά πίσω-μπρος”.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν δύο επιλογές: Μία νέα συμφωνία με την Ελλάδα υπό όρους ή ένα Plan Β το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία. “Υπάρχει μειωμένο ρίσκο επιμόλυνσης της ευρωζώνης σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει”.

Ο γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν και πως είναι λάθος να θεωρούμε ότι υπάρχουν τερατώδεις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο ιρλανδός Μάικλ Νούμαν τόνισε ότι οι ευρωπαίοι πιστωτές έχουν φτάσει “όσο μακριά μπορούσαν”.

Ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ δήλωσε ότι στη συνεδρίαση όλα εξαρτώνται από το τι θα προτείνει η Ελλάδα. “Θα δούμε τι θα φέρουν στο τραπέζι οι Έλληνες. Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο κ. Βαρουφάκης. Αν υπάρχουν λογικές προτάσεις, θα τις συζητήσουμε”, είπε.

“Μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ένα Grexit. Δεν μπορεί οι Έλληνες να λένε απλά ‘αυτή την πρόταση δεν τη θέλουμε] και να μην λένε κάτι συγκεκριμένο. Θα εξηγήσουμε με σαφήνεια ότι εδώ τελειώνει το παιχνίδι”, είπε ο αυστριακός Χ. Γ. Σέλινγκ.
Ο υπουργός της Σλοβακίας τόνισε: Έχω κουραστεί με το ελληνικό ζήτημα και νομίζω ότι δεν είμαι ο μόνος.

http://admin.nooz.gr/Uploads/varoufakislagarde1861545501.jpg

http://admin.nooz.gr/Uploads/lagardevaroufakis1861512.jpg

Αίσθηση προκάλεσαν διεθνώς οι φωτογραφίες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, στις οποίες απεικονίζεται η Κριστίν Λαγκάρντ σε συζήτηση της με τον Γ. Βαρουφάκη. Η έκφραση του προσώπου και των δύο είναι όλα τα λεφτά…

Βίντεο

Διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μετάθεσης της υπόθεσης από το υπουργικό επίπεδο στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και πιθανολογούν τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής εντός των προσεχών ημερών.

Προς το παρόν, πάντως, οι φήμες αυτές διαψεύδονται κατηγορηματικά από τους εκπροσώπους του καθ’ ύλην αρμόδιου για τη σύγκλησή της, Προέδρου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ.
NOOZ


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ