16.6 C
Trikala
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΑΝΘΗΣ Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος

Με την εκλογή του αρχιμανδρίτη Τιμόθεου Άνθη, στον θρόνο της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

- Advertisement -

Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος έλαβε 61 ψήφους.
O κατά κόσμον Νικόλαος, Άνθης του Ιωάννου και της Σπυριδούλας γεννήθηκε στο Κοντόκαλι Κερκύρας το έτος 1964.

Από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών κυρό Τιμόθεο († 2002) εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Υπερα-γίας Θεοτόκου Παλαιοκαστριτίσσης Κερκύρας στις 8.5.1986, εχειροτονήθη Διάκονος στις 12.7.1986 και Πρεσβύτερος στις 15.8.1992 λαβών και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές έλαβε:

α) Πτυχίο της Λογιστικής 1985
β) Πτυχίο της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών 1986
γ) Πτυχίο του Θεολογικού Τμήματος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών 1993
δ) Master Θεολογίας στον Τομέα Πατερικών Σπουδών, Ιστορίας Δογμάτων και Συμβολικής 2003.

Ομιλεί την Αγγλική Γλώσσα.

Έχει υπηρετήσει ως Ιεροκήρυκας και Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας και Παξών και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Κασσωπίτρας Κερκύρας.

Από το έτος 1999 υπηρετεί στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως Γραμματεύς των: α) Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, από το έτος 1999, β) Συνοδι-κης Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως, από το έτος 2008, γ) Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας, από το έτος 2006.

Έχει μετάσχει ως μέλος σε διάφορες Εκκλησιαστικές και Κρατικές Επιτροπές καθώς επίσης και ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε αρκετές αποστολές.

Από τον Ιούλιο του έτους 2006 ανέλαβε Εκπρόσωπος Τύπου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου ενώ από τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους είναι Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Μεταναστών, Προσφύγων και Παλιννοστούντων.

Τον Ιούλιο του 2012 του ανετέθησαν από την Ιερά Σύνοδο τα καθήκοντα του Διευθυντού της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών-Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων».

Είναι εφημέριος-προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Φιλοθέης-Φιλοθέης Αττικής.

Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 25 Ιουνίου 2014.
ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων
Τον μέχρι σήμερα Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη εξέλεξε πριν από λίγο νέο μητροπολίτη Ιωαννίνων, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα έλαβαν:

Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης
ΨΗΦΟΙ: 46

Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός
ΨΗΦΟΙ: 16

Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Στεργίου
ΨΗΦΟΙ: 7

Αυτό πλέον που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η στάση που θα τηρήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέναντι στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας το 1968 από γονείς Έλληνες μετανάστες. Το 1988 μετά την ολοκλήρωση των θεολογικών σπουδών του στην Ελλάδα επέστρεψε στη Γερμανία όπου και υπηρέτησε σε ναό της Στουτγκάρδης.

Συμμετείχε σε ειδικά προγράμματα για τους μετανάστες και έχει συνεργαστεί με δήμους γερμανικών πόλεων, με βουλευτές, με τον ακαδημαϊκό χώρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών και για πλήθος άλλων κοινωνικών δράσεων.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα και υπηρετεί από τότε ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το 2009 ανέλαβε προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών.
ΧΑΡΙΤΩΝΑΣ ΤΟΥΜΠΑΣ Ο νέος Μητροπολίτης Ελασσώνος
Με 68 ψήφους εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Χαρίτωνας Τούμπας νέος Μητροπολίτης Ελασσώνος. Υπήρχε επίσης ενα άκυρο και τρια λευκά.

Ἐγεννήθη εἰς Κοζάνην τό ἔτος 1975. Ἐχειροτονήθη Διάκονος τό ἔτος 1996 καί Πρεσβύτερος τήν 8.3.1998. Πτυχιοῦχος τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς Θεσσαλονίκης ἀπό τοῦ ἔτους 2001.
Ἀπό τῆς χειροτονίας του ὑπηρετεῖ ὡς Ἐφημέριος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἐλασσῶνος, ἀπό τοῦ 2000 Γραμματεύς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, ἀπό 17.7.2003 Γενικός Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος καί ἀπό 23.5.2008 Πρωτοσύγκελλος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἐλασσῶνος.
Ο από Ανδρούσης Θεόκτιστος νέος Μητροπολίτης Φωκίδος
Τον μέχρι σήμερα βοηθό Επίσκοπο Ανδρούσης κ. Θεόκτιστο εξέλεξε πριν από λίγο νέο μητροπολίτη Φωκίδος, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα έλαβαν:

Επίσκοπος Ανδρούσης Θεόκτιστος
ΨΗΦΟΙ: 42

Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Καλύβας
ΨΗΦΟΙ: 27

Επίσκοπος Μαραθώνος Μελιτων
ΨΗΦΟΙ: 03
Ο νέος μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος (κατά κόσμον Θεόδωρος Κλουκίνας) γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1954, όπου παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές του και στη συνεχεία σπούδασε Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών λαμβάνοντας το πτυχίο του το 1977.

Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Τιµίου Προδρόµου Στεμνίτσας Γορτυνίας το 1973, χειροτονήθηκε Διάκονος στην ίδια Ιερά Μονή το 1973 και χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος καιΑρχιμανδρίτης το 1977 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μεγαλοπόλεως από το Μακαριστό Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρό Θεόφιλο.

Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως από το έτος 1981. Παράλληλα άσκησε το λειτούργηµα του Θεολόγου Καθηγητή στο Γυμνάσιο – Λύκειο της Μεγαλόπολης, όπου χρημάτισε και ως Διευθυντής.
Υπεύθυνος για την πνευματική κίνηση της περιοχής της Μεγαλόπολης, που αριθμεί 50 ενορίες, υπηρέτησε την Ιερά Μητρόπολή του επί 36 συνεχιζόμενα έτη.

Στις 14 Οκτωβρίου 2009, εξελέγη Βοηθός της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, με τον τίτλο της Πάλαι πότε Διαλαμψάσης Επισκοπής Ανδρούσης. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 25 Οκτωβρίου 2009 στον Ιερό Ναό του Οσίου Νίκωνος Σπάρτης από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, συμπαραστούμενος από τους Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιο, Ζακύνθου Χρυσόστομο, Ηλεία Γερμανό, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρο, Κερκύρας Νεκτάριο, Σύρου Δωρόθεο, Γόρτυνος Ιερεμία, Μεσσηνίας Χρυσόστομο, τους Επισκόπους Ελαίας Θεοδώρητο, Κερνίτσης Προκόπιο, τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Βουλγαρίας Βάρνας Κύριλλο, Νευροκοπίου Ναθαναήλ και του Επισκόπου Ναζιανζού Θεoδωρήτου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ