14.4 C
Trikala
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Τι είναι η Συνθήκη Σένγκεν.. Τι θα σημάνει η πιθανή έξοδος της Ελλάδας

Αντιμέτωπη με τον προβληματισμό των Βρυξελλών, αλλά και την οργή μεμονωμένων κυβερνήσεων βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο προσφυγικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακούγονται προτάσεις ακόμα και για έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, αν έως τα μέσα Δεκεμβρίου δεν έχει υπάρξει πρόοδος στα συμφωνηθέντα.

- Advertisement -

Μία σειρά από κράτη μέλη όμως και κυρίως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία αλλά και οι χώρες του ανατολικού μπλοκ έχουν εκφράσει την δυσαρέσκεια τους ως προς τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση έχει διαχειριστεί την προσφυγική κρίση.

Στην Ζώνη Σένγκεν, που πήρε το όνομα της από ένα, γνωστό για το κρασί του, χωριό του Λουξεμβούργου, συμμετέχουν οι 22 από τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε., καθώς και η Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Λιχτενστάιν, δημιουργώντας έτσι έναν ενιαίο χώρο.
Η Βρετανία και η Ιρλανδία έχουν επιλέξει οι ίδιες να μην συμμετέχουν, με τις Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Κύπρο να αναμένουν την έγκριση συμμετοχής τους που δεν δίνεται κυρίως για πολιτικούς λόγους.

Η Ελλάδα εντάχθηκε στη Συνθήκη το 1992.. Μάλιστα τότε η ένταξη της χώρας κρίθηκε εν πολλοίς στην Κακαβιά. Ήταν άλλωστε η εποχή του μεγάλου κύματος μετανάστευσης από την Αλβανία.

Ο έλεγχος που έγινε από στελέχη της Κοινότητας την εποχή εκείνη στο συνοριακό σταθμό και η ετοιμότητα που είχαν επιδείξει οι αστυνομικές αρχές, άνοιξαν την πόρτα εισόδου της χώρας μας.

Με βάση λοιπόν τη Συνθήκη,όλοι οι πολίτες που είναι κάτοικοι των χωρών-μελών της Ζώνης Σένγκεν δικαιούνται να ταξιδεύουν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος, δίχως να χρειάζεται η επίδειξη δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

Όσο για τους πολίτες χωρών εκτός Σένγκεν, έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε μια χώρα-μέλος της Ζώνης Σένγκεν για διάστημα έως και τρεις μήνες (90 ημέρες), υπό την προϋπόθεση ότι πληροί τους όρους της ομώνυμης Συνθήκης, ήτοι:
– Να είναι κάτοχος έγκυρου διαβατηρίου
– Να έχει θεωρημένη είσοδο σύντομης διαμονής
– Να παρουσιάσει απτά αποδεικτικά στοιχεία για το σκοπό του ταξιδιού του
– Να έχει επαρκείς πόρους συντήρησης για την περίοδο παραμονής και για την επιστροφή και
– Να μην είναι καταχωρημένος στο SIS, ήτοι να μη θεωρείται επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη ή εθνική ασφάλεια όλων των κρατών Σένγκεν

Έξοδος της χώρας μας από τη Συνθήκη θα σημάνει ότι οι Έλληνες αλλά και όσοι διαθέτουν ελληνικά ταξιδιωτικά έγγραφα, χάνουν το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης στα κράτη που ανήκουν στο χώρο Σένγκεν και επιστρέφουν στο καθεστώς της βίζας και της αυστηροποίησης των ελέγχων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα δημιουργηθεί στα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Μία πιθανή έξοδος της χώρας, στην περιοχή μας θα επηρεάσει και μάλιστα σημαντικά το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ως βασική πύλη της χώρας της Ευρώπης ενώ δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στους συνοριακούς σταθμούς των ελληνοαλβανικών συνόρων, καθώς πρόκειται για εξωτερικά σύνορα.

Πέραν αυτού, η Ελλάδα θα χάσει την πρόσβαση σε μία τεράστια βάση δεδομένων, που της έχει επιτρέψει μέχρι σήμερα να προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις, κυρίως Αλβανών, που κατηγορούνταν για πολύ σοβαρά αδικήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 46 εκατομμύρια εγγραφές (που αποκαλούνται alerts) στο Schengen Information System (SIS) με τις περισσότερες να αφορούν χαμένα έγγραφα ταυτοποίησης. Τα alerts για πρόσωπα αφορούν μόλις το 1.9% της βάσης δεδομένων (≈885,000 εγγραφές), και περιέχουν πληροφορίες όπως:

Ονοματεπώνυμο, Ημερομηνία Γέννησης, Φύλο, Εθνικότητα, Γνωστά ψευδώνυμα, αν το πρόσωπο είναι οπλισμένο ή βίαιο, ο λόγος για τον οποίο αναζητείται και η πράξη που πρέπει να γίνει αν εντοπιστεί.

πηγη:http://www.epiruspost.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ