11.1 C
Trikala
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Τον Νοέμβριο το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό με «μαχαίρι» στς συντάξεις

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο

- Advertisement -

Με τη φράση ότι «θα κάνουμε κάθε πιθανό μέτρο, ώστε να μην υπάρχουν μειώσεις σε συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ», ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς, ότι επίκεινται περικοπές στις συντάξεις για ποσά από 1.000 ευρώ και άνω.

Η δήλωση αυτή προέκυψε κατά την έξοδο του κ. Κατρούγκαλου από το Μέγαρο Μαξίμου. Ακολούθησε το Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, όπου ο υπουργός Εργασίας γνωστοποίησε ότι το κρίσιμο νομοσχέδιο που θα εμπεριέχει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, θα κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου. Μιλώντας αμέσως μετά όμως, στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Κατρούγκαλος συμπλήρωσε ότι νωρίτερα, αναμένεται άλλο νομοσχέδιο, το οποίο θα συμπεριλάβει όλες εκείνες τις διατάξεις, που οι θεσμοί θέλουν να καταργηθούν. Πρόκειται για διατάξεις που είχαν θεσμοθετηθεί στο νόμο Στρατούλη (ν.4331/2015) και οι οποίες, εάν καταργηθούν, θα στερήσουν από περίπου 20.000 ανασφάλιστους υπερήλικες το δικαίωμα στην κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ, θα εμποδίσουν περίπου 5.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ με χρέη έως 50.000 ευρώ, να λάβουν τη σύνταξή του, με συμψηφισμό της οφειλής τους και θα αποτρέψουν όσους μηχανικούς ήθελαν να επιλέξουν έως και τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες χαμηλότερα, για να περιορίσουν τη δαπάνη τους για καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς το ΤΣΜΕΔΕ (ΕΤΑΑ).

Σε ό,τι αφορά το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό, ο κ. Κατρούγκαλος γνωστοποίησε ότι πρόκειται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με πιθανότερη ημερομηνία την Πέμπτη. Σε κάθε περίπτωση οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς επικεντρώνονται ώστε να προχωρήσει η ενοποίηση των κανόνων ασφάλισης για όλα τα Ταμεία, σε μια προσπάθεια να μπει τάξη σε ένα τομέα που διακρίνεται από «πανσπερμία» διατάξεων και τρόπων υπολογισμού συντάξεων, όπως ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος έχει παραδεχτεί. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας θέλει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση εκτός από το να δημιουργήσει συνθήκες βιωσιμότητας της Κοινωνικής Ασφάλισης, να αποτρέψει και την εφαρμογή μνημονιακών διατάξεων, όπως είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Αναφορικά με το σκέλος των διαπραγματεύσεων που αφορούν τα εργασιακά ζητήματα, ο κ. Κατρούγκαλος προανήγγειλε ότι αύριο θα συναντηθεί με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Γκάι Ράιντερ, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα μιλήσει στην Επιτροπή Απασχόλησης στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως ο υπουργός Εργασίας τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή, θα επιδιώξει να μετατρέψει το ελληνικό πρόβλημα σε Ευρωπαϊκό, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, συλλογικές συμβάσεις εργασίας).

πηγη:www.dikaiologitika.gr

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ