22.6 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ (φωτο)

Εντυπωσιακό και καλαίσθητο είναι το ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως Σηλυβρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου που είναι αφιερωμένο στη θαυματουργική και ιστορική εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής (το ημερολόγιο του 2015 ήταν αφιερωμένο στον μεγάλο γόνο της Σηλυβρίας Άγιο Νεκτάριο).

- Advertisement -

Η εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής μετεφέρθη το 1922 από τους Σηλυβριανούς της Ανατολικής Θράκης στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Καβάλας. Στον πρόλογο του ημερολογίου ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απευθύνει χαιρετισμό και συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ.κ. Μάξιμο γι’ αυτή του την προσπάθεια.

Ο κ.κ. Μάξιμος στον πρόλογο του σημειώνει πως το ημερολόγιο αφιερώνεται «εἰς τήν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον, τήν Σηλυβριανήν, τῆς ὁποίας ἡ θαυματουργός εἰκών ἐκοσμοῦσε τόν ἐπ’ ὀνόματι τῶν Γενεθλίων τῆς Θεοτόκου Ἱερόν Μητροπολιτικόν Ναόν τῆς Σηλυβρίας, νῦν δέ κρίμασιν οἷς οἶδε Κύριος, εἶναι ἀποτεθησαυρισμένη ἐν τῷ έν Καβάλα Ἱερῷ Μητροπολιτικῷ Ναῷ τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Προδρόμου». Κλείνει δε τον πρόλογο του με τους εξής προσευχητικούς λόγους: «πρός τήν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον, τήν Σηλυβριανήν, τήν προσφυγομήτορα, ἵνα διαφυλάττῃ, στηρίζῃ και προστατεύῃ τούς ἁπανταχοῦ Σηλυβριανούς καί τόν κόσμον ὁλόκληρον, εἰς περίοδον μάλιστα κατά τήν ὁποίαν ἡ εὐρύτερη περιοχή ἡμῶν ἀντιμετωπίζει ἐντόνως τό προσφυγικόν ζήτημα».

Στο ημερολόγιο περιλαμβάνονται πληροφορίες για ήθη και έθιμα, την Παναγία Σηλυβριανή, το εορτολόγιο των δώδεκα μηνών, τα αναγνώσματα των Κυριακών και μεγάλων εορτών, αγιογραφίες από τις Δεσποτικές και Θεομητορικές εορτές καθώς και άλλες πληροφορίες.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ.κ. Μάξιμος είναι ένας θαυμάσιος νέος άνθρωπος με ανοικτό πνεύμα. Εξέχουσα πνευματική προσωπικότητα για την Μητέρα Εκκλησία και την Ορθοδοξία. Άνθρωπος με σπουδαίες σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ένας λόγιος που το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο είναι υπερήφανο που τον έχει στους κόλπους του. Προσωπικότητα που στη Σηλυβρία έχει καταφέρει το σφίξιμο των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων διαφορετικών εθνοτήτων και με αγαπητικό πνεύμα ενώνει τους ανθρώπους κάτω από τον ίδιο ουρανό. Πνεύμα θυσιαστικής προσφοράς, ειρηνικής διάθεσης. Πάρα πολύ ευγενικός, προσιτός, πολύ απλός, ρεαλιστικός και συζητήσιμος. Αξιόλογη είναι η προσφορά του στα ακαδημαϊκά μέσα από τη διδακτορική του διατριβή («Το Πρωτείο στην Εκκλησία – Από την Α’ Βατικανή στην Β’ Βατικανή Σύνοδο: Μια Ελληνορθόδοξη προσέγγιση» (Primacy in the Church – From Vatican I to Vatican II: A Greek Orthodox Perspective). Διατριβή που ο ίδιος εκπόνησε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ως Μ. Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αυτόν τον καιρό ο ίδιος ως μέλος της Πατριαρχικής Συνόδου έχει ένα ιδιαίτερα επιφορτισμένο πρόγραμμα, καθώς πέρα από τη διοίκηση, ασχολείται και με τα θέματα που θα συζητηθούν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο του 2016 που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου στην Κρήτη. Μέσα στο παρόν έτος πρώτα ο Θεός θα έχουμε στην ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ την μεγάλη ευλογία να φιλοξενήσουμε μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του πάνω σε συγκεκριμένα και ουσιαστικά θέματα, η οποία θα αναδημοσιευθεί στα τοπικά διαδικτυακά Μ.Μ.Ε. και στον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ.

Ευχόμαστε ο Άγιος Νεκτάριος και η Παναγία η Σηλυβριανή να τον χαριτώνουν και ενισχύουν στη διακονία του. Άξιος!

 

Επιμέλεια ρεπορτάζ: Ηρακλής Φίλιος

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ