20 C
Trikala
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Το «τραύμα» στην θεολογία και την επιστήμη (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκαν στην Ρόδο οι εργασίες του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του «Πατριαρχικού Δικτύου για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας», με θέμα: «Το τραύμα».
Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότερα από 200 άτομα εκπρόσωποι των Μητροπόλεων που ανήκουν πνευματικά και διοικητικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, των Πατριαρχείων ανά τον κόσμο και των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών και Εκκλησιαστικών Ακαδημιών της Ελλάδος και του εξωτερικού. Επίσης τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε και εκπρόσωπος του Βατικανού. Ενώ την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών εκπροσώπησε ο πατήρ Στέργιος Γιαννάκος.

- Advertisement -

Οι σύνεδροι εξέτασαν την θεολογική και ιατρο-επιστημονική έννοια του όρου «τραύμα», το πώς οι άνθρωποι τραυματίζονται στα διάφορα στάδια της ζωής τους (διαίτερα από σωματικές αρρώστιες, κακοποίηση, φυσικές καταστροφές και εθνικές συμφορές), αλλά και πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα τραύματα με τον καταλληλότερο τρόπο.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι εισηγήσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, με θέμα «Τα τραύματα του κληρικού», και από τον αναπληρωτή καθηγητή Χειρουργικής, Γεώργιο Παπαγεωργίου με θέμα: «Τα τραύματα του θεραπευτή».
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος αναφέρθηκε στα ποικίλα τραύματα του κληρικού, που μπορεί να προκύπτουν από διάφορους λόγους (ανεπάρκεια, απογοήτευση, διάψευση προσδοκιών, επιπόλαιη απόφαση για προσέλευση στις τάξεις του ιερού κλήρου, έλλειψη συνεννόησης, οικογενειακά βάρη για τους εγγάμους, σε συνδυασμό με τις ευθύνες της ενορίας, κ.ά.).
Ο κ. Παπαγεωργίου, κινούμενος σε ανάλογο πλαίσιο, ανέλυσε τα τραύματα του θεραπευτή (υπερβολικές απαιτήσεις των ασθενών, κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση σε σχέση με το παρελθόν, δυσκολία στην οργάνωση της προσωπικής ζωής λόγω των ιατρικών καθηκόντων, κίνδυνος εξάντλησης από την ένταση της άσκησης του λειτουργήματός του, κ.ά.).
Διαπιστώθηκε ομόφωνα ότι τα Συνέδρια Ποιμαντικής του «Πατριαρχικού Δικτύου» χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο επιμόρφωσης, καθώς παρέχουν πολύτιμο εξοπλισμό στον ποιμένα που θέλει να επιτελέσει με υπευθυνότητα τη διακονία του στον χώρο της Υγείας, και τον εφοδιάζουν με διεπιστημονικό υλικό που φέρει τη σφραγίδα διακεκριμένων επιστημόνων.
Ακόμη, επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά ότι τα Συνέδρια αυτά δίνουν την ευκαιρία σε ορθόδοξους κληρικούς από όλο τον κόσμο να βρίσκονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον ίδιο χώρο, συντονίζοντας και οργανώνοντας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ενέργειές τους στην άσκηση της ποιμαντικής διακονίας τους στον χώρο της Υγείας, ενθαρρύνοντας και προωθώντας, παράλληλα, την αλληλοβοήθεια που απαιτείται για να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους.

7

2 3 4 5 6

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ