16.4 C
Trikala
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Τρεις ιατρικές ειδικότητες συνταγογραφούν το 80% της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ

Τρεις ιατρικές ειδικότητες (γενικοί γιατροί, παθολόγοι και καρδιολόγοι) συνταγογραφούν το 80% της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με στοιχεία του 2014, που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του 6ου Pharma & Health Conference. Σύμφωνα με τον Νίκο Πολύζο, καθηγητή Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το γεγονός υποδηλώνει προς ποια κατεύθυνση πρέπει να στραφεί ο έλεγχος της συνταγογράφησης των φαρμάκων.

- Advertisement -

Όπως ανέφερε ο κ. Πολύζος, οι πιο σημαντικές πολιτικές ελέγχου φαρμάκων της περιόδου 2011-2014 υπήρξαν, η ασφάλιση υγείας μέσω του ΕΟΠΥΥ και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο έλεγχος συνταγών με πολιτική εφαρμογής τη Θετική Λίστα (μείωση), την Αρνητική Λίστα (αύξηση), τα μηνιαία όρια ανά γιατρό σε συνταγή δραστικής ουσίας και ο έλεγχός τους, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα κατανάλωσης και ο έλεγχος δαπανών με μειώσεις τιμών – ασφαλιστικής τιιμής, η μείωση του κέρδους των φαρμακείων και το Clawback – Rebate. Όσον αφορά στα αποτελέσματα, είναι ενδεικτικό, όπως είπε, ότι η εξωνοσοκομειακή δαπάνη μειώθηκε από τα 5,1 δις το 2009 στα 2,3 δις το 2014, ενώ η κατά κεφαλή δαπάνη μειώθηκε από τα 455 εκ. στα 200 εκ. το 2014.

Στην ενότητα «Φάρμακο: Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες στη χάραξη εθνικής πολιτικής;» ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, επισήμανε ότι στόχος μιας πολιτικής πρέπει να είναι η καθολική πρόσβαση στο φάρμακο, η ορθολογική συνταγογράφηση και ο έλεγχος δαπανών.

«Εμείς πρέπει να επιμείνουμε να διαμορφώνουμε δικούς μας στόχους, οι οποίοι οδηγούν σε υποστόχους όπως η αύξηση της εγχώριας παραγωγής γενοσήμων, η ανάπτυξη έρευνας, η πολιτική εισόδου καινοτόμων φαρμάκων, η ελάττωση της συμμετοχής των ασθενών». Στα ζητήματα όπου επικεντρώνεται η κυβέρνηση, ο κ. Μπασκόζος ανέφερε ότι συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία κατευθυντήριων οδηγιών, η επέκταση και ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο έλεγχος από τον ΕΟΦ της επιστημονικής πληροφορίας σε φαρμακευτικά σκευάσματα και η γρήγορη ενσωμάτωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Υπογράμμισε επίσης, ότι για όλα τα φάρμακα θα πρέπει να υπάρχει ο ίδιος τρόπος αντιμετώπισης, ώστε να μην ευνοούνται κάποια φάρμακα έναντι άλλων.

Ο κ. Μπασκόζος τέλος ανέφερε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης, δίνει προτεραιότητα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στα χαμηλά εισοδήματα, καθώς και στην αύξηση των εξειδικευμένων θέσεων εργασίας. Εκτίμησε επίσης, ότι ο χάρτης υγείας θα είναι έτοιμος μέσα στο 2015 και πως τα ηλεκτρονικά μητρώα ασθενών θα είναι διαθέσιμα εντός του 2016.

πηγη:http://www.zougla.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ