23.1 C
Trikala
Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Τρικαλινή βουλευτής άνοιξε το σπίτι της σε πρόσφυγες!

Χρόνια τώρα όσοι ήθελαν να αμφισβητήσουν τα κίνητρα των πολιτικών που στέκονταν δίπλα στους πρόσφυγες τούς έλεγαν δηκτικά «άμα σας αρέσουν τόσο, πάρτε τους στο σπίτι σας»!
Αποστομωτική απάντηση σε αυτό το άθλιο επιχείρημα έδωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Πειραιά, Εύη Καρακώστα (με καταγωγή από την Νεράιδα Τρικάλων), η οποία παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς, φιλοξενώντας αυτές τις μέρες στο σπίτι της μια οικογένεια προσφύγων από τη Συρία με τρία παιδιά, το ένα βρέφος μόλις λίγων ημερών!
Ωστόσο, άνθρωποι που τη γνωρίζουν καλά δεν εκπλήσσονται από αυτήν την κίνηση. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που τη χαρακτηρίζουν αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με πλούσια ακτιβιστική δράση από τα φοιτητικά χρόνια της. «Η απόφασή μου είναι προϊόν ανάγκης που υπάρχει σήμερα στους χώρους όπου συναθροίζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά» αποκαλύπτει στο «Εθνος της Κυριακής».
«Οικογένειες με μικρά παιδιά παραμένουν σε άσχημες συνθήκες, ελπίζοντας να φύγουν για τις χώρες που επιθυμούν. Πληροφορήθηκα από τους αλληλέγγυους γιατρούς ότι υπήρχαν οικογένειες με νεογέννητα παιδιά. Προσφερθήκαμε με τον αδελφό μου Δημήτρη και τη νύφη μου να μεταφερθεί αμέσως μία από αυτές στο σπίτι μου, όπου υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας τους. Η οικογένεια αποτελείται από το νεαρό ζευγάρι, 29 ετών ο πατέρας, 21 ετών η μητέρα και τα τρία παιδιά τους, εκ των οποίων το ένα νεογέννητο. Είναι Σύροι που έφυγαν από εμπόλεμη περιοχή στα νοτιοδυτικά της χώρας και θέλουν να πάνε στη Γερμανία, όπου βρίσκονται ήδη συγγενείς και γείτονές τους».
Πολλοί θυμούνται τον αγώνα της Εύης Καρακώστα, τη δεκαετία του ’80, στον Δήμο Κερατσινίου για τα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής, όταν μαζί με άλλους συντρόφους της ανέβηκε στην καμινάδα της ΔΕΗ -πάνω από 100 μέτρα ύψος- προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη μόλυνση του περιβάλλοντος από το εργοστάσιο! Ενα μικρό, αλλά χαρακτηριστικό δείγμα για την αγωνιστική της ετοιμότητα… Πρόσφατα είχε επισκεφθεί και το Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σχιστό.
Η βουλευτής σε έναν από τους πολλούς αγώνες που έδωσε στο Κερατσίνι (πρώτη από δεξιά).
Η βουλευτής σε έναν από τους πολλούς αγώνες που έδωσε στο Κερατσίνι (πρώτη από δεξιά).
Μητέρα δύο παιδιών, γεννήθηκε στον Πειραιά από γονείς με καταγωγή τη Νεράιδα Τρικάλων. Εχει άλλα δύο αδέλφια, τον Δημήτρη και τον Νίκο, οι οποίοι, μαζί με την οικογένειά της, είναι οι φύλακες-άγγελοί της. Ζει μέχρι σήμερα στο Κερατσίνι. Είναι αρχιτέκτων μηχανικός – πολεοδόμος, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αγ. Γεωργίου, υποψήφια δήμαρχος και δημοτική σύμβουλος Κερατσινίου από το 1990 έως το 2000. Επίσης έχει διατελέσει νομαρχιακή σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο των «Ενεργών Πολιτών» με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο από το 2002 έως το 2010, ενώ έγινε γνωστή στην Α’ και τη Β’ Πειραιά από τους αγώνες της για τη μη εκποίηση της Μαρίνας της Ζέας και την ανάληψη της ευθύνης των μεγάλων διαδημοτικών χώρων Αθήνας και Πειραιά από την Υπερνομαρχία. Επίσης έχει δώσει μάχες για την προστασία του υδατικού δυναμικού, τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού, αντί ιδιωτικής εκμετάλλευσης σε χώρους, όπως τα οικόπεδα της ΧΡΩΠΕΙ, τα Λιπάσματα, ο Χώρος Προσφυγικών, το Ορος Αιγάλεω, αρχαιολογικοί χώροι.
«Στοιβαγμένοι σε φουσκωτά»
«Το να συγκινηθείς με τις εικόνες ανθρώπων που για να γλιτώσουν τον θάνατο, εγκαταλείπουν τις εστίες τους και προσπαθούν στοιβαγμένοι σε φουσκωτά να διαφύγουν είναι φυσικό. Εικόνες του δράματος έχουμε δει και μας έχουν στοιχειώσει» εξηγεί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Από την άλλη, λύση στο Προσφυγικό δεν μπορεί να υπάρξει όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Συρία. Αυτό σημαίνει ότι η μεγάλη προσπάθεια πρέπει να κατευθυνθεί στο να υπάρξει ανακωχή και λήξη των εχθροπραξιών. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, ούτε τουρκικό, ούτε καν ευρωπαϊκό, αλλά διεθνές και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι μονομερείς ενέργειες και ο κυνισμός ηγετών ορισμένων χωρών δεν βελτιώνουν, αλλά αντίθετα επιδεινώνουν την κατάσταση και των πληθυσμών αυτών αλλά και της ίδιας της χώρας μας, η οποία μάλιστα δεν δημιούργησε το πρόβλημα» προσθέτει.Το γεγονός ότι οι Ελληνες, στη μεγάλη τους πλειονότητα, συμπάσχουν και δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους είναι κάτι αναμενόμενο για την ίδια. «Ο λαός μας αποδεικνύει και την ευαισθησία του και την ανθρωπιά του» σημειώνει. «Παρά την οικονομική κρίση ένα τεράστιο κίνημα συμπαράστασης στις προσφυγικές ροές που φτάνουν και διασχίζουν τη χώρα έχει απλωθεί σε όλη την επικράτεια. Η στάση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων, από τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου μέχρι αυτούς της ενδοχώρας, περισώζει τις ευρωπαϊκές αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης. Ο λαός μας είναι περήφανος, στάθηκε όρθιος πάντα σε δύσκολες στιγμές. Παραμένει, και θα γραφτεί γι’ αυτό στην Ιστορία, ο θεματοφύλακας και το «ηθικό» προγεφύρωμα απέναντι στην αδιαφορία, στην καταστολή, στους φράχτες, στα κλειστά σύνορα, στην τιμωρία και στις απειλές εναντίον απελπισμένων ανθρώπων».
Οσο για το αν υπάρχει σήμερα κάτι που μπορεί να μας κάνει να χαμογελάσουμε, να αισιοδοξούμε, η απάντησή της είναι αφοπλιστική. «Πάντα θα υπάρχει! Μην ξεχνάτε πως «η ελπίδα έγραψε Ιστορία» σε αυτόν τον τόπο πέρυσι. Η δύναμη μας είναι η ακατανίκητη λαϊκή δύναμη και πρέπει να είμαστε περήφανοι που παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες πατάμε γερά στα πόδια μας».
«Ευκαιρία για διεθνοποίηση του προβλήματος»
«Η επίσκεψή μου στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σχιστό αφορούσε την ενημέρωση αντιπροσωπείας μελών Κοινοβουλίων ξένων χωρών ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι είχαν ζητήσει από τη Βουλή των Ελλήνων να τους δοθεί η δυνατότητα να δουν από κοντά έναν προσφυγικό καταυλισμό. Ηταν μια ευκαιρία για τη διεθνοποίηση του προβλήματος», εξηγεί η Ευη Καρακώστα.
ΜΑΡΙΝΑ ΖΙΩΖΙΟΥ (ΕΘΝΟΣ)

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ