24.9 C
Trikala
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Τσίπρας: Δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση

Ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα των επαφών του στη Σύνοδο Κορυφής εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών.

- Advertisement -

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αποδείχθηκε πως “η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία με του εταίρους” και πως “υπό αυτή την έννοια η προσπάθεια μας στέφθηκε με επιτυχία”.

Πρόσθεσε ότι από τις επαφές “επιβεβαιώθηκε ότι έχουμε όλοι την ίδια ανάγνωση: Δεν υπάρχει η πέμπτη αξιολόγηση, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να λάβει υφεσιακά μέτρα, δεν υπάρχει το email Χαρδούβελη”.

Και επανέλαβε ότι τα υφεσιακά μέτρα “τελείωσαν”.

Επισήμανε ότι “οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση και την υλοποίηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων”, για να προσθέσει ότι ξεκαθαρίστηκα και ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία: Τα ζητήματα πολιτικής θα συζητώνται στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα θα έρχονται οι αποστολές των θεσμών για τη συγκέντρωση πληροφοριών.

“Διαπραγματευόμαστε, αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε κι’ όλας”, είπε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα είναι έτοιμη το ταχύτερο δυνατό.

Ερωτηθείς για τη διαδικασία σχετικά με τη λίστα μεταρρυθμίσεων, απάντησε: “Θα καταθέσουμε τις προτάσεις, μετά θα αξιολογηθούν στο Brussels Group, στη συνέχεια θα πάει στο Eurogroup και μετά θα υπάρχει μία σταδιακή εκταμίευση χρημάτων, είτε των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα είτε από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ”.

Έκρινε δε ως σημαντική εξέλιξη το γεγονός, ότι επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο επίπεδο ότι στη χώρα μας υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι “χρέος μας είναι να την αντιμετωπίσουμε από κοινού, διότι δεν προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο, αλλά από ένα πρόγραμμα που εφαρμόστηκε και άφησε πολλές πληγές”.

“Φεύγουμε πιο αισιόδοξοι και πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης και συνεννόησης παρότι οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι δυσμενείς”, είπε, κρίνοντας ως θετικό απολογισμό το ότι “φεύγουμε με ένα πακέτο 2 δισ. για την αντιμετώπιση της κρίσης και της ανεργίας”.

Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει “κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας στην ελληνική οικονομία”. “Οι υποχρεώσεις μας προς τους πολίτες της χώρας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα εκπληρωθούν, ενώ και οι τραπεζικές καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες”, είπε.

Κάλεσε δε τους πολίτες “να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση”, καθώς “θα δημιουργηθεί από κάποιους κλίμα ανασφάλειας”. “Προειδοποιούμε όλους όσοι προσπαθούν να παίξουν με τη σταθερότητα των τραπεζών και της οικονομίας. Ματαιοπονούν”, τόνισε.

Ερωτηθείς εάν του έγιναν παρατηρήσεις για τον υπουργό Οικονομικών, είπε ότι “υπήρχε προσπάθεια αποδόμησης του Γ. Βαρουφάκη από τα διεθνή ΜΜΕ”, για να διαβεβαιώσει ότι “η ελληνική κυβέρνηση τον στηρίζει απόλυτα”. Ξεκαθάρισε ότι “δεν υπήρξε νύξη σε πολιτικό επίπεδο, πως θα μπορούσε άλλωστε, είναι εσωτερικό θέμα της Ελλάδας, και υπάρχει σεβασμός στην κυριαρχία των κρατών-μελών”.

“Το κλίμα ήταν φιλικό και ουσιαστικό” στην επταμερή συνάντηση, είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
ΝΟΟΖ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ