20.4 C
Trikala
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται

“Βήμα σε θετική κατεύθυνση προκειμένου να συνεχιστουν οι διαβουλεύσεις με εποικοδομητική διάθεση προκειμένου να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση”, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, τη συμφωνία στην οποία κατέληξε ο ίδιος με τον Γ. Ντάισελμπλουμ για έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε τεχνικές επιτροπές Ελλάδας-δανειστών.

- Advertisement -

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “τις τελευταίες ώρες διακινήθηκαν μέσα και έξω από την Ελλάδα σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας αν δεν υπέγραφε η κυβέρνηση την παράταση του μνημονίου, όπως επίσης επειδή δεν δεχόμασταν το κοινό ανακοινωθέν”. Πρόσθεσε ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει.

Επισήμανε ότι “η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο πρόγραμμα είναι το αποκλειστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων και του Eurogroup” και πως η χώρα μας “προσέρχεται με καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται, διεκδικεί και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται”.

Τόνισε ότι στη Σύνοδο είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στους εταίρους ότι “η κυβέρνηση έχει σχέδιο για υπέρβαση της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης, σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων και αντιμετώπισης των παθογενειών: η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή και το λαθρεμπόριο”.

Επισήμανε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα ήταν “τρομακτικής δημοσιονομικής προσαρμογής”, από το οποίο καλύφθηκαν τα ελλείμματα, ωστόσο επέφερε σημαντικές ζημιές στον κοινωνικό ιστό, διεύρυνε τις κοινωνικές ανισότητες και δημιούργησε ένα χρέος μη βιώσιμο, που “αν δεν το αντιμετωπίσουμε με μία απόφαση για την απομείωση του δεν θα δώσουμε το περιθώριο να προχωρήσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη”.

“Έχουμε σχέδιο”, είπε, επαναλαμβάνοντας ότι “δεν έχουμε πρόθεση να επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων”.

Πρόθεση μας, είπε, είναι “να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος”, για να συμπληρώσει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχα την πολιτική βούληση για σύγκρουση με συμφέροντα.

“Υπάρχουν εταίροι που βλέπουν ως πρόβλημα την επιτυχία της Ελλάδας. Κάνουν λάθος, διότι δεν μπορούν να εξωτερικεύουν τις εσωτερικές τους σκοπιμότητες θέτοντας θέμα στη συνοχή της Ευρώπης. δεν βοηθούν στο κοινό μας ευρωπαϊκό εγχείρημα. Είναι ανεξάρτητο το τι θα γίνει στην Ελλάδα με τα πολιτικά τους προβλήματα στο εσωτερικό, αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν”.

“Αν η Ελλάδα ξεπεράσει την κρίση, αυτή θα είναι η απαρχή για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη”.
ΝΟΟΖ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ