19.7 C
Trikala
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Τσίπρας: Ώρα να κάνει υποχωρήσεις η Ευρωπη

Να καθησυχάσει το εσωκομματικό ακροατήριο επιχείρησε το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο ξενοδοχείο Divani Caravel, ενώ έστειλε μηνύματα εντός κι εκτός της χώρας ότι επιδιώκεται η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τη συμφωνία χωρίς να υποκύπτει σε παράλογες απαιτήσεις και χωρίς να θίγονται οι κόκκινες γραμμές που είχαν τεθεί προεκλογικά.

- Advertisement -

Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τη χρήση της χρηματοδοτικής ασφυξίας ως μοχλό για την ανατροπή της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου και κάλεσε όσους θέλουν να συμβάλλουν για τη συμφωνία να το κάνουν αλλιώς να σιωπήσουν.

«Δεν ήταν εύκολη περίοδος για κανένα, δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται σε περίοδο που δεν έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι επιλογή μας, δεν συνάδει με τους κανόνες είναι απάραδεκτο ό,τι συμβαίνει» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας διεμήνυσε ότι ενδεχομένως κάποιοι να πιστεύουν ότι είναι αποτελεσματική πρακτική για να υποχωρήσει η ελληνική πλευρά. Δεν είναι αποτελεσματική.

Ανέφερε δε ότι η ελληνική πλευρά ζητεί λύση βιώσιμη, μακράς πνοής «κι αυτός είναι ο λόγος που παρά τις πιέσεις και την ομοβροντία από μέσα ενημέρωσης η πλειοψηφία του λαού στηρίζει την κυβέρνηση. Μας στηρίζει για την ειλικρίνειά μας αλλά και γιατί γνώριζε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος».

«Για πρώτη φορά μία κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το συμφέρον του. Για πρώτη φορά στη διαπραγμάτευση υπάρχουν δύο πλευρές και όχι μία όπως συνέβαινε τόσα χρόνια» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε δε ότι «είναι σε όλους γνωστό ότι με μοχλό την χρηματοδοτική ασφυξία επιχειρούν να ανατρέψουν την απόφαση της 20ης Φλεβάρη. Σεβόμαστε την απόφαση που υπογράψαμε το ίδιο περιμένουμε από το σύνολο των θεσμών και των εκπροσώπων τους.

Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις, στο ΦΠΑ στα εργασιακά ή άλλο τομέα. Οι αρχιτέκτονες των πιο αποτυχημένων προγραμμάτων επιμένουν σε ακρότητες προκειμένου να μην δεχτούν το λάθος τους».

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η οικονομία δεν χρειάζεται μέτρα ύφεσης και σημείωσε ότι γίνονται υποχωρήσεις για μία συμφωνία και «απαιτούμε ανάλογο σεβασμό και υποχωρήσεις. Ήρθε η ώρα και για την Ευρώπη να κάνει τις αναγκαίες υποχωρήσεις».

«Θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης ενάντια στους μεγαλόσχημους που παραδίδουν μαθήματα ηθικής. Οι δηλώσεις και η στάση ορισμένων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην ίδια την Ευρώπη και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, υψώνουν νέες διαχωριστικές γραμμές εκεί που χρειάζεται διάλογος. Αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης» τόνισε ο Αλ Τσίπρας.

«Αυτές τις τελευταίες ημέρες της συμφωνίας όσοι θέλουν να συμβάλουν ας το κάνουν αλλιώς ας σιωπήσουν» ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «κάναμε βήματα προσέγγισης έχουμε και κόκκινες γραμμές.

Δεν θα τις υπερβούμε για λόγους κοινής λογικής και προστασίας του λαού. Χάρη σε αυτή τη στάση έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε πολλά».

«Σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν θα αποδεχτούμε όρους εξευτελιστικούς για τον λαό και το κόμμα μας. Δεν μπορεί να αντέξει την έλλειψη προοπτικής και προκοπής. Το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε στη χώρα είχε σκοπό να προκαλέσει έναν μετασχηματισμό του μοντέλου προς όφελος μίας ολιγαρχίας. Να δημιουργήσει μία κοινωνία της ασύδοτης κερδοσκοπίας σε βάρος της κοινωνίας».

Χαρακτήρισε δε τη συμφωνία προϊόν αμοιβαίας υποχώρησης και πρόσθεσε ότι η στροφή στην ανάπτυξη αποτελεί «το ιστορικό στοίχημα για την μόνη προς ώρας αριστερής κυβέρνησης στην Ευρώπη».

Η συμφωνία

Περιγράφοντας τη συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για αναδιάρθρωση του χρέους για να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο, πακέτο επενδύσεων για να κινηθεί η οικονομία.

«Μια τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει το κλειδί για να μπορέσουμε να εντείνουμε τον πραγματικό αγώνα ενάντια στην πολιτική ελίτ που κατέστρεψαν την παραγωγική βάση και τον κοινωνικό ιστό της χώρας».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι με την επιμονή της στις κόκκινες γραμμές έχει πετύχει η κυβέρνηση ήδη να αλλάξει το πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά.

Κατ’ αρχήν στα πρωτογενή πλεονάσματα που ήταν η αριθμητική αποτύπωση της πολιτικής της λιτότητας. Αυτά τα πλεονάσματα είναι καταστροφικά για την οικονομία και την κοινωνία. Σήμερα συζητάμε για χαμηλά πλεονάσματα για το 2015 και 16 και υψηλότερα για τα επόμενα χρόνια εφόσον η οιονομία θα αναπτύσσεται. Αφήνουμε πίσω την λογική της λιτότητας ενώ γίνεται παράλληλα αποδεκτό ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους.

Δεν συζητάμε την περαιτέρω αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας αλλά είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την διαιτήσια.

Επίσης δεν αποδεχόμαστε την περικοπή μισθών και συντάξεων που είχε αποδεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση με το mail Χαρδούβελη.

Δεν θα γίνει η αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού με όρους περικοπών αλλά θα υπάρξουν αναλογιστικές μελέτες και αναδιανόμη. Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος συναρτάται με την μείωση της ανεργίας και την καταπολέμιση της μαύρης εργασίας.

Για το έγκλημα της καταστροφής των ταμείων με το PSI κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν και θα λογοδοτήσουν.

Μιλώντας για το θέμα του χρέους ο κ. Τσίπρας είπε ότι η παραδοχή περί αναδιάρθρωσής του γίνεται «εξ αντικειμένου» υποστηρίζοντας, παράλληλα, ότι «έχουμε καταφέρει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν συζητάμε την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, αλλα είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν αποδεχόμαστε την περικοπή συντάξεων, που αποτελούσαν δεσμεύσεις τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Περιγράφοντας τη συμφωνία είπε ότι «για να είναι αμοιβαίος συμβιβασμός πρέπει να περιλαμβάνει χαμηλά πρωτογενή πλεόνασματα για τα πρώτα χρόνια, πρέπει να περιλαμβάνει έσοδα από μεταφορά βαρών στον πλούτο και όχι νέες περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, πρέπει να περιλαμβάνει αναδιάρθωση του χρέους, πρέπει να περιλαμβάνει γενναίο επενδυτικό πακέτο χρηματοδότησης».

Πυρά στους “ολιγάρχες”

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ίσως ο πιο σκληρός αντίπαλος βρίσκεται εντός των τειχών. «Υπήρξε και το λόμπι των υποστηρικτών της τρόικας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο αγώνας για την αντιστροφή της πορείας πολλών ετών και η προώθηση ενός διαφορετικού μοντέλου που θα βασίζεται στην αναδιανομή του πλούτου, τη στήριξη της μισθωτής εργασίας έχει ξεκινήσει και «γι΄ αυτό έχει δεχτεί λυσσαλέα αντίδραση από τις κοινωνικές δυνάμεις που έχουν αναλάβει οι ίδιες την αντιπαράθεση με τη νέα κυβέρνηση χωρίς πολιτικούς μεσολαβητές. Είναι οι γνωστοί ολιγάρχες που λυμαίνονται τη χώρα επί χρόνια».

«Δεν είναι τυχαία η επίθεση που δεχόμαστε από μέσα ενημέρωσης» εκτίμησε.

«Η παράταξή μας έχει αποδείξει ότι δεν λογαριάζει τέτοιου είδους εκφοβισμό. Ήρθε η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη, να πληρώσουν φόρους, τη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Όση φαιά προπαγάνδα κι αν εξαπολύσουν δεν θα αλλάξουμε θέση. Εδώ μας έφερε ο λαός για να επιβάλουμε το δίκιο. Είτε έτσι είτε αλλιώς το δίκαιο θα το επιβάλουμε», διεμήνυσε.
Τα πεπραγμένα των 100 ημερών

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησης υπογράμμισε:

«Καταλογίσαμε το πρώτο κομμάτι από τα χρέη των τηλεοπτικών σταθμών. Χρέη για τα οποία οι τεχνοκράτες της τρόικας δεν χτύπησαν ποτέ το χέρι στο τραπέζι» σχολίασε εμφατικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εμείς θα προχωρήσουμε. Θα συνεχίσουμε με δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για τις άδειες τηλεοπτικών σταθμών και τη διασταύρωση ονομάτων σε όλες τις λίστες φοροδιαφυγής. Θα συνεχίσουμε θα προχωράμε με βάση της δεσμεύσεις μας» διαβεβαίωσε.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ΕΡΤ είπε ότι «δεν επαναλειτουργεί προκειμένου κάποιοι να ξαναβρούν τη δουλειά τους αλλά για να έχει ο Έλληνας το δικαίωμα της πλουραλιστικής ενημέρωσης».
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε επίσης για την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και τον προγραμματισμό 4.500 προσλήψεων σε υγειονομικό (νοσηλευτικό και ιατρικό) προσωπικό.

Αναφέρθηκε στη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας έχει διατυπωθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο η απαίτηση για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και το Κατοχικό Δάνειο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι εξετάζονται σειρά αμαρτωλών συμβάσεων με το Δημόσιο -όπως στην περίπτωση της εταιρείας Siemens.

Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στο νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών και σημείωσε ότι ήδη βρίσκεται για συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά των αλλοδαπών, τη λεγόμενο «2η Γενιά». Επίσης, είναι ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις εργασιακές σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα ζητήματα που καλείται να διευθετήσει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε τους καίριους κοινωνικά τομείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης που βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση και στην καίρια για την οικονομική κατάσταση της χώρας φορολογική υπηρεσία που αδυνατεί να ανταξπέλθει στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

Κλείνοντας ο Αλ Τσίπρας σημείωσε ότι «ο κόσμος πρώτη φορά εμπιστεύτηκε την Αριστερά και δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε, χαρακτηρίζοντας «πολιτική και ηθική υποχρέωση να το κερδίσουμε».

Κριτική και διαφωνίες

Στη συνεδριαση αναμένεται να ασκηθεί έντονη κριτική -ιδιαίτερα από την Αριστερή Πλατφόρμα- ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από την κυβερνητική γραμμή.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές αν θα κατατεθούν θέσεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία και ενδεχομένως θα δεσμεύουν τον πρωθυπουργό για τα όρια της συμφωνίας.

Ενδεικτική των διαθέσεων που επικρατούν είναι η δήλωση προοικονομίας εκ μέρους του Παναγιώτη Λαφαζάνη από το βήμα της Βουλής, την Παρασκευή, ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει συμφωνία που θα κινείται εκτός προγραμματικών δεσμεύσεων.

Μάλιστα διαφωνίες, για συμφωνία που θα περιέχει σκληρά μέτρα, εξέπεμψαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις τους λίγο πριν από την συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος.

O ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να θέσει σε δημοψήφισμα ένα κείμενο που θα ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές του και να ζητήσει από τον λαό να το απορρίψει, είπε στον ΣΚΑΙ ο Γ. Μιχελογιαννάκης.

Εξήγησε πως δεν θα υπερψηφίσει μια τέτοια συμφωνία και πρόσθεσε: «Δεν φεύγω, ούτε παραδίδω την έδρα μου. Είναι δυνατόν να φύγω από τις αρχές που παλέψαμε;». «Grexit σε αυτούς που δεν τήρησαν τη συμφωνία με το λαό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να φέρει τέτοια συμφωνία … Ο πρώτος που θα την καταψήφιζε είναι ο Αλέξης ο Τσίπρας» σημείωσε στον ΣΚΑΙ ο προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα βουλευτής Στάθης Λεουτσάκος.

«Οι δανειστές έχουν πρήξει το συκώτι στον λαό, όχι εμείς» είπε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση οφείλει να μην κάνει πίσω και να υπερασπιστεί τις κόκκινες γραμμές μας μέχρι τέλους».

Σε κάθε περίπτωση αυξάνονται οι φωνές εντός ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό αλλά μόνο σε συγκρουσιακό πλάισιο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα τηρήσει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που το τελευταίο διάστημα, διαφοροποιείται συνεχώς από το Μαξίμου ενώ εντόνως συζητείται η τελευταία της κίνηση να φέρει προς συζήτηση την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού και της 13ης-14ης σύνταξης.

Στην Κεντρική Επιτροπή, εκτιμάται ότι συμμετέχουν περίπου 350 βουλευτές και επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΟΟΖ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ