19 C
Trikala
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

“Χλιαρή” πρεμιέρα για τις “ανοιχτές” Κυριακές

Με εντάσεις και διαμαρτυρίες υποδέχτηκαν οι εμποροϋπάλληλοι το μέτρο των «ανοιχτών» Κυριακών σε δέκα περιοχές της χώρας. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως ελάχιστα ήταν τα καταστήματα που λειτούργησαν στο κέντρο της Αθήνας, αφού το 95% των ιδιοκτητών τήρησε την απεργία που είχε κηρύξει η ΟΙΥΕ και δεν άνοιξαν τα καταστήματά τους.

- Advertisement -

Στη Θεσσαλονίκη πληροφορίες ανέφεραν πως μόνο το 3% των καταστημάτων λειτούργησε την Κυριακή.

Πορεία κατά μήκος της οδού Ερμού, από την πλατεία Συντάγματος και προς το ναό της Παναγίας Καπνικαρέα, πραγματοποίησαν η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και σωματεία εργαζομένων στον χώρο του εμπορίου, στο πλαίσιο της κινητοποίησης για τις Κυριακές.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας, μπροστά σε επτά μεγάλα, κυρίως, καταστήματα, που παρέμεναν ανοικτά. Απέκλειαν την είσοδο με πανό και με συνθήματα ζητούσαν να κλείσει το κατάστημα. Τα περισσότερα, πάντως, καταστήματα της περιοχής ήταν κλειστά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Θάνο Βασιλόπουλο, η απεργία είχε επιτυχία τουλάχιστον κατά 95%, «κάτι πολύ δύσκολο για τον χώρο του εμπορίου» όπως είπε ο ίδιος.

Ο κ. Βασιλόπουλος, ανέφερε, επίσης, ότι η Ομοσπονδία επιδιώκει τον συντονισμό των ενεργειών της με την ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ, ώστε να επιτευχθεί η άρση του μέτρου για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΣΕΕ η ΓΣΕΒΕΕ και η ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας) γνωστοποίησαν ότι προχωρούν, από κοινού, σε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της Υπουργικής Απόφασης, ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα, προσωρινή αναστολή και ακύρωση της απόφασης αν και το πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί τόσο για το αν θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά σε τουριστικές περιοχές, αλλά ότι η τελευταία απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης λειτουργεί ως προάγγελος για την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας όλων των καταστημάτων (ωράριο, εκπτώσεις προσφορές).

Για το θέμα ενημερώθηκε και η τρόικα και όπως έγινε γνωστό από την ελληνική πλευρά σε εύλογο διάστημα θα πραγματοποιηθεί έρευνα για την αποτελεσματικότητα του μέτρου και αν διαπιστωθεί ότι δεν ήταν η αναμενόμενη θα υπάρξουν διορθωτικές αποφάσεις.

Τέλος, σημειώνεται ότι από την Δευτέρα, 14 Ιουλίου, αρχίζουν οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο 30 Αυγούστου ενώ την επόμενη Κυριακή τα μαγαζιά θα είναι ανοικτά με βάση τη νομοθεσία που προβλέπει το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων επτα φορές τον χρόνο.

NOOZ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ