17.5 C
Trikala
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Πόλεμος κατά των μετρητών – Συναλλαγές μόνο με πλαστικό χρήμα

Ο Μπιν Λάντεν έχει γίνει πολύ κακόφημος. Δεν μιλάμε για το νεκρό ηγέτη της αλ-Κάιντα, αλλά για το χαρτονόμισμα των 500 – Μπιν Λάντεν είναι το ισπανικό του ψευδώνυμο.

- Advertisement -

Το ψευδώνυμο δεν είναι τυχαίο, το 500άρικο βοηθάει την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία, ενώ σπανίως βλέπεται από το μέσο πολίτη. Αυτός είναι ο λόγος που η ΕΚΤ επιδιώκει τη σταδιακή κατάργησή του.

Η κατάργηση δεν είναι βέβαια κάποιο βαρυσήμαντο γεγονός αλλά συμπίπτει με τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να περιορίσουν τα μετρητά εισάγοντας το πλαστικό χρήμα.

«Σίγουρα χρειαζόμαστε ένα μέσο ανταλλαγής και ένα μέσο αποθήκευσης των αξιών», δήλωσε ο William White, σύμβουλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι δεν είναι απίθανο μια αποκέντρωση των νομισμάτων να επισκιάσει τα επίσημα νομίσματα. «Αν αποδειχθεί ότι το σύστημα που έχουμε ότι δεν παρέχει αυτά τα δύο, κάτι άλλο θα έρθει στη θέση του».

Δεδομένου ότι τα μετρητά σε κυκλοφορία στη ζώνη του ευρώ έχει αυξηθεί σταθερά από την εισαγωγή του το 2002 για να φτάσουν τα 1,06 τρις. τον περασμένο μήνα, κάθε σκέψη ότι μια μέρα θα μπορούσε να εξαφανιστεί το ευρώ σε φυσική μορφή φαίνεται ευφάνταστο. Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ αντιπροσωπεύει το 29% της αξίας του συνόλου των χαρτονομισμάτων – ή 306 δισεκατομμύρια – έτσι μια αλλαγή θα ήταν μια σημαντική παρέμβαση στην προσφορά χρήματος. Είναι ασαφές με τι θα πρέπει να αντικατασταθεί το χαρτονόμισμα αυτό.

Το θέμα ήταν αρκετό για τον Jens Weidmann, πρόεδρο της γερμανικής Bundesbank και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ώστε να προειδοποιήσει για την ζημιά που θα γίνει στην εμπιστοσύνη του ευρώ. Αυτό έγινε εθνικό θέμα στη Γερμανία, μετά το υπουργείο Οικονομικών της χώρας όταν πρότεινε ένα ανώτατο όριο 5.000 ευρώ για πληρωμές σε μετρητά για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της φοροδιαφυγής. Η Bild, μια γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα, το έκανε πρωτοσέλιδο θρηνώντας για την απώλεια της ελευθερίας που παρέχουν τα μετρητά.

«Θα ήταν μοιραίο εάν η τρέχουσα συζήτηση σχετικά με την κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ ή ένα όριο στις πληρωμές με μετρητά δημιουργήσουν την εντύπωση στο κοινό ότι τα ρευστά διαθέσιμα σταδιακά θα απομακρυνθούν”, ανέφερε Weidmann, στις 24 Φεβρουαρίου.

Στη Σουηδία τα χαρτονομίσματα που βρίσκονται σε κυκλοφορά έχουν μειωθεί κατά 25% μέσα σε πέντε χρόνια. Δεν εκφράζουν όλοι την ικανοποίησή τους γι’ αυτό. Ο Jan Bertoft, γενικός γραμματέας της Σουηδικής Ένωσης Καταναλωτών, λέει ότι οι τράπεζες μειώνουν τα μετρητά πάρα πολύ γρήγορα, περιορίζοντας την πρόσβαση ανθρώπων που τα έχουν ανάγκη, ηλικιωμένους και νέους. “Τα μετρητά είναι ένας νόμιμος τρόπος πληρωμής αλλά αυτό δικαίωμα μειώνεται”, πρόσθεσε ο ίδιος. «Είναι βαθύτατα λυπηρό, πρέπει να δοθεί χρόνος προσαρμογής.” Υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στη Σουηδία σήμερα που πρέπει να ταξιδεύουν περισσότερο από 20 χιλιόμετρα στο πλησιέστερο ATM.

Η όλη κατάσταση δίνει καύσιμα στους σκεπτικιστές σε χώρες όπως η Γερμανία, οι οποίοι λένε ότι αρχές διαβρώνουν ελευθερίες για τους δικούς τους σκοπούς. Μερικοί μάλιστα λένε ότι οι πολίτες κουρασμένοι από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια μπορεί να επιδιώξουν να παρακάμψουν το καθιερωμένο νομισματικό σύστημα

πηγη:http://www.agioritikovima.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ