22.9 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Χωρίς ουσιώδες αποτέλεσμα η τηλεδιάσκεψη Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον πρωθυπουργό, την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ. Η τηλεδιάσκεψη είχε διάρκεια 35 λεπτών και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώθηκε η βούληση των τριών πλευρών να βρεθεί λύση ενώ εκφράστηκε και η άποψη ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία.

- Advertisement -

Επίσης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο για δια ζώσης συνάντηση των τριών τις επόμενες ημέρες. Πιθανόν, να υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις 10 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου , καθώς η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης φαίνεται πως βρίσκεται προ των πυλών.

Η μαραθώνια συνεδρίαση το Σάββατο της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, στο Μέγαρο Μαξίμου έληξε χωρίς δηλώσεις, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει την συγγραφή ενός «προσχέδιου» συμφωνίας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το σχέδιο της συμφωνίας βασίζεται στην παραδοχή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, θα είναι στο 0,7- 0,8% ΑΕΠ, αντί 3%.

Σχετικά με το ΦΠΑ, οι δανειστές φαίνεται να ζητούν δύο φορολογικούς συντελεστές, ενώ η κυβέρνηση προκρίνει τη λύση των τριών: Χαμηλό συντελεστή 6% ή 7% για φάρμακα, βιβλία, Τύπος, θέατρα. Μεσαίο συντελεστή 11- 12%, για τρόφιμα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ξενοδοχεία, εστίαση. Κύριο συντελεστή 23% για όλα τα υπόλοιπα. Ωστόσο, οι δανειστές αμφιβάλλουν για το θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο που μπορεί να αποφέρει το ΦΠΑ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει και τα σχέδια για το Ασφαλιστικό, όπως κατάργηση κάποιων πρόωρων συντάξεων, ενοποιήσεις Ταμείων, «πάγωμα» και όχι κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και αναβολή καταβολής της 13ης σύνταξης.

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συμφωνήσει ως προς τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον για έναν ακόμα χρόνο, ενώ θα επανέλθει και η έκτακτη εισφορά για εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ.

Στον εργασιακό τομέα, η κυβέρνηση προτείνει συλλογικές συμβάσεις νέου τύπου, ενώ η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μετατίθεται για αργότερα.

Το Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να διευκολύνει τις ομαδικές απολύσεις, όπως ζητούν επιτακτικά οι δανειστές.

Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός με άρθρο του-παρέμβαση στη Le Monde, υπογραμμίζει ότι η μη επίτευξη συμφωνίας, μέχρι στιγμής, δεν οφείλεται σε μια υποτιθέμενη άτεγκτη, αδιάλλακτη και ακατανόητη στάση της Ελλάδας. Αλλά στην επιμονή ορισμένων θεσμικών παραγόντων να καταθέτουν προτάσεις παράλογες και να δείχνουν παντελή αδιαφορία τόσο στην πρόσφατη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού, όσο και στη δημόσια παραδοχή και των τριών θεσμών ότι θα υπάρξει η αναγκαία ευελιξία.

NOOZ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ