13.9 C
Trikala
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό

Με τις ψήφους μόνο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

- Advertisement -

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος δέχθηκε σφοδρότατη κριτική, τόσο από τους κοινωνικούς φορείς που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους για φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης και σταδιακή μείωση όλων των συντάξεων, όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι ευνοείται η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων, καθώς το συζητούμενο νομοσχέδιο διαπνέεται από τα στοιχεία της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισονομίας.

«Εμείς είμαστε με τους πολλούς και όχι με τους λίγους», ισχυρίστηκε ο υπουργός Εργασίας που επέμεινε ότι το 90% των εργαζομένων κερδίζουν από αυτή τη μεταρρύθμιση.

«Αποσύρετε το νομοσχέδιο για να μπορέσετε να πάτε στα χωριά σας, αν δεν το κάνετε, δεν θα μπορέσετε να πατήσετε», είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Βαγγέλης Μπούτας, ενώ κι ο πρώην υπουργός Εργασίας, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Τάσος Γιαννίτσης εξέφρασε τη διαφωνία του με τις προωθούμενες διατάξεις.

Ο Τάσος Γιαννίτσης που κλήθηκε ύστερα από πρόταση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη, υποστήριξε ότι οι αλλαγές πρέπει να έχουν βάθος 25ετίας διαφορετικά το μόνο που γίνεται είναι η συνεχής μείωση συντάξεων και μισθών. Τάχθηκε υπέρ της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να υπάρξει κοινή δράση στην αναμόρφωση του και τόνισε ότι «το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λύνεται με επιμέρους λύσεις που κρατούν ελάχιστα και δημιουργούν αναταραχή στην κοινωνία». Επεσήμανε δε, ότι θα έπρεπε να υπάρχει η αρχή της ισότητας μεταξύ των ασφαλισμένων, η αρχή της αναλογικότητας μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων και η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των
γενεών, αρχές που -όπως είπε- δεν εφαρμόζονται.

Πυρά κατά της κυβερνητικής πρότασης εκτόξευσαν και οι υπόλοιποι κοινωνικοί φορείς. «Να τα παίρνετε από τους μεσαίους και να τα δίνετε στους πιο χαμηλοσυνταξιούχους δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δίκαιο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσουμπέλης, ενώ ο επιστημονικός διευθυντής της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης μίλησε για αναπαραγωγή διακρίσεων ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες. «Αυξάνονται οι εισφορές χωρίς να προβλέπεται εισπραξιμότητα, άρα περιλαμβάνει κοινωνικές αδικίες επιτείνοντας τη φτωχοποίηση συνταξιούχων», είπε.

Για πλήρη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης μίλησε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης είπε ότι «οι ασφαλιστικές εισφορές μετατρέπονται σε ασφαλιστική φορολογία».

«Επιβάλλονται φορολογικές επιβαρύνσεις με απροκάλυπτα δημευτικό χαρακτήρα», είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, προσθέτοντας ότι το συνολικό ύψος των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες φθάνει στο 37,95%.

«Το νομοσχέδιο ρίχνει τους συνταξιούχους στον Καιάδα», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης.

Στη συζήτηση είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους και οι εκπρόσωποι δημοσιογραφικών ενώσεων, που εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με την κατάργηση του αγγελιόσημου. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς ζήτησε τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του αγγελιόσημου. «Κληθήκαμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για ένα νομοσχέδιο για το οποίο απεργούμε για 6η ημέρα. Εμείς, ζητάμε τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης. Και ταυτόχρονα την διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρους χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης», είπε και πρόσθεσε πως η ένταξη του ΕΤΑΠ- ΜΜΕ σε ένα ελλειμματικό εν τη γεννέσει του Ταμείο θα εξανεμίσει τα αποθεματικά των Ταμείων και της περιουσίας τους που είναι από τις εισφορές των εργαζομένων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος επεσήμανε ότι η κατάργηση του αγγελιοσήμου, που είναι οιονεί εργοδοτική εισφορά, καταργεί την αυτονομία των Ταμείων άρα και την αυτονομία των δημοσιογράφων. «Είναι ένα σημείο που έχει να κάνει με την ελευθεροτυπία καθώς οδηγεί τις μικρές εφημερίδες», ανέφερε.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές θα συνεχιστεί την Πέμπτη μετά το Πάσχα.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

Οι αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό τοπίο καταργεί τη βασική έννοια της ασφάλισης, που είναι η ανταποδοτικότητα.

Οι νέες συντάξεις που θα δοθούν μετά την ισχύ του νέου καθεστώτος θα είναι μειωμένες κατά 30%, ενώ η ασφάλιση μετά τα 25 έτη και με αμοιβές πάνω από 1.300 ευρώ καθίσταται ασύμφορη. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές περιορίζοντας περαιτέρω τα εισοδήματα των εργαζομένων, από κοινού με την αύξηση της φορολογίας.

Οι επιβαρύνσεις αφορούν στη συντριπτική πλειονότητα ασφαλισμένων και συνταξιούχων, καθώς επέρχονται:

-Μειώσεις των νέων συντάξεων κατά 30%.

-Περικοπές σε συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ και καθιέρωση των υψηλών εισφορών (20%) για όλους.

-Μείωση των αναπηρικών ως και 40%.

-Μείωση των επικουρικών συντάξεων ως και 40% μέσω του επανυπολογισμού τους.

-Μειώσεις σε εφάπαξ ως 15% και μερίσματα κατά 32%. Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.

-Μείωση των δικαιούχων συντάξεων χηρείας με τη θέσπιση ηλικιακού ορίου.

-Μείωση κατά 60% θα υποστούν οι συντάξεις όσων εργάζονται.

Οι υπάρχουσες συντάξεις

Οι υπάρχουσες συντάξεις θα επανυπολογισθούν με τον νέο τρόπο (εθνική – αναλογική σύνταξη) και σύμφωνα με τον συντάξιμο μισθό που υπολογίστηκε για τη χορηγηθείσα σύνταξη.

Οι συντάξεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται στο ύψος που ίσχυε στις 31.12.2014. Η οποιαδήποτε διαφορά προκύψει συμψηφίζεται – από την 1.1.2019 – με τις αυξήσεις των συντάξεων ώσπου να εξαλειφθεί.

Τέλος, η προσωρινή σύνταξη που χορηγείται ως την έκδοση της οριστικής σύνταξης θα υπολογίζεται στο 50% των μηνιαίων αποδοχών των προηγούμενων δώδεκα μηνών πριν από τη συνταξιοδότηση.

Πηγή: http://www.cnn.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ