14.4 C
Trikala
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Όλη η Πολιτική Δραστηριότητα στα Τρίκαλα-κομμάτων-πολιτικών οργανώσεων-κινημάτων-βουλευτών-άρθρα-απόψεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΟΔΗΓΟ
ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΟΥ
Την Παρασκευή η μηνυτήρια αναφορά
Δελτίο Τύπου 9/12/2015
Την Παρασκευή 11/12 και ώρα 12 το μεσημέρι κλιμάκιο του ΜΕΤΩΠΟΥ ΛΑΟΥ θα μεταβεί στο Δικαστικό Μέγαρο για να καταθέσει στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων τη μηνυτήρια αναφορά του για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ασφάλεια των πολιτών η κυκλοφορία στην πόλη μας του λεωφορείου χωρίς οδηγό, που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.
Η ευθύνη βαρύνει τόσο τη Δημοτική Αρχή, όσο και τη διοίκηση της δημοτικής εταιρείας e-trikala.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ 14 ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ
Συνιστά μείζον εθνικό έγκλημα που επισύρει βαρύτατες ευθύνες η πώληση τις επόμενες μέρες, στην ουσία ξεπούλημα, 14 αεροδρομίων-φιλέτων της χώρας στη γερμανική κρατική (!) εταιρεία Fraport.
Η εκχώρηση στο γερμανικό ομόσπονδο κράτος ελληνικών και μάλιστα κερδοφόρων, κρατικών αεροδρομίων, δεν είναι τίποτε άλλο από ανοικτή παραδοχή ότι η Ελλάδα αποτελεί γερμανική αποικιακή απόφυση, που παραδίδει στο κράτος των επικυρίαρχών της τα δικά της κρατικά τιμαλφή.
Η υποτελής κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να παραδώσει τα αεροδρόμια της Ελλάδας σε οποιαδήποτε ιδιωτικά και μάλιστα ξένα χέρια. Τα αεροδρόμια δεν είναι ιδιοκτησία καμιάς εφήμερης μνημονιακής κυβέρνησης, αλλά ανήκουν στο λαό.
Το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί, ερήμην του ελληνικού λαού και με πλήρη την αντίθεσή του, να προχωρά, με εντολή της Τρόικας και της παραδομένης στην Τρόικα κυβέρνησης, στην πώληση και μάλιστα φωτογραφική, το επόμενο διάστημα του λιμανιού του Πειραιά, στην πώληση των μονοπωλίων της ΔΕΣΦΑ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO, στην πώληση, ακόμα, ακινήτων-φιλέτων όπως το Ελληνικό, ο Αστέρας, η Κασσιόπη κλπ.
Οι βρώμικες αυτές εκποιήσεις εθνικού πλούτου και αν δεν γίνει δυνατό να αποτραπούν, δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωριστούν από τον ελληνικό λαό και δεν πρόκειται να προκαλέσουν τετελεσμένα. Γρήγορα θα ανατραπούν και αυτοί που διέπραξαν τα εγκλήματα της εκποίησης της εθνικής και ιδιαίτερα προσοδοφόρας περιουσίας, η οποία συνιστά ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο, θα λογοδοτήσουν και θα λογοδοτήσουν αυστηρά, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.
Ο ελληνικός λαός δεν πουλάει. Πάνε να πουλήσουν, χωρίς κανένα δικαίωμα, υποτακτικοί ενός νεοαποικιακού κουαρτέτου που καταστρέφει την πατρίδα μας.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
«Στόχος μας είναι να επιστραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολιτιστικοί θησαυροί έχουν απομακρυνθεί παράνομα από την Ελλάδα.»

- Advertisement -

Εισήγηση Παναγιώτας Δριτσέλη, εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο νόμου «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2014/60/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαΐου 2014 σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους-μέλους».
Στην εισήγηση της επί του νομοσχεδίου η Παναγιώτα Δριτσέλη υπογράμμισε τα ακόλουθα :

– Το νομοσχέδιο αφορά στην επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών και αρχαιοτήτων που κλάπηκαν ή απομακρύνθηκαν παράνομα από την χώρα μας.
– Αποτελεί τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου καθώς το θέμα πλέον ρυθμίζεται με παρόμοιο τρόπο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
– Η κοινοτική Οδηγία την οποία ενσωματώνει το νομοσχέδιο υποχρεώνει όλα τα Κράτη μέλη σε κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρεμπορίας αρχαιοτήτων.
– Οι διατάξεις της κοινοτικής Οδηγίας δεν καλύπτουν εντούτοις τα ζητήματα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα και των αρχαιολογικών θησαυρών που κλάπηκαν από τους ΝΑΖΙ στην κατοχή.
– Επόμενος στόχος είναι όλη η Ευρώπη να συμφωνήσει ότι οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έχουν κλαπεί θα πρέπει να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισήγησης :
Αναμφισβήτητα η παράνομη διακίνηση πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ο τρίτος πιο διαδεδομένος τύπος παράνομου εμπορίου παγκοσμίως, φυσικά μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Χιλιάδες έργα τέχνης γίνονται αντικείμενο κλοπής στην Ευρώπη κάθε χρόνο με κέρδος δισεκατομμυρίων ευρώ, εκκινώντας έτσι μια διαδικασία αντιμετώπισης του πολιτισμού ως μιας σπουδαίας επενδυτικής ευκαιρίας, ιδανική μάλιστα για ξέπλυμα χρήματος και από άλλες παράνομες δραστηριότητες.
Αυτή η σύγχρονη μορφή εγκληματικής δραστηριότητας αποτελεί και πρέπει να αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα για την εποχή μας, κυρίως διότι οι ολοένα αυξανόμενοι ρυθμοί με τους οποίους αυτό το φαινόμενο αναπτύσσεται, κάνει κατανοητό ότι οι χώρες στερούνται μοναδικά και αναντικατάστατα στοιχεία της πολιτιστικής και ιστορικής τους ταυτότητας, αλλά φυσικά και των ποικίλων μηνυμάτων που μπορεί ένα πολιτιστικό αγαθό να μεταδώσει.
Δεδομένου ότι η διαφύλαξή τους είναι θεμελιώδης για την προώθηση της κατανόησης μεταξύ των λαών, την διάδοση και την πρόοδο του πολιτισμού και τελικώς την ίδια την ευημερία της ανθρωπότητας, αποτελεί αδήριτη και επιτακτική ανάγκη και υποχρέωσή μας να συνεργαστούμε σε όλα τα επίπεδα για να αποσοβήσουμε τις μαζικές πολιτιστικές καταστροφές.
Βεβαίως, η σοβαρότητα του ζητήματος η ανάγκη καταπολέμησής του αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών διεθνών οργανισμών. Η Ελλάδα ως μια χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ως μια χώρα που έχει πέσει θύμα αρχαιοκαπηλίας αρκετές φορές, είναι γεγονός ότι δραστηριοποιείται και βοηθά ουσιαστικά στην διατύπωση κανόνων που θα βοηθούν στον περιορισμό της παράνομης διακίνησης. Επομένως, αυτό το νομοσχέδιο έχει στόχο να συμβάλει στην αποκατάσταση της ακεραιότητας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, διότι με αυτό το νομοσχέδιο ουσιαστικά ισχυροποιείται το θεσμικό και νομικό οπλοστάσιο στο θέμα της επιστροφής των πολιτιστικών θησαυρών.
Αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί την ενσωμάτωση στην εθνική μας νομοθεσία της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, η οποία επιχειρεί τον συντονισμό των κρατών μελών της Ε.Ε. στο θέμα της καταπολέμησης της υφαρπαγής πολιτιστικών αγαθών και παράνομης διακίνησής τους στον κοινό ευρωπαϊκό χώρο. Ως Βουλή των Ελλήνων και ως επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων καλούμαστε να συμβάλουμε σε αυτόν τον εθνικό στόχο της επιστροφής των πολιτιστικών θησαυρών που έχουν απομακρυνθεί παρανόμως από το ελληνικό έδαφος.
Θα ήταν χρήσιμο να τονιστεί ότι το ζήτημα της επιστροφής των πολιτιστικών θησαυρών άρχισε δυστυχώς να απασχολεί σχετικά αργά την Ε.Ε., όταν αρχικώς ετέθη ως σημαντικό παρεμπίπτον ζήτημα στα πλαίσια της δημιουργίας της ενιαίας αγοράς και της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων. Στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος που δραστηριοποιείται στην παράνομη εμπορία των αρχαιοτήτων και άλλων πολιτιστικών θησαυρών, η Ε.Ε. θέσπισε το 1993 έναν σχετικό με αυτά τα θέματα κανονισμό κοινή οδηγία, η οποία έθετε τις βάσεις για την επιστροφή αυτών των αγαθών.
Η οδηγία του 2014 που καλούμαστε σήμερα να ενσωματώσουμε στην εθνική μας νομοθεσία αποτελεί την τρίτη αναθεώρηση της αρχικής οδηγίας και σε αυτήν την κατεύθυνση σημειώνεται σημαντική πρόοδος σε μια σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα που καλύπτουν το συγκεκριμένο πεδίο.Σ’ αυτή τη λογική η ενσωμάτωση της Οδηγίας που συζητάμε, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά σε πολλές και κρίσιμες υποθέσεις, που βρίσκονται μπροστά μας.
Οι βελτιώσεις που επιφέρει η σχετική Οδηγία στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, είναι κατά βάση τέσσερις.Πρώτον, διαγράφεται το παράρτημα που υπήρχε στην προηγούμενη Οδηγία και το οποίο περιόριζε τα πολιτιστικά αγαθά, τα οποία μπορούν να καλύπτονται από τις ρυθμίσεις των σχετικών διατάξεων.Με την παρούσα Οδηγία όλα τα πολιτιστικά αντικείμενα, που θεωρούνται από κάποιο κράτος – μέλος εθνικοί θησαυροί, μπορούν να επιστραφούν.
Δεύτερη ουσιαστική βελτίωση, είναι η παράταση μιας σειράς προθεσμιών για την διεκδίκηση της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών. Οι προθεσμίες που αφορούν στις ενέργειες των αρχών για την ολοκλήρωση των υποθέσεων εκτείνονται στα τρία χρόνια. Η δυνατότητα αναζήτησης των αγαθών επεκτείνεται, επίσης, στα τριάντα χρόνια για έργα ιδιωτικών συλλογών και στα 75 χρόνια για έργα δημοσίων συλλογών.
Ενώ εισάγεται και διάταξη για το «απαράγραφο» υποθέσεων, που αφορούν σημαντικά έργα και υπό προϋποθέσεις που σχετίζονται με το νομικό και θεσμικό πλαίσιο κάθε κράτους.
Εντούτοις, οι διατάξεις της Οδηγίας παραμένουν περιοριστικές, καθώς αφορούν κυρίως υποθέσεις απομάκρυνσης μετά από το 1993 και μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορούν να επεκταθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις απομάκρυνσης πριν από το 1993.Με άλλα λόγια δεν εισάγεται ένα καθολικό πεδίο ρυθμίσεις χωρίς χρονικούς περιορισμούς, πεδίο το οποίο όμως είναι απολύτως απαραίτητο για την άρτια προστασία των εθνικών θησαυρών.
Τρίτη βελτίωση που εισάγει η Οδηγία, είναι η κινητοποίηση του πληροφοριακού συστήματος για την εσωτερική αγορά. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται από τα κράτη – μέλη για την ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα κυκλοφορίας αγαθών και εμπορευμάτων. Με την επέκταση του πεδίου και στα πολιτιστικά αγαθά γίνεται πιο εύκολος ο εντοπισμός των θησαυρών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα, ενισχύοντας έτσι την συνεργασία ανάμεσα στα κράτη – μέλη.
Τετάρτη και ίσως η σημαντικότερη καινοτομία της Οδηγίας, είναι η εισαγωγή της πρόβλεψης, η οποία αφορά την ευθύνη του κατόχου ενός πολιτιστικού αγαθού να αποδείξει ο ίδιος, ότι δεν το κατέχει παράνομα. Ο «νομέας» – όπως αποκαλείται από το νομοσχέδιο – ενός πολιτιστικού αγαθού, οφείλει να αποδείξει ότι ο ίδιος είναι «καλόπιστος», δηλαδή, ότι έπραξε τα δέοντα κατά την διάρκεια κτήσης του αγαθού, για να διαπιστώσει ότι αυτό δεν αποτελεί προϊόν υπεξαίρεσης και παράνομης κατοχής.
Ο καλόπιστος, λοιπόν, νομέας δικαιούται να αποζημιωθεί σε περίπτωση που κληθεί να επιστρέψει ένα πολιτιστικό αγαθό, ενώ το κράτος μπορεί να απαιτήσει η αποζημίωση αυτή να καταβληθεί από εκείνον, ο οποίος συνέβαλε αρνητικά με τις πράξεις του, στην απομάκρυνση του αγαθού. Το τεκμήριο της απόδειξης, λοιπόν, βαρύνει τον κάτοχο και αυτό είναι η πιο σημαντική καινοτομία αυτής της Οδηγίας.
Η ενσωμάτωση, λοιπόν, στην ελληνική νομοθεσία παρέχει στο πλαίσιο όλων των παραπάνω μια σειρά από αποτελεσματικότερα νομικά και διοικητικά εργαλεία στην αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για να κάνει την δουλειά της.
Ο στόχος είναι απολύτως σαφής και ξεκάθαρος, να επιστραφούν όσο το δυνατόν περισσότερα πολιτιστικά αγαθά, που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από την Ελλάδα και φαντάζομαι ότι στο στόχο αυτό συμφωνούν και όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όσοι συμμετέχουμε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Ωστόσο και σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο η προστασία των πολιτιστικών αγαθών και των αρχαιολογικών θησαυρών, δεν βρίσκεται στο επίπεδο της αποτελεσματικότητας που όλοι θα θέλαμε.Τα τελευταία τραγικά γεγονότα στην Παλμύρα και σε άλλες περιοχές της Συρία, καταδεικνύουν ότι πολιτιστικοί θησαυροί συνεχίζουν να αποτελούν, δυστυχώς, λεία πολέμου, αλλά και στόχου ενεργειών καταστροφής και βεβήλωσης.
Βέβαια, δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε και μια σύντομη αναφορά σε δύο ζητήματα, τα οποία δεν αφορούν, βέβαια, άμεσα το νομοσχέδιο και το πεδίο που καλύπτουν οι ρυθμίσεις του, άλλα πρόκειται για τα θέματα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα και της επιστροφής των αρχαιολογικών θησαυρών που κλάπηκαν κατά την διάρκεια της κατοχής. Τα θέματα αυτά, παρόλο που δεν αφορούν το παρόν νομοσχέδιο, αποτελούν ζητήματα που μας απασχολούν στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η Κυβέρνηση λειτουργεί με μεθοδικά και γρήγορα βήματα στο ζήτημα της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επιστροφή των πολιτιστικών μας θησαυρών, που έχουν πέσει θύματα υφαρπαγής.Ευελπιστούμε ότι όλοι οι βουλευτές των δημοκρατικών κομμάτων θα στηρίξουν το νομοσχέδια, αλλά και την προσπάθεια που δίνει και κάνει η χώρα για την επιστροφή των αρχαιοτήτων στο φυσικό τους χώρο.Αυτή η προσπάθεια συμπεριλαμβάνει εκτός από την κινητοποίηση των συναρμόδιων υπουργείων και της Κυβέρνησης και την δραστηριοποίηση της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και της Επιτροπής μας, αξιοποιώντας το ιδιαίτερο κύρος που διαθέτει.
Στηρίζουμε, λοιπόν, αυτή την προσπάθεια, επικροτούμε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την προώθηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, με το οποίο γίνονται σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της προστασίας των εθνικών θησαυρών.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Ανακοίνωση
των εκλεγμένων της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ)
-συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ-
στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων

Πρόταση για αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο στη νέα συνεδρίαση του ΔΣ
& μομφή για τον πλειοψηφών σύμβουλο της ΔΑΚΕ

Άλλη μια προσπάθεια για συγκρότηση προεδρείου στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων(ΕΚΤ) πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Δεκέμβρη…
Στη συνεδρίαση εκδηλώθηκε ολοφάνερα η κοινή σύμπλευση των παρατάξεων ΔΑΚΕ & ΠΑΣΚΕ ( στο ΕΚΤ εμφανίζεται πλέον με το όνομα ΑΣΚΕ) για να επιδιώξουν να οδηγηθούμε σε εκ νέου εκλογοαπολογιστικό συνέδριο , μόλις 6 μήνες από το προηγούμενο. Πιστεύουν έτσι ότι θα δώσουν «διέξοδο» στα αδιέξοδα που οι ίδιοι με την τυχοδιωκτική τους τακτική έχουν δημιουργήσει. Στην ουσία θέλουν μόνο εκλογές για την αναδιανομή και καλύτερο έλεχγο των ψήφων των αντιπροσώπων , δείχνοντας έτσι και με ποιο κριτήριο υπολογίζουν τους συνάδελφους αντιπροσώπους του ΕΚΤ.
Η στάση της ΠΑΣΚΕ ήταν γνωστή από τις προηγούμενες συνεδριάσεις του ΔΣ και ενταγμένη στην τακτική διεκδίκησης καλύτερων θέσεων στο προεδρείο, χρησιμοποιώντας το εκβιαστικό «χαρτί» για εκ νέου εκλογές. Αυτή τη θέση υιοθετεί τώρα και η ΔΑΚΕ που το προηγούμενο καιρό έσκιζε υποκριτικά τα ιμάτιά της για αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο. Μάλιστα, από κοινού απαίτησαν να παρθεί απόφαση από το ΔΣ για τις πρόωρες εκλογές , ενώ έχουν αρνηθεί τόσες προτάσεις της ΔΑΣ -για φλέγοντα εργασιακά ζητήματα- με το πρόσχημα ότι δε μπορούν να παρθούν αποφάσεις εάν δε συγκροτηθεί προεδρείο.
Επιδίωκαν μια τέτοια απόφαση και για έναν ακόμη λόγο. Η πρόωρη προσφυγή σε κάλπες περνάει μέσα από τη δικαστική οδό και αυτή η διαδικασία απαιτεί ένα «σεβαστό» χρηματικό ποσό. Απαιτούσαν, δηλαδή, να παρθεί απόφαση , ώστε να καλυφτούν αυτά τα έξοδα με χρήματα του ΕΚΤ. Μετά από την έντονη αντίδραση των εκλεγμένων της ΔΑΣ αυτό αποφεύχθηκε Αν έχουν το θάρρος της ευθύνης για την εκβιαστική τακτική φυγής σε νέες εκλογές ας αναλάβουν και το τίμημα των εξόδων-από τα ταμεία των παρατάξεών τους- και να μην κάνουν «κηδεία με ξένα κόλλυβα»
Τα «παιχνίδια» που παίζονται τόσους μήνες στις πλάτες των εργαζόμενων των Τρικάλων και των σωματείων που ανήκουν στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου, με πρωταγωνιστές τις γνωστές παρατάξεις του συμβιβασμένου συνδικαλιστικού κινήματος ΔΑΚΕ & ΠΑΣΚΕ, έχουν γίνει ολοφάνερα . Βγήκαν πλέον «τα άπλυτα» στη φόρα, χωρίς κανέναν ενδοιασμό από μέρος τους.
Στη συνεδρίαση η ΔΑΣ επανέφερε την πάγια θέση της για αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο, καταθέτοντας όμως μομφή προς το πρόσωπο του πλειοψηφόντα σύμβουλου της ΔΑΚΕ για τον “εργολαβικό” ρόλο που ανέλαβε – από ότι αποδεικνύεται και από τις τοποθετήσεις του – με την ψήφο που «έδωσε» υπέρ της άρσης συνδικαλιστικής ιδιότητας του μέλους ΔΣ Συλλόγου Λογιστών Ν.Γ. στην πρωτοβάθμια επιτροπή προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών.
Βέβαια τα έργα και οι πράξεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού είναι γνωστά από το παρελθόν, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η στάση του ξεπέρασε κάθε όριο!
Είναι προκλητικό για «εκπρόσωπο εργαζομένων» να κρατά τέτοια στάση , να βάζει την υπογραφή του σε άρση συνδικαλιστικής ιδιότητας για συνδικαλιστή που ανήκει στο ίδιο Εργατικό Κέντρο και μάλιστα με αβάσιμα στοιχεία.
Τη στιγμή που η εργοδοσία εκμεταλλεύεται όλο το νομικό αντεργατικό οπλοστάσιο για να υπερασπίσει τα συμφέροντά της, βάζει την υπογραφή του σε μια απόφαση πρωτάκουστη για τα χρονικά της περιοχής μας.
Έτσι , αποτελούν σκέτη υποκρισία προς τους εργαζόμενους των Τρικάλων και οι εκκλήσεις του για «ενότητα και ομοψυχία» στο Δ.Σ. του Εργατικού κέντρου Τρικάλων.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων
Λιατίφης Γεώργιος
Τσίγκας Πέτρος
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ιστορικοπολιτική Εκδήλωση του ΚΚΕ για την Εξέγερση του 1925 στα Τρίκαλα,
και την επικαιρότητα των διδαγμάτων της, στη λαϊκή πάλη του σήμερα

Η εξέγερση το Φλεβάρη του 1925 στην περιοχή μας, πριν από 91 ακριβώς χρόνια, συνιστά μια αγωνιστική στιγμή – κρίκο στην αλυσίδα της ταξικής, λαϊκής πάλης στην Ελλάδα με πρωτοπορία το ΚΚΕ. Πάλης που ενίοτε έπαιρνε και τη μορφή ξεσηκωμού ή ακόμη και τοπικών εξεγέρσεων , όπως εξελίχτηκε αυτή η κινητοποίηση , με σφοδρή σύγκρουση εργατών, ή εργατών – αγροτών από τη μια μεριά και του αστικού κράτους με τους μηχανισμούς καταστολής των αγώνων από την άλλη.
Η εξέγερση αυτή δεν ήρθε από το πουθενά ,πριν ξεσπάσει είχαν προηγηθεί και άλλες αγωνιστικές στιγμές διεκδίκησης. Ήδη από το Φλεβάρη του 1910 μεγάλο συλλαλητήριο διοργανώθηκε από τους γεωργικούς συνδέσμους στην πλατεία των Τρικάλων, την ίδια χρονιά οι εργάτες οργανώνονται και διεκδικούν το 8ωρο. Επίσης, είχε προηγηθεί το Γενάρη 1920,συλλαλητήριο των Καπνεργατών εξαιτίας της ανεργίας που έπληττε τους εργάτες των Τρικάλων. Την ίδια περίοδο έγινε απεργία των ηλεκτροτεχνιτών της ηλεκτρικής εταιρείας Σταματόπουλου που ζητούν αύξηση 30% στους μισθούς. Ενώ στις 18 Απρίλη του 1920 έχουμε τον πρώτος γιορτασμός της Πρωτομαγιάς στα Τρίκαλα από 600 εργάτες . Αυτές οι πρώτες απόπειρες οργάνωσης των εργατών και των αγροτών και διεκδίκησης των αιτημάτων τους φτάνουν και στον ξεσηκωμό του λαού στο Καστράκι Καλαμπάκας και την κατάληψη από τους αγρότες των κτημάτων που τα μοναστήρια της περιοχής τους είχαν κλέψει επί Τουρκοκρατίας.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει ξεχωριστή συμβολή στην προσπάθεια οργάνωσης των εργατών και αγροτών. Τόσο μέσα από την καθοδήγηση της Ένωσης Παλαιών Πολεμιστών που συγκροτήθηκε από τους εργάτες και αγρότες ακτήμονες, που συμμετείχαν στους πολέμους που είχαν προηγηθεί, και επιστρέφοντας διεκδικούσαν την επιβίωση τους, όσο και μέσα από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.
Η ένωση Παλαιών Πολεμιστών και το Εργατικό κέντρο αποφασίζουν τη διοργάνωση συλλαλητηρίου τη Δευτέρα 2 Φλεβάρη, ύστερα από τα γεγονότα στο Καστράκι και προετοιμάζονται εντατικά για την οργάνωσή του. Χιλιάδες προκηρύξεις κυκλοφορούν στα χωριά και καλούν σε μαζική συμμετοχή.
Στα Τρίκαλα στις 2 Φλεβάρη το μεσημέρι, οι εργάτες βγήκαν από το Εργατικό Κέντρο με μαύρες σημαίες και πανό με συνθήματα. Οι αγρότες που είχαν κατέβει οργανωμένα από τα χωριά τους, ενώθηκαν μαζί τους και έγινε συγκέντρωση στην πλατεία. Μετά τη συγκέντρωση έκαναν πορεία στη Νομαρχία για να επιδώσουν ψήφισμα. Φτάνοντας στη Νομαρχία, οι εργάτες και οι αγρότες ζήτησαν να βγει ο νομάρχης να του μιλήσουν. Αυτός αρνήθηκε και κάλεσε το στρατό. Έφτασε ο διοικητής του Συντάγματος Χρ. Καβράκος (αυτός που την άνοιξη του ’41 παρέδωσε την Αθήνα στους Γερμανούς) με 100 στρατιώτες. Άρχισε η σύγκρουση με τους διαδηλωτές. Ο Καβράκος διέταξε τους στρατιώτες να πυροβολήσουν το πλήθος στο ψαχνό, αλλά τον υπάκουσαν μόνον ορισμένοι επιτελείς του και φυσικά οι χωροφύλακες, με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν έξι και να τραυματιστούν πολλοί, από τους διαδηλωτές εργάτες και αγρότες. Καθώς και πολλές συλλήψεις.
Παρά την αιματηρή καταστολή την τρομοκρατία και τις καταδίκες, οι αγώνες εκείνοι δεν πήγαν χαμένοι. Τέτοιες στίγμές δείχνουν καθαρά τους ιστορικούς δεσμούς αίματος του Κομμουνιστικού Κόμματος με την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά. Δεσμοί που δημιουργήθηκαν και είναι ακατάλυτοι, ακριβώς γιατί το ΚΚΕ επέδειξε σταθερή προσήλωση σε θεμελιώδεις αρχές για ένα επαναστατικό, εργατικό, κομμουνιστικό κόμμα.
Στιγμές σαν αυτή αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες σήμερα. Άλλωστε, η φτωχή αγροτιά και στις σημερινές συνθήκες ξεκληρίζεται για να ενισχυθεί η καπιταλιστική αγροτική παραγωγή. Αυτή η προοπτική αποτελεί στρατηγική της ΕΕ , του κεφαλαίου ,της εξουσίας τους στην Ελλάδα σήμερα. Επομένως ,είναι μονόδρομός η συμμαχία της με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, κόντρα στο κοινό τους αντίπαλο, το κεφάλαιο, τα μονοπώλια για την κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και της γης
Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από την ιστορία των λαϊκών αγώνων, συνεχίζουμε στο σήμερα και το αύριο. Βαδίζουμε στους μικρούς και μεγάλους αγώνες του μέλλοντος πιο έμπειροι και πιο εξοπλισμένοι, με μεγαλύτερη ορμή και γνώση !
Έτσι, στα πλαίσια των πολιτικών πρωτοβουλιών που γίνονται για την συμπλήρωση των 97 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ οι Τομεακές Οργανώσεις Τρικάλων του Κόμματος διοργανώνουν εκδήλωση για την εξέγερση του 1925 στα Τρίκαλα και την επικαιρότητα των διδαγμάτων της στη λαϊκή πάλη του σήμερα .
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί
Την Πέμπτη στις 10 Δεκέμβρη στις 7:00 μ.μ ,
στον πολυχώρο του Δήμου Τρικκαίων (έναντι ΔΕΗ),
Θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
θα περιλαμβάνει μουσικό –αφηγηματικό αφιέρωμα, με τη συμμετοχή των μουσικών, Γιάννη Πέτρου (κιθάρα –φωνή), Παναγιώτη Μαγκλάρα (πιάνο), Νίκου Τσιμπίδα (κλαρίνο).
ΤΡΙΚΑΛΑ 8 /12 /2015 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση:
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ: Η ΕΥΡΩΠΗ-ΦΡΟΥΡΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΕΙ ΚΑΙ “ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ”
H Ειδομένη έχει μετατραπεί σε πραγματικό κολαστήριο για χιλιάδες πρόσφυγες με εικόνες που θυμίζουν τις χειρότερες στιγμές της πρόσφατης ευρωπαϊκής ιστορίας. Η σύγχρονη Ε.Ε. του πολέμου και του ρατσισμού είναι υπεύθυνη για το κτίσιμο νέων φραχτών και το κλείσιμο συνόρων σε όλους τους πρόσφυγες, εκτός από αυτούς που προέρχονται από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η απελπισία, η πείνα και το κρύο είναι οι αιτίες για εντάσεις και μεταξύ των προσφύγων που βρίσκουν μπροστά τους έναν ακόμα φράχτη, αυτόν που ύψωσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ στη συνοριακή διάβαση του σιδηροδρομικού σταθμού της Ειδομένης. Γυναίκες άντρες και παιδιά ζούνε στην κυριολεξία στις λάσπες, καίνε ότι βρουν, τα παιδιά κοιμούνται δίπλα στα σκουπίδια ανάμεσα στις αυτοσχέδιες τέντες που έχουν στηθεί από τους ίδιους τους πρόσφυγες στα χωράφια γύρω από τον καταυλισμό. Χωρίς στέγη, φαγητό και νερό σε έναν μισοκατεστραμμένο καταυλισμό χιλιάδες πρόσφυγες διαμαρτύρονται δυναμικά για την απαγόρευση διέλευσης ενώ Σύριοι, Αφγανοί και Ιρακινοί περνούν ένας-ένας τα σύνορα με πολύωρη ταλαιπωρία. Τη θέση γιατρών, νοσοκόμων και δεκάδων εθελοντών, που εδώ και μήνες είχαν δημιουργήσει τουλάχιστον ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, πήραν δεκάδες διμοιρίες της αστυνομίας με εντολή να εκκενώσουν τον χώρο από τις “μη επιτρεπόμενες” εθνικότητες. Περικυκλωμένοι από εκατοντάδες αστυνομικούς, αρκετοί πρόσφυγες λιποθυμούν από το κρύο και τις αρρώστιες που κουβαλούν από το βασανιστικό ταξίδι για να φτάσουν στο σημείο που πίστευαν ότι θα αντίκριζαν την γη της επαγγελίας τους. Οι κινήσεις απόγνωσης είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 22χρονου Μαροκινού από ηλεκτροπληξία όταν προσπάθησε να ανεβεί στην οροφή ενός παρατημένου βαγονιού στον σταθμό της Ειδομένης και ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια. Η σορός του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κιλκίς αφότου πρόσφυγες, συμπατριώτες του την περιέφεραν κλαίγοντας μπροστά στην συνοριογραμμή όπου και από τις δύο πλευρές ήταν παρατεταμένες ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Ήταν η δεύτερη ηλεκτροπληξία στο σημείο καθώς πριν λίγες μέρες ένας ακόμη Μαροκινός ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια στα βαγόνια των τρένων και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο.
Την ίδια στιγμή οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πολεμικές επιχειρήσεις κλιμακώνονται από τη συμμαχία ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-χωρών της Ε.Ε. Η Γαλλία εντείνει τους βομβαρδισμούς, ενώ κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο εσωτερικό της και τα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Βρετανίας αποφασίζουν συμμετοχή με στρατό στις πολεμικές επιχειρήσεις. Ενώ, τα διευθυντήρια της Ε.Ε. αποφασίζουν και μεθοδεύουν την ένταση της «φύλαξης» των συνόρων με αύξηση της καταστολής, επαναπροωθήσεις και χρήση δυνάμεων ταχείας επέμβασης ενάντια στα κύματα των προσφύγων. Με τις απειλές για έξοδο από την αντιδραστική συνθήκη Σέγκεν θέλουν να επιβάλλουν ακόμα περισσότερους φράκτες και αποδοχή της ανάθεσης των ελέγχων των συνόρων της χώρας στη δικαιοδοσία τους. Στόχος τους να υιοθετηθεί πλήρως η αντιδραστική πολιτική που αποφασίζουν οι αλλεπάλληλες σύνοδοι κορυφής, αναβάθμιση της Frontex, ίδρυση Hot Spots, διαλογή, κράτηση και «επαναπροωθήσεις».
Ο διαχωρισμός των εισερχόμενων προσφύγων σε αυτούς που μπορούν να περνούν και σε άλλους που, ενώ προέρχονται από χώρες με δικτατορικά καθεστώτα, χώρες κατεστραμμένες από επεμβάσεις και εμφύλιες συγκρούσεις, δεν τους θεωρούν πρόσφυγες που χρειάζονται προστασία, είναι αυθαίρετος και βασίζεται σε ρατσιστικά κριτήρια. Αποτέλεσμα οι χιλιάδες αποκλεισμένοι εγκλωβίζονται χωρίς χαρτιά, ευάλωτοι στην πλήρη εκμετάλλευση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Οι τραγικές εικόνες της Ειδομένης είναι η αποτύπωση αυτής της πολιτικής, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υιοθετεί. Εφαρμόζει όχι μόνο την υπερσυντηρητική ευρωπαϊκή πολιτική των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες που τους εξωθεί στις επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές, αλλά διολισθαίνει και σε ρατσιστική ρητορική. Ο υπουργός Γ. Μουζάλας δηλώνει στα ΜΜΜ ότι αν παραμείνουν πρόσφυγες στη χώρα θα παρθούν «σκληρά, περιοριστικά μέτρα» και στη Βουλή ότι “η Ειδομένη θα καθαρίσει. Θα δοθεί λύση και η λύση αυτή προφανώς δεν θα είναι μια βόλτα στο δάσος παιδιών του κολεγίου. Θα είναι μια δύσκολη λύση για την κυβέρνησή μας και πιστεύω για όλα τα πολιτικά κόμματα αφού κανείς δεν θέλει να ασκείται βία ή οτιδήποτε άλλο. Δίνουμε μια ευκαιρία και προσπαθούμε να το αποφύγουμε». Στους απελπισμένους και καταδιωγμένους ανθρώπους η ελληνική κυβέρνηση δεν δίνει ούτε ένα μπουκάλι νερό. Για να εξαναγκαστούν οι μετανάστες να δεχτούν να επιστρέψουν με τρένα στην Αθήνα τους εγκαταλείπει χωρίς τροφή μέσα στο παγωμένο δάσος, τους ξυλοκοπά, τους ρίχνει δακρυγόνα. Αφού ολοκληρώσει το “καθάρισμα” την ευθύνη των συνόρων θα αναλάβει η Frontex για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της οχύρωσης της Ευρώπης-φρούριο.
Και όταν οι πρόσφυγες φτάνουν από την Ειδομένη στην Αθήνα μένουν ταλαίπωροι και εγκαταλελειμμένοι να ταλαιπωρούνται για να βρουν κατάλυμα, μιας και οι υπεύθυνοι των κέντρων διαμονής στο μεν γήπεδο του χόκεϋ στο Ελληνικό δηλώνουν πληρότητα, στο δε γήπεδο του ταέ κβο ντο στο Φάληρο ότι δεν έχουν δυνατότητα να βάλουν μαζί Αφγανούς και άλλες εθνικότητες. Ενώ οι συνθήκες είναι απάνθρωπες και ο ύπνος στο δάπεδο χωρίς ούτε καν στρώματα.
Οι μόνοι που μπορούν να εμποδίσουν αυτούς τους σχεδιασμούς είναι οι λαοί και η πάλη τους. Προτάσσουμε την ταξική μας αλληλεγγύη στους χιλιάδες πρόσφυγες και τους αγωνιστές στη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και την Ευρώπη που παλεύουν για αξιοπρέπεια, ειρήνη και ελευθερία. Σε μια Ευρώπη φρούριο προς τα έξω και Κράτος Έκτακτης Ανάγκης προς τα μέσα, αντιτάσσουμε την ασφάλεια των δικαιωμάτων και την ενότητα των καταπιεσμένων, για μια κοινωνία χωρίς πολέμους, αποκλεισμούς, ρατσισμό και εκμετάλλευση.
Απαιτούμε:
• Όχι στο πόλεμο, στη τρομοκρατία και τον ιμπεριαλισμό. Καμία επέμβαση ΕΕ-ΝΑΤΟ-Ρωσίας και των αντιδραστικών αστικών τάξεων της περιοχής στη Μέση Ανατολή. Καμία συμμετοχή και στήριξη της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, είτε με στρατό, είτε με βάσεις.
• Να μπει τέλος στο έγκλημα στο Αιγαίο. Ασφαλής, ελεύθερη διέλευση από χερσαία και θαλάσσια σύνορα, για τους πρόσφυγες του πολέμου, της καταπίεσης και της φτώχιας. Να πέσει ο φράχτης του Έβρου. Κανένας φράκτης στην Ευρώπη.
• Όχι στην τρομοϋστερία, το φόβο και την καταστολή. Υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
• Όχι στα Hot Spots και την εξαίρεση δικαιωμάτων. Όχι στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες.
• Όχι στην στρατιωτικοποίηση των συνόρων.- Να σταματήσουν οι δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης της Frontex και της ελληνικής συνοριοφυλακής.
• Όχι στην ανάθεση της συγκράτησης της προσφυγιάς στο καθεστώς Ερντογάν. Απευθείας μεταφορά των αιτούντων άσυλο σε ευρωπαϊκό έδαφος.
• Κατάλληλα δημόσια κτίρια και δομές για την αξιοπρεπή στέγαση, περίθαλψη, σίτιση των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων. Χρηματοδότηση και προσλήψεις για τις δομές και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και όχι για κέντρα κράτησης και καταστολή.
ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Επιτροπή για θέματα προσφύγων και μεταναστών, 5/12/2015
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ :
Προς τον Διοικητή και την Διοίκηση του Γ.Ν. Τρικάλων

Tο καλοκαίρι του 2014 το σωματείο μας συμπαραστάθηκε έμπρακτα με την παρουσία του Δ.Σ και μελών του σε διαμαρτυρία των καθαριστριών του Νοσοκομείου Τρικάλων που διεκδικούσαν το αυτονόητο δικαίωμά τους: να πληρωθούν τα δεδουλευμένα ημερομίσθια τα οποία ο εργολάβος τους καθυστερούσε για μήνες!
Με αφορμή αυτή τη διαμαρτυρία, ο εργολάβος της καθαριότητας του νοσοκομείου προέβη σε μηνύσεις κατά μελών του σωματείου μας, μελών άλλων σωματείων που παραβρέθηκαν στη διαμαρτυρία για λόγους συμπαράστασης, καθώς και δημοσιογράφων που κάλυψαν και ανέδειξαν στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τα αιτήματα των καθαριστριών και τη διαμαρτυρία τους.
Η κατηγορία που αποδίδεται είναι αυτή της συκοφαντικής δυσφήμισης και εξύβρισης. Το δικαστήριο έχει οριστεί για τις 8 Δεκέμβρη .
Η μήνυση από την πλευρά του εργολάβου, αποτελεί, ξεκάθαρα εκβιαστική και τρομοκρατική απειλή ενάντια στο δικαίωμα διεκδίκησης ανθρώπινων συνθηκών δουλειάς, στο δικαίωμα να πληρώνονται οι εργάτες τον ιδρώτα τους και στην ώρα του καθώς και στις δημοσιογραφικές φωνές που προβάλουν αυτά τα αιτήματα και διεκδικήσεις.
Έχει επίσης, στόχο, να τρομοκρατεί συνεχώς τις εργαζόμενες καθαρίστριες στα συνεργεία κάθε εργαζόμενο που θέλει να σηκώσει κεφάλι.
Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την κίνηση επίδειξης της εργοδοτικής τρομοκρατίας και το καθεστώς της απλήρωτης εργασίας που συνεχίζεται και σήμερα κι έχει γενικευτεί με ευθύνη των κυβερνήσεων και του κράτους.
Καταδικάζουμε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Τρικάλων που αφήνει να διαιωνίζεται αυτό το καθεστώς.
Η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων για χτύπημα του δικαιώματος στη μόνιμη δουλειά, αλλά και στην υγεία, έβαλε τους εργολάβους και υπεργολάβους σε μια σειρά υπηρεσίες του Νοσοκομείου (καθαριότητα, φαγητό), με τα αποτελέσματα που βλέπουμε, συνεχίζεται στο ακέραιο και με τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Τα αντεργατικά μέτρα που παίρνονται είναι ο μηχανισμός για φθηνότερη εργατική δύναμη.
Είναι «γέννημα θρέμμα» της ανάπτυξης που υπηρετεί τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα. Έχουν την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό είναι το πρότυπο ανάπτυξης που επιδιώκουν να επιβάλλουν σε κάθε χώρο δουλειάς μονοπώλια και Ε.Ε. καθώς και οι πολιτικές δυνάμεις που τους υπηρετούν
Ως Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, εργαζόμενοι και εμείς στο ίδιο καθεστώς αβεβαιότητας όσον αφορά στην καταβολή των μισθών μας, των εργασιακών σχέσεων, την ανασφάλεια, κλπ,
Απαιτούμε:
Την άμεση παύση κάθε δίωξης και την απαλλαγή των δικαζόμενων από τις κατηγορίες.
Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των καθαριστριών από την Διοίκηση του Νοσοκομείου Τρικάλων και παρακράτηση του ποσού από τον υπεργολάβο.
Να σταματήσει τώρα το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών και υπεργολαβιών αρμοδιοτήτων των δημόσιων υπηρεσιών και ιδρυμάτων.
Την άμεση παρέμβαση του Διοικητικού Συμβουλίου και του Διοικητή του Γ. Νοσοκομείου Τρικάλων, να σταματήσει όποια απόλυση εργαζομένων στην καθαριότητα και την επαναπρόσληψη αυτών που έχει απολύσει ο Εργολάβος, πρόσφατα.
Πρόσληψη καθαριστριών στο Νοσοκομείο Τρικάλων, και σε όλα τα ιδρύματα, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, όχι με συνθήκες γαλέρα και σε διπλάσιο αριθμό για την κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου.
Δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.
  Δωρεάν αναβαθμισμένη υγεία-πρόνοια- περίθαλψη-παιδεία για την εργατική τάξη και το λαό.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Η «ΣΥΝΤΡΙΒΗ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Του Γεωργίου Παπασίμου
Site: http://www.gpapasimos.gr/
Twitter: @PapasimosG

Αφορμή για το σημερινό άρθρο αποτέλεσε η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών, για δεύτερη φορά κατά την περίοδο του μνημονιακού «οδοστρωτήρα» και αφού, εν τω μεταξύ, έχουν «αφαιμάξει» περί τα 200 δις ευρώ, με άμεσες και έμμεσες οικονομικές στηρίξεις, με τελικό αποδέκτη το δημόσιο χρέος, δηλαδή την εθνική περιουσία του Ελληνικού Λαού.
Η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση, που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη οικονομική απαξίωση των Ελληνικών συστημικών τραπεζών και την πλήρη συρρίκνωση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος εντός της Χώρας, μετά την επιθετική πολιτική αυτών κατά τις δεκαετίες του 1990 – 2000 στις Βαλκανικές Χώρες κι στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, πέραν των πτυχών της απώλειας τεράστιων χρημάτων για το Ελληνικό δημόσιο και στην ολοκλήρωση της καταστροφής των μικρομετόχων (η οποία είχε ξεκινήσει από τις αρχές του μνημονιακού «οδοστρωτήρα» το 2010), αποτελεί, αντικειμενικά, και το «απαύγασμα της «συντριβής» του Ελληνικού Κεφαλαίου. Ελληνικό Κεφάλαιο, που αν και τελούσε πάντοτε σε εξάρτηση, κατά καιρούς δημιούργησε συνθήκες εθνικής παραγωγικής ανάπτυξης και, κατά την εποχή της «απερίσκεπτης» εισόδου της Ελλάδος στην ζώνη του Ευρώ, επιχείρησε το «μεγάλο άλμα», να εισέλθει, δηλαδή, σε συνθήκες «ισοτιμίας» στον πυρήνα του μητροπολιτικού Ευρωπαϊκού Κεφαλαίου.
Το ερώτημα γι’ αυτή την πλήρη «συντριβή» και απαξίωση του Ελληνικού Κεφαλαίου, που έχει ως συνέπεια και την οικονομική «βύθιση» της Ελλάδος ως περιφερειακού κοινωνικοπολιτικού καπιταλιστικού συστήματος, έχει πολύπλευρες, αναμφισβήτητα, απαντήσεις. Η βασικότερη, όμως, θα μπορούσε να αναζητηθεί στον χαρακτήρα, την ποιότητα και την δράση της ιθύνουσας οικονομικής τάξης, που, αντί να λειτουργήσει ως εθνική αστική τάξη, όπως οι αντίστοιχες οικονομικές ολιγαρχίες στις άλλες καπιταλιστικές Δυτικές Χώρες, έδρασε και δρα «παρασιτικά», με έντονα τα χαρακτηριστικά του «μαυραγοριτισμού» και της ατομικής «αρπαχτής». Αντίθετα, στις άλλες Δυτικές καπιταλιστικές Χώρες, οι αντίστοιχες αστικές τάξεις, εξαιρουμένου του στοιχείου της εκμετάλλευσης και του στοιχείου του κοινωνικού ζητήματος (που αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την σοσιαλιστική οπτική γωνία), δρουν και λειτουργούν στην Χώρα τους με εθνική συνείδηση, δημιουργώντας ισχυρές παραγωγικές μονάδες, οι οποίες ενισχύουν πέραν των ατομικών τους κερδών και την εθνική τους οικονομία και, παράλληλα, μέσω των δημιουργηθέντων θεσμών της κοινοβουλευτικής δυτικής Δημοκρατίας, δημιούργησαν έναν συνεκτικό Ευρωπαϊκό πολιτισμό με σοβαρές δομές, που αποτελούν το «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κράτος».
Στην Χώρα μας, όμως, από την ίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους το 1830, λόγω των ιδιότυπων συνθηκών, του κοσμοπολιτιστικού στοιχείου του Ελληνικού Κεφαλαίου, που δραστηριοποιούνταν εκτός της Ελλάδος και, εξ αυτού του λόγου, του ισχυρού «παρασιτισμού», που, από την πρώτη στιγμή έως σήμερα, αποτελεί συστατικό στοιχείο της οικονομικής λειτουργίας αυτού, ποτέ δεν δημιουργήθηκε αστική τάξη δυτικού τύπου, αλλά ένα «άθροισμα» διαφόρων οικονομικών μεγαλοπαραγόντων, οι οποίοι, χρησιμοποιώντας, μέσω της διαπλοκής, και το Ελληνικό Κράτος (αν και όλα αυτά τα χρόνια ασκούν άμεσα ή έμμεσα την εξουσία), δεν έχουν προσδώσει κάτι ωφέλιμο στην Χώρα. Αντίθετα, έχουν ιδιοποιηθεί, «ληστέψει», για ατομικό όφελος, τον εθνικό πλούτο και έχουν, ως εξαρτημένη οικονομική ολιγαρχία στα μητροπολιτικά καπιταλιστικά κέντρα, εκχωρήσει σοβαρά στοιχεία εθνικής κυριαρχίας, αλλά και τις δυνατότητες της Χώρας για σοβαρή οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και δυνατότητα ευρύτερων πρωτοβουλιών της, στα πλαίσια των γεωπολιτικών ισορροπιών, με στόχο την δίκαιη επίλυση των «ανοιχτών» της εθνικών θεμάτων.
Αυτός ο «νόθος αστισμός», σε συνδυασμό με τον ισχυρό «πελατειακό» χαρακτήρα των πολιτικών κομμάτων και των θεσμών, «προίκα» των κοτζαμπάσηδων προς όλες τις νεώτερες γενιές των Ελλήνων, όπως έξοχα και με μοναδικό τρόπο επισημαίνουν δύο από τα πιο φωτεινά πνεύματα της Νεώτερης Ελλάδος, ο Παναγιώτης Κονδύλης στον πρόλογο του βιβλίου του «Η παρακμή του αστικού πολιτισμού» και ο Νίκος Σβορώνος στον πρόλογο του βιβλίου του «Επισκόπηση της Ελληνικής Ιστορίας», αποτελεί την βαθειά «χαίνουσα πληγή στο σώμα» της Ελλάδος, που συνεχώς «κακοφορμίζει» και σήμερα έχει εξελιχθεί σε «γάγγραινα».
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Ανακοίνωση της Αγωνιστικής κίνησης εκπαιδευτικών Τρικάλων για την δίκη αλληλέγγυων και δημοσιογράφων στον αγώνα των καθαριστριών του νοσοκομείου
Την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015 δικάζονται στα Τρίκαλα 9 άτομα αγωνιστές –αγωνίστριες και δημοσιογράφοι, κατηγορούμενοι για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση.
Οδηγούνται σε δίκη γιατί συμπαραστάθηκαν στον αγώνα που έδιναν οι καθαρίστριες που εργάζονταν σε καθεστώς εργολαβίας για την καθαριότητα στο νοσοκομείο Τρικάλων που έδωσαν έναν αγώνα για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, καθώς και ενάντια σε ένα κύμα τρομοκρατίας και απολύσεων από τον εργολάβο που κύριο στόχο είχε το τσάκισμα του αγώνα τους.
Ένας αγώνας που έβαλε στην πόλη μας συνολικά τα ζητήματα των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε παρόμοιο καθεστώς.
Ένα καθεστώς που στο όνομα της υποτιθέμενης μείωσης του κόστους των δημόσιων υπηρεσιών, δημιουργεί πεδίο τεράστιας κερδοφορίας για κάποιους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Μια κερδοφορία που βασίζεται
• στους μισθούς πείνας που δίνουν στους εργαζόμενους, όταν τους δίνουν,
• στις εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα που έχουν επιβάλλει και
• στις συνεχόμενες απολύσεις προσωπικού.

Η μήνυση του εργολάβου ενάντια σε 9 άτομα, που ανάμεσα σε δεκάδες άλλους, συμπαραστάθηκαν στον αγώνα των καθαριστριών, βρίσκονται εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, μέλη αριστερών παρατάξεων και δημοσιογράφοι που αναμετέδιδαν τις ειδήσεις που γεννούσαν οι καθημερινές κινητοποιήσεις.
Η μήνυση αυτή καθώς και η δικαστική δίωξη που ακολουθεί δεν είναι απλά «άλλη μια μήνυση».
Αποτελεί μια κίνηση ρεβανσιστικού χαρακτήρα ενάντια τόσο στον αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα του νοσοκομείου όσο και σε όποιον «τόλμησε» και συμπαραστάθηκε σε αυτόν.
Είναι σαφής ο στόχος της δίωξης αλληλέγγυων- δημοσιογράφων.
• η τρομοκράτηση των εργαζομένων που τολμούν να σηκώσουν το ανάστημά τους και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική.
• η ποινικοποίηση της ταξικής αλληλεγγύης στους αγώνες των εργαζομένων και
• η φίμωση κάθε ελεύθερης φωνής στα ΜΜΕ.

Η Αγωνιστική κίνηση εκπαιδευτικών Τρικάλων υπερασπίζεται την δράση των διωκόμενων και της αλληλεγγύης .Χρειάζεται η κινητοποίηση και η εγρήγορση ώστε οι φωνές της αντίστασης και της αλληλεγγύης να μην σιγήσουν.
Επειδή μας ετοιμάζουν έναν εργασιακό μεσαίωνα πρέπει οι εργαζόμενοι και ο κόσμος της δουλειάς να συνειδητοποιούμε ότι η δική μας θέση είναι απέναντι στον κόσμο των εκμεταλλευτών
Όλοι την Τρίτη στα Δικαστήρια των Τρικάλων
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ