21.3 C
Trikala
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Όλη η Πολιτική Δραστηριότητα στα Τρίκαλα-Κομμάτων, Πολιτικών Οργανώσεων, Κινημάτων, Σωματείων, Βουλευτών, Άρθρα

Συγκέντρωση στο Δημαρχείο, Πέμπτη 21/1, 12 το μεσημέρι

- Advertisement -

            ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠ’ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ!

     4.300 περίπου τραπεζικούς λογαριασμούς των δημοτών του κατάσχεσε ο Δήμος Τρικάλων. Δηλαδή 4.300 Τρικαλινές οικογένειες είδαν παραμονές Εορτών Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς τη Δημοτική Αρχή Παπαστεργίου να μπλοκάρει τα πενιχρά χρήματά τους. Χρήματα που προέρχονταν από συντάξεις, ακόμα και αναπηρίας, προνοιακά επιδόματα ή αγροτικές επιδοτήσεις.

Η δέσμευση των λογαριασμών του 1/5 περίπου (!) των οικογενειών που διαβιούν εντός των ορίων του Δήμου Τρικκαίων αποτελεί ένα βάναυσο, βάρβαρο αντιλαϊκό μέτρο της νεοφιλελεύθερης Δημοτικής Αρχής Παπαστεργίου, που πλήττει πρώτα και κύρια τους πιο φτωχούς και εξαθλιωμένους απ’ τους συμπολίτες μας. Έγινε βασικά για μικροοφειλές παλαιοτέρων ετών και διακινδύνευσε την ίδια την επιβίωση πολλών!

Η ενέργεια αυτή της Δημοτικής Αρχής συμπλέει απόλυτα με τις λογικές των μνημονίων, της κυβέρνησης, της τερατόικας, της Ε.Ε. και του κεφαλαίου. Βρίσκει όμως απέναντί της τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Αποτελεί πράξη εγκληματικής θρασύτητας των χορτάτων κατά των πεινασμένων και ανήμπορων. Δικαίως προκάλεσε σοκ και αναστάτωση στην Τρικαλινή κοινωνία, που δεν πρόκειται να κοπάσει, αν δεν αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί μας.

Το πρόβλημα δεν είναι νομικό, όπως μάταια πασχίζουν να δικαιολογηθούν οι αρχιτέκτονες του ανοσιουργήματος, με τη βοήθεια κάποιων ΜΜΕ. Πρόκειται για πράξη πολιτική, βαθύτατα αντιλαϊκού χαρακτήρα, όπως προαναφέρθηκε.

     Δέσμευσαν με το στανιό εκατομμύρια από το λαϊκό κομπόδεμα για να τα βάλουν ενέχυρο στο νέο δάνειο του Δήμου, συνεχίζοντας τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και των αντιλαϊκών μέτρων.

Στην πολιτική Παπαστεργίου και των συνοδοιπόρων του που βουλιάζει Δήμο και πολίτες λέμε αποφασιστικά ΟΧΙ!

    Τα πολλά λόγια περιττεύουν πια! Συσπείρωση στους δρόμους και τους αγώνες! Δυναμικές ενέργειες ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ! Ας πάρουμε τα δικαιώματα και τη ζωή μας στα ίδια μας τα χέρια!

    Πιστεύουμε πως η αποδέσμευση των λογαριασμών μας χιλιάδων ανθρώπων είναι υπόθεση ημών των ιδίων. Με τη δράση μας θα τους αποδεσμεύσουμε!

     ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ όλοι οι πολίτες που δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί τους, κάθε δημοκρατικός και ανήσυχος συμπολίτης μας, κάθε κίνηση, φορέας, συλλογικότητα, συνδικάτο, σωματείο, σύλλογος, αλλά και όσες δημοτικές παρατάξεις διαφωνούν με τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ έξω από το Δημαρχείο την Πέμπτη 21 Γενάρη και ώρα 12 το μεσημέρι, απαιτώντας την άμεση άρση της δέσμευσης των λογαριασμών μας. Να μη λείψει κανείς!

            ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΛΕΒΟΥΝΕ ΜΑΖΙ:

                   ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠ’ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ενημέρωση-Συζήτηση για το ασφαλιστικό από τους Εκπαιδευτικούς του ΠΑΜΕ.

Οι Εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ, μπροστά στις νέες εξελίξεις που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση, διοργανώνουν Σύσκεψη-Συζήτηση τη Δευτέρα 18/1/2016 και ώρα 7:00 μ.μ. στο Ξενοδοχείο Πανελλήνιο με θέμα: «Το νέο αντιλαϊκό ασφαλιστικό νομοσχέδιο και η οργάνωση του αγώνα».

Κεντρικός ομιλητής ο Χρήστος Μπίκας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Καλούμε τους συναδέλφους να παραβρεθούν στην εκδήλωση και να συμβάλουν με τη συμμετοχή τους στην καλύτερη οργάνωση του αγώνα, για να αποκρούσουμε τη νέα επίθεση στα δικαιώματά μας.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

ΟΝΝΕΔ Τρικάλων

Η κομματοκρατία στην Παιδεία δεν είναι μεταρρύθμιση κ. Φίλη!

Η πολύπλευρη καταστροφική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία συνεχίζεται αδιάλειπτα. Πριν από λίγες ημέρες, ο Υπουργός Παιδείας σε αγαστή συνεργασία με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΝΕ), ακύρωσε με Υπουργική Απόφαση την διαδικασία αξιολόγησης σε Ιδιωτικό Σχολείο. Έτσι, καταγράφει μία ακόμα ιστορική πρωτιά στην πολιτική ζωή της χώρας, επιδεικνύοντας ωμή κρατική παρέμβαση κλείνοντας παράλληλα το μάτι στις συντεχνίες.

Επιπλέον, επανέρχεται ο θεσμός της συνέντευξης ως κριτήριο για την επιλογή των υποψηφίων για τις θέσεις διευθυντών εκπαίδευσης. Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από σκανδαλώδεις διορισμούς, φωτογραφικές διατάξεις και αναίτιες μεταθέσεις σε όλο το δημόσιο τομέα. Είναι πλέον ξεκάθαρες οι προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαθιδρύσει ισχυρό κομματικό κράτος σε όλες τις βαθμίδες του Δημοσίου. Η νοοτροπία αυτή, αποδεικνύεται και μέσα από τη συνέχιση  του ξηλώματος «αριστείας», της αλλοίωσης του μαθήματος ιστορίας αλλά και της κατάργησης των θρησκευτικών. Τώρα, ακούμε μέχρι και προτάσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για επιβολή διδάκτρων στα δημόσια σχολεία. Το χαράτσι που προτείνουν για τα δημόσια σχολεία καταργεί τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης και δημιουργεί τεράστια αναστάτωση, τόσο στους μαθητές, όσο και στις οικογένειές τους.

Αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης δε σημαίνει ούτε κατάργηση της πρωινής προσευχής ούτε και επιβολή της κομματοκρατίας. Η κοινωνία έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο, αναβαθμισμένο και ποιοτικό δημόσιο σχολείο, που θα προάγει της έννοια της αξιολόγησης και θα προετοιμάζει τους μαθητές για τις μελλοντικές τους προκλήσεις. Οι ιδεοληπτικές εμμονές και η ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα πραγματικά προβλήματα στο χώρο της παιδείας, οδηγούν την δημόσια εκπαίδευση σε αδιέξοδα.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

«Εξακολουθούν τα προβλήματα στην καταβολή των κτηνοτροφικών ενισχύσεων από τον αποχαρακτηρισμό περιοχών ως ορεινών και μειονεκτικών.»

 

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει για τους κτηνοτρόφους από τον αποχαρακτηρισμό πολλών περιοχών ως ορεινών και μειονεκτικών. Την ερώτηση συνυπέγραψαν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνει η βουλευτής, σε αρκετές περιπτώσεις οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να λάβουν τις ενισχύσεις τους εξαιτίας διαδικαστικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων, τα οποία σχετίζονται με τον αποχαρακτηρισμό περιοχών ως ορεινών και μειονεκτικών. Καλείται στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επιλύσει το ζήτημα, στα πλαίσια του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να καταβληθούν απρόσκοπτα οι ενισχύσεις των κτηνοτρόφων.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Θέμα : Εξακολουθούν τα προβλήματα στην καταβολή των κτηνοτροφικών ενισχύσεων από τον αποχαρακτηρισμό περιοχών ως ορεινών και μειονεκτικών.

 

Σε συνέχεια της υπ. αριθμ. 3004/28.5.2015 ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα προβλήματα στην καταβολή των κτηνοτροφικών ενισχύσεων από τον αποχαρακτηρισμό πολλών περιοχών της χώρας ως ορεινών και μειονεκτικών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την υπ. αριθμ. 878/26.6.2015 απάντησή του είχε δεσμευτεί ότι θα προβεί σε άμεση ρύθμιση του θέματος. Συγκεκριμένα, όπως τονίστηκε στην σχετική απάντηση το Υπουργείο «βρίσκεται σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα, κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο», ενώ συμπλήρωνε ότι το πρόβλημα «οφείλεται στην μεταβολή της χρησιμοποιούμενης διοικητικής δομής, μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτη».

Εντούτοις, πολλοί κτηνοτρόφοι εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα. Συγκεκριμένα, σε αρκετές ορεινές περιοχές της χώρας δεν έχει καταβληθεί η εξισωτική αποζημίωση εξαιτίας αυτής της εκκρεμότητας. Σημαντική παράμετρος του εν λόγω ζητήματος αποτελεί και το ζήτημα των αγροτεμαχίων αναφοράς στα οποία εμπεριέχονται οι επιλέξιμες εκτάσεις για τις ενισχύσεις, ιδιαίτερα όταν αυτά περιλαμβάνουν και ορεινές και πεδινές περιοχές, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να χαρακτηρίζεται όλη η έκταση ως μη ορεινή και μειονεκτική.

 

Επειδή είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ομαλή ρευστότητα στον κτηνοτροφικό κλάδο.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

 

Προτίθεται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιλυθεί άμεσα το θέμα και να χαρακτηριστούν εκ νέου όλες οι αποχαρακτηρισθείσες περιοχές ως ορεινές και μειονεκτικές και να προχωρήσει ομαλά η καταβολή των ενισχύσεων στο σύνολο των κτηνοτρόφων της χώρας;

 

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Παρέμβαση Σιμορέλη στο Kontra για το Ασφαλιστικό

 

 

Προσκεκλημένος στην εκπομπή «Χώρα εν Καμίνω» του Πάνου Παναγιωτόπουλου στο Κόντρα, ο Χρήστος Σιμορέλης σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα σε συζήτηση με κύριο θέμα το φλέγον ζήτημα του ασφαλιστικού.

Tο ασφαλιστικό σημείωσε ότι αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση που κανείς δεν άγγιξε στο παρελθόν. Με τον υψηλό αριθμό ανεργίας και ανασφάλιστης εργασίας και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά κυρίως έπειτα από τα μεγάλα σκάνδαλα και τις λανθασμένες πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως το χρηματιστήριο, τα δομημένα ομόλογα και το PSI, καταλήξαμε σε μία κατάσταση που αν την αφήσουμε ανεξέλεγκτη θα τιναχτεί το σύστημα στον αέρα. Όσοι κυβερνούσαν σαράντα χρόνια, είδαν που οδηγούσε και δεν έκαναν τίποτα. Ο ελληνικός λαός τους έκρινε και θα τους κρίνει και η ιστορία.

Χρέος δικό μας, της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α, είναι να αγγίξει ουσιαστικά το ασφαλιστικό και να το αναδιαμορφώσει με τον δικαιότερο εφικτό τρόπο, ώστε οι τωρινοί, αλλά και οι μελλοντικοί, ασφαλισμένοι να λαμβάνουν τις ασφαλιστικές τους παροχές.

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι το μόνο που είδαμε από τη προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ένας νόμος που δεν εφαρμόστηκε ποτέ και 11 μειώσεις. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση εξετάζει μια ριζική αναμόρφωση, αντιμετωπίζοντας το θέμα ενιαία, εστιάζοντας στην προστασία των χαμηλότερων εισοδημάτων, δηλαδή εκείνων που δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα τα περασμένα χρόνια της κρίσης. Αυτή τη στιγμή θα περιμέναμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης περισσότερες προτάσεις.

Ορθά η συζήτηση επικεντρώθηκε στους μικρομεσαίους επαγγελματίες, ένα ζήτημα που το συζητήθηκε εκτενώς στην κοινοβουλευτική ομάδα. Η συνάντηση του αρμόδιου υπουργού με τους φορείς και οι πιέσεις που ασκούνται είναι απαραίτητα στοιχεία για να βρεθεί λύση προς το καλύτερο.

Μερικές από τις μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι η καθιέρωση της εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ που ισούται με το 60% του μέσου εισοδήματος και λειτουργεί ως ασπίδα κατά της φτώχειας και προστασία των μακροχρόνια ανέργων. Τη δικαιούνται όλοι (αρκεί να έχουν 15 χρόνια ένσημα), χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χρηματοδοτείται από τη φορολογία και όχι τις εισφορές. Η εθνική σύνταξη δεν είναι η κατώτατη σύνταξη γιατί σε αυτή προστίθεται πάντα το αναλογικό κομμάτι της σύνταξης. Λαμβάνεται μέριμνα ώστε το τελικό άθροισμα να οδηγεί σε πολύ ενισχυμένα ποσοστά αναπλήρωσης του εισοδήματος των χαμηλόμισθων (της τάξης του 80%).Το δημόσιο εγγυάται τόσο την εθνική σύνταξη, όσο και το αναλογικό μέρος της σύνταξης που αντιστοιχεί στις εισφορές των εργαζομένων. Με τη ρήτρα ανάπτυξης, θα αυξάνεται με τη μεταβολή του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Ας μην ξεχνάμε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν θεσμοθετήσει χαμηλότερη βασική σύνταξη στα 360 ευρώ με διαφορετικά κριτήρια.

Επιπλέον, δημιουργείται ένα ταμείο με ενιαίους και δίκαιους κανόνες τόσο για τις εισφορές όσο και για τις παροχές, για τον ιδιωτικό και για τον δημόσιο τομέα, με υποδιοικήσεις για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ παραμένουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα για τις μη συνταξιοδοτικές τους αρμοδιότητες. Αξιοποιείται η περιουσία των ταμείων με την ίδρυση ειδικών εταιρειών διαχείρισης κινητής και ακίνητης περιουσίας. Καταπολεμάται η εισφοροδιαφυγή με είσπραξη των εισφορών στην πηγή και ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με το προσωπικό που απελευθερώνεται με την ενοποίηση των ταμείων. Οι εισφορές υπέρ τρίτων θα χρησιμοποιηθούν ως γενικοί κοινωνικοί πόροι του ασφαλιστικού συστήματος για τη δημιουργία αποθεματικού, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ καταργούσαν όλες τις εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Τέλος, είναι προφανές ότι το πρόβλημα στο ασφαλιστικό δεν το ξεκίνησε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αλλά έχει την ευθύνη να το λύσει με δικαιότερο εφικτό τρόπο.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Κρίση και ψυχική υγεία και πού θα (μας) πάει….το ποτάμι.

Λιάπης και Κουπίδης μίλησαν στο ΦΟΡΟΥΜ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

liapis10

Επιστροφή στα ακαδημαϊκά έδρανα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, αλλά από τη θέση των Εισηγητών, αυτή τη φορά, για δύο παλαιούς μεταπτυχιακούς συμφοιτητές, τον Ψυχίατρο και Διδάκτωρα του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστο Λιάπη και τον ιατρό της εργασίας και επίσης Διδάκτωρα του ΕΚΠΑ Σωτήρη Κουπίδη, υποψήφιο Βουλευτή με το Ποτάμι στον νομό Ημαθίας. Όντες, αμφότεροι, απόφοιτοι του Τμήματος Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της ΕΣΔΥ είχαν πολλά να πουν στους τωρινούς μεταπτυχιακούς φοιτητές. Ο Δρ. Λιάπης προσέγγισε τον αντίκτυπο της ανεργίας στην ψυχική υγεία, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο διαβρώνει τη σκέψη και το συναίσθημά μας ο λεγόμενος “ντετερμινισμός της κρίσης”, καθώς η ευρύτερη οικονομική κατάσταση, η φτώχεια και οι συνθήκες αποτρέπουν έναν άνθρωπο από το να πράξει το καλό, έστω και αν το επιθυμεί ο ίδιος, ενώ ο Δρ. Κουπίδης παρουσίασε το Πλαίσιο απασχόλησης ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, στους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ).

Το φιλικό και χαλαρό κλίμα που επικράτησε ανάμεσα στους δυο γιατρούς έδωσε χώρο και για μερικά πολιτικά πειράγματα. Ο κ. Κουπίδης συνεχάρη τον Χρίστο Λιάπη για την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας: “Χρήστο, συγχαρητήρια για το αίσιον πέρας της εκλογικής διαδικασίας και την ανάδειξη του νέου σας αρχηγού. Νομίζω πως ήταν η καλύτερη επιλογή για εσάς” Για να αδράξει την ευκαιρία ο κ. Λιάπης και να του απαντήσει: “Ναι, αλλά δεν ήταν, όμως, η καλύτερη και για εσάς…”, καθώς πλήθος πολιτικών αναλύσεων εμφανίζουν τόσο το Ποτάμι όσο και τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς που αφορμώνται ιδεολογικά από το κέντρο, να πλευροκοποπούνται από την κεντροδεξιά διεισδυτικότητα του Κυριάκου.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Λαϊκής Ενότητας για το ασφαλιστικό, που σκοπό έχει την πληρέστερη ενημέρωση των εργαζομένων και όλων των πολιτών για την νέα μνημονιακή επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση ενόψει της επικείμενης μάχης για την υπεράσπιση της, η έλευση και η ομιλία του Γ. Ρωμανιά στα Τρίκαλα θεωρούμε ότι μπορεί να συμβάλει στον καλύτερο εξοπλισμό των μαχόμενων εργατικών και λαϊκών δυνάμεων.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Γ. Ρωμανιά ορίστηκε ως εξής:

-Στη 1.30 το μεσημέρι της Δευτέρας 18/1, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Σύλλογο Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Τρικάλων, στο Δημαρχείο.

-Στις 2.30 το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με το ΔΣ της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ν. Τρικάλων στα γραφεία της, στην οδό Απόλλωνος.

-Στις 6.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση στο Δημαρχείο Τρικάλων με θέμα «η κοινωνική ασφάλιση στη μέγγενη των μνημονίων».

Καλούμε όλους τους πολίτες του Νομού να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

Η Λαϊκή Ενότητα διατρανώνει σε κάθε κατεύθυνση: Η επιχείρηση της πλήρους κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης και της λεηλασίας της περιουσίας και των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας ταμείων θα αποκρουστεί από την παλλαϊκή αντίσταση!

Το νέο αντιασφαλιστικό μνημονιακό νομοσχέδιο δεν θα περάσει! Όλοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα! Να υπερασπιστούμε, να διευρύνουμε και να διασφαλίσουμε τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας!

Τρίκαλα, 14/1/2016

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ασφαλιστικό, Casus Belli?

 

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και όπως όλα δείχνουν ο νέος χρόνος, αν και φορτωμένος με κάθε είδους ευχές, δύσκολα θα είναι καλύτερος από τον προηγούμενο. Μάλλον οι περισσότερες ευχές και προσδοκίες περιορίζονται στο να μην είναι το νέο έτος ίδιο ή και χειρότερο από το προηγούμενο. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Το 2015 που έφυγε άφησε πίσω του το τρίτο μνημόνιο, που προστέθηκε στα άλλα δύο που προηγήθηκαν και τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους που «ρυθμίζουν» τη ζωή μας και τις δουλειές μας. Νόμοι που σκοπό έχουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στα συνήθη υποζύγια. Δηλαδή σε εμάς, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, όσους έχουν μείνει ακόμα αφού τα λουκέτα αυξάνονται καθημερινά, στους εργαζόμενους ή άνεργους, στους φτωχούς αγρότες.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον έρχεται με το καλημέρα του νέου έτους να προστεθεί και η συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ένα θέμα που μας αφορά όλους, από το μωρό παιδί που μόλις γεννιέται μέχρι το συνταξιούχο στα βαθειά γεράματα. Η συζήτηση από τη μεριά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διεξάγεται με τα επιχειρήματα που ακούγαμε εδώ και 20 χρόνια από αυτούς που ισοπέδωσαν την κοινωνική ασφάλιση, περί «βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού συστήματος.

Φυσικά, δε νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος σ’ αυτή τη χώρα που να μην ομολογεί την ανησυχητική κατάσταση που έχουν βρεθεί τα ασφαλιστικά ταμεία. Μια κατάσταση που μπορεί να βάζει σε κίνδυνο ακόμα και την καταβολή των σημερινών λειψών συντάξεων. Αυτό, όμως, απέχει πολύ από το να προσπαθεί η συγκυβέρνηση να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους για τη σημερινή κατάσταση των Ταμείων ή στην καλύτερη περίπτωση να βάζει στο ίδιο τσουβάλι, θύτες και θύματα. Η συγκυβέρνηση αποπροσανατολίζει προβάλλοντας τα περιστατικά κάποιων παράνομων συντάξεων, τις δήθεν υψηλές παροχές μιας μικρής μειοψηφίας, τις υπαρκτές ανισότητες μεταξύ κατηγοριών ασφαλισμένων. Εμφανίζει το ασφαλιστικό σαν ένα ζήτημα λογιστικής κακοδιαχείρισης που οδήγησε στα ελλείμματα και στην υπονόμευση της βιωσιμότητας. Όχι βέβαια, πως δεν υπήρξε και τέτοιο θέμα, αλλά σίγουρα δεν ήταν αυτό το κύριο και δεν μπορεί να εμφανίζεται ως τέτοιο.

Η πραγματική αλήθεια δεν έχει καμία σχέση με την κυβερνητική προπαγάνδα. Η σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένου σχεδίου που συστηματικά και με συνέπεια προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια της κρίσης αλλά όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Το σύγχρονο σχέδιο ανατροπής ξεκίνησε στις διάφορες χώρες από τη δεκαετία του ΄70 ακόμα, μετά την τότε οικονομική κρίση. Φυσικά, δεν λείπει η αλεπού από το παζάρι, ρόλο στην πολιτική που εφαρμόζεται έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις αποφάσεις της, που όπως πάντα θέλει να «θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητα», να εξασφαλίζουν τα κέρδη των λίγων, βλέπε μονοπωλιακών ομίλων, και να σιγουρεύουν το ξεζούμισμα των πολλών, δηλαδή των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.

Συνοπτικά, για να μην ξεχνιόμαστε, η άσχημη κατάσταση των ταμείων και των συντάξεων οφείλεται:

– Στην τεράστια κλοπή των αποθεματικών των ταμείων.

– Στην εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, την εισφοροαπαλλαγή και εισφοροαποφυγή του μεγάλου κεφαλαίου και την αδυναμία των αυτοαπασχολούμενων να πληρώσουν τις εισφορές τους, σε συνδυασμό με την καθημερινή αύξηση των λουκέτων στα μαγαζιά μας.

– Στις αλλαγές και τα μέτρα που προωθούν την ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της υγείας και της πρόνοιας.

– Στην επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της μερικής-προσωρινής απασχόλησης.

– Στη μείωση των πραγματικών μισθών, του μεροκάματου, με τη συνολική απαξίωση της εργατικής δύναμης.

– Στην εκτίναξη της ανεργίας, ιδιαίτερα της μακρόχρονης, τόσο των νέων όσο και των μεγαλύτερων ηλικιών, των ηλικιωμένων.

Τι κάνει η σημερινή κυβέρνηση για να καταστήσει βιώσιμο, όπως λέει, το ασφαλιστικό σύστημα, τουλάχιστον όσο αφορά τους επαγγελματίες; Οι ασφαλιστικές εισφορές εκτινάσσονται για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους. Πολλοί δε απ’ αυτούς θα κληθούν να καταβάλλουν διπλάσιες εισφορές ασφάλισης, αφού η εισφορά θα συνδεθεί με το εισόδημά. Η φτωχοποίηση για πολλούς ΕΒΕ θα είναι άμεση, αφού πολλοί μαζί με τη φορολογία εισοδήματος θα πρέπει να καταβάλλουμε το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός μας. Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι θα αναγκαστούν να κάνουν διακοπή εργασιών και να γίνουν φθηνό εργατικό δυναμικό στους μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, ανοίγοντάς τους ταυτόχρονα και το δρόμο για περαιτέρω εξάπλωση στην αγορά.

Σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών θα προκύψουν ελάχιστες μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και αυτό θα είναι το τυράκι στη φάκα, αφού αυτές οι μειώσεις θα είναι κενό γράμμα. Η πλειοψηφία αυτών των επαγγελματιών είναι ήδη πνιγμένη στα χρέη, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής, τσακισμένη από τους φόρους και τα χαράτσια, ενώ οι εισφορές αυτές θα αντιστοιχούν σε ακόμα χαμηλότερες συντάξεις. Η σύνδεση της παρεχόμενης σύνταξης με τις εισφορές και κατ’ επέκταση με το εισόδημα, σε συνδυασμό με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, θα οδηγήσει χιλιάδες ΕΒΕ σε δραματικές μειώσεις των συντάξεών τους και στη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα. Με δεδομένο τον περιορισμό των κοινωνικών παροχών, χιλιάδες επαγγελματίες και οι οικογένειές τους θα βρεθούν σε μια στιγμή απροστάτευτοι, έρμαιοι κυριολεκτικά στα νύχια των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης.

Αλλά και γι’ αυτό έχει τη λύση η σημερινή κυβέρνηση. Ταυτόχρονα με την παρουσίαση του προσχεδίου για το Ασφαλιστικό, κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση. Από τη μία δηλαδή νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση όπως την ξέρουμε ως τα τώρα, από την άλλη νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση. Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα πλέον.

Δεν υπάρχει χρόνος για μεμψιμοιρία, δεν υπάρχει χώρος για άλλη υποχώρηση. Η κατάθεση του νομοσχεδίου-εκτρώματος στη Βουλή μπορεί να αποτραπεί μόνο από εμάς τους ίδιους, είναι δικιά μας η ευθύνη. Η επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα πρέπει να πάρει άμεση και μαζική απάντηση.

Οι επαγγελματίες πρέπει να οργανωθούμε και να συσπειρώσουμε και άλλους συναδέλφους γύρω από τα πρωτοβάθμια σωματεία μας, οι συνταξιούχοι αντιστοίχως στα δικά τους. Να μας γίνει συνείδησή πως μόνο οργανωμένα, όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε. Όλοι μαζί, έχοντας καθαρό ότι ο βασικός μας αντίπαλος, αυτός που μας οδηγεί στο λουκέτο με χρέη, που μας οδηγεί στην ανεργία και τη φτώχεια είναι το μεγάλο κεφάλαιο, οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο με την ανατροπή της εξουσίας τους θα δοθεί οριστικό τέλος στα βάσανά μας. Μόνο με αυτή τη στόχευση μπορούμε να αντιπαλέψουμε και αποτρέψουμε όλα αυτά τα σχέδια που ρημάζουν τη ζωή μας, την οικογένειά μας, το μέλλον των παιδιών μας.

Είναι ώριμο να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να τελειώνει μια και καλή με όλα αυτά τα σχέδια σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης, να ξεσηκωθεί με δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις και με όποια άλλη μορφή.

Ναι, αυτό το νομοσχέδιο είναι αιτία πολέμου.

 

                                                                                                         Χρήστος Κούτσικος

Μέλος της Γραμματείας ΠΑΣΕΒΕ Τρικάλων

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Συνάντηση Κ. Σκρέκα με τους «Φίλους του Θεραπευτηρίου»

therapeythrio-sktrekAS

Μια ουσιαστική συνάντηση με τα μέλη του Συλλόγου «Φίλοι Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων» είχε ο Βουλευτής Ν. Τρικάλων και Πρώην Υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας.

Τα μέλη του Συλλόγου ζήτησαν στήριξη από τον κ. Κ. Σκρέκα έτσι ώστε να βρεθούν τα κονδύλια εκείνα που θα εξασφαλίσουν την ομαλή χρηματοδότηση του Θεραπευτηρίου, ώστε να παρέχονται στους τροφίμους του οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Ο κ. Κ. Σκρέκας γνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν και δεσμεύτηκε μέσα στις επόμενες ημέρες να τα φέρει και στη Βουλή, μέσα από τη διαδικασία Κοινοβουλευτικού ελέγχου.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ