15.8 C
Trikala
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Όλη η Πολιτική Δραστηριότητα στα Τρίκαλα-κομμάτων-πολιτικών οργανώσεων-κινημάτων-βουλευτών-άρθρα-απόψεις

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ.
ΔΟΥΛΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΤΗ ΖΩΗ ΛΑΣΤΙΧΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ. ΤΗΝ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ
ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ-ΕΕ-ΔΝΤ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

- Advertisement -

Οι διαδηλώσεις στην επέτειο της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου δεν είναι μια ακόμα “ρουτίνα”,αλλά ένας κρίκος στην αλυσίδα των κινητοποιήσεων του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος.
Για δουλειά ενάντια στην κόλαση της ανεργίας και της ελαστικής εργασίας.
Για παιδεία, ενάντια στην κατάρτιση της αγοράς και τους ταξικούς φραγμούς στην μόρφωση.
Για ελευθερία ενάντια στην κλιμάκωση της αντιδραστικής επίθεσης σε όλη την Ευρώπη, την ποινικοποίηση των αγώνων, την καταστολή, τη μόνιμη επιτήρηση που ξεκινάει από την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς και τις διακρίσεις ενάντια στην νεολαία, και φτάνει στην χρήση του ευρωεντάλματος για την έκδοση των 5 νέων στην Ιταλία και το φακέλωμα χιλιάδων νέων -κυρίως-, στα γήπεδα.
Οι κινητοποιήσεις στις 06.12 πρέπει να αποτελέσουν ένα σοβαρό βήμα στην κλιμάκωση της πάλης για την ανατροπή της επίθεσης κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ, με δύναμη κρούσης την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 06.12
Στα Τρίκαλα, 12:30 το μεσημέρι, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ-ΜΙΣΘΟΔΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Το Σάββατο 5 Δεκέμβρη 6.30 το απόγευμα στο art café Σουίτα .
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Συγκέντρωση για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ!
6.12.2008,
ακόμη ένα “μεμονωμένο περιστατικό” αστυνομικής βίας, μια “τυχαία” εκπυρσοκρότηση, ένας περίεργος “εξοστρακισμός”…
Μόνο που εκείνη τη φορά, δολοφονεί με σφαίρα κατάστηθα τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.
Η εξέγερση που ακολούθησε, με την πρωτοφανή συμμετοχή των μαθητών και της νεολαίας, αποτέλεσε μια κομβική στιγμή για την ελληνική κοινωνία.
Το στίγμα που άφησε, είναι και παραμένει ανεξίτηλο. Και βρίσκεται παντού: στους αγώνες και τις αντιστάσεις της μαχόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας, στις συλλογικότητες και στα εγχειρήματα κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης που οικοδομήθηκαν, σε πρωτοπόρες μορφές κοινωνικής και νεολαιίστικης έκφρασης σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητας.
Ο Δεκέμβρης δεν ξεχνιέται!
Και δεν μπορεί να ξεχαστεί σε μια χώρα και μια κοινωνία φτώχειας και εξαθλίωσης, μαζικής μετανάστευσης των νέων ανθρώπων και ανεργίας, εργασιακού “Μεσαίωνα” και κοινωνικού αυτοματισμού και κανιβαλισμού.
Σε ένα σύγχρονο ολοκληρωτικό καπιταλισμό που σπέρνει πολέμους και σκοταδισμό, που γεννά ρατσισμό και φασισμό, που οχυρώνεται πίσω από μόνιμα καθεστώτα έκτακτης ανάγκης, στραγγαλισμού κοινωνικών δικαιωμάτων και καταπάτησης ακόμη και των στοιχειωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Σε μια ατέλειωτη βαρβαρότητα θαλασσοπνιγμένων γυναικόπαιδων, φραχτών και συρματοπλεγμάτων, δουλεμπόρων, FRONTEX και στρατοπέδων συγκέντρωσης για εκατομμύρια προσφύγων.
Η νεολαία και οι εργαζόμενοι θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή για την ανατροπή αυτής της εκμεταλλευτικής κοινωνίας.
Καλούμε όλες και όλους τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές, τη νεολαία, τις μαθητικές κοινότητες και τους φοιτητικούς συλλόγους, τις συλλογικότητες και τα στέκια, τα συνδικάτα και τα σωματεία, τα μετωπικά σχήματα και τα κινήματα αλληλεγγύης, τις πολιτικές οργανώσεις και τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, σε μαζική, μαχητική και δυναμική συγκέντρωση για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, την Κυριακή 6.12. στις 12:30 το μεσημέρι στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.
ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ΔΗΛΩΣΗ
του πρώην Βουλευτή και Νομάρχη Τρικάλων Ηλία Γ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ.
Η προφανής αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει στοιχειωδώς τα εξωτερικά μας σύνορα, σε συνδυασμό με την …απλοϊκή προσέγγιση, ό,τι το πρόβλημα είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό και δεν αφορά τη Χώρα μας , έχει δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα στα νησιά και στα σύνορα με τη FYROM στην ΕΙΔΟΜΕΝΗ.
Προφανώς και το προσφυγικό πρόβλημα είναι πρόβλημα Ευρωπαϊκό, αλλά ταυτόχρονα είναι και πρόβλημα ΕΘΝΙΚΟ.
Κάθε κυρίαρχη χωρά οφείλει πρωτίστως να προστατεύει και να ελέγχει τα εξωτερικά της σύνορα. Πόσο μάλλον , όταν αυτά τα σύνορα είναι ταυτόχρονα και Ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και μέσω των υφιστάμενων συνθηκών έχουμε δεσμευτεί για τον έλεγχο και την επιτήρηση τους .
Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι όλοι οι μετανάστες, που εισέρχονται στα νησιά μας, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. Όταν τους θεωρούμε όλους πολιτικούς προσφυγές, είτε αυτοί προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές , είτε όχι, τότε και Πακιστανοί και Μαροκινοί και λοιποί υπήκοοι τρίτων χωρών θα επιλέξουν ως χώρα εισόδου στην Ευρώπη, την Ελλάδα.
Επιτέλους η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δράση. Με άμεσες ενέργειες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Μια πιθανή αποπομπή μας από την συμφωνία schengen, θα σήμαινε τεράστιο πισωγύρισμα για την πατρίδα μας, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.
Οι όποιες ιδεοληψίες και το πάρτι με τις Μ.Κ.Ο, πρέπει να λάβουν τέλος.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σχετικά με το θέμα της επιστροφής χρημάτων από τις αποζημιώσεις που με παράτυπο τρόπο χορηγήθηκαν στους αγρότες επί υπουργίας Χατζηγάκη (2008-2009), το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α. Τρικάλων επισημαίνει τα εξής:
1) Η σχετική απόφαση επικυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 14/06/14 (κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου). Παράλληλα, η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, την οποία κατέθεσε η Ελληνική πλευρά, απορρίφθηκε στις 03/12/14.
2) Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με στόχο να απαλύνει και να μηδενίσει, αν είναι δυνατόν, την υποχρέωση ανακτήσεων. Με βάση το Νόμο που ισχύει προβλέπει πολύ αυστηρές διαδικασίες, όσον αφορά τη διαδικασία των ανακτήσεων. Με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι, αν τελικά γίνουν κάποτε ανακτήσεις από τους αγρότες, αυτές να γίνονται όχι με την αυστηρή διαδικασία που προβλέπει σήμερα ο Νόμος, αλλά με άλλη διαδικασία, ηπιότερη, σε βάθος χρόνου, που θα την περιγράψει μια Υπουργική Απόφαση που θα υπογραφεί τότε από τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.
3) Πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι: οι πληρωμές των ενισχύσεων του αγροτικού χώρου που ξεκινούν να γίνονται αυτές τις μέρες, θα γίνουν στο ακέραιο. Επίσης, στο ακέραιο θα κατατίθενται τα ποσά που δικαιούται κάθε αγρότης στον τραπεζικό του λογαριασμό.
4) Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη για το «Θέμα Χατζηγάκη». Άλλοι έχουν τις βαρύτατες ευθύνες. Όλοι αυτοί που έφτασαν τον αγροτικό χώρο να έχει αυτές τις συνέπειες πρέπει και οι ίδιοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.
Τρίκαλα, 03/12/15
Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τρικάλων
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
H τρομοκρατία δεν θα καταφέρει να πλήξει
την αλληλεγγύη, την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία

Όταν η τρομοκρατία ενάντια σε όποιον εργαζόμενο τολμήσει να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του, όταν η ποινικοποίηση της ταξικής αλληλεγγύης σε ανθρώπους που υπερασπίζονται τον αγώνα για δουλειά και αξιοπρέπεια, όταν η φίμωση κάθε ελεύθερης φωνής γίνεται καθεστώς, τότε η αντίσταση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας γίνεται καθήκον για κάθε πολίτη .
Ο αγώνας των εργαζομένων στην καθαριότητα στο Νοσοκομείο, τον πιο σημαντικό χώρο της προσφερόμενης δημόσιας υγείας στην περιοχή μας, ανέδειξε ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα, που αφορά τη δημόσια υγεία χιλιάδων πολιτών στα Τρίκαλα.
Με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους, αποδείχθηκε ότι η ουσιαστική ιδιωτικοποίηση με την παραχώρηση εδώ και χρόνια σε εργολάβο, της υπηρεσίας καθαριότητας του Νοσοκομείου μας, δεν αποβαίνει τελικά προς όφελος των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφού αυτό που μετρά για τον ιδιώτη είναι το επιχειρηματικό του κέρδος και όχι το αποτέλεσμα της παρεχόμενης υπηρεσίας .
Για τη στήριξη αυτού του αγώνα οργανώθηκε ένα κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης από ένα ευρύ φάσμα εργαζομένων, συνδικαλιστών, αυτοδιοικητικών και άλλων αλληλέγγυων πολιτών, γεγονός που θορύβησε την εργοδοσία, καθώς αυτό το κίνημα αμφισβήτησε έντονα και στην ουσία της, την πολιτική των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων που αναθέτει σε ιδιώτες εργολάβους τον τομέα της καθαριότητας στα νοσοκομεία μας αλλά και γενικότερα σε όλα τα κτίρια των δημοσίων υπηρεσιών.
Για αυτό το λόγο επιχείρησε να ποινικοποιήσει όχι μόνο την αλληλέγγυα στάση αλλά ακόμα και την εκφορά της ελεύθερης άποψης, που αποτελεί συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε πολίτη , απέναντι στην αδικία και στην αυθαιρεσία .
Τον ίδιο καιρό άλλωστε οι καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών έδειχναν το δρόμο και η δικαίωση του αγώνα τους αποτελεί κομβικό σημείο του σύγχρονου διεκδικητικού εργατικού κινήματος.
Ο κόπος όσων θέλουν να καθυποτάξουν τη διάθεση των εργαζομένων εργασίας να μάχονται για τα δικαιώματά τους και το κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύσσεται στο πλευρό τους, να ξέρουν ότι θα πάει χαμένος .
Ο αγώνας του κόσμου της εργασίας όχι μόνο θα συνεχίσει, αλλά στο τέλος και θα νικήσει .
Τρίκαλα 4 Δεκέμβρη 2015
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
«ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Ο γράφων δεν είναι ειδικός επί των ασφαλιστικών θεμάτων,ούτε διεκδικεί δάφνες πολυγνωσίας.Πλην όμως,δεδομένου οτι το ασφαλιστικό θέμα αφορά όλους και δεδομένου οτι τόσα χρόνια όλοι αναλωνόμαστε με αυτό,νομίζω οτι ακόμη και οι μη ειδήμονες έχουν κάτι αποκομίσει και όλοι κάτι έχουν και μπορούν να είπουν.
Οι παθογένειες του ασφαλιστικού είναι εν πολλοίς γνωστές.Πρόωρες συντάξεις,εθελούσιες έξοδοι,πολλαπλές συντάξεις,μητέρες ανηλίκων,αναντιστοιχία εισφορών και απολαβών και άλλα πολλά,τα περισσότερα εκ των οποίων αποτελούν παραχωρήσεις ενός διεφθαρμένου και ηλίθιου κομματικού κράτους προς μια εξίσου διεφθαρμένη και άθλια εκλογική πελατεία,συνιστούν ένα ”σύστημα”,του οποίου η παθογένεια είναι πλέον τόσο μεγάλη που ούτε καν η ελληνική Αριστερά δεν μπορεί πια να υποστηρίξει.
Κατόπιν αυτών οι δεσμεύσεις της χώρας είναι συγκεκριμένες(ευτυχώς οι δανειστές έχουν πλήρη γνώση)και οι ανάγκες μεταρρύθμισης γενικά παραδεκτές,ακόμα και από αυτούς που τόσα χρόνια δημιούργησαν το πρόβλημα και ακόμα και από αυτούς που ως τις τελευταίες εκλογές έχτιζαν πολιτικές καριέρες στηριγμένες στο σύνθημα”κάτω τα χέρια από τις συντάξεις”.
Το παρόν σημείωμα απευθύνεται κυρίως στην Νέα Δημοκρατία.Ναι,γνωρίζουμε όλοι τα ψέματα,βάσει των οποίων ο κ.Τσίπρας και η Αριστερά του κέρδισαν τις εκλογές του Ιανουαρίου και διέκοψαν,ως μη ώφειλαν, την ζωή της Κυβέρνησής σας.Βεβαίως όμως θυμόμαστε όλοι και τα τρία ”δεν” του αξέχαστου Κώστα Καραμανλή(δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας,δεν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές,δεν θα μειωθούν οι συντάξεις),πράγματα παράλογα και ανεδαφικά ήδη από τότε και που αποδεικνύουν την συμβολή και της Ν.Δημοκρατίας στην διόγκωση του ασφαλιστικού προβλήματος.
Ας είμαστε λοιπόν όλοι ειλικρινείς.Για την κατάσταση του ασφαλιστικού ευθύνονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις με την τιμητική εξαίρεση του ιδρυτού της Δράσης Στέφανου Μάνου,ο οποίος πρώτος μετά την πρώτη αληθινή ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Κων.Μητσοτάκη κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις,οι οποίες σήμερα αποτελούν την βάση για την νέα μεταρρύθμιση.Η οποία νέα μεταρρύθμιση,ας μην ξεχνούμε,αφορά και τις επόμενες γενεές Ελλήνων,οι οποίες και αυτές δικαιούνται αξιοπρεπούς συντάξεως.
Πιστεύω οτι στα μεγάλα εθνικά θέματα τα μεγάλα κόμματα οφείλουν να ομονοούν και να συμπράτουν.Γνωρίζουμε όλοι οτι ο πειρασμός του όχι και της καταψήφισης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι μεγάλος για την Ν.Δημοκρατία και επειδή κακώς εξέπεσεν της εξουσίας από τα φρικώδη ψέματα της Αριστεράς και επειδή δεν επιθυμεί να αναλάβει μέρος του πολιτικού κόστους.Πλην όμως,ας έχουν υπόψιν εκεί στην Συγγρού οτι τα προβλήματα είναι πάντα εδώ και αν δεν λυθούν συλλογικά και επομένως σωστά θα τα εύρουν και οι ίδιοι μπροστά τους όταν έλθει και πάλι η ώρα της εξουσίας και τότε θα ζητούν και αυτοί με την σειρά τους συναίνεση και βεβαίως δεν θα ευρίσκουν.
Ο γράφων είναι ως απόστρατος και ο ίδιος συνταξιούχος και γνωρίζει οτι θα υποστεί και νέες περικοπές.Τις αποδέχομαι αγόγγυστα αν είναι να σωθεί η χώρα.Αυτήν την απλή σκέψη δεν μπορεί να αποδεχθεί και η Ν.Δημοκρατία,αν στην θέση της λέξης”περικοπή”που αφορά εμένα θέσει την λέξη”πολιτικό κόστος”,πράγμα που αφορά αυτήν;Για την σωτηρία της χώρας μιλάμε,όχι για πέντε δράμια πολιτικού κόστους.Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να συμπράξει με την σημερινή Κυβέρνηση δίνοντας προς έξω και μέσα ενός ισχυρού σήματος υπευθυνότητος,πολιτικού ήθους και δείγματος συναίνεσης στα σοβαρά,ώστε να έχει πρόσωπο κάποια στιγμή στο μέλλον να ζητήσει το ίδιο.Πιστέψτε,οι σοβαροί πολίτες θα το εκτιμήσουν καλύτερα,παρά μια στείρα εγωιστική και χαιρέκακη άρνηση,η οποία ουδένα βοηθά.
Ιωάννης Ξηρός
Ταξίαρχος ε.α.
Μέλος της Δράσης
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Ομιλία για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016

Συζητάμε τον προϋπολογισμό του 2016 σε μία περίοδο που δεν είναι εύκολη για την ελληνική οικονομία. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο πρώτος της προϋπολογισμός να έχει κοινωνικό πρόσημο και δημοσιονομική ισορροπία. Δεν είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε μία δύσκολη κατάσταση, με ευχολόγια και ζητωκραυγές. Με πολύ μετριοπαθείς προβλέψεις, λιγότερο αισιόδοξες από αυτές της Κομισιόν για τα μακροοικονομικά μεγέθη, δομήσαμε έναν προϋπολογισμό που, με βάση τις υπάρχουσες δυνατότητες και τους περιορισμούς, δεν είναι ταξικά ουδέτερος, αλλά χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη, καθολικότητα και αναδιανεμητικό πνεύμα.
Ο προϋπολογισμός είναι αποτέλεσμα ενός χρόνου σκληρών διαπραγματεύσεων και ασταμάτητης εργασίας από όλα τα αρμόδια υπουργεία, με σκοπό να γίνει η καλύτερη και σωστότερη διαχείριση όσων μέσων έχουμε για μία κατανομή που θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Έννοιες, όπως το κοινωνικό κράτος και η αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που την περασμένη πενταετία είχαν θαφτεί κάτω από τα μέτρα της λιτότητας, τώρα συμβαδίσουν με τη προσπάθεια για ανάπτυξη. Σε καμία περίπτωση η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Δεν θα πάψουμε, όμως να παλεύουμε για κάτι καλύτερο. Αυτή την εντολή έδωσε ο λαός το Σεπτέμβρη: Διατηρώντας τη χώρα στην ευρωπαϊκή της πορεία, τιμώρησε το παλιό πολιτικό σύστημα και έδωσε την ευκαιρία στην αριστερά και το ΣΥ.ΡΙΖ.Α να διαχειριστεί αυτή την κρίση. Αυτό κάνουμε και από αυτό θα μας κρίνει πάλι ο λαός και η ιστορία.
Αν δούμε λοιπόν το δημοσιονομικό στόχο, για το δύσκολο, μεταβατικό για την οικονομία έτος του 2016, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 0,5% του ΑΕΠ (850εκ. €). Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να δεχτεί 4,5%, περίπου δηλαδή 7 δις € μέτρα που θα αναγκαζόμασταν να υποστούμε. Νομίζω η διαφορά είναι εμφανής. Έχει νόημα τη χρονιά που ουσιαστικά γίνονται αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, οι στόχοι να είναι εφικτοί.
Όσες περικοπές αναγκαζόμαστε να κάνουμε δεν είναι οριζόντιες, αλλά στοχευμένες. Δεν στρεφόμαστε άμεσα ενάντια σε μισθούς, συντάξεις και προνοιακά δικαιώματα, πολύ απλά γιατί αυτή η λογική απέχει πολύ από τη δική μας ιδεολογία. Κάποιοι εδώ μέσα είναι με τη συνταγή της λιτότητας, όπως και πολλοί από τους εταίρους μας. Η ιστορία, και μάλιστα η πολύ πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι η λιτότητα δεν είναι λύση. Ψήγματα αμφισβήτησης της λιτότητας, που αναλαμβάνουμε περήφανα την «ευθύνη» ότι τα προκαλέσαμε εμείς, μαζί με τη συσσωρευμένη αντίδραση των λαών της Ευρώπης σε αυτή τη καταπίεση, δείχνουν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος.
Θα κάνουμε λοιπόν ότι μπορούμε! Αυξάνονται στα 823 εκ € οι επιπρόσθετες κοινωνικές δαπάνες, δίνονται 62εκ. € για τη κάλυψη ανασφάλιστων, δωρεάν μετακίνηση ανέργων, επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Στην υγεία, έπειτα από 5 χρόνια έχουμε για πρώτη φορά προσλήψεις. Επίσης έχουμε αύξηση επιχορήγησης στα νοσοκομεία 300εκ. € και στις προμήθειες 36εκ. €. Επιπλέον έχουμε αύξηση κατά 350 εκ. € στις δημόσιες επενδύσεις. Σωστή διαχείριση των ΕΣΠΑ με επίσπευση, απένταξη και μεταφορά έργων ώστε να σταματήσει το μαύρο καθεστώς της μίζας που ίσχυε και η εσκεμμένη καθυστέρηση με κίνδυνο να χαθούν τα έργα.
Να σημειώσουμε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής έχει μπει σε χρόνο ενεστώτα. Έχουμε την νέα λίστα της Βεστφαλίας-Ρηνανίας, έχουν ελεγχθεί 384 offshore και βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 129,5 εκατ. € και τα φορολογικά έσοδα το 2015 αυξήθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 25% από 21% τα προηγούμενα χρόνια. Και προφανώς όσο αποδίδουν αυτά τα ισοδύναμα, η Κυβέρνηση θα κάνει κινήσεις για τη μείωση των άδικων φόρων.
Δυσάρεστο μέτρο είναι η ενσωμάτωση στο προϋπολογισμό εξοικονόμησης κατά μια μονάδα του ΑΕΠ από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, ένα μεγάλο μέρος (0,6%) έχει καλυφθεί, ότι μένει δεν θα γίνει με οριζόντια περικοπή κύριων συντάξεων, όπως ήταν μέχρι πρόσφατα η πρακτική, αλλά με το καλύτερο δυνατό επιστημονικό τρόπο για τη διάσωση και εξυγίανση ενός ασφαλιστικού συστήματος που κουβαλάει αμαρτίες 40 χρόνων. Η αντιπολίτευση αλήθεια γιατί αρνείται το διάλογο? Γιατί βάζουν το κοντόφθαλμο και μικροπολιτικό τους συμφέρον πάνω και από τα συμφέροντα των σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων? Αυτοί που έθρεψαν κομματικά εκείνους που έκαναν τα μεγάλα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου και των δομημένων ομολόγων, που τσάκισαν τα ταμεία με το PSI αρνούνται τώρα κάθε ευθύνη. Δεν πειράζει συνάδελφοι, θα τα βγάλουμε εμείς τα κάστανα από τη φωτιά.
Δεν είμαστε εδώ για να ωραιοποιήσουμε τα πράγματα, αλλά για να σώσουμε ότι μπορούμε και να διασφαλίσουμε ότι η χώρα θα μπει πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός, ισορροπημένος και επιστημονικά καταρτισμένος και για πρώτη φορά έχει κοινωνικό πρόσημο και για αυτό τον υπερψηφίζω. Έχουμε πολλούς αγώνες ακόμη μπροστά μας.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ