20.8 C
Trikala
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Όλη η Πολιτική Δραστηριότητα στα Τρίκαλα-Κομμάτων, Πολιτικών Οργανώσεων, Κινημάτων, Σωματείων, Βουλευτών, Άρθρα

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ!

- Advertisement -

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!
Έξω ο αρχιμακελάρης των λαών
από τη χώρα!

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Μια νέα μεγάλη πρόκληση για το λαό και τη νεολαία αποτελεί η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, στις 15-16 Νοέμβρη και η προετοιμασία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να τον υποδεχτεί με ανοιχτές αγκαλιές. Πρόκληση που αφορά τόσο το ουσιαστικό περιεχόμενο της επίσκεψης όσο και την επιλογή του τριήμερου γιορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για την πραγματοποίησή της.

Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι καθόλου τυχαία. Όπως και πέρυσι (με την προγραμματισμένη επίσκεψη Κέρι, που τελικά αναβλήθηκε), έτσι και φέτος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδέχεται να γίνει το τριήμερο του γιορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ένα πεδίο προκλητικής αντιστροφής της πραγματικότητας:
– Θέλουν να παρουσιάσουν τους μεγαλύτερους φονιάδες των λαών ως φίλους, και την αμερικάνικη ιμπεριαλιστική πολιτική ως στοιχείο προώθησης των συμφερόντων του λαού και της χώρας.
– Θέλουν να νομιμοποιήσουν στις λαϊκές συνειδήσεις την πολιτική της εξάρτησης που φέρνει συνεχώς νέα δεινά για το λαό. Θέλουν να την παρουσιάσουν ως δήθεν μονόδρομο ή ακόμα και διέξοδο.
– Θέλουν να παρουσιάσουν ως «εκτός τόπου και χρόνου» τα γνήσια αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού και τους μεγαλειώδεις αγώνες που έχει δώσει ενάντια στα αμερικανονατοϊκά συμφέροντα που έφεραν στη χώρα τη χούντα της επταετίας 1967-74 και συνεχίζουν να την οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια.
Πρόκειται για μια χυδαία έκφραση του “ανήκουμε στη Δύση” που δήλωσε ο Τσίπρας πριν την κυβερνητική ανέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα σε μια περίοδο επικίνδυνων οξύνσεων των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων:
– Με τις αντιπαραθέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας να οξύνονται παραπέρα γύρω από το συριακό.
– Με τους τυχοδιωκτισμούς στα ελληνοτουρκικά να δίνουν και να παίρνουν και όχι μόνο με τη στάση του Ερντογάν, αλλά και με δηλώσεις ντόπιων πολιτικών παραγόντων, που συμπληρώνουν την κυβερνητική φιλολογία περί της Ελλάδας ως παράγοντα πολιτικής σταθερότητας (τρομάρα της!) στην ευρύτερη περιοχή.
– Με το μετεκλογικό τοπίο στις ΗΠΑ να είναι βέβαιο ότι θα σηματοδοτηθεί από μια πιο επιθετική-φιλοπόλεμη στάση των ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι και ο Τραμπ καταγγέλλει τη Χίλαρι για φιλοπόλεμη στάση που θα φέρει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

– Οι πραγματικές αιτίες της επίσκεψης Ομπάμα στη χώρα δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα του λαού μας. Συνδέονται με την εξασφάλιση της ευθυγράμμισης (ή και υποταγής) των κυβερνήσεων της περιοχής (Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος κ.λπ.) με τα αμερικάνικα σχέδια. Αυτό που θα απαιτήσει ο εκπρόσωπος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού θα είναι η μεγαλύτερη πρόσδεση στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, η απρόσκοπτη υπηρέτηση των αμερικανονατοϊκών σχεδίων για την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η απρόσκοπτη χρήση της γης, της θάλασσας και του αέρα της χώρας για τις εφορμήσεις των αμερικανονατοϊκών στρατευμάτων ενάντια στους λαούς των γειτονικών χωρών.
Επιπλέον, επιδιώκει να βάλει ακόμα πιο έντονη τη σφραγίδα των ΗΠΑ στα ντόπια πολιτικά πράγματα, αλλά και συνολικότερα στα πολιτικά πράγματα της ΕΕ, και σε αντιπαράθεση με την πολιτική της Γερμανίας.

– Η προσπάθεια του ντόπιων αστικών δυνάμεων, και ιδιαίτερα της κυβέρνησης (που δέχτηκε σοβαρό πλήγμα από την απόφαση του ΣτΕ), να αρπαχτούν από την επίσκεψη Ομπάμα ως “σανίδα σωτηρίας” στα πολιτικά τους αδιέξοδα, αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» για τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να το εκμεταλλευτούν δεόντως, απαιτώντας και τα αντίστοιχα ανταλλάγματα. Ανταλλάγματα που και τα δεσμά της εξάρτησης από τις ΗΠΑ θα σφίξουν περισσότερο, αλλά και τους κινδύνους για το λαό θα πολλαπλασιάσουν, έναντι ασήμαντων ανταλλαγμάτων, όπως για παράδειγμα κάποιες υποσχέσεις σχετικά με την περίφημη διευθέτηση του χρέους.

– Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί το δημοκρατικό κόσμο της χώρας, τη νεολαία, τις οργανώσεις της Αριστεράς, να πάρουν πρωτοβουλίες μαζικής καταγγελίας αυτής της προκλητικής επίσκεψης. Να τον υποδεχτούμε όπως αρμόζει στους φονιάδες των λαών! Απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας να διαδηλώσουμε μαζικά και να δηλώσουμε σε όλους τους τόνους ότι ο εκπρόσωπος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ!
43 χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου το πνεύμα του αγώνα για ανεξαρτησία είναι ζωντανό! Τιμώντας αυτό το πνεύμα και καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική της εξάρτησης και της υποταγής, να βγούμε μαζικά στους δρόμους ενάντια σε αυτόν που ματοκύλισε τη Λιβύη και ματοκυλά τη Συρία, ενάντια σε αυτόν που πίσω από το προσωπείο του «δημοκράτη» στήριξε την επέμβαση στην Ουκρανία και τη νέα φασιστική κυβέρνησή της, ενάντια σε αυτόν που υπηρέτησε για οκτώ χρόνια τη μεγαλύτερη φονική μηχανή της ανθρώπινης Ιστορίας.
Καλούμε το λαό να βγει μαζικά στους δρόμους και να διαδηλώσει για το δικαίωμά του στην ανεξαρτησία, για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για να φύγουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις και τα πυρηνικά, για να σταματήσει κάθε συμμετοχή και διευκόλυνση της χώρας στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια, για να σταματήσει η χώρα μας να είναι τόπος εξόρμησης των φονιάδων των λαών!

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!
ΕΞΩ ΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί μεγάλη πολιτική ήττα των κ.κ. Τσίπρα – Παππά. Το νομοθετικό πλαίσιο που συναποφάσισαν και ψηφίστηκε με θέρμη από τους βουλευτές της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κρίθηκε ως αντισυνταγματικό, αφού αφαιρούσε από το διαρκές όργανο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) τις αποκλειστικές του αρμοδιότητες σχετικά με τη ρύθμιση του ραδιο-τηλεοπτικού τοπίου.
Ταυτόχρονα, η απόφαση συμβάλλει στη διατήρηση του κεκτημένου του Συντάγματος σε ό,τι αφορά στην ελευθεροτυπία και την ανάθεση της ρύθμισης των σχετικών με αυτή στην ανεξάρτητη αρχή, όπως ο συνταγματικός νομοθέτης επιδιώκει με το άρθρο 15 παρ. 2 του ισχύοντος Συντάγματος.
Ελπίζαμε ότι η κρίση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα οδηγούσε την κυβερνητική πλειοψηφία σε αναδίπλωση (είναι συνηθισμένη σ’ αυτά άλλωστε) και θα καθιστούσε τους εμπνευστές της ρύθμισης κ.κ. Τσίπρα και Παππά πιο εγκρατείς στο εξής. Φευ. Από της ανακοίνωσης της κρίσης του Δικαστηρίου για την αντισυνταγματικότητα και μέχρι σήμερα, κυριολεκτικά «δεν τους προλαβαίνουμε», καθώς έχουν επιδοθεί σε μια μεταξύ τους κόντρα για το ποιος θα μας πείσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ο σεβασμός της διάκρισης των εξουσιών και η ύπαρξη – λειτουργία κράτους δικαίου στην Ελλάδα απλά δεν υπάρχουν.
Το διάγγελμα της κυβερνητικής εκπροσώπου κας. Γεροβασίλη και η αναφορά σε «Δικαστήριο που έχει κρίνει κατά το παρελθόν συνταγματικά τα μνημόνια και το καταστροφικό για τα ασφαλιστικά ταμεία P.S.I.», οι δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη περί δικαστικού πραξικοπήματος, οι προτροπές του αναπληρωτή γραμματέα των ΑΝΕΛ στον πρωθυπουργό και το συνεταιράκι του κ. Καμμένο «τσακίστε τους» και η ανάληψη άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας με την οποία επιδιώκεται να παρακαμφθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας από τον κ. Τσίπρα, παρέχοντας απόλυτη προσωπική κάλυψη στον αντ’ αυτού κ. Παππά, χωρίς προηγουμένως να περιμένουν να δουν το σκεπτικό και διατακτικό της απόφασης του Δικαστηρίου, δημιουργούν καθεστώς θεσμικού ζόφου.
Αμφισβητούν το θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης, απαξιώνουν με τα λόγια και τις πράξεις τους τη λειτουργία και τη σημασία της, προκαλούν ευθεία σύγκρουση της εκτελεστικής με τη δικαστική εξουσία. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 που υπάρχει τέτοιο σκηνικό έντασης με τη Δικαιοσύνη.
Ως Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τρικάλων, καλούμε τον κ. Τσίπρα να απαλλάξει τον κ. Παππά από τα καθήκοντά του ως Υπουργού άμεσα, να απέχει από οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία που παρακάμπτει ουσιαστικά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να επιδιώξει σύμπραξη με την αντιπολίτευση για τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., αφού επιστρέψει σ’ αυτό τις αρμοδιότητές του εκ του Συντάγματος και να αφήσει την ανεξάρτητη αυτή αρχή να ενεργήσει ως οφείλει για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου σύμφωνα με τους κανόνες της εγχώριας συνταγματικής τάξης και αυτούς του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια της Κυβέρνησης σχετικά, θα συνιστά περαιτέρω παραβίαση συνταγματικών διατάξεων, διατάραξη του κράτους δικαίου και κατάλυση της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Είναι ατομική και συλλογική υποχρέωση όλων των πολιτών που πιστεύουν στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την σταθερή πορεία της Πατρίδας μας να αντιδράσουν στο όνομα του Συντάγματος.-
Εκ της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τρικάλων

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί παγκόσμιο ορόσημο στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Ο Ελληνικός λαός, στο Έπος του 1940, με μνημειώδη εθνική ομοψυχία, πολέμησε γενναία και χάρισε την πρώτη νίκη σε ολόκληρη την Ευρώπη ενάντια στη ναζιστική μηχανή. Οι λαοί της Ευρώπης εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της Ελλάδας και σχημάτισαν ένα ισχυρό μέτωπο ενάντια στη θηριωδία των δυνάμεων Κατοχής.

Σήμερα, αν και η ενωμένη Ευρώπη έχει ξεπεράσει τα τραύματα της ναζιστικής περιόδου και οι λαοί της προχωρούν μπροστά, πλανάται και πάλι το φάντασμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Η μάχη ενάντια στο μίσος και στον εθνικισμό είναι διαρκής και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για επανάπαυση και καθησυχασμό.

Σε ότι αφορά την περιοχή μας, τα Τρίκαλα πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος στη μάχη ενάντια στους κατακτητές. Όμως, έγραψαν και τις πιο χρυσές σελίδες στο Έπος της Εθνικής Αντίστασης. Αυτή η παρακαταθήκη μας οδηγεί και σήμερα. Ο λαός των Τρικάλων βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης και της φιλοξενίας. Με αυτές τις κατευθύνσεις θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε παλεύοντας για πρόοδο, προκοπή και χειραφέτηση.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο. Όχι μόνο γιατί βυθίζεται καθημερινά από το αδιέξοδο μνημονιακό «οδοστρωτήρα», αλλά και γιατί εντείνεται σε απίστευτο βαθμό η τουρκική επιθετικότητα και ο αναθεωρητισμός της μέχρι και αυτής της Συνθήκης της Λωζάννης, μια ισχυρά διεθνή Συνθήκη, χωρίς νομικά κενά, που αποτελεί και την ιδρυτική πράξη του σημερινού Τουρκικού Κράτους!!!
Ιστορικά από την απελευθέρωσή της, το 1830, η Ελλάδα δέχτηκε προσβολή της εδαφικής της ακεραιότητας και των εν γένει δικαιωμάτων της από τη γείτονα χώρα, πάντα όταν τελούσε σε κατάσταση αδυναμίας σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Η πορεία των τελευταίων ετών μέσω της μνημονιακής «κηδεμονίας», που οδηγεί στην μετατροπή της χώρας σε «αποικία χρέους» του Βερολίνου δικαιώνει δυστυχώς με δραματικό τρόπο την οδυνηρή πρόβλεψη, που έκανε ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος, Παναγιώτης Κονδύλης, το 1993 στο επίμετρο του βιβλίου του «Θεωρίας του Πολέμου» ότι θα κινδυνεύσει η χώρα μας σε εθνικό επίπεδο, όταν θα αναζητήσει οικονομικό «προστάτη» εντός της Ευρώπης, εννοώντας την Γερμανία, καθ’ όσον είναι γνωστό ότι από την ίδρυση του ενιαίου Γερμανικού Κράτους μέχρι και σήμερα, άλλοτε εμφανώς και άλλοτε αφανώς, υπάρχει απόλυτη ταύτιση των στρατηγικών γεωπολιτικών στοχεύσεων Βερολίνου-Άγκυρας.
Σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Αποδυναμωμένη οικονομικά με ηγεσίες σε πολιτικό, οικονομικό και πνευματικό επίπεδο κατώτερες των εθνικών και κοινωνικών περιστάσεων, έτοιμων να «αποικιοποιήσουν» περαιτέρω την χώρα, αρκεί να διατηρήσουν τα προνόμιά τους, τα οποία πλέον αποτελούν «δηλητηριώδη καρφιά» στο «σώμα» της.
Είναι τραγικό να μη σημαίνει συναγερμό στην Αθήνα, και γενικά στην Ελλάδα, μετά τις επανειλημμένες δηλώσεις του Ερντογάν περί πλήρους αναθεώρησης των διπλωματικών και ιστορικών κεκτημένων υπέρ μιας μεγάλης Τουρκίας που ξεπερνάει τον σημερινό εθνικό της χώρο. Συναγερμός που θα έπρεπε να σημάνει άμεση αξιοποίηση όλων των στρατηγικών συνεργασιών της χώρας, επιθετική διπλωματική πολιτική προς όλες τις κατευθύνσεις και, κυρίως, ισχυροποίηση της στρατιωτικής αμυντικής θωράκισης του Αιγαίου, έξω από τα στενά πλαίσια των ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών σχεδιασμών.
Η αιτία μιας τέτοιας αφύπνισης από το λήθαργο της Αθήνας, καθώς και η πλήρης νομιμοποίηση μιας άλλης πολιτικής ,αποτελούν οι δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος βάζει «φωτιά» στην ευρύτερη περιοχή. Μπορεί να είναι αλήθεια, ότι μέσω αυτών των δηλώσεων προσπαθεί να εξαγάγει το εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας προς τα έξω, πλην ,όμως, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς την σταθερή παντουρκική και νεοοθωμανική αντίληψη που διατυπώθηκε παλιότερα από τον Οζάλ και επικυρώθηκε ιδεολογικά στα πρώτα χρόνια των κυβερνήσεων Ερντογάν από τον Νταβούτογλου. Δεν πρόκειται, δηλαδή, απλά για επικοινωνιακές διακηρύξεις αλλά για την βαθιά πίστη του σημερινού τουρκικού κατεστημένου, έχοντας τις «ευλογίες» του βαθέως Βερολίνου και την ανοχή της υπερδύναμης των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται στην φάση της αποδόμησης της ως παγκόσμιας «αυτοκρατορικής δύναμης».
«Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» δήλωσε, κατά τη νέα προκλητική εμφάνισή του ο Ερντογάν και υποστήριξε ότι η χώρα του έχει ιστορικό δικαίωμα να έχει λόγο σε μία ευρύτερη γεωγραφία που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη και εκτείνεται μέχρι… τη Σιβηρία, «αδελφές περιοχές»: «Θα πρέπει να απαρνηθούμε την ταυτότητά μας εάν θεωρήσουμε ότι δεν μας αφορά το τι συμβαίνει από τη Γάζα έως την Σιβηρία, όπου μιλάμε την ίδια γλώσσα και μοιραζόμαστε τον ίδιο πολιτισμό».
Πρόσθεσε, δε, ότι «τη στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτά τα μέρη, θα είναι στιγμή που θα έχουμε παραιτηθεί από την ανεξαρτησία και το μέλλον μας. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία. Η Τουρκία, μαζί με τους 79 εκατομμύρια πολίτες της, έχει ευθύνη απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια της με τα οποία έχει βαθείς ιστορικούς, πολιτισμικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς».
Τι άλλο ,άραγε, πρέπει να ειπωθεί για να αφυπνιστεί η Ελλάδα, πριν οδηγηθεί σε απόλυτο αυτοχειριασμό της.

«Σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Αποδυναμωμένη οικονομικά με ηγεσίες σε πολιτικό, οικονομικό και πνευματικό επίπεδο κατώτερες των εθνικών και κοινωνικών περιστάσεων, έτοιμων να «αποικιοποιήσουν» περαιτέρω την χώρα, αρκεί να διατηρήσουν τα προνόμιά τους, τα οποία πλέον αποτελούν «δηλητηριώδη καρφιά» στο «σώμα» της.»

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Συνεδρίασε στις 24/10/2016 το Περιφερειακό Συντονιστικό Συμβούλιο Θεσσαλίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στo πλαίσιο των οργανωτικών αποφάσεων του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου.

Το συγκεκριμένο όργανο ορίσθηκε με παλαιότερη απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου και αποτελείται από τους: Αναστασίου Θεόφιλο, Αγορίτσα Φανή, Αλατά Λεωνίδα, Αλεξάκο Φώτη, Καπράνα Γιώργο, Καραμπάτσα Κώστα, Καρκανιά Γιώργο, ΚασοπούλουΛώρεν, Κόσσυβα Κατερίνα,Λαμπρινίδη Φώτη, Λουφόπουλο Δημήτρη, Νοτόπουλο Βαγγέλη, Νταγιάννη Αιμίλιο, Οικονόμου Νατάσσα, Πασχόπουλο Γιώργο, Πάτρα Παναγιώτη, Τασσοπούλου Κατερίνα, Τσαλαπόρτα Κώστα, Ψύρρα Θωμά.

Μετά από συζήτηση που έγινε σε εξαιρετικά ενωτικό και δημιουργικό κλίμα, το Περιφερειακό Συντονιστικό Συμβούλιο Θεσσαλίαςτης ΔΗ.ΣΥ. κατέληξε ομόφωνα στα παρακάτω:

  • Η δημιουργία ενός αυτόνομου, ενιαίου και ισχυρού φορέα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας που θα λειτουργήσει ως τρίτος ενδιάμεσος πόλος ανάμεσα σε Σύριζα και ΝΔ, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση της Δημοκρατικής Παράταξης και της Χώρας.
  • Είναι απαραίτητη η διεύρυνση της ΔΗ.ΣΥ. με όσους αποδέχονται το πολιτικό πλαίσιο που έχουμε θέσει, χωρίς αποκλεισμούς.
  • Πρέπει το ταχύτερο δυνατό να οδηγηθούμε σε Συνέδριο διότι υπάρχει ο κίνδυνος να μας προλάβουν οι πολιτικές εξελίξεις.
  • Άμεση εφαρμογή της απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου (4/10/16) για:
    • Ενεργοποίηση Νομαρχιακών Συντονιστικών οργάνων σε κάθε περιφερειακή ενότητα και συγκρότηση πυρήνων της της ΔΗ.ΣΥ. σε δημοτικό και κλαδικό επίπεδο, ώστε το εγχείρημα να αποκτήσει επαφή με την κοινωνία και να οδηγηθούμε στο συνέδριο με δυναμική συμμετοχής της βάσης.
    • Διοργάνωση θεματικών περιφερειακών εκδηλώσεων στο τρίπτυχο ανάπτυξη, καθημερινότητα και κοινωνική προστασία.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Νίκος Διακουλάκης που είναι ο σύνδεσμος του Κεντρικού με το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας της ΔΗ.ΣΥ. Στο τέλος δε της συνεδρίασης ορίστηκε πενταμελής Γραμματεία για την καλύτερη λειτουργία και το συντονισμό των εργασιών του οργάνου.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ» ΣΤΗΝ Τ.Α.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
Γράφει ο Δημήτρης Παπαθανασίου, Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Τρικκαίων
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή»
Χρόνια τώρα διαπιστώνουμε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κοινωνική , οικονομική και θεσμική κρίση της μεταπολιτευτικής της ιστορίας, στη διάρκεια της οποίας οι μνημονιακές πολιτικές έχουν ισοπεδώσει την αυτοδιοίκηση, που μπήκε στο στόχαστρο δύο αλληλένδετων πολιτικών σχεδιασμών, τόσο του «Καλλικράτη» , όσο και των αλλεπάλληλων μνημονίων, με αποτέλεσμα να υποστεί βαρύτατα πλήγματα τόσο ως προς την οικονομική της αυτοτέλεια όσο όμως και ως προς την υπόσταση της και τη δημοκρατική της λειτουργία.
Η κρίση αυτή στην Τ.Α. γιγαντώθηκε μέσα από το τρίτο μνημόνιο, που οδήγησε στην ολική κατάρρευση των ΚΑΠ, στην αποδυνάμωση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου και συνεχίζεται ολοένα και με πιο εντατικούς ρυθμούς, αφού οι παρακρατηθέντες πόροι ξεπερνούν τα 10 δις ευρώ.
Η κυβέρνηση αθετώντας και τις προγραμματικές δεσμεύσεις της, αρνείται κάθε διάλογο για αναγνώριση της παρακράτησης καθώς και οποιασδήποτε ρύθμισης για τις οφειλές αυτές, καταπατώντας κάθε συνταγματική της υποχρέωση. Όσοι την ακολουθούν στον μνημονιακό της κατήφορο για τις επιλογές της στο χώρο της Τ.Α σωπαίνουν, συναινώντας στην πολιτική αυτή.
Ταυτόχρονα η αποστέρηση των τοπικών κοινωνιών από ανεκτίμητα κοινωνικά αγαθά, όπως η ενέργεια, ο αιγιαλός, οι υποδομές, το νερό κ.λ.π. αποτελεί θεμελιώδη επιδίωξη της κυβέρνησης και των δανειστών, οδηγώντας στην ουσιαστική κατάργηση της αυτοδιοίκησης σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας .
Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο το τελευταίο διάστημα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης άνοιξε το θέμα του «νέου θεσμικού πλαισίου για την αυτοδιοίκηση» και μάλιστα με πρόθεση να γίνει νόμος ως τα τέλη Νοέμβρη. Από τα κείμενα που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής από το υπουργείο εσωτερικών και τις επιτροπές που έχουν συσταθεί δεν υπάρχει πολιτική βούληση για αμφισβήτηση των μνημονίων και ανατροπή του «Καλλικράτη». Οι εισηγήσεις του υπουργείου κινούνται στο γενικότερο σχεδιασμό εφαρμογής των μνημονίων, των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για συνεχή και αυξανόμενο περιορισμό των κοινωνικών δαπανών. Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάργηση των κοινωνικών δομών για την «αντιμετώπιση της φτώχειας» .
Το χειρότερο είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πληθήνει οι απόψεις και οι αντίστοιχες προτάσεις για την δήθεν «αυτοτέλεια» της Τ.Α. χρησιμοποιώντας αποκλειστικά στο εξής ίδιους πόρους, αφού το κράτος όπως ισχυρίζονται δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προτείνεται να δοθεί εξ’ ολοκλήρου ο αντιλαϊκός και αντισυνταγματικός φόρος ΕΝΦΙΑ στην Τ.Α ενεργοποιώντας δικούς της μηχανισμούς είσπραξης.
Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι πληθαίνουν οι προσπάθειες νεοφιλελεύθερης έμπνευσης και εφαρμογής που θα οδηγήσουν τις υπηρεσίες των δήμων σε πλήρη ιδιωτικοποίηση με πρόσθετα βάρη στους δημότες, με τη παράλληλη μετατροπή των υπηρεσιών των δήμων σε καθαρά φορομπηχτικούς μηχανισμούς. Η δημοτική αρχή Παπαστεργίου ήδη τις εφάρμοσε μέσα από τις κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών των δημοτών, αλλά και τον καταλογισμό υψηλών οικονομικών ανταλλαγμάτων σε ερασιτεχνικά σωματεία για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων .
Είναι ξεκάθαρο ότι όποια αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Τ.Α προϋποθέτει ανατροπή των μνημονίων και των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται και στην Τ.Α, προϋποθέτει συνολικά αντικατάσταση του «Καλλικράτη», αφού ο συγκεκριμένος νόμος σχεδιάστηκε εξαρχής με άξονα τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις για λιτότητα και «λιγότερο κράτος». Λιγότερο κράτος στις κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, αλλά περισσότερο κράτος όσον αφορά στον γραφειοκρατικό κεντρικό έλεγχο.
Για να προωθηθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει πραγματικά ανάγκη η Τ.Α και οι δημότες, προϋπόθεση είναι η οικοδόμηση ενός κοινωνικού μετώπου αντίστασης, αλληλεγγύης και ανατροπής των μνημονιακών δεσμεύσεων από την αυτοδιοίκηση, τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες.
Ο ριζικός επαναπροσδιορισμός της αυτοδιοίκησης δεν μπορεί παρά να αποτελεί μία συστηματική προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της δημοκρατίας, της κοινωνικής συμμετοχής και της όξυνσης της πολιτικής έκφρασης και δράσης.
Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι αδήριτη ανάγκη η ψήφιση ενός νέου Νόμου – Πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον οποίο θα διασφαλίζονται:
• Η χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ ώστε αφενός να καλυφθεί το τεράστιο σημερινό έλλειμμα πρωτογενούς δημοκρατίας και αφετέρου οι ΟΤΑ να γίνουν πιο αποτελεσματικοί προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
• Η αποκέντρωση και ο σαφής επιμερισμός των αρμοδιοτήτων κάθε επιπέδου διοίκησης
• Η επαρκής και επακριβής κατανομή των πόρων
• Ο βαθύς εκδημοκρατισμός της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι Δήμοι θα πρέπει να είναι συν-διαμορφωτές και διαχειριστές του κοινωνικού κράτους. Η τοπική πολιτική εξουσία και διοίκηση θα μπορεί να παρεμβαίνει και να απαντά αποτελεσματικά στα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το σύνολο των τομέων που αφορούν κοινωνικές δράσεις – κοινωνική συνοχή, χωροταξία, περιβάλλον, χρήσεις γης, τοπική ανάπτυξη, σχέσεις διοικητικής μορφής Δημοσίου – πολίτη θα περάσουν στην αρμοδιότητα των Δήμων, στο πλαίσιο ενός ενιαίου, ισόρροπου, εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού.
Ο πιο κρίσιμος όμως παράγοντας είναι η εξασφάλιση της οικονομικής επάρκειας και αυτοτέλειας των ΟΤΑ. που θα πρέπει να διαπερνά το «νέο πολιτικό συμβόλαιο» μεταξύ κράτους και Τ.Α., στο οποίο θα προσδιορίζονται ως δύο διακριτοί ισότιμοι πόλοι ενός ενιαίου πολιτικού και διοικητικού συστήματος.
Η άρρηκτη σχέση ανάμεσα στους πόρους και στις αρμοδιότητες πέρα από εχέγγυο θεσμικής αυτοτέλειας και οικονομικής βιωσιμότητας των ΟΤΑ, λειτουργεί και ως δικλείδα ασφαλείας απέναντι στα σχέδια μετατροπής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αποκεντρωμένο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Για αυτό το σκοπό θα απαιτηθεί βαθύς εκδημοκρατισμός ώστε να λειτουργήσει η άμεση δημοκρατία και η συλλογική ευθύνη και να απορριφθούν οι μονοπρόσωπες, συγκεντρωτικές εκτελεστικές εξουσίες, να προβλεφθούν οι συμμετοχικοί θεσμοί και παρεμβάσεις ως αναπόσπαστο και δομικό συστατικό μέρος της θεσμικής και πολιτικής λειτουργίας της ΤΑ., να εφαρμοστεί η απλή αναλογική σε όλα τα επίπεδα εκλογής και αντιπροσώπευσης, διότι το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα που αποδίδει τα 3/5 των εδρών στον συνδυασμό που πλειοψήφησε αλλοιώνει την αναλογική αντιπροσώπευση, ώστε με άλλα λόγια να επιτευχθεί η ουσιαστική και τυπική αναβάθμιση των συλλογικών οργάνων και να καταστούν χώροι επεξεργασίας και λήψης όλων των αποφάσεων , αλλά και ελέγχου της υλοποίησής τους.
Πρωτεύουσα προϋπόθεση για να οδηγηθούμε σε αυτό το νέο «πολιτικό συμβόλαιο» κράτους –αυτοδιοίκησης, βαδίζοντας πάνω στα αριστερά προτάγματα και όχι ακολουθώντας τις γραφειοκρατικές διαδρομές των υπουργείων , είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών και η μαζικοποίηση της συμμετοχής των πολιτών στις αυτοδιοικητικές διεργασίες. Χωρίς αυτούς τους απαραίτητους όρους, το μέλλον στην τοπική αυτοδιοίκηση προδιαγράφεται σκοτεινό.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ο λαός δεν ξεχνά. Στις κρίσιμες καμπές της ζωής και της ιστορίας μας αντλούμε δυνάμεις και αυτοπεποίθηση απ’ τις μεγάλες αγωνιστικές παραδόσεις μας.
Ανάμεσα στις παραδόσεις αυτές ξεχωρίζει το μεγαλείο του κινήματος της Αντίστασης των λαών, της πάλης για ελευθερία απέναντι στην φασιστική πανούκλα. Απέναντι στο πισωγύρισμα της ιστορίας, στα «μεσάνυχτα του αιώνα», το Ολοκαύτωμα, την εξόντωση κάθε φωνής που αντιστέκεται, την κτηνωδία. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε βαρύ τίμημα. 300.000 πεθάνανε από την πείνα, τα μπλόκα, τις μαζικές εκτελέσεις και τους πυρπολισμούς χωριών και πόλεων.
Παρά την πείνα και την εξαθλίωση, παρά την τρομοκρατία και τις εκτελέσεις, το πρώτο μαζικό κίνημα Αντίστασης στην Ευρώπη έμελλε να γεννηθεί στην χώρα μας. Με μαχητικές απεργίες στην Αθήνα και δυνατό αντάρτικο στην ύπαιθρο, με επί κεφαλής τις δυνάμεις του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, ενάντια στους γερμανούς καταχτητές, τους ντόπιους υποτακτικούς και επιχειρηματίες συνεταίρους τους, τους μαυραγορίτες και τους μεταξικούς ταγματασφαλίτες της Κατοχής. Το εργατικό – λαϊκό κίνημα και οι οργανώσεις του μπήκαν μπροστά στην μάχη για για την σωτηρία «απ’ την πείνα – κι’ απ’ τη σκλαβιά» αλλά και την συνολική κοινωνική απελευθέρωση, με το όπλο στο χέρι! Στο διώξιμο του φασίστα κατακτητή, όχι για να γυρίσουμε στον Παπανδρέου, τον βασιλιά και τους αστούς πολιτικάντηδες που έφυγαν από την μάχη, αλλά στην «Λαοκρατία». Στην πρώτη κυβέρνηση που ψήφισαν οι γυναίκες. Στην άνθιση των οργάνων της λαϊκής αυτοδιοίκησης, αυτοοργάνωσης, λαϊκής δικαιοσύνης.
Η ελληνική επανάσταση μας έδειξε ότι ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός μπορεί να τα βάζει με τις πιο μαύρες αυτοκρατορίες. Και να τις νικάει!
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ Ο ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ!

Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- ΑΝ.ΕΛ., σε αγαστή συνεργασία με την Ε.Ε., τους “θεσμούς”, τα αστικά κόμματα, τους εργοδότες και το κεφάλαιο, υπογράφοντας κι εφαρμόζοντας μνημόνια, επιχειρούν να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο τον εφιάλτη νέων μέτρων που έρχονται σήμερα να καταργήσουν κάθε έννοια εργατικού δικαίου μετατρέποντας σε δούλους τους εργαζόμενους. Με την ψήφιση αντεργατικού- αντισυνδικαλιστικού νόμου προ των πυλών, με το συνεχές ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την ολοκληρωτική παράδοση του περιβάλλοντος σε επιχειρηματικά συμφέροντα, με την φορομπηξία, με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, με την πλήρη υποταγή στα κελεύσματα του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και πολέμων, με την εφαρμογή της κατάπτυστης συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας και την γκετοποίηση των προσφύγων, με τις συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με τον αντιασφαλιστικό νόμο, με την ποινικοποίηση αγώνων και την καταστολή.
Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική κι αυτή η κυβέρνηση ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ – ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ! Όχι με «ντουφεκιές» στον αέρα, αλλά με ένα παρατεταμένο, μαχητικό και αποφασισμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα, με απεργίες, καταλήψεις και συλλαλητήρια. Χωρίς αυταπάτες για τον εξανθρωπισμό της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και «λύσεις» απ’ τον ουρανό. Χωρίς ιδιοτελείς υπεκφυγές και περιχαρακώσεις. Με την ταξική και αγωνιστική ενότητα του κόσμου της εργασίας. Με την αξιοποίηση των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων της δεκαετίας του 40, της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, των αλλεπάλληλων απεργιών και συλλαλητηρίων των τελευταίων χρόνων.

Όπως τότε ο λαός είπε το ΟΧΙ στον φασισμό, όπως και τότε πολέμησε τη φτώχεια και την πείνα, όπως αντιστάθηκε, οργανώθηκε, πολέμησε και νίκησε, έτσι και τώρα πρέπει να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ στην Ε.Ε., τον ιμπεριαλισμό, τη χούντα του κεφαλαίου και των αγορών, στον ρατσισμό και τον νεοναζισμό, στη φτώχεια και την εξαθλίωση, να ανατρέψουμε αυτόν τον σάπιο κόσμο και να ανοίξουμε τον δρόμο για μια κοινωνία απελευθέρωσης, ισότητας, δικαιοσύνης, χειραφέτησης κι ελευθερίας.

ANT.AΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ