20.8 C
Trikala
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Όλη η Πολιτική Δραστηριότητα στα Τρίκαλα-Κομμάτων, Πολιτικών Οργανώσεων, Κινημάτων, Σωματείων, Βουλευτών, Άρθρα

 

- Advertisement -

Η Αγωνιστική Κίνηση Εκπαιδευτικών Τρικάλων χαιρετίζει τις δεκάδες των εκπαιδευτικών, οι οποίοι συνειδητά απείχαν από τις κρατικές εκλογές του ΠΥΣΔΕ. Τα προβλήματά μας δεν λύνονται με εκπροσώπους σε συνδιαχειριστικά όργανα που προωθούν τις επιλογές της κυβέρνησης, αλλά με μαζικούς αγώνες, συσπείρωση στα σωματεία μας και προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας, αλλά και του μέλλοντος των μαθητών μας.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση επιθυμεί να συμβάλει η Αγωνιστική Κίνηση. Με την εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, στις 6:30 μ.μ. στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων, επιχειρεί να ανοίξει ζητήματα για τα οποία επικρατεί σιγή ιχθύος από τις κυρίαρχες παρατάξεις: Το πόρισμα «Λιάκου», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις που επικρατούν, οι αναπληρωτές που δεν αναπληρώνουν, αλλά καλύπτουν οργανικά κενά, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι μειωμένοι μισθοί μας, τα κενά και πλεονάσματα που δημιουργούνται εν μία νυκτί, φέρνοντας πολλούς συναδέλφους σε δύσκολη θέση για το ωράριο τους, αλλά και άλλα πολλά θα συζητηθούν κι ελπίζουμε ο διάλογος να είναι πλούσιος και δημιουργικός.

Την εκδήλωση θα ανοίξουν με εισηγήσεις τους δύο συναγωνιστές με πλούσια εμπειρία στον χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και στο εκπαιδευτικό κίνημα:

Ο Δημήτρης Μάνος, νηπιαγωγός ειδικής αγωγής, οικονομολόγος και συγγραφέας και ο Πάνος Χουντής, καθηγητής, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Καλούμε λοιπόν συναδέλφους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αδιόριστους ή αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και τον κόσμο του κινήματος, να παρακολουθήσει την εκδήλωση και να συμμετάσχει στην πλούσια συζήτηση που θα ακολουθήσει.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Η λήψη άμεσων μέτρων για τη βελτίωση της ζωής των προσφύγων που φιλοξενούνται στη Θεσσαλία ήταν στο επίκεντρο συνέντευξης που παρέθεσε η Επιτροπή Περιοχής(Ε.Π) Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Όπως τονίστηκε οι συνθήκες που επικρατούν στους χώρους φιλοξενίας στη Θεσσαλία είναι απαράδεκτες και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωσή τους.

H  συνέντευξη πραγματοποιήθηκε  στην έδρα  της Ε.Π. Θεσσαλίας , στη Λάρισα και παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Στεργίου.

Αναλυτικά η εισήγηση που παρουσιάστηκε είναι η εξής:

«Οι συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες που διαμένουν στους χώρους φιλοξενίας της Θεσσαλίας εξακολουθούν να είναι από κακές έως απαράδεκτες παρά τις όποιες βελτιώσεις, την αλληλεγγύη και τον αφιλοκερδή λαϊκό εθελοντισμό.

Την κατάσταση αυτή διαπίστωσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που επισκέφθηκε τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων στη Θεσσαλία, σε Βόλο, Κουτσόχερο και Τρίκαλα, το διήμερο 25 και 26 Οκτώβρη, όπου ενημερώθηκε απ’ τους στρατιωτικούς υπεύθυνους των δομών, συνομίλησε με πρόσφυγες, είδε από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Για μια ακόμη φορά τονίζουμε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα των προσφύγων είναι ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα, δέσμιοι των απαράδεκτων συμφωνιών του Δουβλίνου, της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η ΕΕ, είναι συνυπεύθυνες τόσο για τον εγκλωβισμό των προσφύγων όσο και για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Συρία και αλλού που δημιουργούν το πρόβλημα. Στο βωμό του κέρδους και των αδυσώπητων μονοπωλιακών ανταγωνισμών, εκατομμύρια πρόσφυγες, παγκόσμια, δεκάδες χιλιάδες στην Ελλάδα καταδικάζονται αυτή τη στιγμή να ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες μέσα στην αβεβαιότητα για το αν και πότε σε κάποιους θα τους δοθεί άσυλο και δυνατότητα μετακίνησης στη χώρα που θέλουν, ζουν με το φόβο της επαναπροώθησής τους στις χώρες τους που μαίνεται ο πόλεμος.

Ο κ. Βίτσας, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, που επισκέφτηκε το Κουτσόχερο και τα Τρίκαλα την επόμενη μέρα, εξέφρασε μόνο ευχές για να τελειώσει ο πόλεμος και για να μπορέσουν οι πρόσφυγες είτε να γυρίσουν στις πατρίδες τους, είτε να μεταβούν σε άλλες χώρες, “ξεχνώντας” ότι η κυβέρνησή του δίνει “γη και ύδωρ” για τη διευκόλυνση του πολέμου, ότι έχει υπογράψει τα “συμφωνητικά” εγκλωβισμού των προσφύγων. Εκθείασε τις δομές φιλοξενίας, μίλησε για πρότυπα και υποδειγματικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, ωραιοποιώντας την κατάσταση, διαστρεβλώνοντας και αποκρύπτοντας την αλήθεια.

Στο Βόλο δεκάδες οικογένειες προσφύγων, με πάνω από τους μισούς να είναι ανήλικοι, μεταξύ των οποίων και 6 ασυνόδευτοι, μένουν και κοιμούνται σε έναν ενιαίο χώρο (παλιό κτίριο αντιπροσωπείας αυτοκινήτων), με ελλιπή εξαερισμό, τον οποίο χώρισαν από μόνοι τους με κουβέρτες για κάθε οικογένεια. Οι χημικές τουαλέτες και ντουζιέρες είναι σε υπαίθριο χώρο, ενώ σχεδιάζουν να τριπλασιάσουν τον αριθμό των φιλοξενούμενων προσφύγων, γεγονός που, αν γίνει, θα δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης. Δεν έχουν πόσιμο νερό, αλλά, σύμφωνα με το συντονιστή αξιωματικό, τους παραχωρείται ενάμισι λίτρο την ημέρα. Η μετακίνηση των προσφύγων στην πόλη γίνεται με λεωφορείο που έχει μισθώσει η ΜΚΟ DRC (“Δανέζικο Συμβούλιο Προσφύγων”).

Στα Τρίκαλα, περίπου 275 πρόσφυγες φιλοξενούνται στο υπαίθριο πάρκινγκ του πρώην σούπερ μάρκετ “Ατλάντικ”, σε κοντέινερς-κλουβιά (στο καθένα από δύο οικογένειες), που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν σπίτια μόνιμης ή πολύχρονης διαβίωσης οικογενειών με παιδιά, ενώ και αυτός ο χώρος προορίζεται να φιλοξενήσει ακόμη περισσότερους πρόσφυγες. Ο χώρος φιλοξενίας βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό δρόμο και ακόμη δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο (π.χ. σήμανση, διάβαση πεζών, ενίσχυση φωτισμού), ώστε να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των προσφύγων, το φαγητό είναι απαράδεκτο.

Το Κουτσόχερο ετοιμάζεται να επαναλειτουργήσει ως μία τεράστια κοντεϊνερούπολη 1.500 προσφύγων (στήθηκαν κοντέινερς 8x3m για 5μελείς-6μελείς οικογένειες), με χρηματοδότηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τη διαμεσολάβηση του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου και ως “πρότυπος καταυλισμός”, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Για το Κουτσόχερο, το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί, ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος, δεν πρέπει να υπάρχει εκεί δομή φιλοξενίας. Είναι κρανίου τόπος, χιλιόμετρα μακριά απ’ την πόλη, γεμάτος φίδια και σκορπιούς, δίπλα σε ενεργό λατομείο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σε όλους τους χώρους διαμονής προσφύγων, το φαγητό, από άποψης ποιότητας και ποσότητας, είναι απαράδεκτο, όταν κοστολογείται περίπου 4 € ημερησίως (μέσα σ’ αυτό και το εργολαβικό κέρδος). Η εξαγγελία της κυβέρνησης, δια στόματος κ. Βίτσα, για αλλαγή του τρόπου σίτισης (με παροχή κουπονιών) δεν λύνει το πρόβλημα, απ’ τη στιγμή που η χρηματοδότηση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Η αιτιολογία, ότι με αυτόν τον τρόπο θα τονωθεί η τοπική οικονομία, είναι επικίνδυνη, γιατί κλείνει το μάτι σε κάποιους που βλέπουν τους πρόσφυγες ως πηγή εκμετάλλευσης και κέρδους. Επιπλέον, δεκάδες οικογένειες αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό οικονομικό πρόβλημα μετά την πολύχρονη παραμονή τους στην προσφυγιά, δεν μπορούν να συμπληρώσουν με δικά τους έξοδα την ελλιπή παρεχόμενη σίτιση και ο επερχόμενος χειμώνας δημιουργεί νέες απαιτήσεις σε ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επαφίεται κατά κύριο λόγο στις ΜΚΟ, στον εθελοντισμό, τον Ερυθρό Σταυρό και το στρατό, όπου αυτός έχει τη δυνατότητα να συνδράμει. Το κρατικό σύστημα υγείας περιορίζεται, σε κάποιες περιπτώσεις, στη διάθεση γιατρού για κάποιες ώρες και του ΕΚΑΒ για διακομιδές στα νοσοκομεία. Μεγάλο είναι το πρόβλημα με την έλλειψη μεταφραστών στα νοσοκομεία όταν απευθύνονται οι πρόσφυγες σε αυτά. Ακόμη και οι πρόσφατοι εμβολιασμοί που έγιναν στα παιδιά (λόγω της επικείμενης ένταξής τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα), διενεργήθηκαν απ’ τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Απλόχερα χρηματοδοτούνται ΜΚΟ, ειδικά η DRC που έχει αναλάβει εργολαβικά τις δομές της Θεσσαλίας, ενώ την αποκλειστική ευθύνη πρέπει να έχει το κράτος, με την ενίσχυση των δημόσιων δομών σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

Η σχολική εκπαίδευση των παιδιών δεν έχει ακόμη αρχίσει, εκπαιδευτικοί δεν έχουν προσληφθεί, ενώ μέσα στις δομές απουσιάζουν χώροι για παιχνίδι, άθληση, πολιτισμό.

Πέρα απ’ τις όποιες προσπάθειες και επιμέρους βελτιώσεις γίνονται, όλα δείχνουν ότι η ζωή των προσφύγων θα αντιμετωπισθεί στα πρότυπα των σχεδίων διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, όπως άλλωστε συμβαίνει και με χιλιάδες ελληνικές λαϊκές οικογένειες.

Οι ελληνικές λαϊκές οικογένειες και οι πρόσφυγες έχουν τον ίδιο εχθρό, η ίδια μήτρα γεννάει τα προβλήματα για όλους. Η καπιταλιστική ανάπτυξη, οι ανταγωνισμοί για τα κέρδη και τις αγορές, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι δημιουργούν τα προβλήματα.

Η εργατική τάξη, οι φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες και η νεολαία των λαϊκών στρωμάτων, χρειάζεται να δυναμώσουν τη δράση τους για τους πρόσφυγες και μαζί με τους πρόσφυγες, για:

  • Να καταργηθούν όλες οι αντιδραστικές συμφωνίες (Δουβλίνο, ΕΕ – Τουρκίας, κ.λπ.).
  • Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όχι στην παραχώρηση των στρατιωτικών βάσεων. Όχι στην εκχώρηση της φρούρησης των συνόρων σε ΝΑΤΟϊκούς ευρωενωσιακούς μηχανισμούς, όπως η FRONTEX, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης Συνόρων, με πρόσχημα τους μετανάστες.
  • Να δοθεί η δυνατότητα γρήγορης χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες και προώθησής τους στις χώρες που θέλουν.
  • Να έχουν οι πρόσφυγες αξιοπρεπείς ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης όσο διάστημα φιλοξενούνται στη χώρα μας. Το κράτος να έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την επαρκή και υγιεινή σίτιση, την αξιοπρεπή στέγαση. Καμιά εμπλοκή και ανάθεση σε ΜΚΟ.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλία:

-Να λυθούν τα προβλήματα στέγασης και ύδρευσης των προσφύγων στο Βόλο, να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα αποχέτευσης (Τρίκαλα), να εξασφαλιστεί δωρεάν συγκοινωνιακή σύνδεση με τις δομές φιλοξενίας και η οδική ασφάλεια για όλες τις δομές φιλοξενίας. Να χαρακτηριστεί ακατάλληλος ο χώρος στο Κουτσόχερο.

-Να εξασφαλισθούν άμεσα οι όροι και οι προϋποθέσεις για να ενταχθούν όλα τα παιδιά στην εκπαίδευση και να δημιουργηθούν κατάλληλες αίθουσες μέσα στις δομές, για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

-Να υπάρχει σε μόνιμη βάση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ με πρόσληψη και διάθεση του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, φαρμάκων και υλικών. Να γίνουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί σε παιδιά και ενήλικες. Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τα παιδιά, τις εγκύους, τα ΑΜΕΑ και τους χρόνια πάσχοντες.

-Να υπάρχουν διερμηνείς που να καλύπτουν τις ανάγκες (π.χ. νοσοκομεία).

-Να δημιουργηθούν χώροι παιχνιδιού, άθλησης και πολιτισμού μέσα στις δομές.

-Να βελτιωθεί η ποιότητα και ποσότητα του φαγητού.

-Να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια που χρειάζονται αρκετές οικογένειες που τους έχουν τελειώσει τα χρήματα.

-Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα (χειμωνιάτικα ρούχα, ειδικά κλινοσκεπάσματα κ.λπ.)».

 

Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ

 

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ο Ερντογάν φιμώνει και φυλακίζει οποιονδήποτε δεν είναι δικός του, εγκαθιδρύοντας σιγά-σιγά ένα μονοκομματικό δικτατορικό καθεστώς στην Τουρκία. Τελευταίο κρούσμα η σύλληψη και φυλάκιση των δύο συμπροέδρων του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, αλλά και πολλών άλλων ηγετικών στελεχών και βουλευτών του. Και μιλάμε για το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας, που διαθέτει 60 βουλευτές (Κούρδους και Τούρκους).

Προηγουμένως είχε συλλάβει και φυλακίσει δημοσιογράφους και είχε κλείσει τα γραφεία της «Τζουμχουριέτ», της εφημερίδας του Ρεπουμπλικάνικου Κόμματος, δηλαδή του 2ου κόμματος της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν δολοφονεί ασταμάτητα Κούρδους στην Τουρκία. Εισβάλλει, δολοφονεί και κατέχει μέρος της Συρίας. Απειλεί να εισβάλει στο Ιράκ για τα πετρέλαια της Μοσούλης. Υποστηρίζει, πότε καμουφλαρισμένα και πότε φανερά, τους τζιχαντιστές. Κυνηγά τους Κούρδους σ’ όλες τις γειτονικές χώρες. Αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Αιγαίο και Θράκη, ζητώντας την αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών. Παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά μας ύδατα στο Αιγαίο και παραβαίνει το FIR των Αθηνών, ενώ δεσμεύει για δύο μήνες μια τεράστια περιοχή στο Αιγαίο, το οποίο κόβει στη μέση, για τις αεροναυτικές ασκήσεις του.

Όλα αυτά είναι παράνομα, αλλά η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ σιωπούν και τον ανέχονται. Για να μην πούμε ότι τον χαϊδεύουν. Η δική «μας» κυβέρνηση, η άφωνη και υποτελής κυβέρνηση Τσίπρα ακολουθεί πολιτική «κατευνασμού» και ηρεμίας του θηρίου!!

Λέμε «ΜΠΡΑΒΟ!» και χαιρετίζουμε την απόφαση των προσφύγων (Κούρδοι, Σύριοι, Ιρακινοί) του HOT SPOT των Τρικάλων που αποφάσισαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Ερντογάν την Τρίτη 8/11 και ώρα 11 το πρωί και πορεία τους μέχρι την Κεντρική Πλατεία των Τρικάλων.

Θα είμαστε μαζί τους και καλούμε κάθε δημοκράτη και πατριώτη Τρικαλινό να συμμετάσχει στην πορεία.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ! ΚΟΥΡΔΟΙ, ΣΥΡΙΟΙ, ΙΡΑΚΙΝΟΙ, ΕΛΛΗΝΕΣ! Στον κοινό αγώνα μας για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και κυριαρχία των πατρίδων μας!

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ, Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Η Λαϊκή  Ενότητα Τρικάλων καλεί τους Τρικαλινούς πολίτες σε μια Ανοικτή εκδήλωση -συζήτηση με ομιλητές τον Δημήτρη Στρατούλη μέλος της Π.Γ της ΛΑ.Ε  πρώην αναπληρωτή υπουργό κοινωνικών ασφαλίσεων

και τον Αποστόλη Καψάλη επιστημονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου

Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Θέμα της εκδήλωσης:Η εργασία στα χρόνια των μνημονίων και η

πολιτική πρόταση της ΛΑ.Ε.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου

στο Δημαρχείο Τρικάλων στις 8μ.μ.

Ο πρώτος κύκλος συναντήσεων του υπουργού Εργασίας με το κλιμάκιο των δανειστών προδιέγραψε νέες αρνητικές εξελίξεις στα εργασιακά.

Οι δανειστές «έδειξαν τα δόντια τους» με τις θρασύτατες απαιτήσεις τους για νέα και ολοκληρωτική εργασιακή κατεδάφιση και άνοιξαν εκ νέου θέμα νέας μείωσης των συντάξεων.

Είναι προφανές ότι το μαύρο μέτωπο Κυβέρνησης -ΣΕΒ-πλειοψηφίας ΓΣΕΕ

βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση με τις απαιτήσεις των δανειστών για την

πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στην χώρα μας.

Αυτή την ώρα χρειάζεται όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς, οι αντιμνημονιακές και προοδευτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις πολιτικές ευθύνες τους, και να συμπαραταχθούν στον αγώνα, για να μην κατεδαφιστούν εργατικές κατακτήσεις ενός αιώνα.

Η ΛΑ.Ε αγωνίζεται για τη συγκρότηση ενός ευρύτατου πολιτικά μετώπου αριστερών, αντιμνημονιακών, προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων που, στη βάση μιας ριζοσπαστικής και βιώσιμης εναλλακτικής πρότασης, μπορεί να δώσει νέα ελπιδοφόρα διέξοδο για τον λαό, τη νεολαία και τη χώρα.

Βασικά σημεία της εναλλακτικής πρότασης της ΛΑ.Ε είναι η ακύρωση

των μνημονίων,η εξόδος απο την ΟΝΕ και η μετάβαση  σε εθνικό νόμισμα,η σύγκρουση με την Ε.Ε,η διαγραφή του δημοσίου χρέους,η εθνικοποίηση των τραπεζών, η διευρυμένη “σεισάχθεια” στα ιδιωτικά χρέη για τα φτωχά   λαϊκά    στρώματα και τους ανέργους  και ένα πρόγραμμα παραγωγικών επενδύσεων και παραγωγικού μετασχηματισμού  της οικονομίας.

Παράλληλα η ΛΑ.Ε αγωνίζεται για την κατάργηση ολών των αντεργατικών

νόμων και προτείνει επαναφορά του κατώτερου μισθού στα προ των μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ μικτά τον μήνα,

επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αποκατάσταση και αναβάθμιση του  εργατικού δικαίου στην κατεύθυνση  της πλήρους και σταθερής εργασίας.

Λαϊκή  Ενότητα Τρικάλων

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ανακοίνωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση Tρικάλων

Η επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα στις 15 Νοέμβρη, τις μέρες των εκδηλώσεων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια του ηγεμονικού αμερικανικού καπιταλισμού να αναβαθμίσει τη παρουσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, να επιβάλλει τα συμφέροντα των αμερικανικών πολυεθνικών. Η επίσκεψη αυτή διεξάγεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή τόσο για τις εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Ομπάμα δεν έρχεται για να βοηθήσει την Ελληνική κυβέρνηση, όπως διαλαλούν τα παπαγαλάκια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκαλώντας τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του Ελληνικού λαού. Αποτελεί μέγιστη πολιτική και ηθική κατάπτωση για ένα κόμμα, που τολμά να μιλά στο όνομα της Αριστεράς, να υποδέχεται σαν σωτήρα τον εκπρόσωπο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, παραμονές της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στη Χούντα και τις ΗΠΑ που τη στήριζαν. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά και με εκκωφαντικό τρόπο το οριστικό διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ από το κίνημα και την αριστερά.
Η περίοδος Ομπάμα δεν ήταν προοδευτική. Επί της προεδρίας του δολοφονήθηκαν οι περισσότεροι Αφροαμερικάνοι και Ισπανόφωνοι πολίτες από την αστυνομία, από κάθε άλλη περίοδο της πρόσφατης Αμερικάνικης ιστορίας. Στηρίχτηκε το μεγάλο κεφάλαιο και η Γουόλ Στριτ με δισεκατομμύρια δολάρια τη στιγμή που χιλιάδες αμερικάνοι εργαζόμενοι έχαναν τα σπίτια τους και έμεναν άστεγοι σε σκηνές. Το κλείσιμο του Γκουαντάναμο και η στρατιωτική «απεμπλοκή» από το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή ακούγονται ως κακόγουστο αστείο πάνω στα συντρίμμια της Λιβύης και της Συρίας.
Η επίσκεψη Ομπάμα δεν έχει καμιά σχέση με πρωτοβουλίες ελάφρυνσης του χρέους και άλλα παραμύθια της Χαλιμάς που λέει η κυβέρνηση. Η Αμερικάνικη κυβέρνηση είναι ο πολιτικός καθοδηγητής του ΔΝΤ, στηρίζει αποφασιστικά τις αντεργατικές – αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις». Πήρε θέση κατά του Ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, πίεσε για την υποταγή μας στους μονόδρομους των μνημονίων. Ο Ομπάμα επισκέπτεται την Ελλάδα εν μέσω της «διαπραγμάτευσης» για την δεύτερη αξιολόγηση, με την κυβέρνηση και το κουαρτέτο να παζαρεύουν τα νέα αντιδραστικά μέτρα ενάντια στον λαό. Δηλωμένη του πρόθεση είναι «να στηρίξει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων» όπως διατυμπανίζουν ο ίδιος και το επιτελείο του. Ο αμερικανός πρώην πρόεδρος έρχεται πρώτα από όλα σαν εκπρόσωπος του πιο επιθετικού ολοκληρωτικού καπιταλισμού να πιέσει για ακόμα πιο γρήγορη καταβύθιση των μισθών, «απελευθέρωση των αγορών», ιδιωτικοποιήσεις.
Ο Ομπάμα έρχεται για μπίζνες. Είναι γνωστή η προσπάθεια των αμερικάνικων πολυεθνικών επιχειρήσεων να εκμεταλλευτούν τα ενεργειακά κοιτάσματα της νότιο ανατολικής Μεσογείου, να ελέγξουν τις ΑΟΖ της περιοχής και τους δρόμους πρόσβασης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η ελληνική ολιγαρχία προσδοκά να συμμετάσχει στο φαγοπότι στο πλάι αυτών των μεγαθηρίων και δεν θα διστάσει «να τα δώσει όλα» για αυτό, θυσιάζοντας στο βωμό του κέρδους τα δικαιώματα του ελληνικού λαού.
Η χρονική στιγμή της επίσκεψης δεν είναι καθόλου τυχαία. Συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα, ειδικά σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη. Η σύγκρουση κλιμακώνεται, οι ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται διαμορφώνοντας ένα άκρως επικίνδυνο μίγμα που απειλεί την ειρήνη και τις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, δημιουργώντας εκατομμύρια πρόσφυγες. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την ακόμη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Μ. Ανατολή, την ακόμα βαθύτερη πρόσδεση στους Νατοϊκούς σχεδιασμούς. Βασικό ζήτημα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική εμβάθυνση του αντιδραστικού άξονα Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος-Ισραήλ. Αυτή η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ όχι μόνο δεν μας προστατεύει από το «να γίνουμε Συρία» όπως λένε στελέχη της κυβέρνησης και οι «Μένουμε Ευρώπη», αντίθετα φέρνει ολοένα και πιο κοντά στον ελληνικό λαό το πόλεμο και τις συνέπειες του.
Η επίσκεψη θα έχει ως στόχο και την παρέμβαση των ΗΠΑ στον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας. Ανταγωνισμός ο οποίος, παρά την κοινή συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ και την αντιδραστική συμφωνία για το μεταναστευτικό, οξύνεται στο έδαφος της βαθιάς κρίσης του συστήματος και της επιθετικότητας των δύο αστικών τάξεων τόσο στο εσωτερικό των χωρών τους όσο και στην προσπάθεια για οικονομική εκμετάλλευση της περιοχής. Αυτή κάνει τον Ερντογάν να θέτει ζητήματα αμφισβήτησης των συνόρων και την ελληνική κυβέρνηση να στηρίζει το δικτατορικό καθεστώς της Αιγύπτου και το βαμμένο με το αίμα των Παλαιστινίων κράτος του Ισραήλ.
Η νέα προσπάθεια αντιδραστικής «λύσης» του Κυπριακού με την επιστροφή ενός σχεδίου τύπου Ανάν, που θα έχει ως συνέπεια τη διχοτόμηση του νησιού, βρίσκεται στην ατζέντα του Ομπάμα. Ο πολιτικός και στρατιωτικός έλεγχος της Κύπρου στη φάση όξυνσης των πολεμικών επεισοδίων στη Μέση Ανατολή είναι καίριας σημασίας για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να σημάνει συναγερμός στο αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντικαπιταλιστικό κίνημα και όλη την μαχόμενη αριστερά. Για μια «υποδοχή» του Ομπάμα όπως του αξίζει. Για τη καταδίκη των νέων σχεδίων ιμπεριαλιστικής επιβολής και πολεμικής κλιμάκωσης. Για το δικαίωμα στη ζωή και την ειρήνη στην Μεσόγειο τη Μέση Ανατολή και όλο τον κόσμο. Μόνο ένα νέο αντιπολεμικό και διεθνιστικό κίνημα των λαών της περιοχής μπορεί να σταματήσει την επέκταση και τη κλιμάκωση του πολέμου, να υπερασπιστεί και τελικά να επιβάλλει την ειρήνη. Με αίτημα την αποχώρηση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, την διάλυση κάθε ιμπεριαλιστικού μηχανισμού. Για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις, με πλήρη δικαιώματα στις κοινότητες της. Για τη συνεργασία των κινημάτων και των λαών Ελλάδας – Τουρκίας ενάντια στις αστικές τάξεις και τις κυβερνήσεις τους.
Το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση θα συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στο μαζικό κίνημα για την αναγκαία αντιπολεμική αφύπνιση των συνδικάτων, των φοιτητικών Συλλόγων και κάθε μορφής αγωνιστικής συσπείρωσης του λαού και της νεολαίας για να εκφραστεί μαζικά και δυναμικά η αντίθεση του λαού και νεολαίας στα νέα ιμπεριαλιστικά και φιλοπόλεμα σχέδια. Θα συμβάλλουν μέσα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την αναγκαία ενωτική, σε αντικυβερνητική, αντιιμπεριαλιστική και αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, αντιπολεμική δράση, για την συγκρότηση του αναγκαίου αντιπολεμικού μετώπου της εποχής μας.
Όλες και όλοι στις διαδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Όλες και όλοι στις συγκεντρώσεις εναντίον της επίσκεψης του Ομπάμα.

 

 

 

 

 

 

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ