17 C
Trikala
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Ό,τι πρέπει να ξέρεις για το χρώμα της μπίρας

Τελικά υπάρχουν μαύρες και πράσινες μπίρες; Εξαρτάται πώς το εννοούμε. Αν προσδιορίζουμε την μπίρα σύμφωνα με την φιάλη, τότε έχουμε και διαφανείς μπίρες, αφού υπάρχουν και αυτές οι φιάλες. Συνεπώς αποφεύγουμε να χαρακτηρίσουμε μια μπίρα σύμφωνα με το χρώμα της φιάλης. Υπάρχουν φιάλες που είναι διαφανείς και άρα φαίνεται το χρώμα που έχει το σώμα της μπίρας. Υπάρχουν οι γνωστές πράσινες και καφέ αλλά και οι φιάλες που έχουν «ντυθεί» με διάφορες ετικέτες-αυτοκόλλητα. Τέλος υπάρχουν οι αδιαφανείς φιάλες που συνήθως είναι πήλινες.

- Advertisement -

Το χρώμα μιας μπίρας καθορίζεται απ το χρώμα που έχει το σώμα της. Αν έχουμε μια μπίρα κίτρινου σώματος την λέμε ξανθιά. Υπάρχουν πολλές αποχρώσεις τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Υπάρχουν οι καφέ μπίρες, οι ερυθρές και βέβαια οι μαύρες. Πράσινες δεν θα συναντήσετε, παρά μόνο αν υπάρξει κάποια προσθήκη στην μπίρα όπως γίνεται στην γιορτή του Αγίου Πατρικίου ή σε μια Berliner Weisse.

Το χρώμα του σώματος της μπίρας καθορίζεται απ την ή τις βύνες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή της. Βασική διαδικασία για την παρασκευή της μπίρας είναι η βυνοποιήση των δημητριακών και μετά η ξήρανσή τους ή καβούρντισμα. Το πόσο θα καβουρδιστεί μια βύνη εξαρτάται απ τον βυνοποιό που συνεργάζεται ένας ζυθοποιός.

Μια ανοιχτόχρωμη βύνη παράγει μια χλωμή, σχεδόν λευκή μπίρα. Μια κλασσική μπίρα παράγεται με λίγο πιο καβουρδισμένη βύνη. Για να επιτευχθεί το σκούρο χρώμα στις μπίρες, εκτός του ότι καβουρδίζονται αρκετά κάποια δημητριακά, χρειάζεται και μια επιλογή. Για παράδειγμα μια Stout που είναι κατάμαυρη, δεν φτιάχνεται από μια μόνο βύνη.Θα χρειαστεί μια ποικιλία στην επιλογή, απ την οποία μπορεί και ένα μικρό ποσοστό να είναι έντονα καβουρδισμένη βύνη. Σίγουρα θα συμμετέχουν και βύνες λιγότερα καβουρδισμένες. Αν χρησιμοποιούσαμε μόνο έντονα καβουρδισμένη βύνη, θα είχαμε την αίσθηση ότι πίνουμε καμένα pop corn ή κρουτόν.

Τέλος στην παραγωγή μπίρας τις βύνες επιλέγει ο ζυθοποιός, αλλά ετοιμάζει ο βυνοποιός. Η διαδικασία της βυνοποιήσης είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την μπίρα και εξίσου σημαντικό όπως και στο “ξαδελφάκι” της, το ουίσκι. Μια ακόμη σημείωση είναι ότι ο πειραματισμός των ζυθοποιών έχει οδηγήσει σε εκπληκτικά απρόοπτα αποτελέσματα.

Συμπέρασμα: Το χρώμα της μπίρας καθορίζεται από το blend των καβουρδισμένων βύνων που επιλέγει ο ζυθοποιός και όχι απ την φιάλη! Άρα όταν αναφερόμαστε σε κόκκινες, μαύρες, ξανθές εννοούμε το χρώμα που έχει το σώμα μιας μπίρας. Αν έχουμε μπλε ή πράσινες, τότε αυτό οφείλεται σε κάποια προσθήκη ουσίας που γίνεται για συγκεκριμένους λόγους.

πηγη: http://www.mamapeinao.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ