11.7 C
Trikala
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

ΤΗΝ ¨ΗΜΕΡΙΔΑ¨ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ (12/2/16) ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Εγκλωβισμένοι στην Αθήνα, λόγω των συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου (ο Στ. Κοντονής) και της Βουλής (οι τρεις βουλευτές του Νομού Λάρισας), δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στις εργασίες της ¨Ημερίδας¨, την Παρασκευή 12/2/16. Φρόντισαν όμως και έστειλαν μηνύματα στήριξης. Μήνυμα – που μάλιστα δείχνει τον εκσυγχρονισμό που πραγματοποιείται τον τελευταίο καιρό σε πολλές Μητροπόλεις της Ορθοδοξίας – έστειλε και ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος. Μεταξύ άλλων αναφέρουν τα εξής:

- Advertisement -
  • Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος:

«Χαιρετίζοντες τό Συνέδριό Σας, Σᾶς εὐχαριστοῦμε πού ἐπελέξατε τήν πόλι μας γιά τήν διοργάνωσί του. Ἀποτελεῖ ὄντως μεγάλη τιμή σέ ὅλους μας ἡ διοργάνωσίς του ἐδῶ. Καταλαμβανόμεθα πό ερό δέος, ταν ξέρουμε καί βλέπουμε τι χουμε νώπιόν μας νθρώπους πού πιτελον πί τς γς τό ργο το Θεο, προστατεύοντας τούς νέους νθρώπους. Ὁ Κύριός μας Ἰησοῦς Χριστός «διῆλθεν εὐεργετῶν καί ἰώμενος» ἀπ’ αὐτό τόν κόσμο. Κι Ἐσεῖς, μ’ αὐτή τήν προσπάθειά σας, θεραπεύετε τό σῶμα. Ὅταν θεραπεύετε τό σῶμα, θεραπεύετε καί ψυχές. Εἰδικά γιά τό θέμα σας, θά ἤθελα νά ’πῶ τό λόγιον τοῦ Ἀποστόλου Παύλου «οδείς στεφανοται άν μή νομίμως θλήσ, Β΄Τιμ. Β.5 (…) Σς εχόμαστε τήν δύναμι το πολιούχου καί προστάτου μας γίου χιλλίου στή ζωή καί τά ργα σας (…) Σς καταθέτουμε τόν θαυμασμό μας, γιά ατό πού εσθε καί γι ατό πού πιτελετε».

  • Σταύρος Κοντονής, υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού: «…Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εξαιρετική πρωτοβουλία της διοργάνωσης της ¨Ημερίδας¨ για τα αναβολικά, καθώς αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον χώρο του αθλητισμού. Αυτές τις ημέρες ψηφίζεται στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που αποτελεί την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον Κώδικα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ WADA. (…) Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι στην ¨Ημερίδα¨ σας, πέρα από το ζήτημα των αναβολικών, θα εξεταστεί και το πρόβλημα του ¨Γενετικού Ντόπινγκ¨. Δυστυχώς, ελάχιστοι συμπολίτες μας είναι εξοικειωμένοι με τις μεθόδους γενετικής μετάλλαξης του ανθρώπου, που έχουν ως σκοπό την βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων.

(…) Θέλω να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην ¨Ημερίδα¨, όντας βέβαιος ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στη γνώση μας πάνω στα θέματα των Αναβολικών και του Γενετικού Ντόπινγκ και πάνω απ’ όλα στην καταπολέμησή τους».

  • Άννα Βαγενά, βουλευτής ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Ν. Λάρισας: «Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Δυστυχώς, δεν θα μπορέσω να παραβρεθώ στην ¨Ημερίδα¨ λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων».
  • Χρήστος Κέλλας, βουλευτής Νομού Λάρισας Νέα Δημοκρατία: «Θέλω να σας συγχαρώ θερμά, καθώς τα θέματα που θα συζητηθούν, είναι θέματα που δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν αδιάφορο και χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς θα αναβολικά τείνουν να γίνουν η μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας (…) Το πιο λυπηρό απ’ όλα είναι ότι στον αθλητισμό υπάρχουν προπονητές και γενικότερα άνθρωποι του χώρου, που ενθαρρύνουν ή και επιβάλλουν στους αθλητές της χρήση αναβολικών ουσιών, επιδιώκοντας το μέγιστο αποτέλεσμα.

Στο τεράστιο πρόβλημα των αναβολικών έρχεται, τώρα, να προστεθεί και το ¨Γενετικό Ντόπινγκ¨, το οποίο με τη βοήθεια και της τεχνολογίας, εξελίσσεται συνεχώς και είναι μια σοβαρή απειλή για την κοινωνία (…) Μέσα από γονιδιακές θεραπείες με απευθείας ενέσεις DNA στον ενδιαφέροντα ιστό ή με προσθήκες γενετικά τροποποιημένων κυττάρων, δημιουργούνται υπεραθλητές και, συνεπώς, λανθασμένα πρότυπα που δυστυχώς διαχέονται στην κοινωνία ως κάτι το φυσιολογικό.

(…) Σήμερα με αυτή την ¨Ημερίδα¨, γίνεται ένα πρώτο βήμα, που όμως θα πρέπει να συνεχιστεί και γι’ αυτό οφείλουμε όλοι να συντελέσουν. Εγώ προσωπικά, θα είμαι πάντα δίπλα σε κάθε τέτοια προσπάθειά σας. Θερμά συγχαρητήρια, γι’ αυτή σας την πρωτοβουλία και εύχομαι ολόψυχα σε λίγα χρόνια η μάστιγα των αναβολικών να αποτελεί οριστικά παρελθόν».

  • Μάξιμος Χαροκόπουλος, βουλευτής Λάρισας, Νέα Δημοκρατία, Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων: « (…) Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της ¨Ημερίδας¨ σας, η οποία αφορά ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, αυτό των αναβολικών, που απειλεί τη Νεολαία μας».

ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ

  • Γιάννης Σταματόπουλος, αντιπρόεδρος ΣΕΓΑΣ, μέλος ΕΟΕ: «Είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε τις πρωτοβουλίες και το συνεχή αγώνα για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα. Το ντόπινγκ σκιάζει τις προσπάθειες του αθλητικού κινήματος για υγιή αθλητισμό που προτάσσει την επιδίωξη της νίκης και της επιτυχίας μέσα από καθαρή και τίμια προσπάθεια. Είναι χρέος μας να προβάλλουμε υγιή πρότυπα στους νέους που αθλούνται και να τους προστατεύσουμε.

Με βάση και τα συμπεράσματα ερευνών της κοινής γνώμης, όπως χαρακτηριστικά της εταιρείας ALCO,τα οποία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα της ΑΧΩΑ τον Ιούνιο 2010, γίνεται σαφές ότι η προσπάθεια καταπολέμησης του ντόπινγκ πρέπει αφενός να στραφεί στη συστηματική ενημέρωση επί του προβλήματος και αφετέρου στη θέσπιση μέτρων πρόληψης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΕΓΑΣ έχει προτείνει στην πολιτεία σειρά συγκεκριμένων μέτρων και ενεργειών όπως:

~ Επανίδρυση Ε.Κ.Α.Ε.Τ., εξοπλισμός και στελέχωση με ειδικούς επιστήμονες για την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών και μέσων επιστημονικής υποστήριξης.

~ Χρηματοδότηση, στήριξη και σύνδεση εργομετρικών και λοιπών επιστημονικών εργαστηρίων και κέντρων των Τ.Ε.Φ.Α.Α. με το Ε.Κ.Α.Ε.Τ. και τις αθλητικές ομοσπονδίες για τη δημιουργία Πανελλαδικού Δικτύου Υποστήριξης Αγωνιστικού Αθλητισμού.

~ Χρηματοδότηση από την πολιτεία προγράμματος υποστήριξης αθλητών υψηλών επιδόσεων σε ειδικά εργομετρικά και επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού, μέχρι να αποκτήσει και η χώρα μας.

~ Πιστοποίηση όλων των σκευασμάτων με συμπληρώματα διατροφής από τον Ε.Ο.Φ. η άλλο αρμόδιο φορέα, ώστε να είναι ασφαλή για όλους τους αθλούμενους και χωρίς απαγορευμένων ουσιών στη σύσταση τους.

~ Λήψη κάθε άλλου σκευάσματος ή φαρμάκου ΜΟΝΟ από τα φαρμακεία, ΜΟΝΟ με συνταγή γιατρού και με την υποχρέωση να προσκομίζουν αθλητές και προπονητές, αν αυτό ζητηθεί, τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

~ Καθιέρωση κινήτρων, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την παροχή ή τη διευκόλυνση στη μόρφωση των αθλητών, γεγονός που ισχύει σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και κυρίως στις ΗΠΑ. Να σημειώσουμε και την προσπάθεια του ΣΕΓΑΣ για εξασφάλιση υποτροφιών στους αθλητές του από ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς φορείς του εσωτερικού.

~ Εξορθολογισμός των κινήτρων για την επαγγελματική αποκατάσταση των πρωταθλητών και όχι κατάργησή τους, όπως τείνει να συμβεί σήμερα, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων ντόπινγκ τα τελευταία χρόνια.

~ Επίσης ο ΣΕΓΑΣ έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ και έχουμε πραγματοποιήσει, μαζί με τη σημερινή, δώδεκα (12) ¨Ημερίδες¨ τα τελευταία τρία χρόνια, επιδιώκοντας την πλατειά ενημέρωση των νέων και των συμπολιτών μας γενικότερα».

  • Δρ. Γιάννης Κουτεντάκης, Καθηγητής Εργοφυσιολογίας, Κοσμήτορας ΣΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συντελεστές αυτής της ωραίας εκδήλωσης, η οποία έχει μία ιδιαίτερη και ευαίσθητη θεματολογία. Και τούτο διότι δεν είναι μόνο οι βίαιες συμπεριφορές και η μείωση του προσδόκιμου ζωής των ανδρών και γυναικών που κάνουν χρήση αναβολικών. Είναι, κυρίως, το κόστος που καλείται να καταβάλει η κοινωνία από την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους εμπλεκομένους αθλητικούς και επιστημονικούς φορείς, οι οποίοι αδυνατούν να παρουσιάσουν μία βιώσιμη και κοινώς αποδεκτή λύση. Εν τούτοις, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γενικότερα και ιδιαίτερα η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, εργάζονται με στόχο την ανάδειξη και χρήση ακίνδυνων φυσικών ουσιών με στόχο την βελτίωση της υγείας, σωματικής απόδοσης αλλά και της Ελληνικής οικονομίας. Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να βρεθούν εφικτές λύσεις στο θέμα της αλόγιστης χρήσης τεχνητών αναβολικών ουσιών, αρκεί να αντιμετωπισθεί το όλο θέμα με την δέουσα σοβαρότητα».
  • Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχος Λαρισαίων: «Ως δήμαρχος της Λάρισας, σας καλωσορίζω στην πόλη μας και εύχομαι καλή διαμονή (…) Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να συγχαρώ την μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά» και τον πρόεδρό της κ. Κατσιμπάρδη για τη σημαντική πρωτοβουλία και την εκστρατεία που έχει οργανώσει σε ολόκληρη τη χώρα για το θέμα των αναβολικών και του ντόπινγκ, στο ΣΕΓΑΣ και σε όλους τους φορείς, που στηρίζουν αυτή τη προσπάθεια. Ούτε είναι τυχαίο ότι η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

(…) Ο σκοπός του Παγκόσμιου Κώδικα Αντιντόπινγκ και του Παγκόσμιου Προγράμματος Αντιντόπινγκ της WADA είναι:

 

~ Η προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος των Αθλητών να συμμετέχουν στον αθλητισμό χωρίς τη χρήση ντόπινγκ και συνεπώς η προώθηση της υγείας, της δικαιοσύνης και της ισότητας των Αθλητών σε ολόκληρο τον κόσμο,

 

~ Η διασφάλιση εναρμονισμένων, συντονισμένων και αποτελεσματικών προγραμμάτων κατά του ντόπινγκ σε διεθνές και εθνικό επίπεδο ως προς τον εντοπισμό, την αποτροπή και την πρόληψη του ντόπινγκ.

 

(…) Είναι προφανές ότι κεντρικό και δομικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι η πρόληψη. Σ΄ αυτή τη κατεύθυνση, πιστεύω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τις δυνατότητες να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

 

(…) Με την ευχή και την ελπίδα ότι ο σπόρος αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας του κ. Κατσιμπάρδη, θα βγει γόνιμο έδαφος και θα συνδράμει στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ σας καλωσορίζω για άλλη μια φορά στη Λάρισα και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της ¨Ημερίδας¨».

 ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΤΗΡΙΞΕ ΜΕ (…) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Γιάννης Πανούσης, καθηγητής Εγκληματολογίας και ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ιδρυτικό μέλος της εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ «Πέραν της ηθικής και δεοντολογίας1 και πέραν του ποινικού νόμου2 το ντόπινγκ εμπλέκεται εκ των πραγμάτων στην αθλητική βιομηχανία του ανταγωνισμού και στο μάρκετινγκ.

Η κουλτούρα της υπεροχής και της νίκης με κάθε μέσο, η διαφθορά των εμπλεκόμενων μηχανισμών και φορέων διάβρωσαν το ολυμπιακό ιδεώδες και κατέστησαν αναξιόπιστο ή ύποπτο κάθε αθλητικό αποτέλεσμα (ατομικό ή συλλογικό). Ούτε οι νόμοι3, ούτε οι κανονισμοί, ούτε οι αστυνομικές επιχειρήσεις φαίνεται να μπορούν να λύσουν τον κόμπο.

(1. Βλ. Γ. Κατσιμπάρδη, Νίκησε καθαρά; «Πες όχι στ΄ αναβολικά», 2015. 2. Βλ. γενικότερα ΑΧ. Μαυρομάτη, Ποινικά αδικήματα στον αθλητισμό, Διδακτ. Διατριβή,   Θεσ/νίκη 2002. 3. Βλ. EL. Atienza. Mασιάς, A new Spanish law in the field of doping, quo vadis sport?In Lex Sportiva Journal, v.II, issue 1, 2014, σελ.19 επ.A. Solovyev, About the experience of Legal Regulation of profession ethics for physical education professionals in Brazil, in Lex Sportiva Journal, οπ. π., σελ. 105 επ._ Για την Αθλητική Νομοθεσία στην Ελλάδα βλ. Δ. Παναγιωτόπουλος (επιμ) Νέος Αθλητικός Νόμος, ΕΚΕΑΔ, 2012.)

Το αθλητικό δίκαιο προσπαθεί να οριοθετήσει το αθλητικό αδίκημα αλλά τόσο οι ορισμοί όσο και τα ιατροφαρμακευτικά δεδομένα4 δεν επιτρέπουν μια πλήρη σαφήνεια και δεν αντιμετωπίζουν το κοινωνικό-πολιτισμικό φαινόμενο5.

Η ηθική απαξία της πράξης αλλά και οι κίνδυνοι υγείας και ζωής που κρύβονται πίσω από τη χρήση δεν πτοούν αθλητές, προπονητές, παράγοντες στο να προστρέχουν όλο και περισσότερο σ΄ αυτή τη διαδικασία αλλοίωσης και υφαρπαγής6.

Η αποτυχία της Ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, της ΔΟΕ αλλά και της πολιτικής στον αθλητισμό να ελέγξουν το φαινόμενο δύο τινά μπορεί να σημαίνουν: ή ότι δεν θέλουν στην πραγματικότητα να κόψουν το γόρδιο δεσμό που δένει οικονομικούς και αθλητικούς (ίσως και μιντιακούς) διεθνείς κολοσσούς με τα ρεκόρ ή ότι θεωρούν κατά βάθος ότι η φαρμακοδιέγερση δεν είναι «τόσο παράνομη» όσο εμφανίζεται.

(4. Βλ. Γ. Παπαδογιαννάκη. Η φαρμακοδιέγερση ως αξιόποινος πράξη, σε Proceedings του Διεθνούς Συνεδρίου Αθλητικού Δικαίου, 1993, σελ. 302. 5. οπ. π., σ.305 6. Βλ. Μ. Παπαλουκά, Ο ρόλος της Πολιτείας και των αθλητικών στη νομική αντιμετώπιση του doping, σε Proceedings, οπ. π., σ. 313 επ).

Η ηθική και το fair play στον αθλητισμό7 είναι το μέγα ζητούμενο, ή ο μέγας ασθενής, αλλά η αντιαθλητική και αντικοινωνική συμπεριφορά των αθλητών εξαρτάται από άλλους παράγοντες (από την προσωπικότητα και την αγωγή έως τα συμφέροντα) κι από τη δόξα μέχρι τα καλά συμβόλαια 8.

(7. Βλ. DrK.W.Souri, Δ. Παναγιωτόπουλος, Ν. Γιάτση, Ευδ. Κανέλλου, Ομαδικό άθλημα: αθλητές – συναθλητές, φίλαθλοι και ευ αγωνίζεσθαι, σε Δ. Παναγιωτόπουλος (επιμ) Το αθλητικό δίκαιο στον 21ο αιώνα : αθλητική δραστηριότητα κατ΄επάγγελμα, ΤΕΦΑΑ Θεσ/λίας, Ιουν., 1999, σελ. 198-200. 8. Βλ. Dr. K. W. Souri, Dr. K. Σακελλαρίου, Συμπεριφορά αθλητών ομαδικών αθλημάτων – επιπτώσεις, σε Δ. Παναγιωτόπουλος (επιμ), οπ. π., σελ. 243, 254, 260).

Η ιστορική καταγωγή του doping, η διαχρονική και διατοπική χρήση καταδεικνύει (εάν δεν αποδεικνύει) ότι το εθνικό μεγαλείο και το κέρδος κατισχύουν 9 οποιωνδήποτε νόμων ή αξιών.

Το αθλητικό μέλλον θα είναι «καθαρότερο»;

Δεν το νομίζω.

Άλλωστε η επιστήμη και η τεχνολογία μάλλον ετοιμάζουν τον μετα-άνθρωπο, άρα και τον μετα-αθλητή.

(9. Βλ. Κ. Γογγάκη, Το Ολυμπιακό Ιδεώδες, Gutenberg 2013, σελ. 301 επ.)».

 ΠΑΝΕΛ

(Σημείωση: Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία του Γ. Κατσιμπάρδη δημοσιοποιήθηκαν με το προχθεσινό Δελτίο Τύπου).

 

ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΜΕ … ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥΣ

  • Θανάσης Τζιαμούρτας, καθηγητής ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «Η χρήση μέσων ή ουσιών που αποσκοπούν στην τεχνητή και αθέμιτη αύξηση της αθλητικής απόδοσης, πέρα από τις φυσιολογικές ικανότητες ενός αθλητή χαρακτηρίζεται ως ντόπινγκ (…) Πέραν των ηθικών αναστολών που σχετίζονται με τη λήψη απαγορευμένων ουσιών ή τη χρήση απαγορευμένων μεθόδων θα πρέπει να αξιολογήσουμε πολύ σοβαρά και την αρνητική πλευρά που έχουν αυτές οι πρακτικές στην υγεία των χρηστών. Ορμονικές διαταραχές, ηπατικές βλάβες, καρδιαγγειακά προβλήματα και ψυχικές διαταραχές είναι οι σημαντικότερες επιπτώσεις που δέχεται ο οργανισμός του αθλητή από την αλόγιστη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ατροφία των όρχεων, ολιγοσπερμία και αζωοσπερμία αποτελούν τις πιο γνωστές επιπτώσεις της χρήσης των αναβολικών στους άνδρες. Ακόμα, η διόγκωση του προστάτη, η εμφάνιση ακμής στο δέρμα, η αλωπεκία (φαλάκρα) και η γυναικομαστία αποτελούν παρενέργειες της χρήσης αναβολικών από άνδρες. Στις γυναίκες παρατηρείται αυξημένη τριχοφυΐα, τραχύτητα της φωνής και μεγέθυνση της κλειτορίδας. Η πελίωση (κύστες γεμάτες με αίμα) και το ηπάτωμα (όγκος στο ήπαρ) αποτελούν ανεπιθύμητες επιπτώσεις και ανησυχητικές παρενέργειες από τη χρήση των αναβολικών στεροειδών στο ήπαρ, κυρίως αυτών που λαμβάνονται από το στόμα. Σκοπός της ενημέρωσης σχετικά με το ντόπινγκ πρέπει να είναι η ανάδειξη των αξιών του αθλητισμού. Να γίνει κατανοητό ότι το ντόπινγκ καταπατά την ηθική του αθλητισμού αφού υπονομεύει την ευγενή άμιλλα και την ηθική της ιατρικής επιστήμης αφού θυσιάζει την υγεία στο βωμό της απόδοσης. Το πνεύμα του αθλητισμού ορίζει ότι το κυνήγι της ανθρώπινης διάκρισης πρέπει να γίνεται µέσω της επίμονης τελειοποίησης των φυσικών ταλέντων κάθε ανθρώπου».
  • Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: « (…) Δυστυχώς, οι γενετικές μέθοδοι που έχουν αναπτυχθεί για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε ανταγωνιστικά αθλήματα με σκοπό να ενισχύσουν την αθλητική απόδοση. Ορισμένες νέες ουσίες (π.χ., αντισώματα έναντι της μυοστατίνης ή αναστολείς της δράσης της μυοστατίνης) μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους αθλητές ως γονιδιακό ντόπινγκ. Επίσης η εισαγωγή γονιδίων σε κύτταρα ή ιστούς αθλητών, με διάφορες αναπτυσσόμενες μοριακές τεχνικές, θα μπορούσε να επηρεάσει την αθλητική απόδοση σε αθλήματα δύναμης αλλά και αντοχής.

(…) Παρά το γεγονός πως έχει αποδειχθεί ότι ο ανεξέλεγκτος χειρισμός του γενετικού υλικού ή / και η εισαγωγή των ανασυνδυασμένων πρωτεϊνών μπορεί να συνδέεται με κινδύνους για την υγεία, πολλοί αθλητές στρέφονται σε νέες, δύσκολα ανιχνεύσιμες, μεθόδους ντόπινγκ όπως το γονιδιακό ντόπινγκ για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

(…) Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντί-Ντόπινγκ (WADA) και άλλες αθλητικές οργανώσεις πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα για την πραγματική προστασία των αθλητών, από τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους, λόγω του γονιδιακού ντόπινγκ αλλά και για να ενισχυθεί η ιδέα του ¨ευ αγωνίζεσθαι¨ στον αθλητισμό».

ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

  • Δημήτρης Ελ. Σούλας, καθηγητής ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προπονητής Στίβου του ¨Γ.Σ. Τρικάλων¨: «Τα τελευταία χρόνια έκανε την εμφάνισή του το γονιδιακό ή κυτταρικό ή γενετικό ντόπινγκ. Αυτός ο καινούργιος τρόπος ντόπινγκ δεν μοιάζει καθόλου με τον κλασικό, έχει τελείως άλλα χαρακτηριστικά και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι αθλητές είναι ασυγκρίτως μεγαλύτεροι. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα βιβλιογραφικές αναφορές η χρήση   του γονιδιακού ντόπινγκ γίνεται   για να εισαχθεί στον οργανισμό   γενετικό υλικό με την βοήθεια κάποιου αβλαβούς ιού αλλάζοντας   το γενετικό προφίλ του αθλητή βελτιώνοντας την αντοχή (γονίδια που κωδικοποιούν την ερυθροποιητίνη)   ή την   μυϊκή του δύναμη (διέγερση της παραγωγής από τον οργανισμό του ινσουλινομιμητικού αυξητικού παράγοντα-1). Μ’ άλλα λόγια το γονιδιακό ή κυτταρικό ή γενετικό ντόπινγκ αφορά στην πρόσληψη τεχνητών γονιδίων από τους υγιείς αθλητές με τη διαδικασία της γονιδιακής θεραπείας. Ακούγεται ότι η τελευταία περίπτωση πολύ εξελιγμένου ντόπινγκ είναι η χρήση της ορμόνης θυροξίνη. Το γονιδιακό ντόπινγκ πολύ δύσκολα ή εξαιρετικά δύσκολα μπορεί να ανιχνευθεί μέχρι στιγμής.

Ίσως βρισκόμαστε στην αρχή ενός τεράστιου προβλήματος που εγείρει ζητήματα υγείας, ηθικής, ισονομίας αλλά και μερικά ερωτήματα όπως:

Πόσο έτοιμη είναι η επιστήμη να διακρίνει ποια είναι τα γονίδια που ανήκουν φυσιολογικά σε ένα αθλητή από εκείνα τα οποία εισήχθησαν με τεχνικό τρόπο;

Ποιο θα είναι το κόστος ενός τεστ ανίχνευσης του γονιδιακού ντόπινγκ;

Πώς θα εμποδιστεί ένας αθλητής να μη καταφύγει στο γονιδιακό ντόπινγκ έτσι ώστε να ξεκινά και αυτός από την ίδια αφετηρία όταν ξέρει ότι κάποιος άλλος έχει ένας εγγενές πλεονέκτημα από τη φύση του;

Πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ντόπινγκ, όταν ο σύγχρονος νομικός πολιτισμός παγκόσμια υποστηρίζει ότι η ατομική ευημερία προέχει της κοινωνικής;

Μήπως η όλη   προσπάθεια της αντιμετώπισης του ντόπινγκ έχει τα χαρακτηριστικά της αντιμετώπισης μιας ¨Λερναίας Ύδρας¨;»

 

  • Κώστας Γαντζίας, αντιπρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨, πρώην εθνικός προπονητής ΣΕΓΑΣ: «Δέχτηκα με χαρά να παρακολουθήσω την ¨Ημερίδα¨ αυτή, να ακούσω τον πρόεδρο και φίλο Γιώργο Κατσιμπάρδη για τα αναβολικά όπως όλοι τα γνωρίζουμε, και τους ειδικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας για μια καινούρια μάστιγα που έρχεται, το ¨Γενετικό Ντόπινγκ¨.

Δεν κρύβω μάλιστα ότι αισθάνθηκα δέος από όσα άκουσα από τους δύο καθηγητές εισηγητές, σύμφωνα με τα οποία – αν κατάλαβα καλά – θα μπορούν επίορκοι γιατροί, αθλητίατροι και προπονητές να ¨παίρνουν έναν ανθρώπινο οργανισμό¨, που η φύση τον ¨εξόπλισε¨ με συγκεκριμένες δυνατότητες, και να τις ξεπερνούν αυτές με διάφορες ¨μεθόδους¨ που ούτε οι κατεξοχήν αρμόδια στον κόσμο Οργάνωση Δίωξης των αναβολικών, η WADA, μπορεί να ελέγξει.

Συνδυάζοντας τα όσα άκουσα από τους δύο εξαίρετους καθηγητές, τον κύριος Τζιαμούρτα και τον κύριο Κουρέτα, με όσα είπε νωρίτερα ο κύριος Κατσιμπάρδης θεωρώ ότι πράγματι μόνο αν πάρει την υπόθεση αυτή στα χέρια του ο ΟΗΕ ή έστω η Ευρωπαϊκή Ένωση και δημιουργήσει ένα υπερκείμενο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ, της ΔΟΕ και όλων των Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών, το οποίο θα νομιμοποιείται να τις καθοδηγεί αλλά και να τις ελέγχει, κυρίως στα οικονομικά τους, που έχουν σχέση με την άκρατη εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.

Τότε ίσως μπορέσει να ¨μπει ένα φρένο¨ τόσο στην πλατιά εξάπλωση της μάστιγας των αναβολικών όσο και στο ¨καινούριο¨ φαινόμενο του ¨Γενετικού Ντόπινγ꨻.

  • Γιάννης Κουτσιώρας, προπονητής Εθνικών Ομάδων Ε-Ν ΣΕΓΑΣ: «(…) Πρέπει να προτάξουμε στρατηγικές και δράσεις που στοχεύουν πλέον στην πρόληψη και όχι στην αντιμετώπιση της χρήσης ουσιών ντόπινγκ. Οι δράσεις ενημέρωσης για την πραγματική συχνότητα χρήσης, τις επιπτώσεις στην υγεία, τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν και τις στρατηγικές για αντίσταση στους πειρασμούς θα δώσουν επιπλέον εφόδια στους αθλητές. Αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν: α) ενότητες ενημέρωσης, β) δράσεις μέσα από την εκπαίδευση (project-βιωματικές δράσεις) γ) δράσεις για την αύξηση της αποτελεσματικής αντίστασης στους πειρασμούς, δ) ενότητες για την ψυχολογική ενδυνάμωση των αθλητών/τριών κατά τη διαδικασία λήψης απόφασης σχετικά με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, και ε) δραστηριότητες συνεργατικής μάθησης (…) ».
Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ