17.1 C
Trikala
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

5 πράγματα που αξίζει να ξέρεις για τη σελινόριζα

Μια χειμωνιάτικη ρίζα με πικάντικη γεύση, υπέροχο άρωμα και ανώμαλη επιφάνεια, που την κάνει απωθητική. Αν γνωρίσεις όμως την… καρδιά της, την ερωτεύεσαι και δεν την ξεχνάς ποτέ!

- Advertisement -

Ήξερες ότι…

* Θεωρείται από τους διατροφολόγους πολύτιμο λαχανικό, καθώς περιέχει ασβέστιο, βιταμίνες C, Β1, Β2 και Κ.

* Βρασμένη δίνει 14 μόνο θερμίδες στα 100γρ., άρα είναι ιδανική για δίαιτα.

* Διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες κατά των παθήσεων των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και των αρθριτικών.

* Η σκληρή φλούδα της πρέπει να καθαρίζεται βαθιά και η σάρκα της να κόβεται σε μικρότερα κομμάτια ή να τρίβεται πριν χρησιμοποιηθεί.

* Όταν βράζει σε αλατισμένο νερό, λίγες σταγόνες από χυμό λεμονιού θα αποτρέψουν το μαύρισμά της… Το αβγολέμονο είναι «σύμμαχός» της.

Πώς την απολαμβάνεις
Η σελινόριζα ταιριάζει πολύ με το χοιρινό και, μάλιστα, το χοιρινό με σελινόριζα είναι και δημοφιλές πιάτο για τα γιορτινά τραπέζια και ειδικά τα χριστουγεννιάτικα. Σημείωσε ότι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορείς να τη συναντήσεις και στη γέμιση της γαλοπούλας. Η σελινόριζα “συμπεθεριάζει” επίσης αρμονικά και με άλλα λαχανικά, δίνοντας μεταξένιους πουρέδες και σούπες. Τηγανητή και με μια πικάντικη σάλτσα, μπορεί να γίνει ένα ασυνήθιστο και πεντανόστιμο πρώτο πιάτο, ενώ αν θέλεις μια πλούσια γαρνιτούρα σε γευστικά πιάτα, δοκίμασε την ψητή, μαζί με κολοκύθα και γλυκοπατάτες.

Δεν είναι σπάνιο να τη συναντήσεις μαγειρεμένη με φινόκιο (μαραθόριζα) και κάποιο ψάρι όπως ροφό ή σφυρίδα, καθώς και τριμμένη ωμή, περιχυμένη με χυμό λεμονιού πάνω σε σαλάτα με ρόκα, καρδιές μαρουλιού, φρέσκα κρεμμυδάκια, κύβους μήλου και φουντούκια. Αν πάλι αναζητάς ένα υγιεινό σνακ μπορείς να κόψεις τη σελινόριζα σε λεπτές φετούλες σαν τσιπς και να την τηγανίσεις -αυτά τα τσιπς μπορούν να γίνουν, βέβαια και γαρνιτούρα για σούπα.

Πώς καθαρίζεται
Η σελινόριζα μπορεί να είναι ρίζα όπως η πατάτα, δεν καθαρίζεται όμως με τον ίδιο τρόπο. Ιδανικά την ακουμπάς πάνω σε επιφάνεια κοπής και με κοφτερό μαχαίρι κόβεις τη φλούδα της κάθετα, κομμάτι-κομμάτι. Προσπάθησε να αφαιρείς όσο γίνεται λιγότερη σάρκα. Σημείωσε ότι καθαρισμένη, η σελινόριζα έχει μικρότερο όγκο σε σχέση με την αρχική της εικόνα γι αυτό φρόντισε να υπολογίσεις σωστά πόση θα πάρεις ανάλογα με τη συνταγή για την οποία την προορίζεις. Μόλις την καθαρίσεις πρέπει να την αλείψεις με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσει.

πηγη:http://www.olivemagazine.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ