26.2 C
Trikala
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Σχολεία: Μία μέρα παραπάνω διακοπές για το Πάσχα 2022

Δύο εβδομάδες είναι οι καθιερωμένες διακοπές του Πάσχα για τα σχολεία, όμως το 2022, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα καθίσουν μία μέρα παραπάνω.

- Advertisement -

Πιο αναλυτικά, τα σχολεία κλείνουν αυτή την Παρασκευή, 15 Απριλίου, αφού την επόμενη είναι η Μεγάλη Εβδομάδα. Οι μαθητές θα επέστρεφαν στα θρανία κανονικά τη Δευτέρα 2 Μαΐου, όμως επειδή μεταφέρθηκε η Πρωτομαγιά 2022, τα σχολεία θα ξανανοίξουν την Τρίτη 3 Μαΐου.

Η ανακοίνωση για τη μεταφορά της Πρωτομαγιάς 2022
Στα πολλά τριήμερα του 2022 προστέθηκε ένα ακόμα, με τη μεταφορά της Πρωτομαγιάς σε άλλη ημερομηνία. Το ίδιο συνέβη εξάλλου και πέρσι που έπεσε το Μεγάλο Σάββατο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας ανέφερε:

«Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2022, λόγω του ότι συμπίπτει με Κυριακή, μετατίθεται για την Δευτέρα 2 Μαΐου 2022».

Υπενθυμίζεται πως το άρθρο 14 του Ν. 4468/2017 προβλέπει τη μετάθεσή της σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εάν πέσει σε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:

αν συμπίπτει με Κυριακή,
ή με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας,
ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.
Πότε τελειώνουν τα μαθήματα το καλοκαίρι του 2022
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια θα τελειώσουν τα μαθήματα στις παρακάτω ημερομηνίες:

Νηπιαγωγεία – δημοτικά σχολεία: 15 Ιουνίου 2022
Γυμνάσια: 30 Μαΐου 2022
Γενικά και Επαγγελματικά ημερήσια και εσπερινά λύκεια: 20 Μαΐου 2022
Η αργία της Πρωτομαγιάς 2022
Η συγκεκριμένη ημέρα είναι υποχρεωτική αργία. Βάσει του Ν. 4468/2017, ο καθορισμός της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας υπαγορεύει πως την 1η Μαΐου απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.

Πώς αμείβεται η αργία:

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για την πληρωμή των εργαζομένων στις αργίες, προβλέπονται τα ακόλουθα:

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.
Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.
Το τελευταίο self test στα σχολεία
Ένα self test την εβδομάδα κάνουν στα σχολεία μαθητές και εκπαιδευτικοί, αντί για δύο που ίσχυε όλη τη σχολική χρονιά. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να καταργηθεί και αυτό το ένα με την επιστροφή στα θρανία μετά το Πάσχα και στις 2 Μαΐου, να κάνουν και τον τελευταίο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο – τουλάχιστον για φέτος.

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, προμηθεύτηκαν τρία δωρεάν self test για να καλύψουν τις ανάγκες μέχρι και για την επιστροφή τους από τις διακοπές.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ