16.5 C
Trikala
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Άγιος Νικόλαος Λεπτοκαρυάς Τρικάλων: Περίλαμπρος Ναός, λαμπρός εορτασμός (ΒΙΝΤΕΟ – 75 ΦΩΤΟ)

Σήμερα τιμάται ο Συμπολιούχος της Πόλεως των Τρικάλων, Άγιος Νικόλαος. Συγκεκριμένως, εορτάζεται η μετακομιδή του ιερού λειψάνου του που έγινε στα χρόνια του Αυτοκράτορα Αλεξίου Α’ του Κομνηνού (1081-1118) και Πατριάρχου Νικολάου Γ’ του Κυρδινιάτη (1084-1111). Το τίμιο λείψανο του Αγίου μετακομίστηκε στο Μπάρι της Ιταλίας, επειδή η Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη των Μύρων και οι κάτοικοι φοβήθηκαν μήπως οι άπιστοι το καταστρέψουν.

- Advertisement -

Πύρινο κήρυγμα

Το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λεπτοκαρυάς. Κηρύσσοντας τον Θείο Λόγο, λίγο πριν την Αρτοκλασία και το ύψωμα του Αγίου, ανεφέρθη, εν πρώτοις, στον «λαμπροπερίλαμπρο Ναό» του χωρίου. «Ήρθα να πάρω», σημείωσε χαρακτηριστικώς, «την μοσχοβολιά σας, γιατί, εδώ στην Λεπτοκαρυά, είσθε μοσχοβολημένοι κι ευλογημένοι άνθρωποι…

Εορτάζουμε και σήμερα τον Άγιο Νικόλαο. Νίκος + Λαός: νικητής του λαού ήταν ο Άγιος Νικόλαος. Γιατί ήξερε ότι δεν ήλθε γι’ αυτόν τον κόσμο, μα για τον άλλον. Επιζητούσε την μέλλουσαν πόλιν. Όπως λέει και το απολυτίκιό του, κατέστη “Κανόνας Πίστεως”. Αυτό το οποίο προσπάθησε στην ζωή του είναι να έχει ακράδαντη και αταλάντευτη πίστη. Μία πίστη, η οποία, όπως βλέπετε, στην σημερινή εποχή ταλαντεύεται.

Σήμερα ο κόσμος δεν πιστεύει, όπως τότε… Όλα, πλέον, ξέφτισαν. Πήραν αξία τα… μπαλωμένα. Γίναμε “μπαλωμένοι”, “τρύπιοι” γιατί χάσαμε την πίστη μας. Κάποιοι προσπαθούν να μας κάνουν να μην έχουμε ρίζες. Επιχειρούν να μετατρέψουν την Ελλάδα από Ορθόδοξη, σε ανορθόδοξη!! Δι’ ο επιβάλλεται να γίνουμε κι εμείς, με την σειρά μας, “κανόνες πίστεως”».

Ο κ. Χρυσόστομος, καταφανώς προβληματισμένος, προέβη σε μια σειρά διαπιστώσεων: Δυστυχώς, στα χωριά μας μαζεύονται στο πανηγύρι 200 άτομα και κάθε Κυριακή 5 άτομα στην εκκλησία. Αυτό δεν είναι πίστη (…) Τα παιδιά δεν εκκλησιάζονται όπως παλιά, δεν διακονούν στο ιερό. Άλλα δεν προσεύχονται και δεν διαβάζουν εκκλησιαστικά βιβλία (…) Το Facebook διαλύει οικογένειες (…) Τα περισσότερα νέα ζευγάρια δεν έχουν εικόνες και καντήλι στο σπίτι τους (…) Τουλάχιστον 20 ιερείς στην Μητρόπολή μας οδεύουν προς συνταξιοδότηση και δεν υπάρχει ούτε ένας υποψήφιος (!). Έχουμε του κόσμου τα κενά. Παπάδες έφυγαν από την ζωή. Και πόσοι είναι 80άρηδες και 90άρηδες. Μισθούς δεν δίνουν, παπάδες δεν χειροτονούνται και ο Δεσπότης δεν έχει κοπτήριο…».

Κλείνοντας, προέτρεψε να γίνουμε αυτοκράτορες (δηλαδή, κυρίαρχοι) του εαυτού μας και της ζωής μας. «Σας θέλω», υπογράμμισε, «αλληλέγγυους και ενωμένους. Να κάνετε υπακοή στην Εκκλησία μας και στον Δεσπότη σας».

Με ιδιαιτέρως θερμά λόγια μίλησε για τον εφημέριο του Ι.Ν., πατέρα Γεώργιο Μπαράκο, «που ξέρει να σκύβει το κεφάλι και να κάνει υπακοή στην Εκκλησία. Μακάρι να υπάρχουν κληρικοί στο ανάστημα του πατρός Γεωργίου. Με ευγένεια, με καλοσύνη, χωρίς πολλά πολλά λόγια. Είναι ταπεινός. Τον ευχαριστούμε για την προσφορά του».

Φιλοξενία

Τέσσερις σεφ ετοίμασαν το μενού της παραδοσιακής φιλοξενίας: πρόβειο & γίδινο κρέας με κριθαράκι (σ.σ. έγινε προετοιμασία για 500 μερίδες), ενώ δεν έλειψαν και τα γλυκίσματα…

Περιχαρής η -επί 40 έτη- Πρόεδρος του επιχώριου Συλλόγου κα. Έλλη Βράντζα μοίραζε -στην έξοδο- ευχές σε όλο το εκκλησίασμα…

Δείτε τι αποτύπωσε ο φακός του trikalaola.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ