12.2 C
Trikala
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Δήμος Μετεώρων: Ανοιχτή επιστολή επαγγελματικών φορέων στο χώρο του τουρισμού

Παραθέτουμε Ανοιχτή Επιστολή επαγγελματικών φορέων απασχολούμενων με τον τουρισμό του δήμου Μετεώρων, η οποία κοινοποιείται προς:  Α) Υπουργείο Τουρισμού Β) Υπουργείο Ανάπτυξης Γ) Υπουργείο Οικονομικών Δ) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε) Περιφέρεια Θεσσαλίας ΣΤ) Δήμος Μετεώρων Ζ) HATTA – Σύνδεσμος εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων

- Advertisement -

ΤΡΙΚΑΛΑ 22-9-2023

Άπαντες οι επαγγελματίες και οι τουριστικές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας ανάμεσά τους τα τουριστικά γραφεία-ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, ξενοδόχοι, εστιάτορες κ.λ. που ασχολούμαστε με τον τουρισμό στο Ν. Τρικάλων και ιδιαιτέρως στο δήμο Μετεώρων είμαστε στην πιο δυσμενή  θέση της δεκαετίας, αφού, πλέον των σοβαρών προβλημάτων της διετούς πανδημίας με τον υγειονομικό αποκλεισμό της περιοχής μας, η οποία μας στέρησε χιλιάδες ξένους επισκέπτες και μας δημιούργησε πλείστα οικονομικά προβλήματα με απότοκο το σφράγισμα πολλών τουριστικών επιχειρήσεων εξ’ ημών, ήρθαμε επίσης αντιμέτωποι με τις ακραίες και εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες και καταστροφές που έφερε η ακραία θεομηνία ¨Daniel¨, καθιστώντας επιτακτική την άμεση λήψη μέτρων από την Πολιτεία για την στήριξη και ανακούφιση όλου του κλάδου από το οικονομικό πλήγμα που υπέστη.

Πλέον, μετά το κτύπημα του ακραίου καιρικού φαινομένου σε όλη την ευρύτερη περιοχή, βρισκόμαστε σε ακόμη πιο δυσμενή οικονομική κατάσταση και δια αυτό το λόγο επιθυμούμε δια της παρούσης επιστολής να σας ενημερώσουμε στο μέτρο του δυνατού ότι ο δήμος Μετεώρων εδέχθη καίριο πλήγμα στον τομέα του τουρισμού από το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο που στο πέρασμά του ισοπέδωσε σχεδόν όλη την Θεσσαλία.

Προτού αναφερθούμε στα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν στις υποδομές του νομού Τρικάλων και του δήμου Μετεώρων (καταστροφή οδικών δικτύων, καταστροφή σιδηροδρομικού δικτύου, κατάρρευση γεφυρών, πλημμύρες δεκάδων χωριών και οικισμών, υπερχειλίσεις ποταμών κ.λ.) θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και την αμέριστη συμπαράστασή μας σε όλους τους πληγέντες Θεσσαλούς. Συμπάσχουμε μαζί τους δοκιμαζόμενοι κι εμείς από την ανεπάντεχη αυτή τραγωδία που έπληξε την περιφέρειά μας, κρίνοντες στην παρούσα φάση ότι προέχει η προστασία της ανθρώπινης ύπαρξης και της υγείας όλων των πληγέντων συμπολιτών μας μέσα σε αυτήν την τραγωδία και η αντιμετώπιση της σοβαρής υγειονομικής κρίσης δια της εξάπλωσης ασθενειών με την μορφή επιδημιών, όσο ο μεγάλος όγκος του νερού αποστραγγίζεται με αργούς ρυθμούς από τον κάμπο, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει κίνδυνος μόλυνσης από τους νεκρούς οργανισμούς κυρίως ζώων που αναφύονται καθημερινά στην επιφάνεια όλης της Θεσσαλίας.

Σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός με σωστά αντανακλαστικά και με όλες του τις δυνάμεις αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει από την πρώτη στιγμή με σοβαρότητα αυτήν την δύσκολη κατάσταση, δίνοντας προτεραιότητα στους πληγέντες κατοίκους των περιοχών που κτυπήθηκαν περισσότερο από το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο, αποκαθιστώντας στο μέτρο του δυνατού τις θετικές ζημίες των πληγέντων και παραμένοντας στο πλευρό τους έως και σήμερα με την παροχή οιασδήποτε  βοήθειας.

Παράλληλα όμως με όλους τους άμεσα πληγέντες καθημερινά κι εμείς οι επαγγελματίες που ασχολούμαστε με το τουριστικό προϊόν βιώνουμε τραγικές καταστάσεις επιβίωσης των επιχειρήσεών μας, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και βοήθειας από την κρατική μηχανή κυρίως με την μορφή αποζημιώσεως ή οικονομικής βοήθειας και φορολογικών ελαφρύνσεων.

Είκοσι ημέρες μετά την βιβλική καταστροφή όλης της περιοχής οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για τα άμεσα και έμμεσα προβλήματα που έχουν  παρουσιαστεί και θα παρουσιασθούν ειρήσθω εν παρόδω, καθώς οι επιχειρήσεις μας υπολειτουργούν, απόρροια των εκατοντάδων τουριστικών ακυρώσεων, με απότοκο την απώλεια οιωνδήποτε εσόδων. Σκιαγραφώντας την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει όλη η τοπική οικονομία και ο τουριστικός κλάδος και με δεδομένο ότι η αποκατάσταση της μεγάλης καταστροφής -σε όποιο βαθμό αυτή πραγματοποιηθεί- θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση θέτουμε υπόψιν σας τα κάτωθι αιτήματα-προτάσεις μας για την επίλυση των σοβαρών θεμάτων που έχουν προκύψει, οι οποίες και πρέπει να εξετασθούν ενδελεχώς από όλα τα συναρμόδια υπουργεία και τους κρατικούς φορείς, άλλως υπό τις παρούσες συνθήκες οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν με οικονομική κατάρρευση, εφόσον η Πολιτεία δεν σταθεί αρωγός μας με σοβαρά μέτρα στήριξης, όπως:

  1. Αναστολή των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού των επιχειρήσεων και επιδότηση των εργαζομένων για όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας. Ένα μέτρο, το οποίο ναι μεν εξαγγέλθηκε αλλά παρέμεινε ανεφάρμοστο, διότι κρίθηκε λανθασμένως ότι μπορούν να επιδοτηθούν μόνον οι εργαζόμενοι όσων επιχειρήσεων έχουν υποστεί άμεσα υλικές ζημιές,  αποκλείοντας έτσι όλες τις έμμεσα θιγόμενες επιχειρήσεις. Δεν είναι δυνατόν να εξαιρούνται όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις που δεν έχουν υποστεί άμεσα ζημιές, αλλά ζημιώνονται εμμέσως από τις ακυρώσεις και την αδυναμία πρόσβασης τουριστών και επισκεπτών σε αυτές. Δεν είναι πληγείσες τουριστικές επιχειρήσεις όταν δεν υφίσταται πλέον σιδηροδρομική σύνδεση με τη περιοχή μας, κατάσταση η οποία συνεχίζεται συνεχώς μετά το δυστύχημα των Τεμπών από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους με άγνωστο πλέον τον χρόνο αποκατάστασης του δικτύου;;;
  2. Πρόβλεψη ένταξης ή επέκτασης του ταμείου ανεργίας για το εποχικό προσωπικό, το οποίο απασχολούν οι επιχειρήσεις κατά τη θερινή περίοδο (οδηγοί, ξεναγοί κλπ.), για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή θα χρειαστεί να αναστείλουν μέρος των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους.
  3. Εφάπαξ κι άμεση οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιχορήγησης, χωρίς περαιτέρω κριτήρια, με άμεση καταβολή χρημάτων στις επιχειρήσεις του νομού Τρικάλων,μη επιστρεπτέα, λόγω της σφοδρότητας του προβλήματος που αντιμετωπίζουν σήμερα μετά και από τα δύο χρόνια της πανδημίας και διότι υπάρχει άμεση ανάγκη ρευστότητας, αφού οι επιχειρήσεις δεν έχουν καμία πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Βρισκόμαστε μπροστά λοιπόν σε μια μηδενική ρευστότητα και μάλιστα σε μια στιγμή που οι επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν τις προκαταβολές.
  4. Χαμηλότοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, για την τελική επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών. Υπάρχουν τουριστικά γραφεία που έχουν χάσει περιουσιακά στοιχεία στις πλημμύρες (κτίρια που καταστράφηκαν, τουριστικά λεωφορεία που έχουν εγκλωβιστεί ή καταστραφεί, rent-a-car κλπ.). Οι εταιρείες και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί τέτοιου είδους ζημίες, θεωρούμε ότι είναι εύλογο να λάβουμε κάποιας μορφής ενίσχυση για να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε τα εργαλεία δουλειάς που χάσαμε.

Εκτός όμως της κρατικής οικονομικής βοήθειας προς τις επιχειρήσεις αδήριτος καθίσταται η ανάγκη να εφαρμοσθούν από την κυβέρνηση άμεσα φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις ως προς τις οφειλόμενες υποχρεώσεις αυτών και δη:

  • Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τουλάχιστον μέχρι 31-12-2024. Απαλλαγή των επιχειρήσεων από κάθε φορολογική υποχρέωση του έτους 2023 (προκαταβολή και φόρο) και πάγωμα όλων των καταβολών (ρυθμίσεων και άλλων) στην Εφορία, τον ΕΦΚΑ και άλλους δημόσιους φορείς.
  • Αναστολή των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των αξιογράφων όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων από τον Σεπτέμβριο του έτους 2023, οπότε και προέκυψε το πρόβλημα μέχρι την 31-12-2024.
  • Αναστολή πληρωμών των δανειακών υποχρεώσεων και leasing των επιχειρήσεων μέχρι την 31-12-2024  σε συνδυασμό με αναστολή όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμών χωρίς προϋποθέσεις επί κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας των επιχειρήσεων.
  • Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων των επιχειρήσεων μέχρι την 31.12.2024 μέσω χρηματοδότησης μέχρι την πλήρη λειτουργία των επιχειρήσεων.
  • Απαλλαγή από την περαιτέρω καταβολή επιστρεπτέων προκαταβολών.

Η καταληκτική ημερομηνία 31-12-2024 για όλα τα ως άνω αιτήματα, προκύπτει εκ του γεγονότος ότι στον τουρισμό όλες οι κρατήσεις ξεκινούν ένα χρόνο πριν την τουριστική περίοδο για την οποία γίνονται. Δεδομένων των συνθηκών και των κατεστραμμένων υποδομών στη Θεσσαλία, είναι πρακτικά αδύνατο να επανεκκινήσει κανονικά ο τουρισμός στην περιοχή πριν από το τέλος του επόμενου έτους.

Πέραν όμως όλων των ανωτέρων αναγκαία καθίσταται και η άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την αποκατάσταση όλων των ζημιών σε όλες τις υποδομές και η άμεση προβολή με την εκπόνηση διαφημιστικής καμπάνιας όλης της περιοχής και των Μετεώρων προς αποκατάσταση της φήμης και την πρόσκληση επισκεπτών το συντομότερο δυνατό, διότι οι εικόνες της καταστροφής έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο σε βαθμό δυσανάλογο της δημοφιλίας τους. Τα τουριστικά γραφεία δέχονται μηνύματα συμπαράστασης από όλον τον κόσμο, γεγονός που σημαίνει ότι τα νέα έχουν ταξιδέψει σε παγκόσμιο επίπεδο και η εικόνα αυτή είναι ανάγκη να αντιστραφεί.

Ευελπιστούμε στην στήριξη της πολιτείας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις δυσκολίες πραγματοποίησης  όλων των αιτημάτων, όμως δύναται και πρέπει αυτή να στηρίξει τον τουριστικό κλάδο που είναι ο βραχίονας της οικονομίας, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε οικονομικά και να ξεπεράσουμε τις απρόσμενες ζημίες που προέκυψαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

 

ΜΕ ΤΙΜΗ

 

 

METEORA THRONES – TRAVEL CENTER                              VISIT METEORA

 

 

 

 

                    METEORA TRIP                                                   METEORA ROCKS

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ