14.8 C
Trikala
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Αγαπημένο τραγούδι και η ιστορία του

Το «Βαπόρι απ’ την Περσία»

Η ιστορία της μεγάλης υπόθεσης που ενέπνευσε τον Β.Τσιτσάνη

Η ιστορία πίσω από τη μεγάλη ρεμπέτικη επιτυχία του Βασίλη Τσιτσάνη, «το βαπόρι από την Περσία». Έντεκα τόνους  χασίς μετέφερε το υπό κυπριακή σημαία πλοίο «Γκλόρια», που «πιάστηκε» στην Κορινθία, τις πρώτες ημέρες του Ιανουάριου του 1977, όταν «ομάδες κρούσεως του λιμενικού και βατραχάνθρωποι έκαναν έφοδο».

Ο άνθρωπος που «κάρφωσε» το βαπόρι από την… Περσία ήταν ο μόνος που πέθανε στη φυλακή! Η αληθινή ιστορία πίσω από το τραγούδι

Εδώ και 45 χρόνια περισσότεροι ξέρουν το τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη για το «βαπόρι απ΄ την Περσία» και λιγότεροι το τι πραγματικά έγινε εκείνο το βράδυ της 6ης Ιανουαρίου 1977 στη διώρυγα της Κορίνθου. Και καλά ο Τσιτσάνης «ποιητική αδεία» άλλαξε ακόμα και την αφετηρία του πλοίου που μετέφερε 10,7 τόνους χασίς, τι έγινε όμως μετά την επιδρομή των λιμενικών και ποιοι προσπάθησαν να οικειοποιηθούν όχι μόνο τη δόξα, αλλά και τα 7,8 εκ. της αμοιβής που όρισε η πολιτεία;

- Advertisement -

Η ιστορία θα μπορούσε να είναι ένα περιπετειώδες φιλμ που δεν θα είχε μόνο εντυπωσιακές σκηνές δράσης, αλλά και ίντριγκα.

Βράδυ της 6ης Ιανουαρίου 1977 στη διώρυγα της Κορίνθου. Το υπό Κυπριακή σημεία πλοίο «Γκλόρια» μεταφέρει σύμφωνα με τα έγγραφα φορτίο λιβανέζικων κεντημάτων. Ξεκίνησε από τη Βηρυτό και τελικό προορισμό το Ρότερνταμ. Ο καπετάνιος Νίκος Ξανθόπουλος ζητά πλοηγό για να διασχίσει τη διώρυγα. Το λιμεναρχείο του ζητά να κάνει στην άκρη γιατί θα περάσει άλλο πλοίο. Υπακούει και ξαφνικά γίνεται ο… χαμός. Βατραχάνθρωποι βγαίνουν από τη θάλασσα, προβολείς ανάβουν, οπλισμένοι λιμενικοί ανεβαίνουν στο πλοίο.

Θέλουμε να κάνουμε έλεγχο στα αμπάρια, λέει ο λιμενάρχης Θανάσης Πούρης..
Φυσικά απαντά ο Ξανθόπουλος και ζητά από το πλήρωμα, τον Βασίλη Ζώη και τον Σπύρο Μουζίκη να εξυπηρετήσουν τους «εισβολείς».

f 1 5
Εφημερίδα «Ακρόπολις»

Στα αμπάρια υπάρχουν 307 σακιά που σύμφωνα με τα έγραφα περιέχουν λιβανέζικα κεντήματα. Από το πρώτο κιόλας κουτί αποκαλύπτεται ότι δεν υπάρχουν κεντήματα, αλλά χασίς. Δέκα τόνοι και 700 κιλά. Στο πλοίο βρίσκονται και δύο Τούρκοι που συνοδεύουν το εμπόρευμα. Κλείνονται στις καμπίνες τους. Οι αστυνομικοί πυροβολούν στον αέρα για να τους συλλάβουν. Πρόκειται για τους Αρίφ και Ρεσίτ Πόλατ. Είναι θείος και ανιψιός. Συλλαμβάνονται. Αρνούνται ότι γνώριζαν το αληθινό περιεχόμενο του φορτίου κι επιχειρούν να ρίξουν τις ευθύνες στον πλοίαρχο, τον οποίο κατηγορούν ότι τους κλείδωσε στην καμπίνα.

F 2 5

Είναι ανήμερα των Φώτων και οι εφημερίδες κάνουν πρώτο θέμα την είδηση στις 8 του μήνα. Το λιμενικό διαρρέει περιγραφές που θα της ζήλευε ακόμα και υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ.

Δημοσιεύει φωτογραφίες των συλληφθέντων και όλοι αναζητούν τον αρχηγό. Οι Τούρκοι είναι απλοί συνοδοί. Συλλαμβάνεται κι ένας 30χρονος Λιβανέζος ναυτικός πράκτορας. Θεωρείται γρανάζι κι αυτός. Το «μεγάλο ψάρι» έχει σπεύσει να εξαφανιστεί.

F 3 4

Ακόμη και τα ξένα δίκτυα ασχολούνται με το θέμα. Απόδειξη το φιλμ που μοιράστηκε από Αγγλικό πρακτορείο ειδήσεων στις τηλεοράσεις όλους του κόσμου

Το φορτίο σε τιμές ευρώ φθάνει τα 10 εκ. (κάτι παραπάνω από 3,5 δις δρχ.)

Τις επόμενες μέρες προκύπτουν δύο ζητήματα.

1ον: Ποιος «κάρφωσε» στο λιμενικό

2ος: Πως θα μοιραστούν τα χρήματα που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο Ξανθόπουλος υποστηρίζει ότι είναι ο «κάπτεν Νικ» συνεργάτης της DEA της αμερικανικής «αστυνομίας των ναρκωτικών». Υποστηρίζει ότι έχει στρατολογηθεί από το 1964 κι αυτή είναι η δουλειά του: Να αποκαλύπτει εμπόρους ναρκωτικών. Λέει, ότι αυτός ειδοποίησε το λιμενικό από τις 23 Δεκεμβρίου. Το πρώτο ραντεβού είχε δοθεί στην Πύλο, αλλά εξ αιτίας των ανέμων επιχείρηση αναβλήθηκε. Έλεγε αλήθεια.

F 4 4

Μόνο που η ιστορία διαρρέει στον ελληνικό Τύπο με την υπενθύμιση ότι ο συγκεκριμένος έχει μια καταδικαστική απόφαση σε βάρος για πειρατεία το 1974 κι έχει πρέπει να εκτίσει πολυετή ποινή φυλάκισης. Οι διαρροές συνεχίζονται και μιλούν για προσπάθεια να «πατσίσει» την ποινή του με την αποκάλυψη του φορτίου. Άλλωστε το παρελθόν του είναι σκοτεινό. Έκανε λαθρεμπόριο τσιγάρων μέχρι την ώρα που στρατολογήθηκε από τους Αμερικανούς.
Όταν ο υπουργός Ναυτιλίας Αλέξανδρος Παπαδόγκωνας ανακοινώνει ότι όσοι συνέβαλλαν στην επιχείρηση θα μοιραστούν 7,8 εκ. δραχμές υπάρχουν διαρροές για το πως δεν μπορεί ένας φυγόδικος να εισπράξει χρήματα που ανήκουν αποκλειστικά στον πλοίαρχο Νίκο Κλειώση και τους άνδρες του που οργάνωσαν και εκτέλεσαν με επιτυχία την επιχείρηση. Ο Ξανθόπουλος που για 13 χρόνια συνεργαζόταν με τους Αμερικανούς διώκτες των ναρκωτικών «καίγεται» ως συνεργάτης. Ο ρόλος του έχει αποκαλυφθεί Δεν μπορεί να παριστάνει τον ανυποψίαστο πλοίαρχο και να κλείνει μεταφορές φορτίων με τους «βαρόνους» του «λευκού θανάτου!

F 5 4
Σκίτσο του Ηλία Σκουλά από την «Απογευματινή» που λέει την αλήθεια, αλλά με χιούμορ

Στη δίκη που έγινε λίγους μήνες αργότερα, ο Λιβανέζος καταδικάζεται σε 18 χρόνια φυλάκιση και από 14,5 χρόνια οι δύο Τούρκοι. Ο Ξανθόπουλος αθωώνεται και εισπράττει 1,5 εκ. δραχμές. Τα υπόλοιπα χρήματα πηγαίνουν στους λιμενικούς και στους βατραχανθρώπους.
Η ιστορία, όμως δεν σταματά εδώ. Ο Ξανθόπουλος φαίνεται ότι συνέχισε το αλισβερίσι με τους εμπόρους ναρκωτικών, αλλά την… πάτησε. Το 1984 συνελήφθη στη Γαλλία. Και μπήκε φυλακή για 18 χρόνια. Ο ίδιος μιλώντας το 1995 στην εφημερίδα «Έθνος», στα 70 του πια, μιλά για σκευωρία και επικαλείται την ιστορία με το καράβι στην Κόρινθο.

f 6 4

Στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας με τη Γαλλία ήρθε στην Ελλάδα για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του. Πέθανε στη φυλακή λίγους μήνες αργότερα!

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Πηγή: newscenter.gr1069.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ