17.5 C
Trikala
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Αίτημα πληροφοριών για γκρέμισμα βρύσης στην Ασκληπιού

Στους :

- Advertisement -

α) Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Νικόλαο Σακκά

β) Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιο Παναγιώτου

 

Α Ι Τ Η Σ Η

Των:

  1. Δημητρίου Παπαδόπουλου του Κυριάκου, μαθηματικού, κατοίκου Τρικάλων, οδός Β. Ουγκώ 3, και
  2. Χρήστου Σταμόπουλου του Θεοδώρου, δικηγόρου, κατοίκου Τρικάλων, οδός Τζαβέλλα 14, αμφοτέρων δημοτών του Δήμου Τρικκαίων.

 

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, στην αρχή της οδού Ασκληπιού, κατ΄ αρχάς γενομένης της βρύσης (σπανίζουν πλέον οι βρύσες στην πόλη μας), με τον καιρό αναπτύχθηκε ένα σύμπλεγμα, αποτελούμενο από τρία «μέρη», δηλαδή την παραπάνω βρύση και δύο δένδρα μετρίου ύψους που την περιστοίχιζαν από αριστερά και δεξιά.

Απ΄ τ΄ αριστερά, όπως κοιτάμε την Κεντρική Γέφυρα, ήταν η Παλαιστινιακή Ελιά και στα δεξιά το «Χαρατσόδενδρο», όπως καταγράφηκε στη μνήμη των Τρικαλινών, αφού τις πρωτοχρονιές των δύσκολων μνημονιακών χρόνων (2011, 2012, 2013) το δένδρο αυτό βαρυφορτώθηκε απ΄ τους διαμαρτυρόμενους πολίτες που κρεμούσαν πάνω του χαράτσια, απλήρωτους φόρους, απλήρωτους λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ., απειλητικές ειδοποιήσεις από Τράπεζες προς δανειολήπτες, αντιμνημονιακά συνθήματα, ποιήματα, λόγους, φωτογραφίες τροϊκανών και φίλων τους κ.λπ.

Η ιστορία της Παλαιστινιακής Ελιάς, που ίσως την αγνοείτε, είναι εξίσου ή και περισσότερο σημαντική. Τις μέρες της 30χρονης επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου (Νοέμβρης 2003), όταν η 2η ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ (εξέγερση για την ελευθερία) του Παλαιστινιακού Λαού βρισκόταν στην αποκορύφωσή της, διάφορες τρικαλινές κινήσεις και συλλογικότητες πολιτών (αντιπολεμικές, αυτοδιοικητικές, οικολογικές κ.λπ.), προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγωνιζόμενο μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης, κάλεσαν και ήρθε στα Τρίκαλα ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Παλαιστινιακής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας (Πρεσβείας) και όλοι μαζί (Έλληνες και Παλαιστίνιοι) φύτεψαν μια ρίζα ελιάς δίπλα στη βρύση, που με τον καιρό θέριεψε, όπως και ο αγώνας και το πάθος για την ελευθερία των Παλαιστινίων, παρά το πρωτοφανές αιματοκύλισμα που υφίστανται σήμερα από την κτηνωδία του πάνοπλου σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ.

Με το πέρασμα των χρόνων το παραπάνω «τριπλό σύμπλεγμα», με επίκεντρο την Παλαιστινιακή Ελιά, απόκτησε τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα. Για όλους τους Τρικαλινούς ήταν ένα σημαντικό τοπόσημο – μνημείο επί της Κεντρικής μας οδού, της Ασκληπιού.

Φευ!  Δεν προλάβαμε ούτε να τιμήσουμε (Λαός και Δήμος) τον περασμένο Νοέμβρη την 20ή επέτειο της Παλαιστινιακής Ελιάς επί Τρικαλινής γης, μιας τόσο δραματικής επετείου για το παρόν και το μέλλον των Παλαιστινίων.

Εδώ και πάνω από ένα έτος η πρώην Δημοτική Αρχή (χωρίς να ρωτήσει κανέναν;)  ξήλωσε σύρριζα το παραπάνω ιστορικό τοπόσημο – μνημείο της πόλης μας (βρύση, παλαιστινιακή ελιά, «χαρατσόδενδρο») και κανείς – από εμάς τους δημότες – δεν γνωρίζει πού βρίσκονται αυτά τα δένδρα.

Στη θέση του ο προηγούμενος Δήμαρχος τοποθέτησε ένα έργο του καλλιτέχνη Ζογγολόπουλου, «με την ομπρέλα», όπως λέει ο κόσμος. Κι εδώ υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Όπως κι αν η καταστροφή του ιστορικού τοπόσημου έγινε με σκοπό να προληφθεί η 20ετής επέτειος – «γιορτασμός» υπέρ των Παλαιστινίων.

Είναι αλήθεια ότι όλα αυτά τα ακατανόητα – τουλάχιστον – πράγματα δυσαρέστησαν τους Τρικαλινούς. Υπάρχει ένας διαρκής βουβός πόνος γι’ αυτές τις καταστροφές στην πόλη μας απ΄ την ίδια τη Δημοτική Αρχή. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι συγκεντρώθηκαν δεκάδες υπογραφές συμπολιτών μας, διαμαρτυρίας και απαίτησης για επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση.

Αλλά, «φωνή βοώντας εν τη ερήμω» . . . για τον Δήμο.

 

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριο Πρόεδρε,

Ως ενεργοί πολίτες και ιδία δημότες του Δήμου Τρικκαίων, ΡΩΤΑΜΕ:

  • Πού βρίσκεται σήμερα η «Παλαιστινιακή Ελιά»; (αυτό το ερώτημα μας το απευθύνουν και πολίτες, αλλά κυρίως ιστορικοί, ερευνητές και δημοσιολογούντες απ΄ όλη τη χώρα).
  • Το έτερο δένδρο, το περίφημο «Χαρατσόδρνδρο» πού βρίσκεται (ή πού πετάχτηκε!).
  • Ο προηγούμενος Δήμαρχος κ. Παπαστεργίου τις σχετικές αποφάσεις (καθαίρεση του τοπόσημου – «μνημείου» και τοποθέτηση του έργου Ζογγολόπουλου) τις πήρε μόνος του;

Ποια η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου και των άλλων δημοτικών παρατάξεων επ΄ αυτού;

Ενημερωνόμενοι εμείς, θα ενημερωθεί και ο Τρικαλινός Λαός. Κι αυτό αποτελεί καθήκον σας.

 

Με ευαρέσκεια

Τρίκαλα 15-12-2023

ΟΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ

 

 

Δημήτρης Παπαδόπουλος                     Χρήστος Σταμόπουλος

 

 

 

(Η παρούσα αίτηση πρωτοκολλήθηκε την 18-12-2023 στον Δήμο Τρικκαίων και αναμένουμε την απάντησή του).

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ