20 C
Trikala
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Αποφάσεις Γενικού Συμβουλίου ΟΣΥΑΠΕ 5-1-2021

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

- Advertisement -

Στο παρακάτω κείμενο αποτυπώνονται οι αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας κατά την συνεδρίαση στις 5-1-2021, στις οποίες εμπεριέχονται οι εισηγήσεις με τις προσθήκες που έγιναν αποδεκτές για όλα τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους των Περιφερειών, όπως αυτές υπερψηφίστηκαν.

Στις δύο θεματικές ενότητες που ακολουθούν καταγράφονται οι συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε και καλούμαστε να παλέψουμε για τα αιτήματά μας, αναλύοντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και διατυπώνεται το επικαιροποιημένο διεκδικητικό μας πλαίσιο.

Θεματική ενότητα 1η : Ενημέρωση-συζήτηση για εργασιακά & συνδικαλιστικά θέματα / Αποφάσεις για δράσεις-κινητοποιήσεις:

α) Πανδημία COVID 19 & εργασιακές δυσκολίες / εξελίξεις

β) «Σχέδιο Πισσαρίδη» και αναδιαρθρώσεις σε Δημόσιο-ΟΤΑ, ασφάλιση

γ) Οικονομικές και άλλες διεκδικήσεις – Προϋπολογισμοί Περιφερειών

δ) Αναπτυξιακοί οργανισμοί & ιδιωτικοποιήσεις

ε) Προκήρυξη θέσεων ευθύνης Περιφερειών

στ) Επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας

ζ) Κινητικότητα – υποστελέχωση υπηρεσιών – προσλήψεις

η) Τροποποιήσεις Οργανισμών

θ) «Νέος» Συνδικαλιστικός Νόμος

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Παίρνουμε υπόψη σε ποιες συνθήκες βρισκόμαστε, σε ποιες συνθήκες καλούμαστε να παλέψουμε.

Σε συνθήκες που η πανδημία covid-19 πατάει στην εξελισσόμενη νέα καπιταλιστική κρίση και η οικονομική κρίση στο έδαφος της πανδημίας επιταχύνεται και βαθαίνει με αρνητικές συνέπειες στην εργατική τάξη, σε συνθήκες που κρίση και πανδημία αξιοποιούνται από την κυβέρνηση ως πεδία κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Σύμφυτο της εξελισσόμενης καπιταλιστικής κρίσης είναι και το δυνάμωμα του ανταγωνισμού μεταξύ ιμπεριαλιστικών κρατών και συμμαχιών για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών από την Ανατολική Μεσόγειο ως την Αφρική.

Οι δέκα μήνες πανδημίας σημαδεύτηκαν από:

1. Την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να αξιοποιήσει την πανδημία για να νομοθετήσει τα «πάντα-όλα». 113 νομοσχέδια πήγε στη βουλή και ψήφισε. 113 αντιλαϊκούς νόμους πρόσθεσε στο αντιλαϊκό οπλοστάσιο και στους μνημονιακούς νόμους που παραμένουν άθικτοι. Αν προσθέσει κανείς τα ΠΔ και τις ΚΥΑ καταλαβαίνει ότι το lock down αφορούσε και αφορά μόνο τη συλλογική δράση και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ζητούσε από τους εργαζόμενους να τεθούν σε περιορισμό κι αυτή ήθελε να «ξεσαλώνει» περιορίζοντας κάθε κριτική, κάθε αντίδραση.

Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των νόμων, που ενσωματώνουν βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ και διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, όπως οι περιβαλλοντοκτόνες διατάξεις για τα δάση και τον αιγιαλό, η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, η θέσπιση νέων κινήτρων και διευκολύνσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι το πώς θα «ξελασπώσει» το κεφάλαιο από την πανδημία και την κρίση, φορτώνοντας τις συνέπειες στον λαό, με ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης και διαμόρφωσης όρων για πιο κερδοφόρες επενδύσεις, για επιτάχυνση της συγκέντρωσης σε κλάδους.

Το νομοθετικό αντιλαϊκό κυβερνητικό κρεσέντο συνεχίζεται με μια σειρά νομοσχεδίων, που έχουν εξαγγελθεί όπως για τις αναδιαρθρώσεις στο δημόσιο, για τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις με την παραπέρα προώθηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, για τις «φωτογραφικές» προσλήψεις για ένα κράτος «αρεστών», για τον αντισυνδικαλιστικό νόμο, την θεσμοθέτηση της «τηλε-εργασίας» στο δημόσιο, την θωράκιση της επιχειρηματικής δράσης με τις ΣΔΙΤ, τις ιδιωτικοποιήσεις, την παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας ακόμα και με μισθό 200 ευρώ.

Με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση ενσωματώνει και νομοθετεί αυτούσιες τις πάγιες αξιώσεις του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με 10ωρη δουλειά, την παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το «πάγωμα» του κατώτερου μισθού στα σημερινά εξευτελιστικά επίπεδα, τα «μητρώα» ιδιωτών για να εκτελούν αρμοδιότητες του δημοσίου, ενισχύει την παρουσία μετακλητών ακόμα σε υπηρεσιακές θέσεις, και την ίδια ώρα αρνήθηκε να νομοθετήσει την επιστροφή των 13ου & 14ου μισθού, την χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και των ΒΑΕ στους δικαιούχους μέσα από τις συνεχείς παρατάσεις των σχετικών Επιτροπών, χειροτέρεψε την ρύθμιση για την νομική μας κάλυψη, μετατρέποντάς την σε «άδειο πουκάμισο» αφού για να πληρωθεί ο δικηγόρος πρέπει η υπόθεση να τελεσιδικήσει, να κηρυχτούν οι υπάλληλοι αθώοι ή να απαλλαχτούν των κατηγοριών ή να εκδοθεί τελεσίδικο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου ή να μπει η υπόθεση στο αρχείο, δεν αποδέχτηκε τις οικονομικές μας διεκδικήσεις για χορήγηση πάγιων μηνιαίων «εξόδων κίνησης» και «ελεγκτικού επιδόματος» σε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες των Περιφερειών. Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά την διατύπωση του αιτήματος για χορήγηση «ελεγκτικού επιδόματος» σε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις υποστηρικτικές (Οικονομικές, Διοίκηση, Πληροφορική κλπ) υπηρεσίες των Περιφερειών, αιτήματος, που βρίσκεται στον αντίποδα της πρότασης των Περιφερειαρχών για θεσμοθέτηση Γενικής Δ/νσης Επιθεώρησης σε κάθε Περιφέρεια και χορήγηση αντίστοιχου επιδόματος σε λίγους και αρεστούς, στον αντίποδα κάθε εργαζόμενου, ειδικότητας ή υπηρεσίας που βλέπει μόνο τον εαυτό του ως δικαιούχο ενός τέτοιου επιδόματος, στον αντίποδα τυχόν παραταξιακών προτάσεων για νομοθέτηση του «ελεγκτικού επιδόματος» μόνο για κάποιους εργαζόμενους.

2. Τα ημίμετρα στη στελέχωση και τον εξοπλισμό του δημόσιου συστήματος υγείας, που άφησαν το δημόσιο σύστημα υγείας αθωράκιστο, με σχεδόν ανύπαρκτη την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που μετέτρεψαν τα περισσότερα νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας νόσου, με εξοπλισμό και προσωπικό που μεταφερόταν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, που χρειάστηκε να περάσουν 10 μήνες για να μπορεί να ζητήσει ο εργαζόμενος δωρεάν εργαστηριακό τεστ για ανίχνευση του covid-19…

Ήρθε στο φως η χρόνια γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας και η αξιοποίηση της πανδημίας μέσα από μια γιαλαντζί επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας με διοχέτευση χρήματος στους κλινικάρχες.

Κι έχει αξία να θυμίσουμε ότι από την αρχή της πανδημίας ενώσαμε τη φωνή μας ως ΟΣΥΑΠΕ με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και απαιτήσαμε μεταξύ άλλων:

➢ Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό.

➢ Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.

➢ Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι», οι Κοινωνικές & Υγειονομικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.

➢ Να επιταχθούν ξενοδοχεία για τους υγειονομικούς των δημόσιων νοσοκομείων, ξενοδοχεία για καραντίνα.

➢ Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες & στις εγκυμονούσες.

➢ Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του, σε όλους τους εργαζόμενους.»

Δυστυχώς βέβαια για άλλη μια φορά και το κείμενο αυτό υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία αφού η μειοψηφία, η «φωνή» του κυβερνητικού συνδικαλισμού που θέλει τους εργαζόμενους με την μάσκα για φίμωτρο, το χαρακτήρισε ως προσπάθεια ένταξης της Ομοσπονδίας σε ιδεολογήματα… ως προσπάθεια επικοινωνιακής και κομματικής εκμετάλλευσης…

Έχει επίσης αξία να θυμίσουμε ότι ήμασταν από τους πρώτους που ζητήσαμε δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους, συγκεκριμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες σχέδιο δράσης των υπηρεσιών μας, ένταξη των υπηρεσιών υγείας, μέριμνας, υγειονομικού ελέγχου σε ένα κεντρικό σχεδιασμό, μέτρα για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ειδικές άδειες, λήψη πρόσθετων μέτρων προστασίας, μέτρα για τα γηροκομεία κλπ. Όπως επίσης πρέπει να σημειώσουμε ότι η προσπάθεια χρόνων για την Υγεία & Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, για Γιατρούς Εργασίας & Τεχνικούς Ασφαλείας, για χορήγηση ΜΑΠ βοήθησε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τις πρωτόγνωρες συνθήκες και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν με την πανδημία και που δυσκόλεψαν στο ξεδίπλωμα του διεκδικητικού μας πλαισίου.

3. Την συνέχιση της απαγόρευσης των προσλήψεων στην ουσία σε όλους τους τομείς. Οι συμβάσεις και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας εκτοξεύτηκαν. Στην υγεία η συντριπτική πλειοψηφία των προσλήψεων αφορούσε επικουρικούς και κοινωφελήτες. Στις Περιφέρειες οι ελάχιστες εξαγγελθείσες προσλήψεις για το 2020 δεν έχουν καν προκηρυχθεί. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης με τα μπαλώματα στην υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών, η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για το ενιαίο Ασφαλιστικό μας Ταμείο, τον e-ΕΦΚΑ, όπου ενώ εκκρεμούν πάνω από 160 χιλιάδες συντάξεις κι ενώ από τον ΕΦΚΑ αποχώρησαν φέτος για συνταξιοδότηση 557 εργαζόμενοι η κυβέρνηση αντί να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις, προσλαμβάνει μόνο 180 νέους εργαζόμενους και για να βγάλει τις συντάξεις επιστρατεύει παλιούς συνταξιούχους και δίνει το δικαίωμα στους φορείς να διαθέτουν εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ χωρίς την θέλησή τους!!! Ανάλογες εξάλλου πολιτικές επιλογές κάνουν και οι Περιφερειάρχες με την ανάθεση «παράλληλων καθηκόντων» και την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για αφαίρεση της δυνατότητας μετάταξης μέσω κινητικότητας, χωρίς την σύμφωνη γνώμη τους.

4. Την διοχέτευση πακτωλού χρημάτ&o

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ