17.4 C
Trikala
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Covid-19: Πώς να προστατευτείτε από διαδικτυακές απάτες

Οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης λόγω του Covid-19 έχουν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για τους απατεώνες του διαδικτύου. Εκμεταλλεύονται την αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών για να εξαπατούν, να διαδίδουν κακόβουλο λογισμικό και να υποκλέπτουν ευαίσθητα στοιχεία ή κωδικούς με email, SMS, μηνύματα στα κοινωνικά μέσα κι άλλα τεχνάσματα phishing.

Δείτε ποιες είναι οι πιο συχνές περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης και πώς να προστατευτείτε:

- Advertisement -

Απομιμήσεις επίσημων ειδοποιήσεων για κορωνοϊό

Οι απατεώνες στέλνουν email, SMS ή μηνύματα στα κοινωνικά μέσα που μιμούνται ειδοποιήσεις από επίσημους οργανισμούς υγείας, κυβερνητικού φορείς, εταιρείες κ.λπ.

Παροτρύνουν τον αποδέκτη του μηνύματος να ανοίξει τα συνημμένα αρχεία ή να επιλέξει τους υπερσυνδέσμους (link), που όμως ανοίγουν κακόβουλα ή μολυσμένα προγράμματα.

Πώς να προστατευτείτε:

Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα μηνύματα που λαμβάνετε:

  1. Ελέγξτε την πραγματική διεύθυνση email του αποστολέα. Για να εμφανιστεί ολόκληρη, τοποθετήστε τον κέρσορα πάνω της.
  2. Παρατηρήστε το κείμενο για το ύφος του και πιθανά ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη. Εάν έχει λάθη και ανακρίβειες, είναι ένδειξη ότι πρόκειται για απάτη.
  3. Μην επιλέγετε υπερσυνδέσμους (link) που βρίσκετε σε email ή SMS από μη αξιόπιστους ή άγνωστους αποστολείς.

Για την ενημέρωσή σας, να εμπιστεύεστε μόνο επίσημους φορείς, όπως:

Ψεύτικα site για αγορά μασκών και απολυμαντικών

Οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικους διαδικτυακούς τόπους ή στέλνουν email που δήθεν πωλούν μάσκες προσώπου ή απολυμαντικά. Προτρέπουν τον αποδέκτη να παραγγείλει υλικά που είναι σε έλλειψη ή του είναι χρήσιμα για να προστατευτεί από τον κορωνοϊό.

Εάν ο αποδέκτης εξαπατηθεί και κάνει παραγγελία στον ψεύτικο διαδικτυακό τόπο, του υποκλέπτουν ευαίσθητα προσωπικά και οικονομικά στοιχεία.

Πώς να προστατευτείτε:

  1. Μην κάνετε παραγγελίες από site που βρίσκετε σε email με άγνωστο αποστολέα.
  2. Μην αποκαλύπτετε τα προσωπικά και οικονομικά στοιχεία σας εάν δεν είστε σίγουροι ότι η ταυτότητα του εμπόρου είναι έγκυρη.
  3. Ελέγξτε ότι η σελίδα στην οποία συμπληρώνετε ευαίσθητα δεδομένα σας (π.χ. προσωπικά δεδομένα ειδικών κατηγοριών) βρίσκεται σε ασφαλές ηλεκτρονικό περιβάλλον, π.χ. είναι https και έχει πιστοποιητικό ασφαλείας.

Επισκευή υποτιθέμενης βλάβης υπολογιστή

Οι απατεώνες τηλεφωνούν και υποδύονται υπαλλήλους από μεγάλη εταιρεία λογισμικού. Ισχυρίζονται ότι ο υπολογιστής του αποδέκτη έχει βλάβη. Τον καθοδηγούν να ακολουθήσει κάποια βήματα στον υπολογιστή του, με σκοπό δήθεν να του επισκευάσουν τη βλάβη.

Εάν ο αποδέκτης ακολουθήσει τα βήματα, οι απατεώνες αποκτούν απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή και υποκλέπτουν ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία και κωδικούς.

Πώς να προστατευτείτε:

Μην εμπιστεύεστε τον υπολογιστή σας σε αγνώστους:

  1. Εάν κάποιος σας καλεί από άγνωστο αριθμό και ισχυρίζεται ότι είναι από μεγάλη εταιρεία λογισμικού, χωρίς εσείς να έχετε δηλώσει κάποια βλάβη, διακόψτε την κλήση.
  2. Να εμπιστεύεστε μόνο τον τεχνικό σας. Ακόμη και τότε όμως, πριν του δώσετε τον υπολογιστή σας για επισκευή, αντιγράψτε τα προσωπικά αρχεία και τις φωτογραφίες σας και επαναφέρετε τη συσκευή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις της.

Αγγελίες για εικονικές θέσεις εργασίας

Οι απατεώνες προσφέρουν φαινομενικά νόμιμες θέσεις εργασίας μέσα από διαδικτυακές αγγελίες, διαφημίσεις ή προσωπικά μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα.

Χρησιμοποιούν τους υποψηφίους ως μεσάζοντες για να μεταφέρουν σε λογαριασμούς τρίτων χρήματα που έχουν αποκτηθεί παράνομα, συνήθως σε άλλες χώρες. Από αυτό το ξέπλυμα μαύρου χρήματος κρατούν ένα ποσοστό ως προμήθεια.

Πώς να προστατευτείτε:

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν λαμβάνετε προσφορές για θέσεις εργασίας, ιδίως εάν είναι από εταιρείες που υποτίθεται ότι βρίσκονται στο εξωτερικό:

  1. Μην ανοίγετε υπερσυνδέσμους (link) που βρίσκετε σε μηνύματα ή αγγελίες. Καλύτερα αναζητήστε τον διαδικτυακό τόπο του εργοδότη, πληκτρολογώντας τη διεύθυνσή του στον browser σας.
  2. Μην αποδέχεστε οποιαδήποτε θέση εργασίας, χωρίς πρώτα να επικοινωνήσετε με τον ίδιο τον εργοδότη. Για μεγαλύτερη σιγουριά, διασταυρώστε τα στοιχεία του από δεύτερη πηγή.

Απατηλές εντολές πληρωμής μέσω email

Οι απατεώνες αποκτούν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στην ηλεκτρονική αλληλογραφία ανάμεσα σε επαγγελματίες ή εμπόρους που συναλλάσσονται με επιχειρήσεις, είτε ως προμηθευτές είτε ως πελάτες.

Παρεμβαίνουν σε αυτήν την αλληλογραφία και προτρέπουν τους συναλλασσόμενους να καταθέσουν χρήματα σε απατηλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, διαφορετικούς από αυτούς που είχαν συμφωνηθεί αρχικά.

Πώς να προστατευτείτε:

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν λαμβάνετε αιτήματα πληρωμής με email:

  1. Επαληθεύστε ότι το αίτημα πληρωμής είναι έγκυρο.
  2. Πριν κάνετε την πληρωμή, διασταυρώστε τον αριθμό λογαριασμού με τον προμηθευτή ή τον πελάτη σας με τον οποίο συναλλάσσεστε.
Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ